Delen wordt gewaardeerd!
logo Pink RibbonSteun jij ook de strijd tegen borstkanker?
Borstkanker

De sterfte door borstkanker is sinds de helft van de jaren negentig van de vorige eeuw duidelijk afgenomen. Volgens het CBS komt dit mede door meer testen en betere behandeling. Als deze afname doorzet, sterven over twee jaar meer vrouwen aan longkanker dan aan borstkanker.


Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar virus. Wereldwijd kost dit jaarlijks aan 274.000 vrouwen het leven.


Britse media berichten begin oktober 2005 dat er waarschijnlijk al binnen een jaar een vaccin beschikbaar komt tegen baarmoederhalskanker. Het vaccin is gericht tegen twee types HPV (humaan papillomavirus), het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. De twee types spelen in 70 procent van de gevallen een rol bij het ontstaan van de tumoren.


Vaccin baarmoederhalskanker

Preventief vaccineren bij jonge meisjes die nog geen seksueel contact hebben gehad, zodat ze later een eventuele HPV-besmetting goed kunnen bestrijden.


Of vaccineren nßdat iemand al besmet is geraakt met het virus. In dat geval is het vaccin therapeutisch bedoeld. Vaccinatie nadat het virus al heeft toegeslagen.


Prik tegen baarmoederhalskanker lijkt succes
april 2014 Het vaccinatieprogramma tegen het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, lijkt zijn vruchten af te werpen. Het risico op gevaarlijke typen van het humaan papillomavirus (HPV) daalt sterk bij meisjes die zijn gevaccineerd. Dat blijkt uit een onderzoek dat het VUmc heeft gepubliceerd.


Uitstrijkje: nuttig onderzoek, ook zonder klachten

Een uitstrijkje kan een voorstadium van baarmoederhalskanker ontdekken, ook als er nog geen klachten zijn. Bij een vroege ontdekking en goede behandeling is genezing in bijna alle gevallen mogelijk. Het duurt vrij lang voordat gezonde cellen veranderen in kankercellen.


Daarom is een uitstrijkje eens in de vijf jaar voldoende om een afwijking tijdig op te sporen. Baarmoederhalskanker wordt jaarlijks bij 700 tot 1200 vrouwen in Nederland vastgesteld.


Thuistest ingezet tegen baarmoederhalskanker

Bij een uitstrijkje wordt een beetje vloeistof van de baarmoederhals gehaald voor preventief gynaecologisch kankeronderzoek

De zogenoemde HPV-thuistest kan een uitkomst zijn voor vrouwen die moeite hebben om naar een dokter te gaan, bijvoorbeeld omdat ze seksueel misbruikt zijn.


Veranderingen
Voor vrouwen die wel op de oproep voor een uitstrijkje reageren, verandert er ook wat. Bij de uitslag krijgen zij in de toekomst te horen of ze ge´nfecteerd zijn met een hoogrisicotype van HPV (hrHPV). Tot nu toe onderzocht de huisarts het uitstrijkje op afwijkende cellen, wat een voorstadium van baarmoederhalskanker kan zijn.

Omdat baarmoederhalskanker vrijwel altijd vooraf wordt gegaan door een hrHPV-infectie, is het volgens de minister slimmer om ''naar deze risicofactor te kijken in plaats van het latere stadium van celafwijkingen''. Volgens Schippers voorkomt deze methode jaarlijks 75 extra gevallen van baarmoederhalskanker en 18 sterfgevallen


Baarmoederkanker

In Nederland staat baarmoederkanker op nummer 5 in de ranglijst van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen.


Voldoende bewegen, een gezond gewicht en koffie helpen het risico op baarmoederkanker verlagen. Volgens onderzoekers kan ruim 40 procent van de gevallen zo voorkomen worden. Dat blijkt uit een rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds van september 2013.


Jaarlijks bijna 10.000 gevallen van darmkanker in Nederland

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 5000 nieuwe gevallen van darmkanker bij mannen en ongeveer 4500 nieuwe gevallen bij vrouwen vast gesteld.


Daarmee is darmkanker naast prostaatkanker en longkanker een van de meest voorkomende kankervormen bij mannen in Nederland. Bij vrouwen komt darmkanker op de tweede plaats na borstkanker.


In Nederland worden in vergelijking met andere West-Europese landen veel nieuwe gevallen van darmkanker geconstateerd, ruim 40 op de 100.000 vrouwen. Hiermee komt Nederland op de tweede plaats, na Denemarken. Bij mannen is dit 60 op de 100.000. Hiermee komen we op de vierde plaats, na Ierland, Oostenrijk en Duitsland.


Darmkanker

Deze vorm van kanker ontstaat in de dikke darm of in de endeldarm. De darmen zorgen voor het verteren van voedsel en het produceren van afvalstoffen (faeces). Ontstaat er kanker in de dikke darm, dan heet dat coloncarcinoom, en een tumor in de endeldarm wordt rectumcarcinoom genoemd.


De meest voorkomende vorm van darmkanker is adenocarcinoom. Dit is een kanker die begint in de slijmcellen die de binnenste bekleding van de dikke darm vormen. Darmkanker ontstaat vrijwel altijd uit poliepen, goedaardige gezwellen. Deze kunnen op den duur kwaadaardig worden.


Om darmkanker te voorkomen, moeten deze poliepen tijdig worden opgespoord en verwijderd. Worden de poliepen toch kwaadaardig dan is de overlevingskans groter naarmate de kanker eerder ontdekt wordt. In een heel vroeg stadium ontdekte darmkanker brengt een 90 procent kans met zich mee dat de patiŰnt vijf jaar later nog leeft, aldus de informatiesite www.darmkanker.info en dat loopt af naar 10 procent als de kankercellen zijn uitgezaaid naar andere organen.


Hoe vaak komt prostaatkanker in Nederland voor?

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 10.000 mannen prostaatkanker ontdekt. Ruim 70% van hen is 65 jaar of ouder. Prostaatkanker komt dus vooral voor bij oudere mannen, vanaf 65 jaar.


Eierstokkanker

Wist je dat wijn eierstokkanker op een afstand houdt?
In een vergelijking van vrouwen met eierstokkanker en vrouwen zonder eierstokkanker, bleek dat een glas wijn per dag het verschil kon maken. Wie wijn dronk, had vijftig procent minder kans op eierstokkanker.


Wat is een melanoom?

Melanoom is een vorm van kwaadaardige tumor (= kanker) van de huid. Niet te verwarren met de goedaardige naevus of huidvlek.

Er bestaan verschillende vormen van huidkanker. 5% daarvan wordt door melanoom veroorzaakt; 66% van de overlijdens-gevallen bij huidkanker is evenwel te wijten aan melanoom.


Van melanoom kun je alleen genezen wanneer de diagnose tijdig wordt gesteld. Vier op tien mensen bieden zich echter te laat bij de arts aan en overlijden binnen vijf jaar na de diagnose.


De meest voorkomende vorm van huidkanker is basaalcelcarcinoom.


Alvleesklierkanker

In allerlei soorten cellen in de alvleesklier (pancreas) kunnen verschillende soorten kanker ontstaan. Een adenocarcinoom komt het vaakst voor: een tumor in de afvoerbuisjes. Deze tumor doet zich meestal voor in de kop van de alvleesklier en wordt dan pancreaskopcarcinoom genoemd. Ook in andere weefsels rondom de alvleesklier kunnen tumoren ontstaan, zoals in de papil van Vater, de twaalfvingerige darm of het onderste deel van de grote galbuis


Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim 2100 mensen alvleesklierkanker ontdekt. Vijf jaar na de diagnose is gemiddeld slechts 4 procent van de patiŰnten nog in leven. Alvleesklierkanker wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor de overlevingskansen van deze vorm van kanker laag zijn.


Roken, chronische alvleesklierontsteking en erfelijkheid spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van alvleesklierkanker.


Overgewicht vergroot de kans op alvleesklierkanker, blijkt uit een een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Een gezond gewicht en niet roken vermindert het risico op alvleesklierkanker.


Longkanker

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van rode wijn de kans op longkanker bij rokers en ex-rokers verkleint. Rokers die minstens ÚÚn glas wijn per dag drinken, hebben zestig procent minder kans om longkanker te krijgen dan mensen die nooit rode wijn drinken. Bij witte wijn is effect niet aanwezig.


Rode wijn bevat looizuren, die werken als anti-oxidanten en schadelijke vrije radicalen afbreken. Ook zit in rode wijn resveratrol. Van die stof is bekend dat hij de ontwikkeling van tumoren kan afremmen. Dat zou de beschermende werking van de drank kunnen verklaren. Het heeft weinig nut om liters rode wijn per dag te gaan consumeren om geen longkanker te krijgen. Niet roken biedt een veel betere bescherming tegen de dodelijke ziekte.


Mondholtekanker

Wist je dat mondholtekanker de meest voorkomende vorm van hoofd-halskanker in Nederland is? Mondholtekanker komt vaker bij mannen dan bij vrouwen voor. Bij vrouwen is het aantal nieuwe gevallen van mondholtekanker de afgelopen 10 jaar gestegen met ruim 45 procent. Bij mannen steeg het aantal gevallen met 16 procent

Vormen van hoofd-halskanker?
Hoofd-halskanker staat in Nederland op nummer 7 op de lijst van de 10 meest voorkomende kankersoorten bij mannen. Bij vrouwen staat het op nummer 9. Hoofd-halskanker omvat onder andere: mondholtekanker, keelkanker en strottenhoofdkanker.

Vitamine C
Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker . Met name bepaalde voedingsstoffen. Zo blijkt dat een hogere inname van vitamine C uit voeding gepaard gaat met een kleinere kans op mondholtekanker en andere vormen van hoofd-halskanker. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine E een verband zou hebben met deze vormen van kanker.

Dagelijkse voeding
Richtklijn is 5 porites groente en fruit per dag. Zelfs gedroogde groente en fruit, groente en fruit uit de diepvries, uit blik en vers groente- of fruitsap. Ook niet roken, geen alcohol drinken of dit te beperken tot 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: