Delen wordt gewaardeerd!
Eet eens een ei als lunch. Maak een omelet of gebakken ei, stop het in een bakje en jouw lunch is klaar! Ook een gekookt eitje meenemen is eenvoudig! Is die lunchpauze nog maar net achter de rug en heb je nu alweer trek? Eet een gekookt ei met een snufje zout. In ei zitten essentiŽle aminozuren die ervoor zorgen dat je een langdurig voldaan gevoel hebt. Je kunt het eitje natuurlijk ook op een volkoren boterham eten.Het ei
Een ei is een voedingsmiddel dat vanouds veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten
Een ei is een voedingsmiddel, dat vanouds veel door mensen (en door andere dieren) wordt gegeten. Kip, gans, eend en kwartel zijn vogels waarvan de eieren gegeten worden. Ook de eierschaal is eetbaar, de schaal bevat calcium.


Samenstelling van een ei
Voor 60% bestaat het ei uit het eiwit met als hoofdbestanddeel ovalbumine, 30% is dooier en 10% eischaal. De dooier is slechts ťťn enkele cel.


Ei gezond?

Van ei word je niet dik. Een gemiddeld gekookt ei bevat maar ongeveer 90 kcal.

Eieren maken deel uit van de voedingsdriehoek en behoren tot de groep vlees, vis, eieren en vervangproducten die in hoeveelheden van 75 tot 100 gram per dag bijdragen tot een goede voeding.

Eieren bevatten antioxidanten die ouderdomsgebonden oogziekten kunnen tegengaan.

Eieren bevatten alle essentiŽle aminozuren in een goede verhouding. Eieren zijn een bron van biologische hoogwaardige eiwitten. Tot slot bevatten eieren ijzer, choline, foliumzuur, vitaminen B2 en B12 en vetoplosbare vitaminen E en D.

Als je kunt kiezen tussen een toast met zoete confituur of eentje met enkel en alleen eiwit, kies dan voor het laatste. Hoewel het aantal calorieŽn misschien hetzelfde is, zullen de proteÔnen je lichaam stimuleren meer te verbranden van wat je opneemt.

De fabel dat eieren ongezond zouden zijn voor onze cholesterol en dus ook voor ons hart, werd in eerder wetenschappelijk onderzoek al ontkracht. Eieren zouden dan ook slechts een minimaal effect hebben op het verhogen van de kans op hartaandoeningen.


Ontbijten met ei helpt bij afvallen
gebakken eitjes, uitsmijter doet het altijd wel goed als ontbijt
Door je dag met een eitje te beginnen kun je je eetlust beter onder controle houden dan met bijvoorbeeld ontbijtgranen. De eiwitten in ei geven je een langer vol gevoel dan die in graan. Dat stellen onderzoekers van het Amerikaanse Pennington Biomedical Research Center op het 19e Europese congres over obesitas in Lion. Ze baseren hun conclusies op een onderzoek onder 20 volwassenen met overgewicht. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers verschillende soorten ontbijt voorgeschoteld. Het aantal koolhydraten, calorieŽn, eiwitten en vetten was in ieder ontbijt gelijk.


Onderzoek Op de eerste en de laatste dag van het onderzoek mochten de deelnemers onbeperkt eten van een lunchbuffet. Op die dagen maten de onderzoekers ook hoe hongerig de deelnemers waren voor en na het ontbijt en de lunch. Mensen die een ei krijgen bij hun ontbijt voelden zich minder hongerig voor de lunch en aten ook minder van het buffet dan deelnemers die ontbeten met cornflakes of cruesli.


"Het onderzoek laat zien dat een voedingspatroon met kwalitatief hoge eiwitten het verzadigingsgevoel vergroot. Hierdoor kunnen mensen die een dieet volgen dit beter volhouden", legt onderzoeker Nikhil Dhurandhar. Ei-eters hadden ook lagere levels ghreline in hun bloed tussen ontbijt een lunch. Dit hormoon stimuleert de honger.


Cholesterolgehalte en eieren
een gebakken omelet is een gezond begin van de dag
Heel lang bestond het idee dat veel eieren eten slecht zou zijn voor je cholesterolgehalte. Maar na veel onderzoek is bewezen dat elke dag een ei eten helemaal niet zo slecht is.


Teveel cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Daarom mag je niet meer dan 300 mg cholesterol op een dag binnenkrijgen. Het wit van ei is vrij van cholesterol, maar de eidooier bevat 200 mg cholesterol. Dat betekent dat elke dag een ei eten niet slecht is, mits je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk andere producten eet waar cholesterol inzit.


Voedsel met veel cholesterol zijn vette vleeswaren en kazen, boter en margarines die hard worden in de koelkast, zoete snacks en tussendoortjes


Salmonella

Salmonella is een darmbacterie die via besmet voedsel elk jaar ongeveer vijftigduizend mensen ziek maakt. Het grootste risico om ziek te worden loop je als je eieren niet goed verhit of rauw ergens doorheen mengt. De bacterie leeft in de darmen van pluimvee en varkens, maar kan via de ontlasting bijna overal voorkomen. Mensen kunnen ook drager zijn en door onvoldoende hygiŽne levensmiddelen besmetten.


Sommige soorten salmonella kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Dit uit zich meestal binnen twaalf tot zesendertig uur. Diarree, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, slaperigheid en overgeven zijn de meest genoemde klachten. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten weer na twee tot drie dagen. Maar bij ernstige ziekteverschijnselen is antibiotica noodzakelijk. Rust en veel drinken is over het algemeen de beste remedie om van de vergiftiging af te komen.


De kip en het ei: goed voor je geheugen
een lekker gebraden kippetje, redelijk mager vlees mits het velletje eraf gaat. Gefrituurde kip is ongezond.
Onderzoekers aan de universiteit van Boston hebben ontdekt dat mensen met veel choline in hun voeding (een semi-essentiŽle voedingsstof, rijkelijk vindbaar in eieren en kippenvlees) beter scoren op geheugentesten en minder kans maken op veranderingen in het brein, geassocieerd met dementie.


Dit is vermoedelijk een van de eerste keren dat je iets hoort over de werking van choline, maar een dieet rijk aan deze voedingsstof zou je hersenen kunnen beschermen tegen de effecten van het ouder worden. Je kan choline - zoals de intro al stelt - in grote mate terugvinden in eieren en kippenvlees. Daarnaast zit het ook in zoutwatervissen, sojabonen, tarwe, pinda's en zelfs in moedermelk.


Een beetje chemie Choline hebben we nodig voor het aanmaken van lecithine en acetylcholine. Deze eerst stof is een emulgator met een vetregulerende werking die helpt voorkomen dat cholesterol zich gaat vastzetten in onze aderen. Acetylcholine dan, werkt als neurotransmitter.


Het speelt een belangrijke rol in de impulsoverdracht binnen ons zenuwstelsel, aangezien het als 1 van de weinige organische stoffen binnen het menselijk lichaam in staat is de bloed-hersenbarriŤre te doorbreken. Een tekort aan choline kan volgende gevolgen hebben: zwakke tot zelfs verlamde spieren en uiteraard een slecht geheugen.


De aangeraden dagelijkse dosis choline bedraagt 425 mg voor vrouwen en 550 mg voor mannen. De kip en het ei zijn dus goed voor je geheugen!


Voedingswaarde van eieren

De voedingswaarde van een ei bedraagt 80 kcal (334 kJoule), geleverd door 7,3 g eiwit, 5,8 g vet en 0 g koolhydraten. Verder bevat het ei een aantal mineralen, zoals fosfor, kalium, natrium, calcium en ijzer. Ook bevatten eieren de vitamines A, B1, B2, B6, biotine en E.


Energiedipje? Grijp niet naar zoet, eet een ei!
Energiedipje? Grijp niet naar zoet, eet een ei!
Niet alleen als ontbijt kunnen eieren wonderen doen voor je energiepeil. Onderzoek toont aan dat de proteÔne in eiwit helpt om je alert en wakker te voelen. De raad is dan ook dat we beter een gekookt eitje meenemen voor het vermoeide dipje na de middag dan te gaan voor zoet.


Aan de universiteit van Cambridge gingen onderzoekers na hoe voedingsstoffen inwerken op hersencellen om ons wakker te houden, maar ook om calorieŽn te verbranden. Een mengsel gelijk aan eiwitten uit eieren bleek deze cellen te activeren.


Daardoor komt er orexine vrij, een hormoon dat je oppept en ervoor zorgt dat je meer calorieŽn verbrandt. Suiker blokkeerde juist het vrijkomen van orexine.

Week een gekookt ei in koud water, zo haal je de schil er veel makkelijker af"Als je kunt kiezen tussen jam of ei op je toast, kun je dus het beste voor dat laatste kiezen. Er zitten misschien net zoveel calorieŽn in, maar het eiwit zorgt ervoor dat je lichaam meer calorieŽn verbrandt.", aldus onderzoeker dr. Denis Burdakov die enthousiast over deze bevindingen. "Wat fantastisch is, is dat we een rationele weg hebben om in te tappen op specifieke hersencellen en deze actiever te maken door te beslissen wat we eten."
Al in de jaren '60 werden reclamecampagnes gewijd aan het ei, met de slogan: 'Go to work on an egg - and be your best all day!'. Wetenschappers beamen nu deze goede raad. De proteÔnen zouden veel effectiever zijn dan de koolhydraten die we halen uit chocolade, koekjes of andere zoetigheden waar we vaak naar grijpen voor een snelle ergergieboost.


Kip eten en gezondheid
Kip het meest veelzijdige stukje vlees. Je kunt kip bakken, wokken, braden, grillen, barbecuen, koken, stomen, stoven en roken.
kippenpootjes zijn minder goed voor je gezondheid, met name als ze gefrituurd zijn. Wil je toch een kippenpoot of kippenvleugeltje eten, eet het vel niet!!.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: