Delen wordt gewaardeerd!
Hoe dikker de man, hoe minder fit zijn zaadcellen

28 augustus 2012 Obese mannen die hun kinderwens niet in vervulling zien komen, hebben er alle baat bij af te vallen. Recent onderzoek toonde aan dat overgewicht de kwaliteit van de zaadcellen aantast.

Hoewel onderzoekers zich bij de invloed van overgewicht op de vruchtbaarheid vooral op vrouwen richtten, gingen ze nu ook eens naar de mannen kijken. Obesitas vermindert namelijk de kwaliteit van de zaadcellen, wat kan leiden tot kleinere foetussen en zelfs een miskraam.

Experts raden na experimenten aan de universiteit van Melbourne daarom mannen nu aan om te sporten en gezonder te eten voor ze aan kinderen beginnen. Professor David Gardner: "Heel wat heren begrijpen niet dat ook zij gezond moeten zijn voor ze aan het vaderschap willen beginnen. Ook sperma moet fit zijn voor de zaadcellen aan de wedstrijd van het leven beginnen."


Overgewicht geeft erectie- en plasproblemen

2 augustus 2012 BAARN - Met het groeien van de buikomvang krijgen mannen vaak ook meer ervaringen met verminderd seksueel functioneren en meer urineren. Dat stellen onderzoekers van het NewYork-Presbyterian Hospital.

Hun onderzoek laat zien dat overgewicht bij mannen niet alleen invloed heeft op hart en metabolisme. Ook de gezondheid van de voortplantingsorganen en urinewegen lijden eronder. Het onderzoek verschijnt in het British Journal of Urology International.

Studie Het onderzoeksteam bestudeerde 409 mannen tussen de 40 en 91 jaar met problemen aan de urinewegen. Daarbij vonden ze dat mannen met een grotere buikomvang vaker plasten: 39 procent van de mannen met buikomvang groter dan 101,5 centimeter plasten vaker dan 8 keer per dag.
Bij de mannen met een buikomvang tussen de 91,5 en 101,5 centimeter was dit 27 procent en bij een buikomvang kleiner dan 91,5 centimeter 16 procent. De onderzoekers zagen gelijke patronen voor nachtelijk plassen.
Driekwart van de mannen met de grootste buikomvang had last van erectieproblemen. Bij de middelste groep was dit de helft en 32 procent van de mannen met een kleine buikomvang ervaarden erectieproblemen. Ejaculatieproblemen volgden het zelfde patroon: respectievelijk 64, 40 en 21 procent.

Afvallen"Het onderzoek laat zien dat obesitas bij mannen het welbevinden op allerlei verschillende manieren beïnvloedt", aldus onderzoeker Steven Kaplan. "We moeten op een meer holistische manier naar ons lichaam gaan kijken. Wat we eten kan vernietigende consequenties hebben. En niet alleen op ons hart."
Afvallen is een belangrijke manier voor mannen om deze problemen te overkomen. Volgens Kaplan zorgt 6,5 centimeter minder buikomvang al voor een meetbare verbetering in het seksueel functioneren en in de plasfrequentie.

Bron: Nu.nl


'Thee verhoogt kans op prostaatkanker'

19 juni 2012 Mannelijke theeleuten hebben een negatieve voorsprong op mensen die weinig tot geen thee drinken als het gaat om het verlagen van het risico op prostaatkanker. Wie meer dan zeven glazen thee per dag drinkt, verhoogt de kans op de ziekte met 50 procent, zo claimen onderzoekers.

De wetenschappers melden er echter wel bij dat ze er niet zeker van zijn of de thee ook daadwerkelijk bijdraagt of dat ze tijdens het onderzoek te maken hebben gehad met puur toeval. “De laatste onderzoeken tonen geen relatie aan tussen prostaatkanker en groene of gewone thee”, aldus Dr. Kashif Shafique van de Universiteit van Glasgow.

“We weten niet of de thee de risicofactor verlaagt of dat theedrinkers gezonder leven en daarom ouder worden. Op oudere leeftijd komt prostaatkanker vaker voor”, aldus de onderzoeker tegen Skynews. Voor het Schotse onderzoek, dat 37 jaar duurde, werden 6000 mannen tussen de 21 en 75 jaar nader bekeken.

Drie koppen per dag De onderzoekers vroegen de mannen naar hun thee-, koffie- en alcoholconsumptie, rookgewoonte en algemene gezondheid. Iets minder dan een kwart van de mannen bleek veel thee te drinken en bij diezelfde groep kreeg 6,4% prostaatkanker. De mannen bleken 50 procent meer kans te hebben op het krijgen van prostaatkanker dan mannen die maximaal drie koppen thee per dag dronken.

Voor de theeleuten was er gelukkig ook goed nieuws: zware theedrinkers hebben minder vaak last van overgewicht en hun cholesterolgehalte blijkt veel beter te zijn dan de niet-theedrinkers.


Steeds meer mannen scheren schaamhaar

23 maart 2012 AMSTERDAM - Steeds meer mannen scheren niet alleen hun gezicht, maar ook de rest van hun lichaam. Dat blijkt uit een onderzoek van drogisterijketen Kruidvat.

Vooral de schaamstreek en oksels zijn populair, zo blijkt uit een onderzoek over de scheergewoonten van de Nederlandse man dat de drogisterijketen hield onder ruim 900 mannen en vrouwen. Zo’n 20 procent van de mannen scheert regelmatig zijn oksels en zijn kruis.
Ruim de helft van de mannen geeft als reden dat ze er verzorgd uit willen zien. Bijna 30 procent geeft hygiëne als reden.

Sexy
Vrouwen zijn blij met deze ontwikkeling. Maar liefst 64 procent vindt het sexy als haar man zijn schaamstreek onthaart. Ruim de helft vindt het hygiënischer en 42 procent vindt het fijner tijdens de seks. Meer dan 40 procent van de vrouwen vindt behaarde oksels vies.

Het scheren van borsthaar is een stuk minder populair. Slechts 10 procent van de mannen scheert de borst. Van de vrouwen vindt slechts 9 procent vindt gladgeschoren borst aantrekkelijk. Ruim de helft vindt borsthaar juist mannelijk.


Ook de piemel wordt een dagje ouder….

Dirkje van Bennekom op ma 28 nov 2011 Vrouwen worden dagelijks geconfronteerd met het ouder worden. Dat gebeurt al bij anti-aging-crème voor 30'ers. Mannen doen altijd of ze er minder moeite mee hebben, behalve natuurlijk als het hun ‘jongeheer’ betreft, niet voor niets zo genoemd. Die kan namelijk nog alles en wordt maar niet oud.

Natuurlijk weten we wel beter. Ook de penis heeft zijn levenscyclus………

Het testosteronpeil daalt met de jaren en dat is maar goed ook. Stel je voor dat je als middelbare man nog net zo snel een erectie zou krijgen als toen je 20 was. Niet een teveel, maar een merkbaar dalende testosteronspiegel doet veel mannen van rond de 40 dan ook vaak in de gordijnen vliegen. Terwijl ze voelen dat het allemaal minder wordt, willen ze aan de buitenwereld het tegenoveregstelde bewijzen met snelle wagens, een nieuwe look, een echtscheiding en een jongere vriendin. De midlife-crisis wordt vaak bespot, maar is een erg pijnlijke fase in het leven van een man. (en zijn omgeving)

Met het klimmen der jaren duurt het ook langer om tot een erectie te komen, een orgasme te bereiken en daarna opnieuw opgewonden te worden. De hoeveelheid en de kwaliteit van sperma nemen eveneeens af. Voorts verzwakt de urinestraal van de man, als gevolg van oudere blaasspieren en ~in veel gevallen~ een vergrote prostaat.

Maar de penis ondergaat ook zichtbare veranderingen. Ten eerste verliest de eikel langzamerhand zijn paarsrode kleur, een gevolg van verminderde bloedtoevoer. Daarnaast neemt de hoeveelheid schaamhaar af. Door het dalen van de hoeveelheid testosteron, keert de penis bij het echt oud worden terug naar zijn zo goed als haarloze staat voor de puberteit.

Omdat bij het ouder worden zich vaak vet ophoopt op de onderbuik, lijkt de penis korter. In extreme gevallen wordt ie bijna in zijn geheel begraven in het buikvet. De oplossing is natuurlijk simpel: afvallen door meer bewegen en gezond eten. Bovenop deze schijnbare krimp, wordt de penis ook meetbaar kleiner. Stel dat de penis bij een man rond de 30 jaar in erectie zo’n 15 cm mat; dan zal deze misschien zo’n 13 tot 14 cm meten wanneer de eigenaar in de 60 is.

De oorzaak daarvan is de langzame afzetting van vetstoffen in de kleine slagaders van de penis, wat de bloedstroom belemmert. Dit proces heet atherosclerose en veroorzaakt eveneens verstoppingen in kransslagaders, een belangrijke oorzaak van een hartaanval. Daarom worden mannen die voor Viagra en/of erectieproblemen bij hun huisarts komen ook even doorgestuurd naar de cardioloog.

Een ander proces betreft de geleidelijke opbouw van onelastisch bindweefsel binnen de elastische vezels die de zwellichamen omhullen, die immers erecties geven wanneer zij zich vullen met bloed. Door een combinatie van blokkades in de kleine slagaders in de penis en verminderde rekbaarheid van de zwellichamen, krijgen mannen bij het stijgen der jaren mindere erecties.

Ook de testikels veranderen van grootte. Rond het 40ste jaar beginnen ze te krimpen. Een 30-jarige man heeft een testikel met een gemiddelde doorsnee van ongeveer 3 cm en jawel helaas: wanneer deze man de leeftijd van 60 bereikt heeft is die doorsnede nog zo’n 2 cm.

Met de tijd wordt de penis tevens wat minder gevoelig. Er komt letterlijk wat eelt op. Hierdoor kan het iets langer duren om een erectie en orgasme te krijgen, maar veel heren (en hun partners) zien dat ook wel weer als een voordeel.

Maar vreest het ouder worden niet heren! Uit allerlei onderzoeken van de laatste jaren blijkt juist dat senioren zowel meer tijd als kwaliteit in hun seksleven steken dan de drukke dertigers doen. Na de pensioengerechtigde leeftijd is er vaak een opleving van het libido. Wat nou ouwe lullen? Belangrijk is om de boel aan de gang de houden. ‘Use it or lose it’, was niet voor niks het devies van seksuologe Dr. Ruth aan ouderen.
Bron: Seks.blog.nl


Drinkende man beter in bed

26 januari 2009 AMSTERDAM - In tegenstelling tot allerlei andere onderzoeken beweren Australische wetenschappers dat drinkende mannen het beter doen in bed.

Volgens de onderzoekers heeft alcohol eerder een gunstig effect op mannen tijdens de seks dan schadelijke gevolgen. Dit terwijl veel andere onderzoeken aantoonden dat het nuttigen van te veel alcohol erectieproblemen veroorzaakt.

Maar uit een studie onder 1580 Australiërs bleek dat drinkende mannen dertig procent minder vaak problemen hadden in bed dan totaalonthouders. Zelfs stevige drinkers hadden minder vaak problemen.

De mannen die vier glazen alcohol per dag nuttigen hadden het minst vaak klachten in bed. De meeste erectieproblemen kwamen voor bij rokers en hartpatiënten.


Verlegenheid mannen slecht voor de gezondheid

15 juli 2007 BRUSSEL - Mannen die teruggetrokken, timide en sociaal onhandig zijn, hebben het niet alleen moeilijker in het dagelijks leven, ze maken ook meer kans om aan die karaktertrekken te sterven, omdat ze veel vaker geveld worden door fatale hartaanvallen. Dat schrijft de Sunday Times.

Onderzoekers van de Northwestern University in Chicago, onder leiding van Jarett Berry en Philip Greenland, analyseerden gegevens over karakter en gezondheid van een groep van 2.100 mannen die in 1957 werden gerekruteerd en sindsdien van nabij werden gevolgd. Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat introverte mannen veel vaker sterven aan hartaanvallen, beroertes of andere cardiovasculaire aandoeningen dan mannen die wel graag en ongeremd onder de mensen komen.

Hoewel de onderzoekers geen oorzaak geven voor de band tussen hartziektes en sociale houding, lijkt het waarschijnlijk dat timide mensen meer last hebben van stress. Eerder onderzoek toonde namelijk aan dat verlegen mensen fysiologisch gezien extremer reageren op ongewone situaties, met alle gevolgen vandien voor de hartslag en de bloeddruk.

Hoe het zit met het hart van verlegen vrouwen, werd in Chicago niet onderzocht. (LIM)


Hormonen in rundsvlees verminderen het mannelijk zaad

28 maart 2007 ROCHESTER VS - Mannen, wiens moeder tijdens de zwangerschap veel rundsvlees heeft gegeten, lopen een hoger risico op een slechtere kwaliteit van hun sperma, zo bericht een onderzoeksteam rond Shanna Swan van de Universiteit van Rochester in het wetenschappelijke vakblad Human Reproduction. De wetenschappers brengen een en ander in verband met het gehalte aan kunstmatige groeihormonen in vlees.

Het team bevroeg in de VS levende mannen die zich tussen 1999 en 2005 met hun zwangere vrouw aandienden in een ziekenhuis, en die geboren waren tussen 1949 en 1983. 773 mannen stelden een spermastaal ter beschikking. Bij 387 van hen was middels een vragenlijst bekend hoeveel rundsvlees hun eigen moeder had gegeten tijdens de zwangerschap.

Bij mannen, wiens moeder tijdens de zwangerschap meer dan zeven keren rundsvleesmaaltijden had in de week, lag de concentratie aan sperma een kwart (24,3 procent) lager. Bovendien was het aandeel mannen, die minder dan 20 miljoen zaadjes per milliliter sperma hadden, in deze groep drie keer hoger dan bij degenen wiens moeder minder rundsvlees had gegeten (17,7 tegen 5,7 procent). Mannen met dergelijke waarden zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie minder vruchtbaar.

Anderzijds vonden de onderzoekers naar eigen zeggen geen samenhang tussen de spermahoeveelheid en de consumptie van ander vlees.

De resultaten wijzen volgens het vakblad in de richting van de conclusie dat kunstmatige stoffen, zoals groeihormonen, de ontwikkeling van de teelballen veranderen en de voortplantingscapaciteit verzwakken. In een begeleidend commentaar schreef Frederick vom Saal van de Universiteit van Missouri dat de bevindingen van Swan en co mogelijk "slechts de top van de ijsberg" zijn. Mogelijk spelen kunstmatige stoffen ook een rol bij andere voortplantingsproblemen.

In de VS worden synthetische groeihormonen op grote schaal gebruikt sinds 1954. Sommige zijn ondertussen verboden. Andere zoals testosteron worden meer en meer ingezet, aldus de vorsers van de Universiteit van Rochester.

Zij sluiten ook een andere samenhang tussen de rundsvleesconsumptie van de moeder en de teelbalontwikkeling van de zoon niet uit, zoals pesticiden in het vlees of onderscheid in de levenswandel van de vrouwen.


Warm bad slecht voor vruchtbaarheid man

6 maart 2007 Strakke onderbroeken, mobieltjes in broekzakken en laptops op schoot: het is allemaal not done voor mannen die nog nageslacht willen produceren. Nu blijkt dat ook een lekker warm bad ze niet gegund is...

Dat is althans de conclusie van Amerikaanse wetenschappers die drie jaar lang onderzoek hebben gedaan naar de spermakwaliteit van verschillende mannen met vruchtbaarheidsproblemen. Bij vijf van de elf proefpersonen ging de kwaliteit van het zaad er met gemiddeld 491 procent op vooruit, nadat zij een paar maanden lang geen warm bad meer hadden genomen. Daarover bericht de website van de BBC.

Oververhitting
Sperma wordt aangemaakt en opgeslagen in de teelballen. Die liggen buiten het lichaam, om de ideale temperatuur voor zaadcellen iets lager ligt dan de gemiddeld. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de teelballen het niet te warm krijgen. Om het gevaar van oververhitting te minimaliseren, zijn een aantal aanpassingen in de leefstijl nodig. Uit eerdere onderzoeken bleek namelijk al dat het dragen van strakke onderbroeken een negatief effect kan hebben, maar ook zou de straling van mobieltjes en laptops de spermakwaliteit aantasten.

Tot nu toe is er echter te weinig aandacht geweest voor de gevolgen van 'natte warmte', schrijven de onderzoekers van de Universiteit van Californië. Daarmee bedoelen ze het nemen van een heet (bubbel)bad of het gebruik van een jacuzzi of hot tub. Bij mensen die dit een half uur per week of langer doen, blijken er veel minder zaadcellen aangemaakt te worden. Hoewel het onderzoek te beperkt was om er definitieve conclusies aan te verbinden, doen mannen die zich zorgen maken over hun vruchtbaarheid er goed aan om het bad vaker te verruilen voor de douche, aldus wetenschappers.

Doe maar niet
En dus kunnen mannen weer een nieuw onderwerp toevoegen aan hun lijstje van dingen die ze beter kunnen laten als ze hun zaad gezond willen houden. Daarbij moet wel gezegd worden dat lang niet alle negatieve effecten wetenschappelijk bewezen zijn. Maar onder het motto: baat het niet, het schaadt ook niet zijn het wel dingen die ze beter kunnen laten. Het lijstje ziet er momenteel als volgt uit.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: