Delen wordt gewaardeerd!
Leer kinderen water drinken: 3 flesjes zoet is een eerste aanleg tot overgewicht. Wen kinderen niet aan zoet maar aan water voor een goede gezondheid van kinds af aan!! Een heel leven lang profijt van het drinken van water: ouder neem je verantwoordelijkheidBaby geen voeding geven met lepel

In plaats van babyvoeding met een lepel toe te blijven dienen is het beter baby's zo vroeg mogelijk leren om zelf producten vast te houden en hiervan te eten tot ze voldaan zijn. Dit blijkt uit onderzoek aan het departement van Menselijke en Gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Swansea.

Laat je peuter zelf leren eten, de peuter leert op zijn eigen tempo te eten en bovendien meer smaken van elkaar te onderscheiden. Kinderen die op jonge leeftijd zelf leren eten kweken daarmee gezondere eetgewoonten.

Op latere leeftijd kunnen ze beter omgaan met voeding hetgeen resulteert in gezonde eetgewoonten. Kinderen die gevoed worden eten meer en hebben later vaker overgewicht. Als je de kinderen bovendien voert met gepureerd eten heeft dit schadelijke eetgewoonten tot gevolg die later tot obesitas kunnen leiden.


Kinderen en gezonde voeding

Variatie is noodzakelijk voor een gezonde groei en ontwikkeling van het kind. Peuters ontwikkelen een bredere smaak die hun voedselvoorkeur bepaalt voor de rest van hun leven. Gebrek aan variatie veroorzaakt een tekort aan voedingsstoffen, wat op zijn beurt weer een eenzijdig eetpatroon tot gevolg kan hebben en een rem kan zetten op de gezonde ontwikkeling van het kind.


Onderzoek laat zien dat veel smaakvoorkeuren al vroeg, namelijk in de babytijd, worden gevormd en daarna opvallend stabiel zijn. Vroege blootstelling aan veel verschillende smaken maakt kinderen minder kieskeurig, en zorgt er voor dat ze later nieuwe smaken eerder accepteren. Vanuit dit gezichtspunt is het gunstig om kinderen al heel vroeg veel variatie in smaak te geven.


Kinderen en groenten

Maar liefst 63 procent van de kinderen die problemen met groente hebben, eet minder dan 100 gram groente per dag. Voor kinderen van vier tot twaalf jaar bevat een gezonde maaltijd echter 150 gram. Oudere kinderen moeten 200 gram groente per dag eten volgens het Voedingscentrum.


De 4 lekkerste groenten vinden de kinderen: sperziebonen, spinazie, worteltjes en broccoli.


De meest gehate groenten onder peuters zijn spruitjes, witlof, zuurkool, prei en bruine bonen. Als peuters iets niet blijken te lusten, krijgen ze van de ouders vaak voortaan iets anders voorgeschoteld. De opvoeders vinden het meestal belangrijker dat het kind voldoende voedsel eet dan dat het gevarieerd voedsel krijgt. Ze willen ook liever van het gezeur af zijn.


Sommige groenten moet je leren eten en daar moet je dus de tijd voor nemen. Courgettes zijn zacht van smaak, dat is een echte kindergroente. Maar de smaak van tomaat is voor sommige kinderen heel uitgesproken, misschien wel te scherp. Je moet leren hoe je groente het lekkerste kookt zodat de echte smaak behouden blijft en je niet al te veel aan de gang hoeft met sausjes en kruiden. Kinderen houden van naturel.


Game na-aapje voor kinderen van het voedingscentrum Hoe meer fruit en groenten het aapje eet hoe vitaler hij wordt. Als kinderen dit al spelend doorkrijgen, gaan ze hopelijk zijn gedrag na-apen. Dat is de gedachte achter de game na-aapje die het Voedingscentrum ontwikkelde en die kinderen gratis kunnen spelen. Game na-aapje voor kinderen van het voedingscentrum


Kinderen en vetcellen

De kans op overgewicht wordt be´nvloed door de aanwezige hoeveelheid vetcellen, hetgeen op jonge leeftijd wordt bepaald. Uit Zweeds onderzoek blijkt dat kinderen onder invloed van hun eetgedrag vetcellen blijven aanmaken tot het 20ste levensjaar. Wie als kind veel en ongezond eet, zit voor zijn verdere leven met te veel vetcellen opgescheept en wordt makkelijker dik.


Magnesium voor een goede botgezondheid

Magnesium speelt een belangrijke rol bij de botgezondheid. Kinderen hebben naast calcium net name magnesium nodig voor de botdichtheid. Dit is de conclusie uit onderzoek aan het Baylor College of Medicine in Houston.


Meerdere voedingsstoffen zijnnodig voor de ontwikkeling van gezonde botten. Belangrijk is het hebben van een evenwichtig gezond voedingspatroon met goede bronnen voor mineralen zoals calcium en magnesium. Magnesium is aanwezig in zalm, amandelen, volkorenproducten, groene groenten, kaas, melk en melkproducten.


Kinderen en overgewicht

Het aantal kinderen in Nederland met overgewicht is de laatste 20 jaar verdubbeld. Op dit moment is één op de zeven kinderen te dik en het aantal neemt alleen maar toe. In heel Nederland komt dat neer op 400.000 kinderen.


De oorzaken van de diktetrend zijn bekend: kinderen snoepen te veel, ze drinken cola en eten chips en chocola. Ze zitten achter de computer en de tv, op straat wordt er amper meer gespeeld. Ouders hebben het druk en nemen hun toevlucht tot fast food of kant- en klaarmaaltijden.


80 procent van de kinderen met overgewicht is ook op oudere leeftijd te zwaar, met alle gevolgen van dien. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ouderdomsdiabetes (diabetes type 2) kwam tien jaar geleden bij kinderen niet voor, maar duikt nu regelmatig op bij kinderen jonger dan twaalf jaar.


Verder krijgen dikke kinderen ook vaker te maken met sociaal-emotionele problemen, zoals een minderwaardigheidsgevoel, eenzaamheid en gedragsproblemen te maken. Gevolg is ook de ongewenste lichaamsomvang en belemmering bij het sporten.


Overgewicht bij kinderen is de verantwoordelijkheid van ouders, overheid en het bedrijfsleven. Ouders zijn verantwoordelijk voor wat kinderen in hun mond stoppen. De voedingsindustrie heeft in januari 2005 samen met het ministerie van volksgezondheid en de zorgverzekeraars Nederland een convenant getekend voor de aanpak van overgewicht in het komende half jaar. Scholen, winkels en horeca moeten minder calorierijke producten gaan aanbieden.
Wenselijk is ook een verbod op tv-reclame voor snoep en ander ongezond eten.


De gevolgen van overgewicht bij kinderen zijn schrikbarend. Type 2 diabetes zorgt op den duur voor ernstige hart- en vaatproblemen.
Ook de ophoping van vetcellen in de lever fenomeen, vormt een groot risico: er kan levercirrose (is progressieve beschadiging van levercellen) en zelfs leverkanker ontstaan.
Ook kunnen overgewicht en obesitas bij kinderen leiden tot glucose-intolerantie en hoge bloeddruk. Als kinderen met overgewicht echter voldoende afvallen, neemt de kans op complicaties direct af.


Informatiepagina voor ouders en professionals oorzaak, preventie en behandeling van overgewicht bij kinderen


Uit Grieks onderzoek blijkt dat bij jongens die meer maaltijden nuttigden 22 procent minder vaak last te hebben van overgewicht of obesitas. Voor meisjes is dit verband tussen vaker eten en een gezond gewicht niet. Vaker eten ka een positief effect hebben, eerdere onderzoeken laten zien dat het overslaan van het ontbijt kan leiden tot overgewicht.


Bord leeg eten niet meer van deze tijd!

Als kind moest je vroeger altijd je bord leeg eten. Eerder mocht je niet van tafel af. Het aansporen om je kinderen het bord te laten leeg eten is door het groter worden van de porties de basis voor overgewicht. Kinderen herkennen daardoor het natuurlijke seintje 'genoeg gegeten' niet meer met alle gevolgen van dien.


Genoeg gegeten is dan ook genoeg, de ene keer heb je wat meer honger dan de andere keer.


Omega-3 vetzuren tijdens zwangerschap preventief voor overgewicht

Kinderen hebben minder overgewicht op 3-jarige leeftijd als de moeder tijdens de zwangerschap een betere voorziening had van omega-3 vetzuren. Dat blijkt uit een observationele cohortonderzoek in de Verenigde Staten waarvan de resultaten recent gepubliceerd zijn in de American Journal of Clinical Nutrition. Er werd geen relatie gevonden tussen omega-6 vetzuren en overgewicht.


Hou je kind fit: ban de buggy vanaf 3 jaar

Als je kind drie jaar wordt, is het niet alleen tijd om de fopspeen af te nemen, maar ook om de buggy langs de kant te schuiven. Steeds meer kinderen kampen op die leeftijd al met overgewicht, voornamelijk door een gebrek aan beweging.


Ook in Groot-BrittanniŰ zit men met hetzelfde probleem. "We eten te veel, te ongezond, bewegen te weinig Ún zitten te veel", zegt Anne Milton, de Britse minister van volksgezondheid. Haar voorstel? "Laat de buggy thuis en stimuleer kinderen vanaf 3 jaar om te wandelen."

Voor ouders is het niet altijd eenvoudig om een lopende peuter mee te nemen. Zo kunnen grote afstanden problemen geven. Een alternatief voor de kinderwagen is een duwfietsje.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: