Delen wordt gewaardeerd!
Levensverwachting man nadert 80 jaar

De gemiddelde levensverwachting voor mannen is sterk toegenomen. Tussen 2000 en 2011 is de verwachting bij geboorte met ruim 3,5 jaar gestegen tot ruim 79 jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek


Mannen en overgang

De lichamelijke en geestelijke gesteldheid van mannen van 45 jaar en ouder hebben net als die van vrouwen veel te maken met de verandering van hun hormoonhuishouding.


Het mannelijk geslachthormoon testosteron heeft invloed op de seksuele functies zoals libido, erectie, ejaculatie en orgasme.


Dalend testosteron gehalte kan gevolgen hebben zoals impotentie, botontkalking, afname spierkracht, de emotionele stabiliteit en stemming, en voor de mentale functies zoals geheugen en leercapaciteit.


Ook hebben mannen vaak een ongezonde levenswijze, denk maar aan roken, alcohol drinken, vetzucht en inactiviteit. Dit kan hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker op latere leeftijd veroorzaken.


Bovendien gaan mannen niet graag naar de dokter: te ongeduldig voor wachtkamers, gaat wel over, negeren of verbergen van kwalen.


Preventieve maatregelen om op een prettige manier fysiek oud te worden: gezonder leven en sneller met beginnende klachten naar de dokter gaan.


Verschil overgang bij mannen en overgang bij vrouwen: De veranderingen bij mannen zijn veel subtieler en verlopen over een langere termijn, zodat de effecten pas veel later tijdens het leven opgemerkt worden.


De beste manier om de overgang bij mannen te bestrijden is kracht training. Twee keer per week een intensief programma van een half uur volstaat. Niet lokale spieren, geen bodybuilding, maar in de beweegketen op basis van rekrutering en een verbeterde innervatie waardoor spiervezels beter werken en samenwerken. Ondersteunt met elke dag een eetlepel visolie en eiwitrijke maaltijden. Het lichaam belasten is het beste medicijn. De oefeningen die je moet doen en de techniek die je daarvoor nodig hebt: het klassieke halterwerk, squaten, voorslaan, trekken enz. maar ook met de kettlebell kan (thuis) veel bereikt worden. Een betere communicatie met het lichaam zorgt voor een betere communicatie met de geest.


Heb ik last van de penopauze of andropauze of midlife crisis?
Driemaal een vraag met 'ja' geantwoord, dan bestaat de kans dat je een tekort hebt aan testosteron.


Kenmerken penopauze of andropauzeGevolgen penopauze of andropauze


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: