Delen wordt gewaardeerd!
Wat is kurkuma
De plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend.
Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa; een plant die tot de gember familie wordt gerekend. Kurkuma is een geel kruid met een mild bittere smaak. Kurkuma geeft curry of kerriepoeder zijn kenmerkende gele kleur.
Andere benamingen voor kurkuma zijn koenjit, Indiase geelwortel, Indische safraan, turmeric.


Gebruik lekker gezonde kurkuma

Het supergezonde kurkuma wordt in de oosterse keuken vooral gebruikt om smaak en kleur aan gerechten te geven, zoals aan nasi bijvoorbeeld. Kurkuma is een hoofdbestanddeel van curry’s of kerrie gerechten. Kurkuma heeft een duidelijk aroma. Kurkuma past goed in groente- en visgerechten. Ook in pastagerechten, sauzen en soepen kan de specerij gebruikt worden. Geelwortel is tevens een goedkoop alternatief voor saffraan. Ook doet de specerij het goed in marinades voor bijvoorbeeld het vlees op de barbecue of kip. De kurkumawortel: Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant curcuma longa
Andere gebruiken kurkuma: Kurkuma wordt ook gebruikt als natuurlijke kleurstof voor textiel en in verf.


Kurkuma en gezondheid

In oosterse landen kent kurkuma een eeuwenoude medicinale toepassing, vooral als ontstekingsremmer. In landen als India, China en Indonesië wordt kurkuma zowel oraal als uitwendig gebruikt voor een grote diversiteit aan kwalen, waaronder ontstekingen, menstruatieklachten, geelzucht, leveraandoeningen, darmklachten, huidaandoeningen en kiespijn. Dus verbeter je gezondheid: gebruik regelmatig kurkuma.
Ook het gebruik van kurkuma als wondbehandelingsmiddel voor de behandeling van wondjes en schrammen. Andere toepassingen zijn bij ziektes als trombose en hersenaandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Kurkuma en onderzoeken
kurkumapoeder een gezond kruid, kurkuma beschermt tegen ziektes in het algemeen en tegen kanker in het bijzonder
Uit steeds meer onderzoek komt naar voren dat kurkuma beschermt tegen ziektes in het algemeen en tegen kanker in het bijzonder.
Kurkuma in het nieuws

Beter dan chemo: kurkuma doodt kanker, geen patiënten
1 mei 2016 Chemotherapie 5-FU blijkt 53 keer giftiger te zijn dan curcumine. Oxaliplatin is 122 keer giftiger dan curcumine.
Uit onderzoek blijkt dat curcumine de strijd aangaat met kankercellen maar de gezonde cellen intact laat. Verder ontdekten wetenschappers dat curmcumine een veilig en effectief middel is bij de ondersteuning van de behandeling van darmkanker. De verspreiding van kanker via de kankerstamcellen kan worden voorkomen. Curcumine is in staat om die stamcellen te vernietigen die aan de basis staan van kwaadaardige kankers. Het meest opvallende aan het recentelijk onderzoek is dat curcumine in de strijd tegen kanker betere resultaten geeft dan chemotherapie. Nader onderzoek is dringend nodig. Er zijn inmiddels meer dan 1500 wetenschappelijke studies waarin de positieve bijdrage van curcumine aan de bestrijding van verschillende soorten kanker wordt aangetoond.


1 oktober 2009 Wetenschappers van het Ierse Cork Cancer Research Centre hebben een mogelijke genezing van kanker ontdekt – curry. Een molecuul in een specerij uit de Indiaase schotel kan zieke cellen binnen 24 uur doden.Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: