Delen wordt gewaardeerd!
Hoe ontstaat brandend maagzuur?

Brandend maagzuur ontstaat vaak doordat de kringspier tussen de maag en de slokdarm niet goed werkt. Dit komt meestal door een middenrifbreuk of een gaatje in het middenrif. Naarmate je ouder wordt neemt deze aandoening toe, omdat de spieren slapper worden.


12 tips brandend maagzuur voorkomen

Indien je af en toe last hebt van brandend maagzuur kunnen de volgende 12 tips een groot deel van de klachten voorkomen:


Brandend maagzuur en voeding

Sterk gekruid eten en dan ook nog in combinatie met alcohol heeft geen goed effect op uw maag. Melk helpt niet tegen maagzuur. Het bindt het zuur wel even, maar stimuleert daarna de aanmaak van maagzuur.


Om maagzuur te voorkomen kun je het beste de volgende voeding mijden: sterk gekruid voedsel, chocolade, pepermunt, alcoholhoudende of koolzuurhoudende dranken, sinaasappelen en koffie.


Levensstijl

Ook levensstijl kan van invloed zijn op brandend maagzuur. Mensen die veel alcohol drinken, meer dan tien sigaretten per dag roken, te snel en vet eten of gespannen zijn, hebben sneller last van brandend maagzuur. Maar ook overgewicht is een groot risico voor brandend maagzuur. Overgewicht leidt namelijk tot meer druk op je buik, waardoor je maag omhoog geduwd wordt en het maagzuur gemakkelijker terug naar je slokdarm kan vloeien.


Toename brandend maagzuur

Het steeds meer nuttigen van vette maaltijden is mede oorzaak van toenemend last hebben van brandend maagzuur.
Overgewicht en obesitas nemen toen en zijn een risicofactor voor brandend maagzuur.
Toename in brandend maagzuur kan leiden tot een toename in het aantal gevallen van slokdarmkanker.


Bijverschijnselen brandend maagzuur

Brandend maagzuur kan de volgende bijverschijnselen oplevern:


Brandend maagzuur in Nederland

In Nederland heeft 1 op de 5 mensen wekelijks last van brandend maagzuur. De ÚÚn heeft meer last van klachten dan de ander. Bij brandend maagzuur loopt de maaginhoud terug naar de slokdarm. Hierbij ontstaat een brandend gevoel in de maag en vooral achter het borstbeen. Brandend maagzuur is met een aantal simpele tips vaak eenvoudig en snel op te lossen.


Aardbeien beschermen maag tegen alcohol

Het eten van aardbeien helpt de maag te beschermen tegen de gevolgen van alcoholgebruik.


Een onderzoeksteam met Italiaanse, Servische en Spaanse onderzoekers kwam tot de conclusie dat het eten van aardbeien de schadelijke effecten van alcohol op de maag vermindert. De aardbeien beschermen het slijmvlies in de maag.


Volgens Sara Tulipani, onderzoeker aan de Universiteit van Barcelona, komt dit niet alleen door de anti-oxidanten in de aardbeien. "De aardbeien zijn ook in staat om anti-oxidanten en enzymen in het lichaam te activeren."


Een ontsteking van het maagslijmvlies kan veroorzaakt worden door alcoholconsumptie, maar ook door virale infecties of bepaalde geneesmiddelen.


Een voedingspatroon rijk aan aardbeien zou dus wellicht ook maagziekten kunnen voorkomen. De vrucht vertraagt volgens de onderzoekers de vorming van maagzweren.


De Italiaanse hoofdonderzoeker Maurizio Battino van de Marche Polytechnic University denkt dat aardbeien ook tijdens ziekte de schade van het maagslijmvlies kunnen verminderen


Minder zout verkleint kans op maagkanker

Minder zout eten verkleint de kans op het krijgen van maagkanker bij mensen. Zie ook het artikel over zout en gezondheid

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: