Delen wordt gewaardeerd!
Nachtrust: Vele oorzaken slapeloosheid
Signalen meer slaap nodig

Wie kent ze niet: de klassieke signalen van slaaptekort. Jezelf naar het werk slepen, je geeuwt de hele dag, je bent traag en je hoort je bed als het ware roepen.
Let ook eens op de verborgen signalen die wijzen op slaaptekort:


Nachtrust: Leren slapen

Zoals gezegd is het slaappatroon heel individueel : men heeft kort- en langslapers. Het ogenblik waarop men gaat slapen en opstaat kan men echter een beetje beïnvloeden.

Men hoeft zich helemaal geen zorgen te maken als men eens een keer slecht inslaapt of een enkele keer lang wakker liggen.

Als men eens iets minder lang geslapen heeft, hoeft men die verloren uren de volgende dag ook niet in te halen door een paar uren langer te slapen. Het lichaam haalt die verloren uren zelf in door meer en langere periodes in de diepe slaap te verkeren.


Nachtrust en Melatonine

Melatonine is een natuurlijke stof die positieve effecten heeft op het in- en doorslapen, het hart- en de bloedvaten, tijdens de overgang, tegen veroudering en vele andere processen.
Melatonine is een stof welke wordt gemaakt door de pijnappelklier. Deze stof kan veel voordelen bieden voor de gezondheid van de mens. De stof wordt tegenwoordig door zeer veel mensen gebruikt als een natuurlijke ondersteuning voor een gezonde nachtrust. Daarnaast heeft deze stof nog een heleboel voordelen met betrekking tot gezondheid. Melatonine is onder andere een anti-oxidant en ondersteunt het immuunsysteem.

Bij een normaal slaapritme wordt er bij het invallen van de avond als het donker wordt, een puls Melatonine afgegeven. Deze Melatonine zorgt ervoor dat je slaperig wordt en daardoor volgt er eigenlijk een natuurlijk proces tot inslapen als we naar bed gaan. Door kunstlicht, laat opblijven, TV kijken en wisselende slaaptijden kan dit proces minder goed werken waardoor het inslapen niet optimaal is. Het nemen van een tablet Melatonine net voor het slapen gaan, kan dan helpen voor een goede nachtrust.

De dosering waarbij de verschillende effecten van Melatonine tot uiting komen varieert per persoon. Melatonine wordt in lage en hoge doseringen verkocht. In Nederland worden doseringen van 0.1 mg verkocht. Om alle effecten van Melatonine te benutten kan het nodig zijn meer dan 1 tablet van 0.1 mg te nemen.

Het orgaan waar Melatonine gemaakt wordt: de pijnappelklier


pijnappelklier Precies in het midden van de hersenen zit een orgaan, die de stof Melatonine natuurlijk aanmaakt. De pijnappelklier (of epifyse) vervult een uitermate belangrijke rol in het lichaam, bleek achteraf. Vroeger dacht men dat het een rudimentair orgaan was (een overbodig orgaan net als de blinde darm), maar dat is nu wel anders.

Door de ontdekking van de aanmaak van de stof Melatonine in dit orgaan (en wat deze stof allemaal betekent voor het lichaam) is algemeen geaccepteerd dat dit orgaan een zeer belangrijke functie in het lichaam vervuld.

Gezonde nachtrust

Stress, drukte en het ouder worden kunnen de nachtrust negatief be´nvloeden. Zo'n 20 procent van de westerse bevolking zegt slecht te kunnen slapen. Maar wanneer spreken we over een gezonde nachtrust? Je slaapt goed, wanneer je:Verf je slaapkamer blauw

In een blauwe slaapkamer krijg je de meeste nachtrust en kom je het meest uitgeslapen uit bed. Als je positief wakker wilt worden en gelukkig wilt zijn na een gemiddelde nachtrust van 8 uur dient je slaapkamer overwegend de kleur blauw te hebben. Zelfs je bloeddruk verlaagt en je hartslag vertraagt van die blauwe kleur.


Dit blijkt uit een studie bij 2.000 huishoudens. Andere goedscorende kleuren voor wat betreft een gezonde nachtrust zijn groen en geel. Kleuren die je moet mijden zijn bruin, grijs en paars.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: