Delen wordt gewaardeerd!
Mondprobleem: tanden en mond

Tandplak, gevoelige tanden en een slechte adem zijn de top 3 van mondproblemen in Nederland.

Problemen die samenhangen met de kwaliteit en productie van het speeksel van de mensen worden veroorzaakt door een verkeerd dieet (drank en voeding), medicijngebruik, stress of een lichamelijke aandoening die de speekselklieren aantast.

Problemen die ontstaan zijn: sterk achteruitgang van het gebit door cariŽs of tanderosie, verandering of verlies van smaak in de mond, tandheelkundige onverklaarbare pijnklachten of een droge mond.Mondprobleem: Een uitgedroogde mond.
Mondprobleem: Wat is een slechte adem?

Een slechte adem is meestal te wijten aan een mondprobleem. De staat van je gebit kan je een indicatie geven over je adem. Een bezoek aan je tandarts en/of een mondhygiŽnist met de bijbehorende schoonmaakbeurt kan je helpen van het slechte ademprobleem af te komen.

In 90% van alle gevallen zorgen bacteriën in je mond voor je slechte adem. Deze bacteriën hopen zich op ter hoogte van de tong. Deze bacteriën produceren zwavelhoudende bestanddelen, waardoor de adem slecht begint te ruiken. Die zwavelhoudende stoffen worden normaal met het speeksel geëlimineerd, maar hopen zich 's nachts op, mede het gevolg van de verminderderde speekselproductie 's nachts.
Vandaar dat een slechte adem vaker voorkomt 's morgens bij het ontwaken.
Een flinke slok mondspoelmiddel lijkt de oplossing voor slechte adem. Helaas, dat helpt maar even. Spoelmiddelen doden lang niet alle bacteriën en maskeren slechts de vieze geur.


Mondprobleem: Oorzaken slechte adem
Mondprobleem: Als de slechte adem blijft aanhouden:
Mondprobleem: de tong

Een vieze mondgeur kan ook afkomstig zijn van je tong. Op het achterste, ruwe gedeelte van de tong kan een witgele aanslag zitten. Dat is een gevolg van normale afscheiding uit de neusholte. Deze afscheiding gaat stinken als het in contact komt met bacteriŽn uit de mond.

Dagelijks een tongschraper gebruiken om de aanslag te verwijderen. Vraag er naar bij je apotheker, ook speciale mondspoelmiddelen voor de tong kun je krijgen.


Mondprobleem: verzorgen vanje tanden

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hun tanden maar 1 keer per dag poetsen. Wel bezoekt 79 procent van de Nederlanders een keer per jaar de tandarts. Met het gebruik van mondwater staan we als Nederlanders onder aan de lijst.


Mondprobleem: ontstoken tandvlees.

Bacteriën en etensresten die zich nestelen tussen tanden en het tandvlees veroorzaken ontstoken tandvlees.

Andere oorzaken van ontstoken tandvlees zijn: slecht poetsen, niet flossen, ontstekingen bij slechte vullingen en bij kronen of bruggen.
Een andere naam voor tandvleesontsteking is gingivitis. Bij tandvleesontsteking ontstaan vies ruikende zwavelverbindingen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: