Delen wordt gewaardeerd!
Geschiedenis van knoflook:
Het gebruik van knoflook heeft positieve effecten op de bloedsomploop en kan infecties doeltreffend te bestrijden
Ongeveer 2600 jaar voor de jaartelling: om ervoor te zorgen dat hun piramidebouwers scherp zouden staan schotelden de Egyptische vorsten ze een dieet van radijs, ui en knoflook voor.
Romeinse en Griekse genezers prezen de merites van de ’stinkende roos’. Knoflook werd gebruikt bij luchtweginfecties, zweren en wratten, parasieten… Ook voor het verbeteren van hun prestaties (in bed, in het stadion of op het slagveld) grepen de klassieken naar knoflook.
In de middeleeuwen en daarna zag men knoflook vooral als bescherming tegen besmettelijke ziekten. De maskers die geneesheren droegen om zich te beschermen tegen de pest ( en de lijkengeur te weren) waren onder meer gevuld met look.
Eind negentiende eeuw ontdekte Louis Pasteur dat knoflook bepaalde schadelijke bacteriën vernietigde en ook Albert Schweizer greep naar knoflookverbindingen in de strijd tegen ameobedysenterie.
De Russische soldaten hadden ten tijde van WOII teentjes knoflook in hun zakken zitten waarmee ze hun wonden konden ontsmetten: de Russische peniciline.
In de twintigste eeuw deed men volop onderzoek naar de effecten van look. Het gebruik van knoflook had positieve effecten op de bloedsomploop en wist infecties doeltreffend te bestrijden. Maar er was ook een keerzijde: het (langdurig) gebruik van rauw knoflook in therapeutische dosissen (een dosis van vier teentjes rauwe knoflook) leidde tot bloedarmoede, irritatie van maag- en darmslijmvlies, een slechtere leverwerking enzovoort.


De geur van knoflook

Je stinkt zo uit je mond na de maaltijd! In knoflook zit allicine dat een sterke geur afgeeft zodra de knoflook verwerkt wordt. Het wordt tijdens de spijsvertering opgenomen in je bloed en via je longen weer afgegeven.

Het probleem van een vieze mondgeur wordt niet in de mond gevormd, maar in de maag en de darmen. Tanden poetsen, pepermuntjes eten en sterke kauwgum kauwen, maar het probleem lost niet echt op.
Een meer effectief product om te gebruiken is verse peterselie. Door het eten (goed kauwen) van dit kruid gebeurt er iets in de spijsvertering waardoor de vieze lucht wordt verminderd. Ook het drinken van melk of een paar lepels yoghurt helpt.

De bereiding van knoflook heeft ook riekende gevolgen voor je handen. Na het pellen van een knoflook stinken je handen namelijk: een lepel zout goed in je handen wrijven vermindert de stank aanzienlijk.


Knoflook als pesticide:

Ook ziekten, plagen en onkruid moeten vrezen voor het witte bolgewas. Een Chinees landbouwkundig bureau van de overheid ziet in het samenspel van elementen uit knoflook een sterk nieuw pesticide dat ook nog eens de groei van planten stimuleert.

Volgens de wittekoolteler Guo Rengen, één van de 17 agrariërs die het middel testte, is zijn areaal sluitkool niet alleen vrij van plagen maar ook groter in omvang. Ook is de tijd die nodig is voor de groei van de kool met 25 dagen ingekort. De Chinezen richten zich op de lokale markt.


Gebruik teveel knoflook

Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan maagklachten geven en ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch!
Verder dien je op te letten en het gebruik van knoflook te beperken of zelfs achterwege te laten bij de zwangerschap, lactatie, maagzweer, bloedarmoede, aanleg voor bloedingen en bij allergie voor knoflook.
Onschuldigere bijwerkingen die voor enig ongemak zorgen zijn adem- en lichaamsgeur, allergische reacties, misselijkheid, winderigheid, zuurbranden.


Zwarte knoflook
Zwarte knoflook is een 100% natuurlijk product. Dit betekent dat bij zwarte knoflook geen conserveermiddel of overige smaakmiddelen zijn toegevoegd. Zwarte knoflook ontstaat door een speciaal fermentatieproces. Dit fermentatieproces vindt plaats onder grote hitte en duurt een maand. Daarna is zwarte knoflook klaar voor gebruik.
Zwarte knoflook is een 100% natuurlijk product. Dit betekent dat bij zwarte knoflook geen conserveermiddel of overige smaakmiddelen zijn toegevoegd. Zwarte knoflook ontstaat door een speciaal fermentatieproces. Dit fermentatieproces vindt plaats onder grote hitte en duurt een maand. Daarna is zwarte knoflook klaar voor gebruik.

Zwarte knoflook staat bekend om haar gezonde eigenschappen. Uit onderzoek blijkt dat zwarte knoflook bijna twee keer zoveel antioxidanten bevat dan gewone knoflook. Zwarte knoflook bevat 198 eenheden per gram en gewone knoflook 119. Allicine is een antibioticum dat voorkomt in gewone knoflook. Het is een in vet oplosbaar natuurlijk antibioticum, welke zeer efficiënt is tegen verscheidene bacteriën, waaronder de bacterie MRSA (ziekenhuisbacterie). In zwarte knoflook is de Allicine omgezet in S-Allycysteine, die in water oplosbaar is en daardoor makkelijker door het menselijk lichaam op te nemen is.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: