Delen wordt gewaardeerd!
Wat is kaneel?
Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom.  De kaneelboom groeit in Sri Lanka, Java, BraziliŽ en Egypte.
Kaneel bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom. De kaneelboom groeit in Sri Lanka, Java, BraziliŽ en Egypte. Er bestaan verschillende soorten kaneelbomen, van verschillende kwaliteit. Van oorsprong komen ze voor van Sri Lanka tot China. In recentere tijden zijn ze aangeplant over de koloniŽn, maar de beste kwaliteit komt nog altijd uit 'Ceylon'.


Men hakt de kleine bomen na zes jaar om en haalt de schors weg, die vervolgens wordt opgeschoond en gedroogd. Al drogend rolt de schors zich op en vormt ze buisjes, rietjes, canellae in het Latijn. De omgehakte boom maakt nieuwe scheuten, die dan om het jaar of twee opnieuw worden gesnoeid. De schors van de scheuten zou beter zijn dan die van het volle hout.


Van alle klassieke specerijen is kaneel de meest gebruikte, want kaneel gaat niet alleen in broden, zoete koekjes en (appel)taartjes, maar ook in de meeste currymengsels en in het Arabische ras-el-hanout, en men kruidt er ook koffie en andere drankjes mee.


Varianten van kaneel: Ceylonkaneel en cassia. Kaneel wordt in stokjes of als kaneelpoeder verkocht. Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan toegevoegd is.


Kaneel en voeding


Kaneel heeft naast de heerlijke geur en de lekkere smaak nog heel wat meer in petto. Kaneel kun je gebruiken als toevoegsel bij appeltaart, thee, warm appelsap.


Kaneel is een specerij dat gebruikt wordt in de keuken als smaakmaker in zoete gerechten: appelmoes, stoofperen, gebak, deserts. Ook gebruikt men kaneel in Indiase vlees en groentegerechten.


Tip: Als ontbijt wat yoghurt met zemelen en kaneel, langer een vol gevoel en de kaneel brengt je maag tot rust.


Kaneel in snoep: kaneelstokken, wie kent ze niet van de kermis?


Wat denk je van kaneel als smaakmaker in koffie en thee!


De werking van kaneel?

Kaneel werkt verwarmend en krampwerend. Verder werkt kaneel ook antisceptisch, het bestrijden en voorkomen van bacterieŽn en schimmels. Kaneel heeft een gunstige werking op je darmen, bij verkoudheden, bij vermoeidheid en tegen kouwelijkheid.


Daarnaast heeft kaneel een gunstige werking op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolniveau. Kaneel levert ook voordelen voor sporters aangezien het zorgt voor een grotere aanmaak van anabole eiwitten in de spiercellen. Hierdoor wordt meer glucose opgenomen en komt dus meer energie vrij.


Gezondheidstoepassingen van kaneel
Gebruik kaneel bij verkoudhied, blaasinfectie, diabetes, artritus, maagpijn, slechte adem.
Voor een betere gezondheid kun je kaneel gebruiken voor een betere weerstand en in de strijd tegen heel wat gezondheidskwaaltjes. Kaneel is een super krachtige antioxidant. 1-2 gram kaneel per dag is al voldoende. Gebruik kaneel voor een betere gezondheid als je last hebt van:


Coumarine

Kaneel bevat van nature de smaakstof coumarine. Coumarine is het bestanddeel van kaneel dat voor de typische geur en smaak zorgt. Kaneel zit in de bast van de (sub)tropische Cinnamomum-bomen. Kaneel in de vorm van poeder en pijpkaneel bevat ongeveer 1,5-2 gram coumarine per kilo. Coumarine komt ook in heel kleine hoeveelheden voor in pepermuntolie en groene thee.

Coumarine wordt o.m. gebruikt in antistollingsgeneesmiddelen. Coumarine wordt ook kunstmatig gemaakt, vooral voor gebruik als geurstof in cosmetische producten zoals parfums, zeep en deodorants. Een afgeleide stof van coumarine dient in hoge doseringen als rattengif.

Er bestaan aanwijzingen dat coumarine schadelijk kan zijn voor ongeboren babyís. Dat risico zou het grootst zijn tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het zou mogelijk ook kankerverwekkend zijn. Of kaneel hetzelfde effect heeft, is tot nu toe nog niet echt onderzocht. Maar ook de veiligheid ervan is nooit aangetoond.

Uit voorzorg wordt daarom aangeraden aan zwangere vrouwen om zo weinig mogelijk kaneelrijke voedingsmiddelen te eten
 Het kaneelpoeder dat in de keuken wordt gebruikt bestaat meestal uit gemalen cassia waar soms wat gemalen kaneel aan toegevoegd is.


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: