Delen wordt gewaardeerd!
koolhydraten: energieleveranciers
Weinig koolhydraten slecht voor gezondheid

19 maart 2006 LONDEN - Het volgen van een koolhydraatarm dieet kan zeer nadelig zijn voor de gezondheid. Amerikaanse artsen beschrijven vrijdag in het medische tijdschrift The Lancet hoe een 40-jarige vrouw voor haar leven vocht na het volgen van het zogenoemde Atkins-dieet. Ze had een gevaarlijk hoog gehalte aan bepaalde zuren in haar bloed gekregen, zo meldt de BBC.

De artsen concludeerden dat het dieet debet was aan de slechte situatie van de vrouw. Ze had een veel te hoog gehalte aan ketonen in haar bloed. De lever produceert deze stoffen als het insulineniveau daalt door verhongering of diabetes. De vrouw had een maand geleefd op vlees, kaas en salades en had, conform de Atkins-richtlijnen, extra vitamines en supplementen geslikt, maar ook haar urine regelmatig gecheckt.

Het Atkins-dieet, genoemd naar bedenker Robert Atkins, gaat ervan uit dat koolhydraten dik maken. Vetten en eiwitten mag je eten, maar pasta en brood liever niet.

Al vaker is vanuit de medische hoek gesuggereerd dat het een gevaarlijk dieet is. Er zou een grotere kans bestaan op hartaanvallen, diabetes, nierproblemen, aderverkalking en een te hoog cholesterolgehalte.


Koolhydraten: suikers
In de voedingsindustrie worden suikers niet alleen gebruikt om hun zoetvermogen. Ze dienen ook als substraat voor het gisten, koken, bewaren of invriezen. In sommige gevallen fungeren ze ook als textureermiddel.
In de voedingsindustrie worden suikers niet alleen gebruikt om hun zoetvermogen. Ze dienen ook als substraat voor het gisten, koken, bewaren of invriezen. In sommige gevallen fungeren ze ook als textureermiddel.

Minder suiker gebruiken, is dan ook een levensgroot probleem voor de industrie, want zoetstoffen (zoals aspartaam) missen de bijzondere technologische eigenschappen van suiker.

Sommige eetwaren zoals melkproducten en gesuikerde dranken daarentegen bevatten vandaag veel meer suikers dan nodig.

De voorbije vijftien jaar is de consumptie van diverse sterk gesuikerde producten letterlijk geëxplodeerd: +26 % voor gesuikerde gashoudende frisdranken , +77 % voor vruchtensappen, +31 %. voor koekjes en +50 % voor yoghurt en melkdesserts. De consumptie van tafelsuiker, fruit en melk daarentegen is veeleer gedaald (-29 % in 10 jaar tijd).

Suiker is te onderscheiden in twee soorten: goede en slechte suikers. Goede suikers zijn natuurlijk en horen in een gezonde voeding. Granen, fruit en zoete groenten als wortels bevatten goede suikers. Siroop, suiker en honing vallen binnen de groep slechte suikers.

Deskundigen raden aan zo min mogelijk producten te gebruiken die deze suikers bevatten, omdat ze veel calorieën bevatten, het gebit aantasten en bovendien vaak voorkomen in combinatie met veel vet.

Suiker wordt niet voor niets het witte gif genoemd: het ontrekt belangrijke vitamines en mineralen aan het lichaam, wat weer leidt tot een verminderde weerstand.

Zolang slechte suikers in kleine hoeveelheden voorkomen, hoef je je niet direct zorgen te maken. Maar de grote hoeveelheden toegevoegde suikers die voorkomen in bijvoorbeeld een glas cola en een reep chocolade zijn erg ongezond.

Heb je regelmatig ongelooflijk trek in zoetigheid dan kan het zijn dat je last hebt van hypoglykemie, een aandoening waarbij je bloedsuikerspiegel ernstig verstoord is.


Koolhydraten: zetmeel
Zetmeel komt van nature voor in aardappelen, tarwe, mais en peulvruchten. In een plant wordt zetmeel gemaakt als reservevoedingsbron en komt daarom meestal voor in de zaden, knollen (graan, aardappels) en in peulvruchten.
Zetmeel komt van nature voor in aardappelen, tarwe, mais en peulvruchten. In een plant wordt zetmeel gemaakt als reservevoedingsbron en komt daarom meestal voor in de zaden, knollen (graan, aardappels) en in peulvruchten.

In voeding komt zetmeelvoor in onder andere brood, aardappelen, peulvruchten, volkorenproducten, pasta en rijst.

De voornaamste toepassing van zetmeel is als verdikkingsmiddel, het gebruik van maizena om sauzen te binden is een goed voorbeeld. In dit voorbeeld moet de zetmeel eerst verwarmd worden, voordat het dik wordt. In heel veel producten is die verwarmingsstap erg lastig, of zelfs onmogelijk. Bij koude sauzen of instantpuddingen is dit niet mogelijk. Voor dit soort toepassingen kan zetmeel chemisch veranderd, gemodificeerd, worden, zodat dit soort toepassingen wel mogelijk zijn.

De verteerbaarheid van zetmeel is afhankelijk van de vorm waarin het zetmeel wordt aangeboden. Er is snel verteerbare zetmeel zoals in pas gekookte zetmeelrijke voedingsmiddelen. Traag verteerbaar zetmeel is te vinden in de meeste rauwe granen.

Zetmeelrijke voedingsmiddelen als aardappelen hebben ten onrechte de naam van dikmakers. Ze zijn namelijk vrijwel caloriearm; het zijn de romige en vette sauzen waarmee ze vaak gepaard gaan die de naam van dikmaker verdienen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: