Delen wordt gewaardeerd!
De functie van de nieren

De nieren hebben verschillende functies. De drie belangrijkste zijn:


Afvalstoffen uit het bloed verwijderen In het bloed zitten allerlei stoffen die nodig zijn om het lichaam goed te laten functioneren. Het bloed transporteert bijvoorbeeld zuurstof naar de cellen. In het bloed zitten ook afvalstoffen, bijvoorbeeld van de spieren. Die afvalstoffen zijn schadelijk voor het lichaam en moeten worden opgeruimd. Dat is het werk van de nieren.


Vocht- en zoutbalans regelen Het lichaam bestaat voor twee derde deel uit water. Het lichaam kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen daarvoor. Na veel drinken produceren ze bijvoorbeeld extra urine en bij veel zweten minder. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.


Hormonen aanmaken Een hormoon is een stofje dat in een orgaan wordt aangemaakt. Het stroomt via het bloed naar andere delen van het lichaam en zet de cellen waar het voor bedoeld is, aan het werk.


Nierstenen algemeen

Bijna 7% van de bevolking heeft last van nierstenen. Als je eenmaal met nierstenen te maken krijgt schijnt deze kwaal zich vaker te herhalen.


Nierstenen kunnen leiden tot een verslechtering van de nierfunctie en in extreme gevallen zelfs tot dialyse. Bovendien zijn nierstenen pijnlijk.


Het ontstaan van nierstenen

Nierstenen zijn kleine steentjes van enkele millimeters die worden gevormd door de samenklontering van onoplosbare kristallen in de urine. Ze worden vaak uitgescheiden zonder dat de persoon in kwestie er iets van merkt, maar ze kunnen ook de werking van de nieren bedreigen of zeer hevige pijn veroorzaken.


Het voorkomen van nierstenen

Preventief optreden tegen nierstenen helpt herhalingen te voorkomen. Voldoende drinken is het beste middel om nierstenen te voorkomen.

Aanbevolen wordt om minimaal 2 liter te drinken per dag. Het gevolg van meer drinken is vaker plassen en de urine wordt verdunt. Voor een reinigende werking is het verstandig bij voorkeur water te drinken.

Het voorkomen van nierstenen kun je tevens beperken door ook gedurende de nachtelijke uren meer te drinken, elke keer als je wakker wordt een glaasje water. Dat de ochtendurine geconcentreerder is kun je zelf s'ochtends ruiken.

Nierstenen: Rode wijn inname vermindert het risico van niersteenvorming

Ongefermenteerde sojaproducten kunnen nierstenen veroorzaken.


Suikerrijke dranken leiden vaker tot nierstenen

Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital in Boston stellen dat het regelmatig consumeren van suikerrijke dranken een verhoogde kans hebben op het krijgen van nierstenen. Echter consumptie van koffie, thee en sinaasappelsap verlaagt de kans op nierstenen.


Deelnemers die minimaal een keer per dag een suikerrijke drank (frisdrank, vruchtensap) namen hadden maar liefst 23 procent meer kans op nierstenen.


Volgens het onderzoek is de meest gezonde keuze toch altijd nog het dagelijks drinken van voldoende water.


Wat zullen we drinken 7 dagen lang (liedje)Slecht werkende nieren en jicht

Urinezuur op zich is van geen enkele invloed op je gezondheid. Dat wordt het wťl wanneer je nieren niet meer naar behoren werken. Het zijn je nieren die het teveel aan urinezuur afscheiden. Wanneer je nieren onvoldoende werken, wordt dit urinezuur opgeslagen in je lichaam. Dat resulteert uiteindelijk in ernstige gewrichtsontstekingen. Dan is sprake van jicht.


Overgewicht verhoogt risico op nierschade

Uit onderzoek blijkt er een verband te bestaan tussen overgewicht en nieraandoeningen. Bij mensen met obesitas komen nierziektes zelfs zeven keer zo vaak voor als bij gezonde mensen. Tieners met overgewicht blijken na 25 jaar drie keer zo vaak te moeten dialyseren vanwege nierziekten dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht.


Overgewicht laat nieren al op jonge leeftijd achteruitgaan

5 december 2013 De nieren van jongvolwassenen met een initieel gezonde nierfunctie verslechteren sneller naarmate hun Body Mass Index hoger is. Dat blijkt uit de gegevens van het Amerikaanse CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) onderzoek.NierpatiŽnten Vereniging Nederland


Nierstichting Met de campagne īGrip op zoutī wil de Nierstichting het zoutgebruik bij nierpatiŽnten en mensen met een verhoogd risico op nierschade terugdringen.


Met het uitbrengen van het Zoutboek bied de Nierstichting aan zorgverleners ťn patiŽnten een instrument om het eetgedrag te veranderen.


Het Zoutboek is gebaseerd op een idee van Trijntje Kok, diŽtist nierziekten in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het Zoutboek tot stand met de inbreng van diŽtisten, wetenschappers en patiŽnten. Ondersteunende middelen zoals een Kruidenwijzer, Zoutwijzer, Zoutstickers, Zouthanger en een Grip-op-Zout folder helpen nierpatiŽnten om ook in de thuissituatie hun zoutgebruik te verminderen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: