Delen wordt gewaardeerd!
Wat is knoflook?
Knoflook (Allium sativum L.) is een vorstbestendige overblijvende plant die oorspronkelijk voorkomt in Azië, de gebieden rond de Middellandse Zee en Afrika.
Knoflook (Allium sativum L.) is een vorstbestendige overblijvende plant die oorspronkelijk voorkomt in Azië, de gebieden rond de Middellandse Zee en Afrika.

De plant wordt tussen de 50 en de 80 centimeter hoog en is één van de eerste planten die door de mens werd gecultiveerd.

Knoflook is familie van de lelie-achtigen, evenals prei, uien en bieslook.

Het eetbare en tevens heilzame deel, de bol, groeit onder de grond en bestaat uit verscheidene kleine teentjes, die ieder omhuld zijn door dunne papierachtige vliesjes in verschillende lagen.

Bij het planten van een teentje ontstaat weer een nieuwe knoflookplant.

Knoflook is een kruidachtige, overblijvende plant die we in de keuken gebruiken als kruid, ondanks de onwelriekende geur, die de adem en het afgescheiden lichaamsvocht na het gebruik verspreiden.

Knoflook is smaakvol, geurig en gezond. Knoflook behoort tot het scherpste lid van de uienfamilie.

Kortom knoflook is een van de belangrijkste kruiden door de eeuwen heen, als voedsel, als smaakmaker en als natuurlijk geneesmiddel.

Knoflook wordt heel veel gebruikt in onder andere Mediteranne voeding.


Knoflook en gezondheid
Geheim van heilzame werking knoflook
knoflook en gezondheid: het geheim van heilzame werking van knoflook
Volgens Amerikaanse onderzoekers is de verklaring voor de geneeskrachtige werking van knoflook als volgt. De chemische bestanddelen van knoflook worden door onze rode bloedcellen omgezet tot zwavelwaterstof H2S. Zwavelwaterstof ontspant de bloedvaten en verbetert op die manier de bloedcirculatie.

Het volksgeloof en de geneeskunde schrijven knoflook al lang een heilzame werking toe. Volgens de Amerikaanse onderzoekers verlaagt het gewas het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en cholesterol. Bij bevolkingsgroepen die veel knoflook eten, doen zich weinig problemen met hoge bloeddruk voor. Nu zijn ze erachter gekomen dat de positieve werking toe te schrijven is aan het effect van zwavelstofwater. Verder ontdekten ze dat de rode bloedcellen sporen van knoflooksap bevatten. Daar haalden ze onmiddellijk H2S uit. Verdere experimenten toonden aan dat de omzetting zich in het membraan van de rode bloedcellen afspeelt.


Voedingswaarde van knoflook:

Knoflook bevat naast de werkzame stof alliine die de basis vormt voor de actieve stof allicine, onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen!

Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: