Delen wordt gewaardeerd!
Wat zijn mineralen?

Mineralen worden door planten en dieren opgenomen uit de aarde en komen vervolgens in de voedselketen terecht. Mineralen komen zodoende als vaste stof voor in voedingsmiddelen.

Mineralen zijn stoffen die het lichaam niet zelf aan kan maken. Mineralen zijn van levensbelang voor een gezond lichaam. Zonder voldoende mineralen kan het lichaam niet goed functioneren. Mineralen zijn essentiŰle voedingsstoffen, wat wil zeggen dat ze onmisbaar zijn voor het lichaam. Mineralen moeten via de voeding in het lichaam worden opgenomen.

Er bestaat een verschil tussen mineralen of macro-elementen en spoorelementen of micro-elementen waarvan je maar kleine hoeveelheden nodig hebt in het lichaam.


Mineralen en je lichaam

Mineralen (ijzer) transporteren zuurstof door je lichaam. Ze spelen ook een belangrijke rol bij de groei, instandhouding en herstel van weefsels.

Mineralen zijn ook betrokken bij het samentrekken van je spieren, het functioneren van je zenuwen en energiehuishouding.


Mineralen en de stofwisseling

Mineralen zijn erg belangrijk voor het goed verlopen van de stofwisseling. De meeste mineralen komen voor in hele kleine hoeveelheden; ongeveer 4% van ons lichaam bestaat uit mineralen.

Met name zorgen mineralen voor de opname van vitaminen in het lichaam. Vitaminen kunnen niet goed worden opgenomen en de hormonenhuishouding werkt onvoldoende. Ook heeft het lichaam voldoende mineralen nodig om afvalstoffen, de overblijfselen van het stofwisselingsproces, te neutraliseren. Ook zorgen mineralen voor de regulatie van enzymen en hormonen.

Voor de stofwisseling hoort de zuurtegraad van het bloed binnen een bepaalde waarde te blijven, namelijk 7.2 en 7.4. De mineralen, al dan niet in verbinding met andere stoffen, maken het mogelijk de zuurtegraad binnen deze smalle marge te houden.


Wat zijn sporenelementen?

Spoorelelementen zijn minimale (sporen) hoeveelheden mineralen die in de voeding aanwezig zijn. Van sporenelementen of micro-elementen heb je maar kleine hoeveelheden nodig in het lichaam, microgrammen tot milligrammen, noodzakelijk voor een goede groei. Grote hoeveelheden kunnen zelfs makkelijk toxisch (giftig) zijn.

Sporenelementen worden ook wel spoorelementen genoemd. Voorbeelden van sporenelementen zijn zink, koper, selenium, magnesium, mangaan, chroom, fluor, ijzer, kobalt, jodium en vanadium.








Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: