Delen wordt gewaardeerd!
Langer leven met mediterraan dieet
Een mediterraan eetpatroon is niet alleen goed voor je gezondheid, het kan ook je leven verlengen.
Een mediterraan eetpatroon is niet alleen goed voor je gezondheid, het kan ook je leven verlengen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder meer dan 200.000 mannen en 160.000 vrouwen.

De deelenemers kregen vragenlijsten over onder andere hun eet- en rookgewoonten. Na vijf jaar werd gekeken hoeveel van deze mensen waren overleden. Het blijkt dat de mensen die het méést volgens een mediterraan dieet eten, ongeveer twintig procent minder kans hebben om te overlijden.

Rokers hebben ontzettend veel baat bij een mediterrane levensstijl. Vooral als ze een normaal BMI hebben, daartegen mensen met overgewicht blijken geen voordeel te hebben van een mediterraan dieet.


Hoe geef ik een gezond mediterraan tintje aan mijn voeding?

In de traditionele mediterrane keuken vormen plantaardige voedingsmiddelen de basis van elke maaltijd.mediterrane msaltijd: olijfolie, vis, groene pepers, olijven en wat brood
De traditionele mediterrane voeding wordt gekenmerkt door een culinaire eenvoud en een zekere soberheid.

Bij de maaltijd wordt alcohol, voornamelijk wijn en veel water gedronken.

Om zoveel mogelijk van de voordelen van de oorspronkelijke mediterrane levensstijl te genieten, is het ten slotte ook belangrijk een zekere regelmaat, rust en gezelligheid in de maaltijden te brengen.

Daarnaast is voldoende lichaamsbeweging noodzakelijk.
De bestanddelen van een mediterraan dieet zijn: veel vis, groente, fruit, bonen, granen, noten en olijfolie.
Verder bevat het mediterraan dieet weinig melkproducten, aardappelen, rood) vlees, alcohol en verzadigde vetten.Vrouwen die het mediterrane voedingsdieet volgen met veel volle granen, noten, peulvruchten, groenten en fruit en wat vis, en weinig vlees en dierlijke vetten, raken vlugger zwanger.

De basis van de mediterrane voeding bestaat uit brood en deegwaren van volle granen, een flink deel peulvruchten (bonen, erwten, kikkererwten en linzen) samen met veel groenten en een eerder schrale portie vis of kip eenmaal per week. Noten en fruit zijn eveneens een essentieel onderdeel, net als wilde kruiden. Olijfolie is de belangrijkste bron van vet.

Rood vlees van schapen, runderen, enz. kwam slechts uiterst zelden op tafel.

Voeding die nauw bij dit oorspronkelijke voorbeeld aansluit, blijkt allerhande gunstige invloeden te hebben voor onze gezondheid. Elke nieuwe studie blijkt bijkomende positieve effecten aan te tonen tegen overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten de traditionele mediterrane voeding wordt gekenmerkt door een culinaire eenvoud en een zekere soberheid.

Volgens de recente Spaanse studie in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift, Fertility and Sterility, bevordert dit dieet zelfs de vruchtbaarheid van vrouwen. Tenminste, deze vrouwen raken sneller zwanger dan vrouwen die zich meer op een typisch westerse wijze voeden, met meer rood vlees, fast food, volle melkproducten, aardappelen, wit brood, witte pasta en toegevoegde suikers en vetten.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: