Delen wordt gewaardeerd!
Stichting Melanoom start landelijke online campagne tegen melanoom “Bescherm jezelf, Check jezelf”. Een melanoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker. Deze ziekte treft steeds meer jong volwassenen en kent helaas nog veel te vaak een dodelijke afloop. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan de gevolgen van een melanoom.Melanoom is een vorm van huidkanker?

Melanoom is een vorm van kwaadaardige tumor (= kanker) van de huid. Niet te verwarren met de goedaardige naevus of huidvlek.


Er bestaan verschillende vormen van huidkanker. 5% daarvan wordt door melanoom veroorzaakt; 66% van de overlijdens-gevallen bij huidkanker is evenwel te wijten aan melanoom.

Van melanoom oftewel deze vorm van huidkanker kun je alleen genezen wanneer de diagnose tijdig wordt gesteld. Vier op tien mensen bieden zich echter te laat bij de arts aan en overlijden binnen vijf jaar na de diagnose.


blootstelling aan het felle zonlicht
Oorzaak toename aantal melanoomgevallen

De toename van het aantal melanoomgevallen is te wijten aan het zich meer en meer blootstellen aan de zon. Deze mode kreeg ingang na de Tweede Wereldoorlog toen een bruine huid opeens synoniem werd voor schoonheid en gezondheid. 90% van de melanoomgevallen zijn immers aan de zon te wijten!


Wat gevaarlijk is, is het zich onregelmatig aan de zon blootstellen, zoals vakantiegangers dat doen wanneer ze veertien dagen of een maand per jaar de zon opzoeken.


Je dient dan ook bijzonder voorzichtig te zijn als je een gevoelige huid hebt, als je huid veel moedervlekken vertoont en/of indien er gevallen van kwaadaardige huidtumors in je familie zijn.

Hoe kun je een melanoom opsporen?

Een melanoom evolueert dikwijls maandenlang of zelfs jarenlang voordat de diagnose wordt gesteld. Hoe vroeger de opsporing gebeurt, hoe sneller de behandeling en hoe meer kans u heeft op genezing.


Als één van je schoonheidsvlekjes één of meer van deze eigenschappen vertoont, als je jeuk voelt of als de vlek bij een stootje snel gaat bloeden, raadpleeg dan je arts.


Behandeling melanoom

In twijfelgevallen, kun je altijd beter een vlek of een knobbeltje preventief laten weghalen.


Opgelet! Een behandeld melanoom kan terugkeren en uitzaaiingen veroorzaken. Bijgevolg is een strikte nabehandeling onmisbaar. Bovendien is bescherming van de huid tegen uv-stralen aanbevolen.


Wanneer de weggenomen vlek een kwaadaardig melanoom blijkt te zijn, dient ook een deel van de omringende huid te worden weggenomen.


Wanneer het melanoom tijd heeft gehad om zich te ontwikkelen, is de toestand ernstiger. Kankercellen kunnen zich dan van het melanoom hebben afgescheiden en in andere organen zijn gaan woekeren: dat zijn de uitzaaiingen.


Melanoom heeft de neiging uitzaaiingen te vormen in de klieren die in de omgeving liggen van de plaats waar de kanker zich heeft gevestigd. Indien uitzaaiingen in de klieren voelbaar zijn, dient een volledige verwijdering van de klieren in die zone te worden uitgevoerd (meestal in de lies of in de oksel, soms in de hals).


Melanomen die zelfstandig ontstaan
Moedervlekken en melanomen

Moedervlekken die melanomen worden komen minder vaak voor. Toch bestaat er een niet te verwaarlozen risico wanneer het om de zogenaamde geboortevlekken gaat, die een diameter van ruim 2 cm hebben.


Bij moedervlekken dient ook gelet te worden op bijkomende risicofactoren zoals: zon, de aanwezigheid van melanomen in de familie, de aanwezigheid van veel moedervlekken op een plaats waar veel wrijvingen ontstaan (ter hoogte van de ceintuur of de beha, in de handpalmen of op de voetzolen).


Risicogroepen melanoom
Melanoom: wat kun je zelf aan doen?

Melanoom is een vorm van huidkanker die steeds meer aangetroffen wordt en zeer gevaarlijk kan zijn. De gevolgen ervan zijn meestal dodelijk indien er niet tijdig wordt ingegrepen. bescherm jezelf tegen de zonnestralen


Zon is de hoofdoorzaak van melanoom. Omdat zonnestralen vooral schadelijk zijn voor de nog niet volwassen huid, is het dus aangewezen kinderen te beschermen. Het spreekt vanzelf dat ook volwassenen voorzichtig moeten zijn.


Als je zonnebrandproducten gebruikt, betekent dat nog niet dat je je lichaam langer aan de zon mag blootstellen! Ze zijn niet bedoeld om elementaire beschermingsmaatregelen (schaduw, hoed, kleren,...) te vervangen maar slechts om ze aan te vullen.


Let op met zonnebanken. We denken wel eens, ten onrechte, dat de stralen van de zonnebank minder schadelijk zijn dan die van de zon. Er zijn steeds meer argumenten die erop wijzen dat de U.V.A. (aanwezig in de zonnebankstralen) verantwoordelijk zijn voor een groot deel van huidkankers. Zonnebanken vormen eigenlijk een nutteloze bron van bestraling.


Als je een vreemde vlek op je huid constateert die van vorm en uitzicht verandert, die jeuk of bloedingen veroorzaakt, raadpleeg dan je arts. Hoe sneller een melanoom wordt behandeld, hoe groter de kans op genezing.

Steeds meer doden door huidkanker melanoom

17 september 2013 De gemiddelde leeftijd waarop mannen aan melanoom overlijden, is gestegen van 59,4 jaar in 2000 naar 65,2 jaar in 2012. Bij vrouwen steeg dat van 65,2 jaar naar 67,2 jaar. De kans op overlijden door een melanoom is hoger bij mannen dan bij vrouwen.


Huidkanker onder ouderen neemt sneller toe

27 juli 2012 GRONINGEN - Het aantal gevallen van de huidkankervorm melanoom neemt onder 65-plussers veel sneller toe dan bij jongere patiënten. Ook hun overlevingskansen zijn kleiner.


Volgens de onderzoekers neemt het aantal gevallen van melanoom onder 65-plussers jaarlijks met 5,4 procent toe. Bij mensen onder de 65 is de toename 3,9 procent. Volgens de onderzoekers is betere voorlichting om melanoom te herkennen voor ouderen belangrijk.


Ze vermoeden dat het stijgende aantal gevallen wordt veroorzaakt doordat 65-plussers minder goed kunnen zien en vaker in een sociaal isolement leven. Melanoom wordt daardoor minder snel opgemerkt.


Tussen 1994 en 2008 is in Nederland ruim 40.000 keer de diagnose melanoom gesteld, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie. Het is één van de snelst groeiende vormen van kanker.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: