Delen wordt gewaardeerd!

Kanker wordt vanaf 2010 doodsoorzaak nummer één en zal ondanks alle medische vooruitgang en preventie de plaats van hart- en vaatziekten overnemen. Die voorspelling deed het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag 5 september 2005.


In 2004 zijn ruim 40.000 mensen overleden aan een vorm van kanker. Drie van de tien sterfgevallen zijn het gevolg van kanker. Bijna een kwart van de totale sterfte door kanker wordt veroorzaakt door longkanker. Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk dikkedarmkanker (9 procent) en borstkanker (8 procent).


Het totaal aantal sterfgevallen door kanker neemt jaar in, jaar uit toe. Wordt echter rekening gehouden met de omvang en leeftijdssamenstelling van de Nederlanders, dan blijkt al jarenlang sprake te zijn van een dalende kans om door kanker te overlijden, zo betoogt het CBS.De sterftekans van mannen neemt sneller af dan die van vrouwen. Dat komt vooral door veranderingen in het rookgedrag. Toen mannen enkele decennia geleden stopten met roken, begonnen net meer vrouwen te roken.
De afgelopen tien jaar is de kans om door longkanker te overlijden onder vrouwen dan ook sterk toegenomen.


Maar over het algemeen is van de tien meest voorkomende vormen van kanker, alleen bij slokdarmkanker de kans op overlijden toegenomen. Het risico om hieraan te sterven wordt vergroot door alcoholconsumptie en roken.Voeding vormt een belangrijk onderdeel van de totale zorg voor mensen met kanker. De meeste tumoren veroorzaken veranderingen in de stofwisseling die ervoor zorgen dat het lichaam meer energie verbrandt dan normaal.


Bovendien zorgen misselijkheid of moeite met slikken voor verminderde voedselinname. Daardoor verliezen mensen met kanker gewicht, waardoor conditie en weerstand afnemen en vermoeidheid en lusteloosheid toenemen.


Aangepaste voeding kan helpen het gewicht en daarmee de conditie op peil te krijgen en te houden. Voeding kan ook een rol spelen in het voorkomen van kanker.


Zelftest, test uw voedingstoestand bij kankerBij ongeveer 50 tot 70 procent van de mensen die aan kanker overlijden, heeft een ongezonde leefstijl een belangrijke rol gespeeld bij het ontstaan van de ziekte. Met een gezonde leefstijl kun je zelf veel doen om het risico op kanker te beperken.

Maar een manier van leven die kanker gegarandeerd voorkomt, is er helaas niet. Naast aanleg of leefgewoonten kan toeval een rol spelen. Iemand die altijd gezond heeft geleefd, kan toch kanker krijgen. En andersom kan iemand die altijd heeft gerookt, oud worden zonder kanker te krijgen.


Beweging verlaagt kans op borstkanker

20 oktober 2005 Vrouwen die regelmatig bewegen, lopen 20 tot 40 procent minder risico op borstkanker. Elk uur extra lichamelijke inspanning per week zou het gevaar met 3 tot 8 procent kunnen terugbrengen. Dat blijkt uit een rapport van KWF Kankerbestrijding.


Het rapport gaat over het verband tussen lichaamsbeweging en verschillende vormen van kanker. In het rapport proberen de onderzoekers conclusies te trekken uit bestaand onderzoek. Voor borstkanker bleek een verband met beweging vast te stellen, voor andere vormen van kanker was dit lastiger.


Voor darmkanker bestaan er wel aanwijzingen dat deze ziekte minder voorkomt bij mensen die regelmatig in beweging komen, maar keihard bewijs is er niet. Hetzelfde geldt voor baarmoederkanker.


Op zoek naar een verklaring voor het verband tussen bewegen en kanker, komt het rapport uit bij geslachtshormonen en de insulinespiegel. Onderzoek heeft uitgewezen dat meisjes die intensief sporten onregelmatiger menstrueren. Daardoor staan zij minder bloot aan het geslachtshormoon oestrogeen. Geslachtshormonen kunnen de groei van tumorcellen bevorderen.
Bij vrouwen na de menopauze verlaagt beweging de concentratie van verschillende geslachtshormonen in het bloed.


Een gebrek aan lichamelijke activiteit en overgewicht kan leiden tot een hoog insulinegehalte in het bloed. Dit kan het ontstaan van kanker in de hand werken.


Hoeveel mensen moeten wandelen, fietsen of traplopen om minder snel kanker te krijgen, wijzen de studies die KWF Kankerbestrijding raadpleegde niet precies uit. Daarom bevelen de kankerbestrijders aan om in ieder geval de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen in acht te nemen. Deze gaat uit van minimaal een half uur beweging per dag. Ook (ex)kankerpatiënten hebben baat bij lichaamsbeweging.


Kanker voorkomen: 10 Aanbevelingen
natuurlijk niet roken

Uitgebreide info op www.wereldkankeronderzoekfonds.nl

Onderzoekers van National Cancer Institute hebben gegevens uit 12 verschillende studies naast elkaar gelegd. Zij constateren hieruit dat lichamelijke beweging onder andere het niveau verlaagd van o.a. oestrogeen en andere hormonen die in verband worden gebracht met kanker. Verder zou het helpen om de hoeveelheid aan insuline in het lichaam onder controle te houden. Verder zouden ook nog eens de cellen van mensen die voldoende bewegen beter bestand zijn tegen oxidatieve stress en beter in staat om beschadigd DNA te herstellen.Jaarlijks krijgen volgens KWF Kankerbestrijding ruim elfduizend vrouwen borstkanker. De meeste vrouwen (een kleine drieduizend) zijn tussen de vijftig en 59 jaar oud, maar in de leeftijdscategorie van dertig tot veertig jaar krijgt ook nog altijd een kleine achthonderd vrouwen borstkanker.

www.kwfkankerbestrijding.nl
Borstzelfonderzoek KWF

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: