Delen wordt gewaardeerd!
Minder diabetes 2 bij kinderen

6 september 2014 Als kinderen elke dag een vezelrijk nemen, blijken zij een gunstiger diabetes type 2-risicoprofiel te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van o.a. Angela Donin onder ruim 4.000 kinderen.

Kinderen die 's morgens elke dag een ontbijt nemen krijgen meer vezels binnen en nemen gedurende de dag meer calorieën tot zich dan kinderen die dat niet doen. Blijkt dat ze in de praktijk ook zij minder overgewicht en een lagere insulineresistentie hebben. De onderzoekers suggereren dat kinderen die hun ontbijt overslaan structureel hun voedselinname per dag onderschatten.


Bedreigend zuur voor jouw tanden

16 augustus 2014 De hoeveelheid zuur in frisdrank, vruchtensap en sportdrankjes is een bedreiging voor onze tanden, met name de tanden van kinderen.

Volgens Australische onderzoekers van de University of Adelaide is er normaal een balans tussen zuren en een beschermingsmechanisme in een gezonde mond. Maar zodra die balans is verschoven in de richting van de zuren raken de tanden beschadigd, onafhankelijk van het type zuur.

De onderzoekers stelden verder vast dat permanente schade aan het tandglazuur al ontstaat binnen de eerste dertig seconde dat het in contact komt met zuur.


15 procent van kinderen met lege maag naar school

4-11-2013 15 procent van de leerlingen op de basisschool ontbijt niet of niet altijd. Dat concludeert de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt uit een enquête onder ruim 3000 kinderen, meldt NOS.

Twee jaar geleden waren er nog iets meer kinderen die met een lege maag naar school gingen. Maandag begint het Nationaal Schoolontbijt, een jaarlijks evenement dat een week duurt. Tijdens die week krijgen bijna een half miljoen leerlingen op 2000 scholen een ontbijt aangeboden


Voorkom overgewicht bij kinderen door langer aan tafel te blijven zitten

13 februari 2013 Voorkom obesitas door je kinderen drie minuten langer aan tafel te houden. Dit zeggen wetenschappers van de Universiteit van Illinois. Zij bestudeerden 200 families en vonden een verband tussen de duur van de maaltijden en het gewicht van kinderen.

De onderzoekers ontdekten dat kinderen die vier keer per week met hun familie twintig minuten aan tafel zitten, minder wegen dan kinderen die na vijftien tot zeventien minuten van tafel gaan. Schijnbaar is er in gezinnen die langer met elkaar tafelen sprake van een betere communicatie en meer positieve interactie, omstandigheden die van gunstige invloed zijn om kans op overgewicht te voorkomen.


Overgewicht bij kind is riskanter dan gedacht

27 oktober 2012 Kinderen met overgewicht hebben in hun latere leven een nog groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een literatuurstudie van University of Oxford in het British Medical Journal. 63 onderzoeken werden geanalyseerd waarbij in het totaal bijna 50.000 kinderen van 5 tot 15 jaar werden gevolgd. In de onderzoeken werd gekeken naar hun gewicht en bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes, zoals een hoge bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Kinderen en tieners met overgewicht (BMI 25-30) en obesitas (BMI >30) bleken een hogere bloeddruk te hebben dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Hun overgewicht leidde ook tot een verhoogd cholesterol. De zware kinderen hadden bovendien vaker last van insulineresistentie, een voorbode van diabetes. Ook kwam een verdikte hartspier vaker voor bij de kinderen met overgewicht, wat dan weer wijst op beschadiging van de hartspier. Volgens de onderzoekers betekent dit dat kinderen met overgewicht 30 tot 49% meer kans hebben op een hartziekte of een beroerte.


Alli Orlistat 60 mg
Dikke kinderen slikken twee keer zo vaak medicijnen

6 oktober 2012 Kinderen met overgewicht nemen twee keer vaker voorgeschreven medicijnen dan hun dunnere leeftijdsgenootjes. Dit blijkt uit een onderzooek van de University of Alberta.

Van 2007 tot 2009 werd door de onderzoekers van de University of Alberta het medicijngebruik van meer dan 2000 Canadese kinderen geanalyseerd. Er werd vastgesteld dat kinderen met overgewicht en obesitas in de leeftijd van 12 tot 19 59% vaker voorgeschreven medicijnen namen dan kinderen met een gemiddeld gewicht.

Overgewicht en gezondheidsproblemen
De resultaten, die gepubliceerd werden in Archives of Disease in Childhood gaven ook aan dat kinderen met overgewicht twee keer vaker behandeld werden voor ademhalingsproblemen door astma en allergieën. Dit komt overeen met eerder onderzoek uit 2011, dat erop wees dat kinderen met overgewicht twee keer zo vaak astma hebben vergeleken met kinderen op een gezond gewicht.

Onderzoeker Paul Veugelers zegt over de gezondheidsproblemen die veroorzaakt worden door overgewicht: “Kinderen die niet te zwaar zijn hebben minder kans op diabetes, of 30 tot 40 jaar later een hartaanval te krijgen of kanker te ontwikkelen.” Een eerder onderzoek in hetzelfde wetenschappelijke tijdschrift concludeerde al dat 2 op de 3 kinderen met obesitas minstens één risicofactor hebben die de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Veugelers merkt verder op dat kinderen van 6-11 met overgewicht niet opvallend vaker medicijnen gebruiken dan kinderen met een normaal gewicht. Dit kan betekenen dat medicijnen niet nodig zijn tot de kinderen een lange tijd slecht eten en weinig bewegen.


Kind met overgewicht heeft minder goede smaakpapillen

21 september 2012 De smaakzin van een kind met obesitas is minder gevoelig dan die van zijn leeftijdsgenoten met een normaal gewicht. Dat zou verklaren waarom ze meer eten: wie minder goed smaakt, heeft namelijk meer voedsel nodig om dezelfde smaaksensatie te krijgen.

De gegevens komen uit een onderzoek van Duitse wetenschappers bij 99 kinderen met obesitas en 94 kinderen met een normaal gewicht. Beide groepen waren tussen 6 en 18 jaar oud.


Riskant dikke kinderen

26 juli 2012 Extreem overgewicht zorgt al vroeg voor hoge bloeddruk en andere kwalen

Tweederde van de Nederlandse kinderen met extreem overgewicht heeft ook een te hoge bloeddruk of verkeerde suiker- of vetwaarden in het bloed; voorbodes van ziekte. Ze zijn in gevaar, zegt kinderarts Joana Kist.

Ik kan niet zeggen: deze kinderen gaan allemaal vroeg dood. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe het verder met ze gaat. Maar ze lopen grote risico’s. Een kind hoort geen vetrollen en een buikje te hebben, en zeker geen extreem overgewicht.’ Aldus Joana Kist, kinderarts en onderzoeker Jeugdgezondheidszorg aan de VU in Amsterdam.
Ze heeft onderzoek gedaan naar extreem dikke kinderen in Nederland, en daar met een zestal collega’s een artikel over geschreven dat nu in Archives of Disease in Childhood staat. Zelf heeft ze daarvoor geen kind gezien; ze verzamelde alleen de meldingen van kinderartsen tussen juli 2005 en 2007. Het waren er precies vijfhonderd. Niet alle kinderartsen namen de tijd om meer informatie over de kinderen op te sturen, en sommige kinderen vielen bij nader inzien toch niet in de categorie ‘extreem overgewicht’. Daarom gaat het artikel over 307 kinderen.

Meer over dit artikel van Elmar Veerman kun je vinden op: Wetenschap24.nl


Kinderen gezonder door samen eten

05 mei 2011 AMSTERDAM - Samen aan de eettafel eten is veel gezelliger dan voor de buis de maaltijd naar binnen werken, dat mag duidelijk zijn. Maar het gezamenlijke familiediner heeft nog veel meer voordelen!

Want kinderen die veel maaltijden aan de eettafel eten, hebben minder kans op overgewicht. De studie, uitgevoerd door de Universiteit van Illinois, is gebaseerd op een analyse van 17 eerder volbrachte onderzoeken. Zo konden zij de gegevens van 183.000 kinderen tussen de 3 en 17 jaar oud combineren.

De conclusies van de Amerikaanse onderzoekers: Kinderen die samen met de familie dineren hebben 24 procent meer kans om gezond te eten en minder kans om eetstoornissen te ontwikkelen. Ook zouden de kinderen die drie keer of meer per week samen gaan zitten voor het eten, 12 procent minder kans hebben op overgewicht en 20 procent minder kans hebben om snacks te eten als chips en popcorn.


Meer vitamine K voor goede botten

11 december 2007 In een artikel op Gezondheidsnet zegt kinderarts in opleiding Marieke van Summeren dat het goed kan zijn voor gezonde kinderen om extra vitamine K te nemen. Bij kinderen in de groei stimuleert dit waarschijnlijk het aanmaken van bot.

Verder blijkt dat kinderen te weinig vitamine K in hun boteiwit hebben zitten. Terwijl deze vitamine ervoor moet zorgen dat het boteiwit calcium kan binden, wat nodig is voor de botaanmaak. Te weinig vitamine K in het boteiwit betekent zwakkere botten.

De huidige richtlijn voor vitamine K verzekert alleen een goede bloedstolling. Om de botaanmaak te verbeteren moet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K misschien worden verhoogd. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli

Van Summeren geeft aan dat een uitgebreid onderzoek noodzakelijk is.


Kinderen lopen meer risico op tandbederf als ouders roken

18 september 2007 LEUVEN - Vijfjarigen lopen drie keer meer risico op tandbederf als één van hun ouders rookt. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de K.U.Leuven om het effect te meten van de sensibiliseringscampagne "Tandje de Voorste" die Kind en Gezin in de regio's Waregem en Tielt in opstartte teneinde de mondgezondheid van jonge kinderen te verbeteren.

De gegevens over het rookgedrag dateren van het startonderzoek in 2003. Kinderen van rokende ouders lijden duidelijk meer aan tandbederf dan kinderen van niet-rokende ouders. Voor 3-jarigen is dat 10 versus 5 procent, voor 5-jarigen 42 versus 25 procent. Zelfs nadat rekening werd gehouden met andere verklarende factoren, zoals voedingsgewoonten, mondhygiëne en sociale afkomst, blijkt er een duidelijk significant verband.

Tijdens de persontmoeting dinsdag in Leuven, waarop de gegevens werden voorgesteld, stelde Dr. Roos Leroy van de K.U.Leuven dat het verband ook al werd vastgesteld in internationale studies, maar de oorzaak nog onduidelijk is. "Mogelijk is het hoger tandbederf het gevolg van een verminderde weerstand bij de kinderen. Een andere hypothese is dat mondflora van rokende moeders meer schadelijke stoffen bevat die in het contact met kinderen worden doorgegeven", aldus Leroy.


Ook kleuters kampen al met hoge bloeddruk

6 september 2007 - Het ziet er naar uit dat kinderartsen voortaan ook de bloeddruk moeten gaan meten van hun jongste patiëntjes. De Sunday Times meldt dat kleuters van vier jaar in hun dagelijks voedsel al zoveel zout binnenkrijgen dat ze lijden aan te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in The Journal of Hypertension.

Aan die vaststelling werd een oproep aan ouders gekoppeld om hun kinderen minder zout te doen eten en zo te voorkomen dat ze als jongvolwassenen zullen worden getroffen door hartkwalen of beroertes. Volgens de studie gaat de bloeddruk van een kind namelijk al omhoog met elke extra gram zout. En als dat leidt tot werkelijke hoge bloeddruk, loopt dat probleem onvermijdelijk door tot in de volwassenheid.

De Britse vorsers onderzochten 2.127 jongeren, van wie er 1.658 nauwkeurig en dagelijks vermeldden welk (zouthoudend) voedsel ze gegeten hadden. Daarop werd hun bloeddruk gemeten en daaruit bleek dat met elke gram zout de "systolische bloeddruk" toenam omdat het kwikgehalte met 0,44 millimeter was gestegen.

Volgens onderzoeksleider professor Malcolm Law van het Wolfson Instituut voor Preventieve Geneeskunde onderstrepen deze bevindingen de noodzaak om het zoutgebruik drastisch te beperken, niet alleen bij volwassenen maar ook bij de allerjongsten.


Brussel onderzoekt hyperactiviteit door kleurstoffen

6 september 2007 BRUSSEL - De Europese Commissie heeft het EU-agentschap voor veilige voeding (EFSA) gevraagd een Engelse studie te beoordelen die bepaalde kleur-, smaak- en conserveringsstoffen in voedsel met hyperactiviteit bij kinderen in verband brengt.

Het medisch tijdschrift The Lancet publiceerde donderdag de resultaten van een onderzoek van de Universiteit van Southampton. De toevoegingen zitten onder andere in frisdrank, dressings voor salades en jam.

Het dagelijks bestuur van de Europese Unie wil dat het EU-agentschap voor veilige voeding naar de resultaten van de Engelse studie kijkt.

Het wil zo kunnen bepalen of EU-regels op het gebied van toevoegingen aan voedsel moeten worden aangepast.


Gebruik middelen tegen ADHD sterk gestegen

2 augustus 2007 RIJSWIJK - Het gebruik van geneesmiddelen tegen ADHD is de laatste jaren sterk gestegen. Ging in 2004 300.000 keer een dergelijk medicijn over de balie van de apotheek, dit jaar zal dat naar verwachting ongeveer 615.000 keer zijn.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De stijging is mede een gevolg van nieuwe middelen die op de markt zijn verschenen.

Op dit moment zijn er ruim 75.000 mensen in Nederland die een geneesmiddel tegen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) gebruiken.

Een kwart van hen is 10 jaar of jonger en 44 procent bevindt zich in de leeftijdscategorie van 11 tot 20 jaar. Vijf op de zes gebruikers zijn jongens.


Een op vijf kinderen heeft gehoorproblemen

25 juli 2007 LEIDEN - Ongeveer een op de vijf kinderen heeft gehoorproblemen. Dat blijkt uit een test van de Nationale Hoorstichting, die woensdag is gepresenteerd. De stichting heeft samen met het Leids Universitair Medisch Centrum een gehoortest voor kinderen ontwikkeld. Zij hoopt met de test problemen sneller op te sporen.

Volgens de organisatie lopen de kinderen de gehoorproblemen vaak op door te luisteren naar harde muziek op mp3-spelers. Ook in discotheken en bij popconcerten kan het gehoor schade oplopen.


Dik zijn is even erg als kanker

13 juli 2007 - Kinderen die al vroeg te zwaar zijn, hebben een lage levenskwaliteit, vergelijkbaar met leeftijdsgenootjes die kanker hebben. Al op kleuterleeftijd krijgen zij de stempel opgedrukt dat zij dom, gemeen en lelijk zijn. Zelfs door hun eigen ouders en leraren, blijkt uit een rapport van Amerikaans onderzoekers in Psychological Bulletin.

Niet alleen hebben jonge mensen met overgewicht last van afwijzing, pesten en andere vormen van mishandeling. Ook geven ze twee tot drie keer vaker aan dat zij zelfmoordgedachten hebben en hebben ze vaker lichamelijke klachten als een hoge bloeddruk en eetproblemen. De onderzoekers van Yale University en de Universiteit van Hawaii hebben veertig jaar onderzoek bestudeerd en zijn tot deze nieuwe beschouwing van overgewicht gekomen.

Overgewicht bij kinderen neemt toe. De onderzoekers verwachten dat in 2010 bijna 50 procent van alle kinderen in Noord-Amerika te zwaar zijn. In de EU zal dat 38 procent zijn. Zij vinden dat er niet alleen aandacht moet worden besteed aan programma's die overgewicht tegen gaan, maar dat te zware kinderen ook beschermd moeten worden tegen de negatieve, psychologische gevolgen.


Sport maakt kinderen slimmer

31 mei 2007 DEN HAAG - Sporten heeft een positieve ontwikkeling op de hersenfuncties van kinderen. Dat was een opvallende conclusie van de donderdag door sportkoepel NOCNSF en de KNVB georganiseerde bijeenkomst in Den Haag met als thema Jeugd en Sport.

Ook is sport goed voor de gezondheid, weerstand, sociale contacten, fitheid en integratie. Dat was al veel vaker benadrukt.

Chris Visscher, van de Universiteit Groningen, gaf aan dat wetenschappelijk is bewezen dat er een relatie is tussen sportprestaties en prestaties op school. "Het aantal toptalenten in de sport dat op het VWO zit bedraagt 38 procent. Dat is ver boven het landelijk gemiddelde."

Doelen
Uit onderzoek bleek dat de sporttalenten ook op andere gebieden goed scoren. Daarbij moet worden gedacht aan zaken als het oplossen van problemen, het stellen (en uitvoeren) van doelen, het monitoren en efficiënt handelen.

Scoren
Volgens Visscher is het onmiskenbaar dat het beoefenen van sport een positieve invloed heeft.
"Kinderen die op dat gebied actief zijn scoren ook op andere fronten beter. Ze kunnen beter rekenen. Beweging is ook van invloed op de cognitieve vaardigheden. Daarover mag geen enkel misverstand bestaan."

Dementie
Sporten, kortom, stimuleert de ontwikkeling van de hersenen. Visscher: "Uiteindelijk hoeven daardoor minder kinderen naar het speciaal basisonderwijs. Dat bespaart de overheid ook nog eens zeer veel geld."

"Daarnaast is wetenschappelijk aangetoond dat sporten op jeugdige leeftijd bepaalde vormen van dementie voorkomt. Ik zou de overheid daarom adviseren te investeren in sport."


Hartstichting: Overdag verbod op snoepreclame

8 mei 2007 HILVERSUM - De overheid moet reclame voor onder meer snoep, frisdrank en snacks die gericht is op kinderen verbieden tussen zeven uur 's morgens en negen uur 's avonds. Dat voorstel doen de Nederlandse Hartstichting en de Consumentenbond in een brief aan het kabinet die dinsdag wordt verstuurd. Volgens een woordvoerster van de Hartstichting ondersteunen veel meer organisaties het verzoek.

Het televisieprogramma Netwerk besteedt dinsdag aandacht aan de kwestie. De Hartstichting en de Consumentenbond willen ook dat er een verbod komt op het verstoppen van kleine cadeautjes in, bijvoorbeeld, zakken chips. Ook zouden bekende persoonlijkheden niet meer mogen worden ingezet bij reclames voor ongezond eten en drinken voor kinderen.

De overheid probeert al jaren via afspraken met voedingsbedrijven kinderreclame voor ongezond voedsel aan banden te leggen. "Maar in de praktijk verandert er niets", zegt de woordvoerster van de Hartstichting. De organisatie vindt dat het nu tijd wordt voor stevigere stappen. Steeds meer kinderen zijn veel te dik. Ze lopen grote kans op latere leeftijd ziek te worden en/of voortijdig te sterven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid beraadt minister Ab Klink zich nog op de regels voor kinderreclame voor ongezonde voeding.


Reclame verleidt vetzuchtige kinderen tot dubbele portie

25 april 2007 LONDEN - Dikke kinderen eten meer als zij voedselreclame op televisie hebben gezien. Dit effect is des te sterker hoe dikker het kind is. Bij vetzuchtige kinderen is er sprake van meer dan een verdubbeling van de portie.

Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteit van Liverpool. Kinderen met normaal gewicht eten 'slechts' 84 procent meer na het bekijken van voedselreclame.

Verzucht
Bij kinderen met overgewicht is er, met een stijging van 101 procent, al sprake van een verdubbeling. Kinderen met verzucht eten zelfs 134 procent meer na het bekijken van stimulerende beelden.


Kinderfysiotherapie vermindert scheve babyhoofdjes

19 april 2007 UTRECHT - Leg baby's, onder toezicht, eerder, vaker en langer op hun zij of buik om scheefgegroeide hoofdjes te voorkomen. Dat is het advies van kinderfysiotherapeut Leo van Vlimmeren die dinsdag promoveert aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC).

Uit zijn onderzoek blijkt dat kinderfysiotherapie bij baby's de kans op een scheef hoofdje vermindert. Dat heeft het UMC donderdag laten weten. Kinderfysiotherapie bestaat uit positionerings-, hanterings- en oefenadviezen aan de ouders.

De scheve hoofdjes ontstaan doordat ouders hun kindje op de rug te slapen leggen als voorzorgsmaatregel tegen wiegendood.


Vaak overgewicht bij baby's en kleuters

28 maart 2007 GRONINGEN - Steeds meer baby's en kleuters hebben te kampen met overgewicht. Dit blijkt uit onderzoek naar overgewicht bij jonge kinderen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waarvan vrijdag de resultaten zullen worden gepresenteerd.

Bijna 15 procent van de vierjarige kinderen is te dik, 4 procent heeft echt te kampen met overgewicht. Toch wordt het toenemende probleem bij baby's en kleuters door ouders en artsen niet of nauwelijks gesignaleerd, concluderen de onderzoekers.

Pieter Sauer, hoofd van de afdeling kindergeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen, noemt het zeer opmerkelijk dat 80 procent van de ouders niet ziet dat hun kind te zwaar is. Ook consultatiebureaus blijken het overgewicht van deze jonge kinderen niet juist in te schatten.

Erfelijk
Verder blijkt uit het onderzoek dat baby's met een laag vetpercentage en baby's met een hoog vetpercentage allebei vijftien jaar later te kampen hebben met een hoog vetgehalte. Bij baby's met een laag geboortegewicht is dit het gevolg van een stofwisseling die ingesteld is op weinig voeding, terwijl er bij baby's met overgewicht, veelal kinderen van dikke moeders, vaak een erfelijke factor een rol speelt.

Uit onderzoek onder muizen kwam bovendien naar voren dat de voeding van de moeder grote invloed heeft op de stofwisseling van het ongeboren kind. Vooral het eten van de slechte, verzadigde vetten leidt volgens de onderzoekers tot een zwaardere en dikkere baby.

Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten heeft het UMCG inmiddels twee interventieprogramma's opgezet. Een voor babys en een voor kleuters met overgewicht. "Kilo's die je als jong kind erbij krijgt, zijn op latere leeftijd moeilijk kwijt te raken", aldus de onderzoeker. "Het is dus belangrijk overgewicht op jonge leeftijd al tegen te gaan."

Op donderdag en vrijdag zal in het UMCG een symposium plaatsvinden over overgewicht bij kinderen, georganiseerd door het Groningen Expert Centrum voor Kinderen met Overgewicht (GECKO). Naast onderzoekers en artsen uit verschillende landen is ook koningin Beatrix hierbij aanwezig.


Zwaarlijvige kinderen lopen meer risico op slaapstoornissen

20 maart 2007 ANTWERPEN Artsen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) hebben vastgesteld dat kinderen die kampen met overgewicht of zwaarlijvigheid een beduidend hogere kans hebben op slaapapneu, een abnormale ademhaling tijdens de slaap.

In Vlaanderen kampt 12 pct van de jongens en 14 pct van de meisjes met overgewicht. Ongeveer 3 pct van de jongens en meisjes is zwaarlijvig. Slaapapneu leidt onder meer tot aandachts- en concentratieproblemen. De onderzoeksresultaten verschijnen deze maand in het Britse tijdschrift Archives of Disease in Childhood.

Sinds 2002 worden in het UZA kinderen met zwaarlijvigheid medisch begeleid door een obesitasteam voor kinderen. Na een eerste consultatie met een kinderarts volgt een opname van twee dagen en een overnachting. Naast allerlei onderzoeken waarbij de artsen de hormonen, vet- en suikerspiegels in het bloed nagaan, wordt 's nachts het slaappatroon van de kinderen geregistreerd en het verloop van hun slaap op video vastgelegd.

Uit onderzoek van een multidisciplinair team van kinderartsen, longartsen en voedingspathologen van het UZA blijkt nu dat kinderen met overgewicht of obesitas een hoger risico lopen op slaapstoornissen. 36 procent van de zwaarlijvige kinderen en 45 pct van de kinderen met overgewicht kampt met een of andere vorm van slaapapneu. Bij kinderen zonder overgewicht heeft slechts 2 tot 5 pct tijdelijke adempauzes tijdens de slaap.

Door de adempauze daalt het zuurstofgehalte in het lichaam. Kinderen die kampen met slaapapneu hebben vaker aandachts- en concentratieproblemen, doen het op school minder goed en vertonen meer gedragsproblemen zoals hyperactiviteit. Verder is er bij obese kinderen een verband tussen de ernst van het slaapapneu en een verhoogde concentratie aan suikers en vetten in het bloed wat op langere termijn kan resulteren in een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Bij zwaarlijvige kinderen met slaapapneu wordt eerst getracht via een aangepast begeleidingsprogramma het voedingspatroon bij te sturen. Ook voldoende beweging is een belangrijk aandachtspunt. Wanneer de frequentie van de adempauzes te hoog is, wordt een behandeling met continue positieve druk opgestart waarbij gewone kamerlucht met lichte overdruk via een masker, door de neus in de luchtweg wordt geblazen. Deze overdruk, die iets hoger is dan de luchtdruk, voorkomt dat de luchtweg afsluit en de adem pauzeert.


Kanker belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen

2 januari 2007 DEN HAAG - Jaarlijks overlijden ongeveer honderd kinderen aan kanker. De ziekte is bij kinderen tussen twee en twaalf jaar de belangrijkste doodsoorzaak. Dit blijkt dinsdag uit cijfers over de periode 1996-2005 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In deze periode overleden 1064 kinderen tussen nul en vijftien jaar aan kanker. Het aantal jongens dat sterft aan de ziekte is groter dan het aantal meisjes. Hersentumoren en bloedkanker (vooral leukemie) zorgen samen voor ruim 60 procent van de slachtoffers.

Volgens KWF Kankerbestrijding krijgen bijna vierhonderd kinderen per jaar kanker.


ADHD-symptomen verminderen door speciaal dieet

27 november 2006 EINDHOVEN - Kinderen met Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) worden een stuk rustiger na het volgen van een speciaal dieet. Dat blijkt maandag uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van het ADHD Research Centrum in Eindhoven.

Volgens de onderzoekers verminderden de klachten bij 93 procent van de onderzochte kinderen met meer dan 50 procent. Bij driekwart was dit zelfs 75 procent.

Het is niet het eerste onderzoek waaruit blijkt dat de kinderen gebaat zijn bij het weglaten van bepaalde voedingsstoffen, maar volgens het centrum is het bewijs dit keer nog overtuigender.

"Wij hebben als eerste onderzoeksinstituut ook een controlegroep gebruikt die niet werd behandeld", vertelt Lidy Pelsser, onderzoeker bij het ADHD Research Centrum.


Allergie voor gekookte aardappels ontdekt

14 november 2006 LEUVEN - Gekookte aardappelen kunnen bij kleine kinderen allergische reacties veroorzaken en zelfs leiden tot tragere groei. Leuvense onderzoekers vermoeden dat er iets is gewijzigd in de samenstelling van de aardappelen.

"Het heeft me verbaasd", zegt dokter Liliane De Swert van het universitair ziekenhuis Leuven dinsdag in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. Ze sluit niet uit dat de allergie vroeger niet bestond.

De allergie voor rauwe aardappel was al wel bekend. Dokter De Swert onderzocht acht kinderen jonger dan twee jaar van wie werd vermoed dat ze eczeem kregen door gekookte aardappels.

Zodra ze op een aardappelvrij dieet werden gezet, verminderden hun allergische reacties. Vanaf hun zesde jaar hadden de kinderen vrijwel geen last meer van de allergie.


Jongeren kennen eigen eetgedrag niet

6 november 2006 AMSTERDAM - Jongeren hebben geen idee hoe vaak ze eten per dag. Dat blijkt uit het Jongeren Consumptieonderzoek van Breaker. Twintig procent van de jongeren onderschat het aantal keren dat hij eet, 35 procent overschat dat.

Tachtig procent van de thuiswonende jongeren ontbijt dagelijks. Ook eten ze iets vaker twee ons groenten (56 procent) dan hun uitwonende leeftijdsgenoten (47 procent). Uitwonenden eten vaker fruit (37 procent tegen 27 procent van de thuiswonenden). Dineren doen zowel uit- als thuiswonende jongeren in rap tempo. Bijna de helft redt het om binnen twintig minuten het avondmaal te nuttigen.

Dieet: Verder blijkt bijna één op de tien meisjes tussen de 13 en 21 jaar op dit moment een dieet te volgen. In totaal heeft 36 procent van de vrouwen in deze leeftijdscategorie één of meerdere keren gelijnd. Van de vrouwen tussen de 22 en 30 jaar heeft ruim de helft wel eens een dieet gevolgd.

Mannen doen niet mee aan de afvalrace. Van alle ondervraagde mannen tussen de dertien en dertig had zo'n tien procent wel eens gelijnd.

Kijk ook eens naar ons artikel jezelf wegduwen van tafel is de beste fitness


Dieet dringt symptomen ADHD terug

28 oktober 2006 UTRECHT - Het juiste dieet kan er voor zorgen dat ADHD-symptomen bijna volledig verdwijnen. Niet alleen thuis, maar ook op school kunnen gedragsstoornissen hiermee worden tegengegaan. Dit blijkt uit recent Nederlands onderzoek, waarvan de eerste resultaten zaterdag worden gepresenteerd op een congres in Utrecht.

Nederland kent ongeveer honderdduizend kinderen met ADHD. Veertigduizend van hen krijgen medicijnen om de symptomen zoals druk gedrag en concentratieproblemen, tegen te gaan.

Het onderzoek, waaraan 27 kinderen met ADHD deelnamen, is deze zomer afgerond. Bij 71 procent van de kinderen leidde een individueel dieet tot een gedragsverbetering van 75 procent. Ook hadden de kinderen minder lichamelijke klachten. "Bovendien heeft deze behandeling geen bijwerkingen, in tegenstelling tot een behandeling met medicijnen", zegt Marjan de Boer van Stichting VoedselAllergie.Kinderen in groene wijken minder dik

25 oktober 2006 WAGENINGEN - Kinderen die in zogenoemde groene wijken wonen, zijn minder dik dan leeftijdsgenootjes uit vergelijkbare wijken zonder groen. In wijken met veel gras en bomen is het percentage kinderen met overgewicht ongeveer vijftien procent lager.

Dat blijkt uit een onderzoek, dat het Wageningse universiteitsbureau Alterra heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), omdat minister Cees Veerman meer inzicht wil hebben in de effecten van groen in en om de stad. Alterra vergeleek de gegevens van kinderen uit zes verschillende GGD-regio's.


Beweging alleen niet afdoende voor dik kind

6 oktober 2006 GLASGOW - De overtuiging dat zwaarlijvige kinderen meer moeten bewegen om af te vallen, is misplaatst. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit in de Schotse stad Glasgow.

Kinderen op een kinderdagverblijf die deelnamen aan gymnastieklessen, waren net zo zwaar als de kinderen die dat niet deden. De onderzoekers vermoeden dat de kinderen die meer bewogen, ook meer gingen eten.

Overgewicht

Schotland kent een hoog aantal kinderen met zwaar overgewicht. Naar schatting 10 procent van de 4- en 5-jarigen lijdt aan obesitas.

De wetenschappers uit Glasgow constateren dat het probleem op verschillende fronten moet worden aangepakt. De kinderen moeten niet alleen meer gaan bewegen, maar ook hun dieet aanpassen.


Snurkende kinderen vaker bedplassers

12 september 2006 NEW YORK - Snurkende kinderen hebben een 3,5 keer hogere kans dat zij ook in de leeftijd van vijf tot veertien jaar nog in bed plassen, dan hun niet-snurkende leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek waarover het vakblad Urology berichtte in zijn meest recente nummer.
Volgens de wetenschappers produceren snurkende mensen 's nachts meer urine dan niet-snurkende mensen. Ook kunnen pogingen om te ademen door afgeknepen luchtwegen leiden tot verhoogde druk op de onderbuik die de kans op incontinentie vergroot.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: