** Wat is knoflook?
** knoflook en gezondheid
** Geheim van heilzame werking knoflook
** Voedingswaarde van knoflook
** Toepassingen knoflook
** Knoflook bewaren
** Recepten knoflook
** Geschiedenis van knoflook
** Knoflook als pesticide
** De geur van knoflook
** Gebruik teveel knofllook
** Zwarte knofllook
** Krantenberichten knoflook
** Mediteranne voeding
Delen wordt gewaardeerd! |

Knoflook (Allium sativum L.) is een vorstbestendige overblijvende plant die oorspronkelijk voorkomt in Azië, de gebieden rond de Middellandse Zee en Afrika.
De plant wordt tussen de 50 en de 80 centimeter hoog en is één van de eerste planten die door de mens werd gecultiveerd.
Knoflook is familie van de lelie-achtigen, evenals prei, uien en bieslook.
Het eetbare en tevens heilzame deel, de bol, groeit onder de grond en bestaat uit verscheidene kleine teentjes, die ieder omhuld zijn door dunne papierachtige vliesjes in verschillende lagen.
Bij het planten van een teentje ontstaat weer een nieuwe knoflookplant.
Knoflook is een kruidachtige, overblijvende plant die we in de keuken gebruiken als kruid, ondanks de onwelriekende geur, die de adem en het afgescheiden lichaamsvocht na het gebruik verspreiden.
Knoflook is smaakvol, geurig en gezond. Knoflook behoort tot het scherpste lid van de uienfamilie.
Kortom knoflook is een van de belangrijkste kruiden door de eeuwen heen, als voedsel, als smaakmaker en als natuurlijk geneesmiddel.
Knoflook wordt heel veel gebruikt in onder andere Mediteranne voeding.
- Knoflook is een anti-oxidant met een bijzonder gunstig effect op de gezondheid. Het heeft een vitaliserende werking op het gehele lichaam en geeft daardoor meer energie.
- Knoflook bevat veel zwavelhoudende componenten die biologisch actief zijn. Zowel de ui als de knoflook zijn sterk bacteriedodend (inwendig).
- De voortdurende desinfecterende werking en daardoor opruimende werking houdt de mens gezond.
- Bij uitwendig gebruik heeft knoflook een antiseptische (desinfecterende) werking en verhoogt de weerstand tegen infecties en schimmels.
- Knoflook trekt bloed naar de slijmvliezen, zodat het bloed daar zijn genezende werking kan laten gelden.
- Knoflook verjongt.
- Aderverkalking, een hoge bloeddruk, vermoeidheid, koude handen en voeten en vergeetachtigheid kun je voorkomen met knoflook. Op het gebied van hart- en bloedvaten is het effect van regelmatig gebruik van knoflook: bloeddrukverlagend, bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels, milde cholesterolverlaging, anti-atherosclerotisch (helpt aderverkalking voorkomen), beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.
- Knoflook heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en indirect ook op het hartritme en de bloeddruk.
- Volgens Indiase onderzoekers vermindert de consumptie van knoflookextracten de toxische effecten van arseen in het lichaam en zorgt dat dat arseen versneld via de urine wordt afgevoerd.
- Knoflook en broccoli beschermen tegen maagkwalen en wellicht tegen maagkanker. Knoflook en broccoli bevatten veel sulfarofaan, een stof die een antibiotische werking kent tegen helicobacter pylori. Deze bacterie wordt in verband gebracht met schade aan de maag en kankers aan de ingewanden. In de Westerse wereld is 25 à 30 procent van de bevolking hiermee besmet en in Japan bijna negentig procent.

Volgens Amerikaanse onderzoekers is de verklaring voor de geneeskrachtige werking van knoflook als volgt. De chemische bestanddelen van knoflook worden door onze rode bloedcellen omgezet tot zwavelwaterstof H2S. Zwavelwaterstof ontspant de bloedvaten en verbetert op die manier de bloedcirculatie.
Het volksgeloof en de geneeskunde schrijven knoflook al lang een heilzame werking toe. Volgens de Amerikaanse onderzoekers verlaagt het gewas het risico op hartziekten, hoge bloeddruk en cholesterol. Bij bevolkingsgroepen die veel knoflook eten, doen zich weinig problemen met hoge bloeddruk voor. Nu zijn ze erachter gekomen dat de positieve werking toe te schrijven is aan het effect van zwavelstofwater. Verder ontdekten ze dat de rode bloedcellen sporen van knoflooksap bevatten. Daar haalden ze onmiddellijk H2S uit. Verdere experimenten toonden aan dat de omzetting zich in het membraan van de rode bloedcellen afspeelt.
Knoflook bevat naast de werkzame stof alliine die de basis vormt voor de actieve stof allicine, onder andere ook enzymen, eiwitten, vitamine A en C, kalium, zink, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen!
Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.