Delen wordt gewaardeerd!
logo Pink RibbonSteun jij ook de strijd tegen borstkanker?

27 december 2014 Als we gezonder zouden gaan leven, dan kunnen meer dan 4 op de 10 kankers vermeden worden. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Britse kankeronderzoekscentrum. Roken is het gevaarlijkst, gevolgd door ongezonde eetgewoonten.

De Britse kankerspecialist professor Max Parkin heeft voor 2015 een belangrijke boodschap. Een gezonde levensstijl garandeert niet dat we geen kanker zouden krijgen, maar we kunnen de kansen wel in ons voordeel laten uitdraaien door gezonder te gaan leven. Want dat helpt het risico op kanker te verminderen.


Een derde kankergevallen door minder gezonde leefstijl

15 december 2014 Ruim een derde van de incidentie van kanker is toe te schrijven aan minder gezonde leefstijlfactoren. Dat blijkt uit een eerste studie specifiek voor de Nederlandse situatie van TNO in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Roken is verantwoordelijk voor de helft van de leefstijlgeÔnduceerde kanker. Andere factoren waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn: alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding en onvoldoende beweging. Deze factoren zijn vaak nauw met elkaar verbonden, en spelen, behalve bij het risico op kanker, ook een rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, evenals roken.

Vooral veel extra gevallen van longkanker en colorectaalkanker zijn toe te schrijven aan leefstijlfactoren. Bijna vier op de tien sterfgevallen door kanker zijn toe te schrijven aan de bestudeerde leefstijlfactoren. Voeding zorgt voor 11% en overgewicht en obesitas voor 4% procent van de sterfte.

Een garantie om kanker te voorkomen is er niet en in veel gevallen is er sprake van Ďdomme pechí. Maar mensen kunnen zelf de kans op het krijgen van kanker verminderen door gezonder te leven.


Overgewicht gekoppeld aan 10 veel voorkomende vormen kanker

16 augustus 2014 Mensen met overgewicht en obesitas lopen een groter risico op het ontwikkelen van 10 van de meest voorkomende vormen van kanker, blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek.

De studie, gehouden onder vijf miljoen Britse volwassenen, is de grootste tot nu toe om deze link tussen kanker en overgewicht te kunnen bevestigen. De onderzoekers monitorden de verandering in de gezondheid van de participanten over een periode van zeven jaar.

Uit het onderzoek bleek dat bij elke 13 tot 16 kilo die een volwassene extra aan gewicht erbij kreeg, er een groter risico ontstond op zes vormen van kanker: Mensen met een hoog BMI (berekend op basis van gewicht en lengte) blijken ook meer kans te hebben om kanker in de lever, dikke darm, eierstokken en post-menopausale borstkanker te ontwikkelen. Maar de effecten van deze kankers waren minder duidelijk en werden beÔnvloed door individuele factoren zoals de menopauze.


Screening darmkanker zeer effectief

10 oktober 2013 Europese landen moeten meer bevolkingsonderzoeken doen naar darmkanker. Uit een Frans onderzoek blijkt dat darmkankerscreening vele levens redt. Darmkankeronderzoek is efficenter als onderzoek naar andere kankersoorten als borst en prostaat.


Mannen zouden meer last dan profijt hebben van prostaatkankeronderzoeken. Bij borstkankerscreening is er bij vier op de duizend vrouwen sprake van overdiagnostiek. PatiŽnten ondervinden meer ongemak van de behandeling dan van de ziekte zelf.


Begin september 2013 is het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gestart met een pilot van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.


Wees alerter op symptomen hoofd- en halskanker

8 oktober 2013 Deze vorm van kanker is de vijfde meest voorkomende kanker in Europa, maar is relatief onbekend. PatiŽnten komen daardoor vaak laat bij een specialist terecht. Enkele mogelijke symptomen van de ziekte zijn: Een pijnlijke tong, een niet-genezend zweertje, een zwelling in de hals of bloederige afscheiding uit de neus. Als de klachten langer dan drie weken aanhouden zou de patiŽnt al moeten worden doorverwezen.


Proef darmkankertest

4 september 2013 Ruim 2.500 mensen in Zuidwest-Nederland krijgen deze week een uitnodiging om mee te doen aan een pilot van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Eerst krijgen ze een brief, volgende week volgt een testpakket, waarmee ze een monster van hun ontlasting kunnen opsturen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt of er bloed in de opgestuurde ontlasting zit. Zo kan mogelijke darmkanker vroegtijdig worden ontdekt en behandeld. Vanaf januari wordt de test landelijk ingevoerd. Zo'n 875.000 mensen van 55 tot en met 75 jaar worden uitgenodigd om mee te doen aan de screening. Uiteindelijk zullen meer dan 2,3 miljoen mensen per jaar de uitnodiging ontvangen. Elke twee jaar wordt de test herhaald.

Jaarlijks krijgen zo'n 13.000 mensen darmkanker. Het bevolkingsonderzoek heeft als doel de ziekte vroegtijdig op te sporen. Zo hoopt het RIVM 1.400 sterfgevallen per jaar te voorkomen.


Overgewicht verhoogt kans op alvleesklierkanker

7 oktober 2012 Overgewicht vergroot de kans op alvleesklierkanker, blijkt uit een een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Een gezond gewicht en niet roken vermindert het risico op deze vorm van kanker. In Nederland wordt de ziekte jaarlijks bij ruim 2100 personen ontdekt. Vijf jaar na de diagnose is gemiddeld slechts 4% nog in leven.

Het rapport is gebaseerd op nieuwe bevindingen uit het Continuous Update Project. Het wetenschappelijk bewijs voor een verband tussen overgewicht en alvleesklierkanker is sterker dan ooit.

Er zijn verschillende manieren waarop overtollig lichaamsvet het risico op kanker kan beÔnvloeden. Lichaamsvet heeft invloed op de hormonen in ons lichaam. Vet produceert hormonen die het kankerproces kunnen versnellen.

Overgewicht kan ook tot ontstekingen leiden, wat de celdeling kan stimuleren. Snellere celdeling vergroot de kans op de ontwikkeling van kanker.

Volgens statistieken van het CBS had 42% van Nederlanders in 2011 overgewicht, waarvan 10% ernstig overgewicht. Van de mannen had 46% overgewicht, van de vrouwen 37%.

Professor Alan Jackson, voorzitter van het panel van wetenschappelijke experts van het Continuous Update Project en professor Humane Voeding aan de Universiteit van Southampton: ĎDit nieuwe rapport bevestigt dat er een sterk verband is tussen overgewicht en alvleesklierkanker.í

ĎAlvleesklierkanker wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor de overlevingskansen van deze vorm van kanker laag zijn. Het goede nieuws uit het rapport is dat we het risico op deze ziekte kunnen verlagen door een gezond gewicht te behouden en niet te roken.


Stof in groene thee bestrijden huidkankertumoren

2 september 2012 Huidkankertumoren kunnen worden bestreden door een stof die in groene thee zit. Dat schrijven wetenschappers van de University of Strathclyde in het tijdschrift Nanomedicine.

Als de stof epigallocatechin gallate (EGCg) aan kankercellen wordt toegevoegd, liet het twee derde van de tumoren krimpen of zelfs verdwijnen.
De wetenschappers hebben de stof getest op twee soorten huidkanker: plaveiselcarcinoom en melanoom. Bij beide soorten verdween veertig procent van de tumoren. Dertig procent van de carcinoomtumoren kromp en bij de melanomen was dit twintig procent.
"Als we onze methode gebruikten, zorgde het groene thee-extract elke dag voor het kleiner worden van tumoren, waarbij ze soms helemaal verdwenen. Dit onderzoek kan de deuren openen naar nieuwe behandelmethoden", zegt onderzoeker Christine Dufes.


CafeÔne verkleint kans op huidkanker

2 juni 2012 AMSTERDAM - Hoe meer kopjes koffie iemand drinkt, hoe lager de kans op de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze bevinding publiceren Amerikaanse onderzoekers van onder meer Harvard University maandag in Cancer Research, na het bestuderen van ruim 110.000 mensen.
Het enorme aantal proefpersonen komt uit de Nurseís Health Study, een van de grootste en langst lopende gezondheidsstudies ter wereld. De onderzoekers bekeken het dieet van al die mensen, en relateerden dat aan verschillende vormen van huidkanker.

Bij de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, bleek cafeÔne - ingenomen via koffie, cola, chocola en/of thee - een verlagend effect te hebben. 22.786 van de 112.897 proefpersonen ontwikkelden deze vorm van kanker. CafeÔnevrije koffie valt buiten deze relatie, wat aangeeft dat het echt de cafeÔne is die het effect veroorzaakt.


Voorkom borstkanker door zes kilo af te vallen

25 mei 2012 Dames met overgewicht die 5 procent van hun lichaamsgewicht kwijtspelen, halveren zo hun kans op de vaakst voorkomende vorm van borstkanker. Na een studie bij 439 vrouwen tussen 50 en 75 jaar blijkt namelijk dat door lichaamsvet te verliezen, het niveau van hormonen afneemt die kanker veroorzaken. De vorsers keken naar het niveau van bepaalde stoffen als oestrogeen en testosteron, daarvan is namelijk bewezen dat ze het risico op bepaalde kankers verhogen. Daaruit blijkt dat het niveau hiervan met 10 tot 20 procent daalde bij vrouwen die waren afgevallen. De meest efficiŽnte manier om dit te doen is gezonder te eten en meer te sporten, zo speel je namelijk makkelijk 10 procent van je lichaamsgewicht kwijt.

Zeven op de tien gevallen Professor McTiernan: "De hoeveelheid van het verloren gewicht was essentieel voor de veranderingen in het niveau van de hormonen. Het beste effect krijg je door een dieet te combineren met sport." De voordelen van het verliezen van gewicht is van toepassing op de types van borstkanker die beÔnvloed worden door oestrogeen, dat geldt voor 70 procent van de gevallen. Dit onderzoek suggereert dat vrouwen met overgewicht die afvallen na de menopauze hun risico op deze dodelijke ziekte kunnen beperken.

Andere oorzaken Experts weten al lang dat bepaalde factoren in levensstijl als overgewicht, alcohol, roken en gebrek aan sport de kans op borstkanker verhogen. Eerder bleek ook al dat patiŽnten met overwicht vaker hervielen en stierven aan deze ziekte.


Wat peterselie kan betekenen voor je gezondheid

25 mei 2012 Wist je dat peterselie meer is dan enkel een fris kruid om gerechtjes op te fleuren? Uit een recente studie blijkt namelijk dat een actieve stof in dit groene lekkers een krachtig hulpmiddel zou zijn in de strijd tegen borstkanker.

Onderzoekers van de universiteit van Missouri hebben de effecten van 'apigenine', een actieve stof in peterselie, op borstkanker bestudeerd en ondervonden dat het zeer effectief is bij tumoren die gelinkt worden aan progestageen. Dit hormoon wordt samen met oestrogeen gebruikt bij hormoonsubstitutietherapie voor vrouwen in hun menopauze en staat bekend voor het vergroten van het risico op borstkanker.

Voor deze studie werd gewerkt met speciaal gefokte muizen waarbij borstkankercellen geÔmplanteerd werden. Sommige van deze diertjes kregen een type progestageen toegediend (MPA of medroxy progesteron acetaat). Vervolgens kreeg een deel van de behandelde muizen ook apigenine.

Resultaat? Bij de muizen die enkel MPA kregen, waren de tumoren gegroeid, terwijl de beestjes die ook apigenine hadden gekregen opvallend kleinere tumoren hadden. De actieve stof uit peterselie had de groei van de kanker dus daadwerkelijk afgeremd.

"We weten dat apigenine de progressie van de menselijke borstkankercellen vertraagt op drie manieren: het bevorderen van celdood, het voorkomen van celdeling en het onderdrukken van een gen dat geassocieerd wordt met kankergroei. Bovendien verkleint apigenine ook de diameter van de bloedvaten verantwoordelijk voor het voeden van kankercellen. Hierdoor krijgen tumoren slechts een beperkte stroom van voedingsstoffen, waardoor de kanker als het ware verhongert en zich moeilijker kan verspreiden", aldus onderzoeker Salman Hyder.


Lengte vrouw van invloed op risico eierstokkanker

15 april 2012 Grote vrouwen hebben een iets hoger risico op eierstokkanker, dat blijkt uit een overzicht van recente studies. Obesitas is ook een risicofactor bij vrouwen die nooit hebben genomen HST, zeggen internationale onderzoekers.
Dit onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift PLoS Medicine, analyseerde alle wereldwijde gegevens over het onderwerp. Er werd gekeken naar 47 epidemiologische studies in 14 landen, waar aan ongeveer 25.000 vrouwen met eierstokkanker en meer dan 80.000 vrouwen zonder eierstokkanker meewerkten.

Hoofdonderzoeker dr. Valerie Beral van de universiteit van Oxford zei tegen de BBC: "Door het samenbrengen van al de wereldwijde onderzoeken, is het duidelijk geworden dat lengte het risico op eierstokkanker verhoogd." Ze benadrukte dat ook obesitas het risico op eierstokkanker verhoogd indien de vrouw nooit hormonale substitutietherapie heeft gehad. "Eierstokkanker kan duidelijk worden toegevoegd aan de lijst met risicofactoren voor eierstokkanker," voegde ze eraan toe.
Een vrouw van 1.67 meter heeft in vergelijking met een vrouw van 1.52 meter een 23% hoger risico op het krijgen van baarmoederhalskanker. Hiermee blijft het risico overigens erg klein. Jaarlijks krijgen ongeveer 1400 vrouwen deze diagnose te horen.


Vier op de tien kankers kan je zelf voorkomen

8 december 2011 Heel wat mensen veronderstellen dat kanker toe te schrijven is aan het noodlot, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Volgens wetenschappers worden meer dan 4 op de 10 kankers uitgelokt door roken, obesitas, slechte voeding, alcohol of zelfs het niet geven van borstvoeding. Enkele aanpassingen aan je levensstijl kunnen je kansen op de ziekte dus aanzienlijk verminderen.

Wetenschappers van de universiteiten van Londen en Oxford analyseerden honderden studies over de oorzaken van kanker, om na te gaan hoeveel daarvan het resultaat zijn van je levensstijl of omgevingsfactoren.
Ze berekenden dat 40 procent van de kankers bij vrouwen te voorkomen is, vergeleken met 45 procent bij de mannen.

Roken Roken bleek veruit de grootste oorzaak te zijn, want het was verantwoordelijk voor ongeveer ťťn vijfde van alle gevallen. Bovendien is het niet alleen de hoofdreden voor longkanker, maar verhoogt roken ook het risico op andere vormen, zoals mond-, keel-, lever-, nier- en blaaskanker.
Alcohol heeft vooral invloed op de ontwikkeling van darm-, borst-, mond- en keelkanker en is verantwoordelijk voor ongeveer 4 procent van de gevallen.

Obesitas Slechte voedingsgewoonten, zoals het eten van te veel rood vlees of zout en te weinig fruit, groenten en vezels, zijn op hun beurt verantwoordelijk voor 9 procent van de kankergevallen.
Obesitas was dan weer de oorzaak van 5 procent van alle kankers, met de meeste invloed op darm- en borstkanker. Bovendien moet dat cijfer volgens de wetenschappers nog aangevuld worden, want wellicht lokt overtollig vet ook andere tumors uit.

Borstvoeding Ten slotte bleek ook dat het niet geven van borstvoeding verantwoordelijk is voor 1 procent van alle kankers. Dat lijkt misschien niet veel, maar in Groot-BrittanniŽ gaat het bijvoorbeeld om 2.700 gevallen per jaar. Verder is het ook zo dat een vrouw per 12 maanden borstvoeding haar kans op borstkanker met 4,3 procent verkleint.
Dat komt doordat het geven van borstvoeding het niveau verlaagt van hormonen die kanker kunnen veroorzaken, zoals oestrogeen en progesteron. Daarnaast helpt het om ons te ontdoen van cellen met DNA-schade, die kunnen leiden tot borstkanker.

Perfect De wetenschappers beseffen echter dat het onmogelijk is om iedereen te dwingen om een perfecte levensstijl aan te nemen. "Maar als we iedereen kunnen vertellen dat 42,9 procent van alle kankergevallen veroorzaakt worden door dingen waar we zelf iets aan kunnen doen, zal men misschien wakker schieten", aldus professor Max Parkin.


Beweging noodzakelijk bij behandeling kanker

Augustus 2011 KankerpatiŽnten krijgen tijdens en na hun behandeling vaak het advies om het rustig aan te doen. Dit advies lijkt achterhaald. Onderzoek laat zien dat beweging zowel de kans op overlijden als de hoeveelheid bijwerkingen vermindert. Dit blijkt uit een rapport van het Macmillan Cancer Support. Alle kankerpatiŽnten zouden wekelijks op zijn minst 2,5 uur moeten bewegen. Het rapport stelt ook dat van de 2 miljoen Britse kankerpatiŽnten en -overlevers, 1,6 miljoen te weinig beweegt.

Lichamelijke activiteit tijdens en na de behandeling is veilig bij bijna alle soorten kanker. Daarbij kan het mensen helpen om over de effecten van de kanker en de behandeling heen te komen, zoals vermoeidheid en gewichtstoename. Ook tijdens de behandeling leidt beweging niet tot extra vermoeidheid, maar juist tot een energieboost.

Beweging vermindert daarnaast natuurlijk de kans op hart- en vaatziekten en osteoporose, maar heeft ook positieve invloed op de overlijdenskans als gevolg van de kanker. Ook de kans op het terugkeren van de kanker neemt af dankzij lichamelijke activiteit.

Andere wetenschappers zijn optimistisch over de effecten van beweging bij kankerpatiŽnten, maar wijzen er ook op dat geen een patiŽnt hetzelfde is. Herstel en revalidatie met lichamelijke activiteit moet dus altijd op de patiŽnt afgestemd worden


Mannen meer kans op kanker door leefstijl

7 mei 2011 Mannen hebben twintig procent meer kans om kanker te krijgen dan vrouwen. Dat komt vooral doordat mannen veelal een ongezondere leefstijl hebben dan vrouwen. Dat meldt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Mannen roken en drinken vaker dan vrouwen en hebben een ongezonder voedingspatroon met meer rood en bewerkt vlees en suikerrijke frisdranken. Ook kampen ze vaker met overgewicht.
Het fonds heeft een gezondheidsgids voor mannen gepresenteerd. In de gids staan aanbevelingen voor mannen over hoe zij hun risico op kanker kunnen verlagen.

Uitgebreide info op www.wereldkankeronderzoekfonds.nl


Broccoli beschermt tegen maagkwalen

22 april 2009 AMSTERDAM - Wetenschappers van de John Hopkins University (VS)zeggen dat broccoli evenals knoflook veel sulfarofaan bevat. Op basis van een beperkt Japans onderzoek blijkt dat sulfarofaan een stof is die bescherming biedt tegen maagzweren en wellicht maagkanker.

Al eerder was vastgesteld dat sufarofaan een antibiotische werking kent tegen helicobacter pylori. Deze bacterie wordt in verband gebracht met schade aan de maag en kankers aan de ingewanden. In de Westerse wereld is 25 ŗ 30 procent van de bevolking hiermee besmet en in Japan bijna negentig procent.

Sulfarofaan laat de lever een enzym aanmaken die de bacterie bestrijdt. Mensen die broccolischeuten kregen, hadden na acht weken beduidend lagere gehaltes van de bacterie. Knoflook heeft een zelfde effect.


Vaccinatie tegen baarmoederhalskanker begonnen

2 maart 2009 ANP Op achttien plaatsen in Nederland wordt vandaag begonnen met de vaccinatie van meisjes tegen baarmoederhalskanker.
Er zijn voor de zogenoemde inhaalcampagne ruim 380.000 meisjes uitgenodigd die dit jaar dertien tot en met zestien jaar worden. In een half jaar kunnen ze bij de GGD de drie prikken halen die nodig zijn om zich tegen de ziekte te beschermen.

Vanaf september krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar prikken tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen deze ziekte op. Ongeveer tweehonderd tot 250 patiŽnten overlijden.

Minister Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid besloot vorig jaar om inenting tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, op te nemen in het rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat het vaccin gratis is.

Het gebruikte vaccin beschermt tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen. Omdat dit geen volledige zekerheid biedt, wordt benadrukt dat vrouwen ook moeten blijven meedoen aan het bevolkingsonderzoek, het zogeheten uitstrijkje.

Kritische artsen stelden vorig jaar dat de vaccinatie van twaalfjarigen niet zinvol is. Het vaccin zou nooit zijn getest bij deze leeftijdsgroep. Ook is volgens de critici nog niet duidelijk hoe effectief het vaccin is, hoe lang het werkt en wat de bijwerkingen zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat zeker 75 procent van de meisjes zich laat inenten.


Nachtdienst verhoogt kans op kanker

30 november 2007 Bericht van het Novum AMSTERDAM - Het is waarschijnlijk dat werknemers die nachtdiensten draaien een verhoogde kans op kanker hebben. Dat stelt de kankerafdeling van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

De organisatie zal deze conclusie volgende maand officieel vastleggen.

Nachtdiensten komen daarmee in dezelfde risicocategorie voor kanker als anabole steroÔden, ultraviolette straling en uitlaatgassen bij dieselverbranding. De WHO schat dat bijna twintig procent van de werknemers in de westerse wereld nachtdiensten draait.

Theorie
De link tussen nachtdiensten en kanker werd in 1987 al gelegd door kankerspecialist Richard Stevens. Aanvankelijk werd het idee weggewuifd, maar in recente jaren wint de theorie aan aanhangers.

Borstkanker
Vrouwen die vaak in de avond of nacht werken, hebben volgens recente onderzoeken een verhoogde kans op borstkanker. Mannen die nachtdiensten werken, zouden meer kans op prostaatkanker hebben.

Uit ander onderzoek kwam naar voren dat dieren waarvan het dag- en nachtritme wordt verstoord meer tumoren ontwikkelen en sneller sterven.

Hormoon
Sommige wetenschappers geloven dat een bepaald hormoon dat tumoren voorkomt voornamelijk in de nachtelijke uren wordt ontwikkeld. Licht zou de productie van deze hormonen blokkeren. Nachtwerkers zouden ook minder uren slaap krijgen, waardoor hun immuunsysteem minder sterk is.

Onderzoek
De Gezondheidsraad adviseerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vorig jaar een onderzoek te laten uitvoeren naar de link tussen nachtdiensten en borstkanker.

Een woordvoerder van het ministerie kon vrijdag niet direct zeggen of een opdracht tot onderzoek is verstrekt.
De analyse van de WHO staat in de decembereditie van The Lancet Oncology.


Britse meisjes ingeŽnt tegen baarmoederhalskanker

26 oktober 2007 LONDEN - Britse meisjes kunnen zich vanaf volgend jaar vrijwillig laten inenten tegen baarmoederhalskanker. Dat hebben regeringsfunctionarissen in Londen vrijdag gezegd.

Meisjes van 12 en 13 jaar kunnen zich vanaf september 2008 laten vaccineren. De regering wil op deze manier voorkomen dat ze later besmet raken met het seksueel overdraagbare virus hpv dat verantwoordelijk is voor 70 procent van het aantal gevallen van baarmoederhalskanker.

Elk jaar overlijden in Groot-BrittanniŽ meer dan duizend vrouwen aan deze ziekte.

Vaccinatie
Uit onderzoek bleek dat vaccinatie het aantal van deze sterfgevallen met de helft zou kunnen verminderen.

In Nederland worden de mogelijkheden nog onderzocht op welke manier het best kan worden gevaccineerd. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde eerder dit jaar om het vaccin niet in de basisverzekering op te nemen.


Emoties hebben geen effect op kanker

21 oktober 2007 22:32 WASHINGTON - Mensen die gedeprimeerd zijn over het feit dat ze kanker hebben, hebben niet meer kans om te sterven aan de ziekte dan mensen die positief blijven.

Dat hebben Amerikaanse wetenschappers zondag bekendgemaakt in het tijdschrift Cancer.

Kankerpatiënten worden vaak aangemoedigd zo positief mogelijk te blijven en veel mensen geloven dat een positieve instelling helpt bij herstel.

Onderzoek
De arts James Coyne van de Universiteit van Pennsylvania onderzocht of deze veronderstelling klopt bij ruim 1000 patiënten die leden aan hoofd- en nekkanker. Tijdens het onderzoek stierven bijna 650 van de patiënten.

Coyne's analyse toonde aan dat de emotionele toestand van de patiënt geen verband hield met overlevingskansen. Wel zei hij dat een positieve instelling veel emotionele en sociale voordelen heeft.


Veel vis verkleint kans op darmkanker

13 september 2007 WAGENINGEN - Wie wekelijks een keer vis eet, heeft 4 procent minder kans op kanker in de dikke darm. Bij drie keer in de week vis op het menu is dat 12 procent, want de kans daalt met 4 procent per keer.

Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse Wageningen Universiteit in de American Journal of Epidemiology. Zij baseren zich op een analyse van veertien bestaande studies.

"We weten al langer dat de consumptie van vis de kans op dikkedarmkanker vermindert", zegt onderzoeker Anouk Geelen. "Hoe dat verband precies in elkaar zit, weten we niet. Misschien komt het door de vetzuren in vette vis, de omega-3-vetzuren. Als dat zo is, dan beschermen zalm en makreel tegen darmkanker, maar kabeljauw niet."

Als de ene vissoort wel beschermt en de andere niet, dan verklaart dat misschien de bescheiden omvang van het effect dat Geelen heeft gevonden. "We hebben geen onderscheid kunnen maken naar het soort vis", zegt de onderzoeker. "Anders hadden we misschien sterkere effecten gevonden."

Geelen gebruikte voor haar onderzoek gegevens van collega's die onder leiding van Ellen Kampman en Pieter van 't Veer voor het Wereld Kanker Onderzoekfonds literatuurstudies hebben verricht naar de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Eind oktober publiceert dat fonds een rapport over het verband tussen leefstijl en kanker.


Anticonceptiepil verhoogt risico op kanker niet

12 september 2007 - Wie de anticonceptiepil neemt, loopt geen groter risico op kanker.

Vrouwen die de pil vroeger slechts enkele jaren hebben genomen, lopen mogelijk zelfs 3 tot 12 procent minder risico op kanker dan vrouwen die nooit de pil namen. Dat blijkt uit een studie in de British Medical Journal, die woensdag online staat.

Toch hebben vrouwen die al meer dan acht jaar orale anticonceptiemiddelen innemen statistisch gezien wel meer kans om kanker te krijgen, zegt professor Philip Hannaford van de universiteit van Aberdeen, die de Britse studie leidde. Bij deze lange termijngebruiksters van de pil is het risico vooral hoog voor baarmoederhalskanker en hersenkanker. Langdurig gebruik van orale anticonceptiva vermindert wel het risico op kanker in de eierstokken, aldus de studie.

Het was al bekend dat orale anticonceptiemiddelen het risico op bepaalde kankers doen toenemen en het risico op andere doen afnemen, maar een globaal overzicht was tot nu toe niet gemaakt. De Britse onderzoekers gingen sinds 1968 de gezondheid van 46.000 vrouwen van gemiddeld 29 jaar na.


De helft van de kankergevallen door ongezond leven

12 september 2007 AMSTERDAM - Minstens de helft van alle gevallen van kanker wordt veroorzaakt door ongezond leven. KWF Kankerbestrijding stelt dit in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd. Volgens de organisatie weten Nederlanders dat vaak niet.

Ze denken dat milieu of erfelijkheid een grote rol spelen, terwijl in feite zaken als roken, alcohol, overgewicht en weinig beweging grotere boosdoeners zijn.

Overgewicht
Ongeveer 30 procent van de kankergevallen wordt volgens KWF Kankerbestrijding veroorzaakt door roken. Overgewicht is verantwoordelijk voor ongeveer 8 procent van de gevallen en ongezonde voeding 15 tot 30 procent.

Erfelijkheid en milieu veroorzaken slechts enkele procenten van de gevallen van kanker.

De KWF Kankerbestrijding gaat via een nieuwe campagne mensen wijzen op de risico's van een ongezonde leefstijl.


Koffie drinken halveert kans op darmkanker bij vrouwen

1 augustus 2007 AMSTERDAM - Het drinken van twee of meer kopjes koffie per dag halveert mogelijk bij vrouwen de kans op darmkanker. Dat blijkt uit een Japans onderzoek dat woensdag verscheen. Zo schrijft persbureau Reuters.

Rekening houdend met andere factoren als dieet en beweging, blijkt uit het onderzoek dat bij vrouwen die koffie drinken de kans op kanker aan de karteldarm de helft kleiner is dan bij seksegenoten die niet dagelijks koffie nuttigen.

Hoe het precies komt dat koffie goed is tegen het ontwikkelen van darmkanker is nog onbekend.

Mannen
De onderzoekers van het National Cancer Center in Tokio onderzochten bijna honderdduizend mensen over een periode van twaalf jaar. Zowel mannen als vrouwen werden in het onderzoek betrokken. Bij mannen werd echter geen aantoonbaar verband gevonden tussen het gebruik van koffie en de kans op darmkanker.

"Sommige mensen kunnen niet goed tegen cafeïne. Zij moeten zichzelf nu niet opeens gaan dwingen om koffie te drinken", zegt onderzoeker Manami Inoue. "Maar voor mensen die ervan houden, is er geen reden om het kopje koffie te laten staan."

Thee
De Japanse onderzoekers bekeken ook de invloed van groene thee. Maar daarbij werd geen link met de kans op kanker aangetoond.


Cafeïne en beweging beschermen tegen huidkanker

29 juli 2007 - Lichaamsbeweging en koffie beschermen tegen huidkanker als gevolg van blootstelling aan zonlicht. Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten dinsdag in het tijdschrift Proceedings for the National Academy of Sciences (PNAS) worden gepubliceerd.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Rutgers Universiteit in New Jersey. Een matige consumptie van cafeïne in combinatie met lichaamsbeweging gaat bij muizen het kankerverwekkende effect van blootstelling aan UVB-stralen tegen, is de conclusie: de beschadigde cellen worden sneller vernietigd.

Het onderzoek werd uitgevoerd met haarloze muizen. Een groep kreeg water met cafeïne te drinken (vergelijkbaar met een of twee koppen koffie voor mensen), een andere groep deed aan lichaamsbeweging en een derde groep kreeg cafeïne en lichaamsbeweging. Een vierde groep kreeg cafeïne noch lichaamsbeweging. Alle muizen werden blootgesteld aan UVB-straling, waardoor het DNA in hun huidcellen beschadigd raakte. De groep die cafeïne te drinken kreeg en aan lichaamsbeweging deed, bleek zichtbaar beter te presteren als het ging om de vernietiging van kankercellen dan de drie andere groepen.

Huidkanker door blootstelling aan de zon is met ruim een miljoen nieuwe gevallen per jaar de meest voorkomende vorm van kanker in de VS.


Artsen ontdekken middel tegen haaruitval door chemo

9 juli 2007 TOKIO - Een Japans team van medisch specialisten heeft ontdekt dat een vorm van antibiotica haaruitval bij kankerpatiënten die chemotherapie krijgen kan voorkomen. Dit zei een van de doktoren maandag.

Volgens deze arts verminderde het middel de haaruitval bij ratten die ook anti-kankermedicijnen kregen met 70 procent. De antibiotica zal voorlopig nog niet op grote schaal worden gebruikt omdat het nog steeds onderzocht wordt.


Vaccin tegen baarmoederhalskanker redt veel levens

1 juni 2007 LONDEN - Als alle meisjes en jonge vrouwen worden gevaccineerd tegen het virus hpv, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, zou het aantal gevallen van de ziekte met meer dan de helft worden gereduceerd.

Dat blijkt uit een nieuwe studie naar het vaccin Gardasil dat nu op de markt is. Het onderzoek, waaraan 20.000 vrouwen meededen, is gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet. Uit het onderzoek blijkt dat als meisjes die nog niet seksueel actief zijn worden ingeŽnt, zij beschermd worden tegen 99 procent van de mogelijke infecties met hpv. Voor jonge vrouwen die minder dan vijf seksuele partners hebben gehad, betekent het vaccin een bescherming tegen 44 procent van de infecties.

Basisverzekering
In Nederland, zowel als in andere Europese landen en in de VS, is de overheid nog bezig te bekijken op welke manier en wie moet worden gevaccineerd. Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) adviseerde onlang aan minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het vaccin niet in de basisverzekering op te nemen.

Als Klink het negatieve advies volgt, zal het middel niet worden vergoed. Het college vindt dat het middel beter in een landelijk vaccinatie-programma kan worden opgenomen, omdat vergoeding van het vaccin op individuele basis niet tot de gewenste hoge vaccinatiegraad zou leiden.

Gezondheidsraad
Die is nodig om mensen op grote schaal tegen het virus te beschermen. De Gezondheidsraad onderzoekt momenteel of Gardasil opgenomen moet worden in het Rijksvaccinatieprogramma.

In een ander artikel in The Lancet pleiten onderzoekers ook voor vaccinatie van jongens en mannen om het voorkomen van het virus te beperken.


Vrouwen overlijden vaker aan longkanker

30 mei 2007 VOORBURG - Het aantal vrouwen dat aan longkanker overlijdt, is sinds 1970 ruim vervijfvoudigd. De reden daarvoor is dat vrouwen op grote schaal zijn gaan roken.

De vrouwen die in 2006 aan longkanker overleden, waren gemiddeld 67,3 jaar. Dat is 3,3 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd van de mannen die dat jaar aan de ziekte stierven.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2006 zijn 9400 inwoners van Nederland aan longkanker gestorven. Dat is 7 procent van het totaal aantal vrouwen dat dat jaar de laatste levensadem uitblies.

Ziekte
Het aandeel vrouwen dat aan longkanker overlijdt, blijft stijgen, maar dat van de mannen neemt al twintig jaar af. Dat komt volgens het CBS omdat roken pas na jaren tot de ziekte kan leiden.

Vrouwen zijn veel later dan mannen op grote schaal gaan roken. Toch sterven nog steeds tweemaal zoveel mannen als vrouwen aan longkanker.

Jongeren
Jongeren hoeven niet bang te zijn aan longkanker te sterven. Het aantal mensen onder 30 jaar dat aan de ziekte bezwijkt, is gering.

Bij mannen tussen 60 en 70 jaar en bij vrouwen tussen 50 en 60 jaar is longkanker echter bij ťťn op de zeven overledenen de doodsoorzaak. Tot de leeftijd van 60 jaar is de sterfte aan longkanker bij vrouwen hoger dan bij mannen.

Percentage
Zowel bij vrouwen als bij mannen is het percentage rokers de laatste decennia gedaald. Rookte eind jaren vijftig van de vorige eeuw 90 procent van de mannen, in 2006 was dat nog 34 procent. Het percentage vrouwen dat zich aan de sigaret of andere rookwaar waagde, nam in de jaren vijftig en zestig toe, maar daalde sinds 1970 geleidelijk tot 25 procent in 2006.


Onnodig veel kankerverwekkende stoffen in snacks

26 april 2007 AMSTERDAM - Consumenten die regelmatig chips, koek en patat eten, krijgen een onnodige hoeveelheid kankerverwekkende stoffen binnen. De oorzaak daarvan is de stof acrylamide, schrijft het AD donderdag.

Deze stof komt vrij als deegwaren en aardappelproducten worden gebakken of gefrituurd. Vooral kinderen zouden gevaar lopen omdat zij geregeld chips, koek en frites eten.

De VVD-fractie in de Tweede Kamer vindt het onbegrijpelijk dat fabrikanten er niet alles aan doen om voor een betere voedselveiligheid te zorgen. Het zou mogelijk zijn de hoeveelheid acrylamide met tachtig procent terug te dringen. Dat bevestigt chemieconcern DSM in de krant.

Enzym
Dit is mogelijk door een bepaald soort enzym te gebruiken bij de bereiding van snacks. Nederlandse producenten gebruiken dat enzym nog niet omdat er vragen bestaan over de regelgeving en de veiligheid rond het gebruik van het enzym. In de Verenigde Staten is de toepassing van het enzym volledig goedgekeurd.

De VVD wil van de ministers van Landbouw Gerda Verburg (CDA) en van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) weten waarom er geen strengere overheidsnormen zijn voor voedselveiligheid.


Genen gevonden die kanker kunnen bestrijden

12 april 2007 LONDEN - Amerikaanse wetenschappers hebben genen gevonden die duizend keer beter kanker kunnen bestrijden dan gewone chemotherapie.

De genen zorgen er voor dat de cellen veel gevoeliger worden voor de doorgaans zware medicijnen die kankerpatiŽnten worden toegediend. Daardoor zou de behandeling van kanker minder bijwerkingen kunnen veroorzaken, meldde de Britse krant The Times donderdag.

Door de vondst zouden de kankercellen heel gericht kunnen worden behandeld, waardoor gezonde cellen niet worden beschadigd.

Chemotherapie
Traditionele chemotherapie is ook schadelijk voor de rest van het lichaam. De patiŽnt wordt misselijk, verliest zijn haar en kan nier-, lever- en gewrichtsproblemen krijgen.


Koelen hoofdhuid vermindert haaruitval bij kanker

10 april 2007 AMSTERDAM - KankerpatiŽnten die een chemotherapie ondergaan, hebben minder kans op haaruitval wanneer hun hoofdhuid tijdens de kuur wordt gekoeld. Dat blijkt volgens het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch uit een experiment.

Haaruitval is volgens kankerspecialist Patricia Hendricks een van de meest belastende bijwerkingen van chemotherapie. Het is niet alleen een verminking maar ook een aantasting van de privacy, zegt Hendricks. "Niet iedereen hoeft te weten dat je kanker hebt, maar ja, iedereen kan het zien."

Kap
Sinds eind vorig jaar heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis de beschikking over twee hoofdhuidkoelers. Bij het experiment wordt de patiŽnt een halfuur voor het begin van de therapie een kap opgezet waar een koelvloeistof doorheen stroomt. De patiŽnt moet deze kap ophouden tot anderhalf uur nadat de laatste druppel chemotherapie is toegediend.

Door de koeling van de hoofdhuid trekken de bloedvaten samen en kan de chemo volgens de onderzoekers de haarcellen niet of minder goed bereiken.

Pijnlijk
Uit het experiment blijkt dat de hoofdhuidkoeling niet bij alle soorten chemotherapie werkt, laat het ziekenhuis dinsdag weten. Hoewel het begin van de behandeling soms als pijnlijk wordt ervaren, zijn de meeste patiŽnten volgens het ziekenhuis enthousiast over de resultaten.


Gratis kankervaccin voor Italiaanse meisjes

29 maart 2007 AMSTERDAM - In Italië is het sinds woensdag voor vrouwen mogelijk een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) te krijgen. Meisjes van 12 kunnen gratis worden gevaccineerd tegen HPV, oudere meisjes en vrouwen moeten ervoor betalen.

HPV kan baarmoederhalskanker veroorzaken en de vaccinatie tegen het seksueel overdraagbare virus werkt volgens experts het best als zij wordt toegediend voordat meisjes seksueel actief worden.

Italië is het eerste land in de Europese Unie dat het vaccin gratis aanbiedt aan jonge meisjes. Mannen die besmet zijn met HPV krijgen hiervan zelden kanker.


Duitsland primeur in massavaccin tegen kanker

28 maart 2007 BERLIJN - Ongeveer drie miljoen Duitse tienermeisjes krijgen een oproep deel te nemen aan een massavaccinatie tegen baarmoederhalskanker. De Duitse vaccinatiecommissie heeft geadviseerd alle meisjes tussen twaalf en zeventien jaar in te enten. Dit meldden Duitse media woensdag.

Het is de eerste massale vaccinatie tegen kanker in Europa. De serie van drie injecties kost 450 euro en wordt volledig vergoed door het Duitse ziekenfonds.

Verwacht wordt dat andere Europese landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Het Australische ministerie van Volksgezondheid liet weten dat in Australië volgende week een vergelijkbare massavaccinatie begint.

Seks
De vaccins met de namen Gardasil en Silgard zijn al sinds vorig jaar verkrijgbaar in de Duitse apotheken. De autoriteiten streven ernaar alle meisjes in te enten voordat ze aan seks beginnen. Het Humane Papillomavirus (HPV), dat de oorzaak is van 70 procent van de tumoren in de baarmoederhals, wordt grotendeels door geslachtsverkeer overgedragen.

In de Bondsrepubliek worden jaarlijks 6500 vrouwen getroffen door de ziekte, 1600 daarvan sterven, aldus media.

Onderzoeken
In Nederland bracht de Gezondheidsraad begin maart advies uit over de vaccins tegen baarmoederhalskanker. De overheid moet snel onderzoeken of zij in het rijksvaccinatieprogramma kan worden opgenomen, aldus de raad. Opname in het programma betekent dat de doelgroep automatisch een oproep krijgt om op kosten van de overheid te worden ingeŽnt.

In de Verenigde Staten is een discussie gaande over het vaccinatieprogramma. Ongeveer twintig staten overwegen de vaccinatie te verplichten voor meisjes vanaf 11 jaar, in enkele staten is dit al het geval. Conservatieve groeperingen die voor seksuele onthouding pleiten, proberen deze ontwikkeling tegen te gaan. Zij stellen dat de ouders zelf mogen bepalen of ze hun kind wel of niet willen inenten tegen het seksueel overdraagbare HPV.

In de geïndustrialiseerde landen sterven elk jaar ongeveer 17.000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. In Nederland krijgen per jaar bijna zeshonderd vrouwen deze ziekte, ruim een derde daarvan overlijdt.


Meer kanker in Europa

6 februari 2007 LYON - Het aantal gevallen van kanker in Europa neemt toe, vooral als gevolg van de vergrijzing en door een betere screening van de bevolking. In 2006 werden 3,2 miljoen nieuwe kankerpatiŽnten geregistreerd.

In 2004 waren dat er nog 2,9 miljoen. Het aantal doden door kanker vorig jaar beliep 1,7 miljoen. Dat blijkt uit een studie van het Franse instituut IARC in Lyon.

Bij mannen is prostaatkanker de meest voorkomende soort, gevolgd door long- en darmkanker. Bij vrouwen staat borstkanker op de eerste plek. Daarna volgen darm- en baarmoederhalskanker.

Borstkanker is in absolute zin de meest voorkomende soort:

319.900 Gevallen in 2006. Longkanker is het dodelijkst: 334.800 doden in 2006.


Betere methode voor opsporen baarmoederhalskanker

6 februari 2007 AMSTERDAM - Baarmoederhalskanker kan effectiever worden opgespoord. Door de cellen van een uitstrijkje uit de baarmoederhals genetisch te onderzoeken, kan een betrouwbaarder diagnose worden gesteld.

Dat zegt Esther Nijhuis in haar promotieonderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen, waarop ze volgende week woensdag promoveert.

Nu wordt de diagnose nog bepaald door bij het uitstrijkje -dat bij alle Nederlandse vrouwen tussen 30 en 60 jaar wordt afgenomen- te kijken naar de visueel waarneembare verandering van de cellen. Maar als er fouten zijn gemaakt bij het afnemen van het uitstrijkje of bij het beoordelen van de cellen onder de microscoop, kan een foute diagnose worden gesteld, zegt Nijhuis.

Betrouwbaarder
De methode die Nijhuis heeft onderzocht, gaat uit van zogeheten methylatieanalyse, een vorm van genetisch onderzoek. Die manier is volgens de wetenschapper betrouwbaarder. Wel moet nog meer onderzoek plaatsvinden voordat er gebruik van kan worden gemaakt. "Maar de methode is veelbelovend", stelt de wetenschapper.

Volgens Nijhuis heeft haar manier als bijkomend voordeel dat er honderden uitstrijkjes tegelijkertijd mee kunnen worden geanalyseerd. Dat maakt de methode geschikt voor toepassing binnen het bevolkingsonderzoek.

Leeftijd
Vorige maand pleitte het Nijmeegs Initiatief Gynaecologische Oncologie (Nigyo) nog voor het verlagen van de leeftijd waarop vrouwen voor het eerst worden opgeroepen voor het landelijk bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.

De ziekte wordt onder meer veroorzaakt door het seksueel overdraagbare HP-virus. Omdat meisjes op steeds jongere leeftijd seksueel actief zijn, is ook de leeftijd waarop zij besmet raken steeds lager geworden, stelt de organisatie. Die pleit daarom voor een leeftijdsverlaging voor het bevolkingsonderzoek naar 25 jaar.


Goedkoop en effectief medicijn tegen kanker

5 februari 2007 AMSTERDAM - Wetenschappers zijn op het spoor van een goedkoop en effectief medicijn tegen kanker. Het zou gaan om dichlooracetaat (DCA) dat al langer wordt gebruikt in de strijd tegen stofwisselingziektes.

Evangelos Michelakis, onderzoeker bij de University of Alberta in Canada, verklaart in het tijdschrift The New Scientist dat hij samen met collega's het medicijn succesvol heeft getest op ratten.

Onsterfelijkheid
DCA zou de onsterfelijkheid van kankercellen uitschakelen, waardoor de ziekte behandeld kan worden. Doordat het medicijn enkel aangetaste cellen zou aanvallen, en geen gezonde, is DCA veilig te gebruiken.

Bijwerkingen
Het medicijn kan wel bijwerkingen hebben als pijnsteken, duizeligheid en het verlies van balans. Deze zouden echter alleen van een tijdelijke aard zijn. De wetenschappers hebben, naar eigen zeggen, het dichlooracetaat al succesvol getest op long-, borst- en hersentumoren.

Doordat er geen octrooi op DCA rust zou het DCA relatief goedkoop te fabriceren zijn.


Rood vlees verhoogt kans op borstkanker

14 november 2006 WASHINGTON - Jongere vrouwen (tot 45 jaar) die dagelijks rood vlees consumeren hebben een grotere kans op het krijgen van borstkanker. Dat blijkt volgens The Washington Post van dinsdag uit een onderzoek van de Harvard-universiteit onder meer dan 90.000 Amerikaanse vrouwen. Het onderzoek richtte zich op een veel voorkomende vorm van borstkanker, waarbij de tumoren gevoelig zijn voor de hormonen oestrogeen of progesteron.

De onderzoekers benadrukken dat er nog veel nader onderzoek nodig is, maar dat nu al geadviseerd kan worden om de consumptie van rood vlees te beperken. Dit vlees is ook al eerder in verband gebracht met de ontwikkeling van darmkanker.

Wat er nu precies aan de hand is met rood vlees is niet echt duidelijk. Mogelijk komen er bij de bereiding ervan kankerverwekkende stoffen vrij of komen groeihormonen in het rundvlees vrij in het menselijk lichaam.

Het gebruik van groeihormonen bij de runderteelt is in ons land en in de rest van de Europese Unie verboden. In de Verenigde Staten is dat niet het geval.

Deskundigen wijzen erop dat alleen op basis van dit onderzoek geen definitieve conclusies getrokken mogen worden. De uitkomsten onderstrepen wel eerdere onderzoeken die stellen dat een gezonde levensstijl al in de jonge jaren blijvend van grote invloed kan zijn op de gezondheid in latere jaren.


Vroege opsporing zaadbalkanker dichterbij

20 oktober 2006 ROTTERDAM - Wetenschappers van het Erasmus Medisch Centrum hebben ontdekt hoe zij in sperma de voorlopercellen van zaadbalkanker kunnen opsporen. Ze hopen hiermee in een paar jaar een effectieve screeningsmethode te ontwikkelen die het makkelijker maakt om zaadbalkanker op te sporen, nog voordat de tumor zich ontwikkeld heeft. Dat maakt de kans op genezing 100 procent.

Dat hebben professor Leendert Looijenga en dr. Niels van Casteren van het Erasmus MC vrijdag bekendgemaakt. Zaadbalkanker is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen in de vruchtbare leeftijd en het aantal mannen dat de ziekte krijgt groeit de laatste jaren. De aandoening wordt momenteel in Nederland jaarlijks bij ongeveer zeshonderd mannen tussen de 20 en 40 jaar ontdekt.

Ongeveer 6 procent van de mensen met een tumor in de zaadbal overlijdt uiteindelijk. Bovendien kan behandeling van de aandoening leiden tot ernstige gevolgen voor de vruchtbaarheid van de mannen. Als de tumor zich nog niet heeft ontwikkeld, kan de aandoening met lokale bestraling worden genezen.

Geen pijn
Zaadbalkanker veroorzaakt geen pijn en leidt vaak pas in een ver gevorderd stadium tot klachten. Minder vruchtbare mannen hebben een hoger risico. Slechts een klein aantal mannen met vruchtbaarheidsproblemen krijgt zaadbalkanker.

Ongeveer 1 procent van de vruchtbaarheidspatiŽnten heeft zaadbalkanker of zal het ontwikkelen. De voorlopercellen voor de tumor ontwikkelen zich al als de mannen zelf nog in de baarmoeder van hun moeder zitten. Wie voorlopercellen in zijn zaadballen heeft, ontwikkelt altijd op latere leeftijd zaadbalkanker.

Opsporing
Op dit moment worden voorlopercellen opgespoord door een stukje van het zaadbalweefsel operatief te verwijderen. De onderzoekers van het Erasmus MC slaagden erin om de voorlopercellen met een marker terug te vinden in het sperma van twee van tien onderzochte patiŽnten met ernstige vruchtbaarheidsproblemen.

Dat werd op basis van weefselonderzoek ook bevestigd. De cellen werden ook teruggevonden bij acht van negen onderzochte patiŽnten van wie bekend was dat ze zaadbalkanker hadden. De onderzoekers zeggen nog meer onderzoek te moeten verrichten, maar zijn hoopvol over de resultaten.


Orale seks kan amandelkanker veroorzaken

13 september 2006 STOCKHOLM - Hetzelfde virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, blijkt via orale seks ook tot kanker aan de amandelen te kunnen leiden. Die waarschuwing uiten onderzoekers van het Karolinska Instituut in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Zij zijn gealarmeerd door de sterke stijging van het aantal gevallen van amandelkanker in hun land en ook elders in de westerse wereld. Dat schreef de Zweedse krant Svenska Dagbladet woensdag.
In de afgelopen dertig jaar is het aantal gevallen van kanker aan de tonsillen in de regio Stockholm verdrievoudigd, terwijl andere vormen van kanker een stuk minder snel toenamen. De onderzoekers stellen dat de toename van de amandelkanker wordt veroorzaakt door verandering van de seksuele gewoonten en de daling van de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben.

Roken
Kanker aan de amandelen kan ook door roken komen. Maar het aantal rokers daalt. De stijging moet dus voor rekening van iets anders komen, zeggen de onderzoekers, wier rapport in het vakblad International Journal of Cancer wordt gepubliceerd.


Mandarijnen verminderen kans op kanker

11 september 2006 LONDEN - Mandarijntjes verkleinen de kans op leverkanker, aderverkalking, beroertes en diabetes aanzienlijk. Dat komt door de carotenoÔden, die de vruchtjes hun oranje kleur geven, meldde de Britse krant The Independent maandag.
Japanse onderzoekers van het Instituut voor vruchtbomenonderzoek ontdekten dat mensen die veel citrusvruchten eten, stoffen in hun bloed hebben die verband houden met een lager risico op leverziektes, aderverkalking en insulineresistentie.
Bij een onderzoek onder mensen met chronische virale hepatitis ontdekten de onderzoekers dat het drinken van mandarijnensap de kans op leverkanker vermindert. Van de dertig mensen die een jaar lang dagelijks mandarijnensap dronken kreeg niemand leverkanker. In de controlegroep van 45 personen die geen sap dronken, kreeg bijna 9 procent leverkanker.

Vitamine
Carotenoïden zijn essentieel voor een goede gezondheid. Veel carotenoïden zijn belangrijk omdat ze omgezet kunnen worden in vitamine A. Daarnaast zijn er carotenoïden die geen vitamine A aanmaken, maar die de schadelijke werking van onstabiele cellen, de zogenaamde vrije radicalen, kunnen tegengaan. Zij worden ook wel antioxidanten genoemd.
Naast hun functie als producent van vitamine A en antioxidant dragen carotenoÔden ook bij aan het op peil houden van het afweersysteem en de celgroei, en beschermen ze de huid en de ogen tegen de schadelijke werking van ultraviolet (UV) licht.


Meer mannen doen test op prostaatkanker

11 september 2006 VOORBURG - Bijna een op de vijf mannen van 40 jaar of ouder heeft zich in de afgelopen vijf jaar minstens een keer laten testen op prostaatkanker. In 2001 was dit nog een op de zeven. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het merendeel van de testen wordt uit voorzorg gedaan. Aan prostaatkanker overlijden jaarlijks bijna 2500 mannen. Bij de test wordt bloed onderzocht op de aanwezigheid van het eiwit Prostaat Specifiek Antigeen (PSA).
De stijging doet zich in alle leeftijdsgroepen voor. Het aandeel loopt van ruim 5 procent bij de 40- tot 50-jarigen tot bijna 40 procent bij mannen van 70 jaar of ouder.

Preventief
Ruim de helft van de PSA-testen gebeurt uit preventieve overwegingen zoals voorzorg (ruim 30 procent), leeftijd (20 procent) of omdat prostaatkanker in de familie voorkomt (4 procent). Van de niet-preventieve redenen zijn plasklachten de belangrijkste reden.
Verder blijkt volgens het CBS dat leefstijl van invloed is op het al dan niet ondergaan van de test. Mannen met een gezonde leefstijl zijn eerder bereid dan mannen met meer riskante leefgewoonten zoals ernstig overgewicht, onvoldoende lichaamsbeweging, zwaar roken of overmatig alcoholgebruik.


Rood vlees geeft meer kans op darmkanker

15 juni 2005 DEN HAAG - Mensen die veel rood vlees of vleeswaren eten, hebben 35 procent meer kans op het krijgen van darmkanker. Dat blijkt uit een Europese studie waaraan meer dan een half miljoen Europeanen hebben meegewerkt. Het onderzoek is dinsdag gepresenteerd in de Amerikaanse Journal of National Cancer Institute. Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Centrum voor Voeding en Gezondheid hebben meegewerkt aan de internationale studie, net als 40.000 Nederlanders die zich lieten onderzoeken.
Volgens de onderzoekers eet iemand veel rood vlees, als hij of zij meer dan anderhalve ons per dag consumeert. Een visrijk dieet remt juist de kans op darmkanker, zeggen de onderzoekers. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: