Delen wordt gewaardeerd!
Een gezonde slanke zomersnack: noten. Neem een mix van verse noten mee. Walnoten, amandelen, paranoten. Ongebrand en ongezouten. Noten zitten boordevol vullende vezels en gezonde vetten, waardoor je minder snel honger krijgt en in de verleiding komt om iets ongezonds te gaan halen. Voeg eventueel ook wat zaden toe, zoals pompoen en zonnebloemzaad. Lekker knabbelen op een handje vol gezondheid die je zal helpen je bikini lijn in stand te houden.


Noten behoren thuis in een gezond voedingspatoon
Noten en gezonde voedingswaarde

Noten horen thuis in een gezond voedingspatroon. Ze bieden je een aantal belangrijke voedingsstoffen en zorgen voor een goede werking van zowat alles in je lichaam. Noten bevatten veel meervoudige onverzadigde vetzuren, de Omega-3 dus de gezonde vetten!


Noten bevatten


Hoe eet je noten?

Noten zijn er in veel soorten en smaken:


Walnoten
walnoten bevatten anti oxidanten
Walnoten of okkernoten hebben toegevoegde waarde voor de gezondheid. Walnoten zijn een belangrijke bron van omega-3-vetzuren, die helpen om het hart en de bloedvaten in goede conditie te houden. Verder bevatten walnoten vitamine B, vitamines die een positief effect hebben op de conditie van haar, huid, spijsvertering, ogen en het zenuwstelsel.


Een andere vitamine die ruim vertegenwoordigd is in de walnoot, is vitamine E. Vitamine E helpt veroudering tegen te gaan en heeft een positief effect op het zenuwstelsel en de weerstand.


Antioxidanten Walnoten of okkernoten bevatten ook antioxidanten. Antioxidanten zijn stoffen die helpen om de schadelijke invloed van vrije radicalen te beperken. Op deze manier wordt het risico op diverse soorten kanker verkleind.


Andere positieve effecten van walnoten: het nuttigen van walnoten door vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Walnoten zijn rijk aan foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk voor de ontwikkeling van het ongeboren kind. Een dagelijkse dosis foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.


MineralenWalnoten bevatten mineralen, een essentieel onderdeel van onze voeding. Zonder inname van mineralen, werken vitamines niet. Het menselijk lichaam kan wel sommige soorten vitamines aanmaken, maar geen mineralen. Deze moeten dan ook uit onze voeding gehaald worden. Walnoten horen dus zeker bij een gezond dieet.


Dagelijks 30 gram walnoten of okkernoten per persoon is aan te bevelen. Goed gedroogde walnoten of okkernoten zijn maandenlang houdbaar.


Onderzoek gedaan aan de Penn State University, Tufts University en University of Pennsylvania toont aan dat walnoten gezond zijn voor het hart en de bloedvaten. Walnotenolie werkt positief voor de bloedvaten. Bestanddelen van de noten zoals alfa/linoleenzuur, gamma/tocoferol en fytosterolen zorgen volgens de onderzoekers voor positieve effecten op de bloedvaten.
Hele walnoten hebbben een positieve invloed op het HLD het goede cholesterol.


Uit de krant 2013: Regelmatig walnoten toevoegen aan je dagelijkse voeding kan je gezondheid bevorderen, met name het voorkomen en bestrijden van een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatzieken. Uit onderzoek blijkt dat mensen die elke dag walnoten aten bij de maaltijd of als tussendoortje, de endotheelfunctie te verbeteren. Endotheelcellen bekleden de binnenkant van de bloedvaten en zijn belangrijk voor de elasticiteit van de vaatwanden. Ook de vaatwandfunctie en systolische bloeddruk werden beter bij de walnoteneters. Ondanks de calorierijke noten, nam het gewicht van de deelnemers aan het onderzoek niet toe.


Andere notenOm een energiedip tegen te gaan en tegelijkertijd een knorrende maag te voorkomen, kun je een handjevol noten eten. Hoewel ze relatief veel calorieën bevatten, zitten noten boordevol gezonde eiwitten, vetzuren, vitaminen en mineralen. Je hebt de keus uit verschillende soorten: amandelen, walnoten, hazelnoten, pecannoten en cashewnoten. Noot ze!Pinda's

Pinda's zijn geen noten maar peulvruchten. Pinda's zijn rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten. Pinda's zijn een bron van vitamine E, B3 (Niacine), B9 (foliumzuur), eiwit en antioxidanten zoals mangaan en resveratrol (hetzelfde antioxidant dat voorkomt in de schil van druiven).


Daarnaast zijn pinda's een bron van tryptofaan, een essentieel aminozuur die het lichaam gebruikt om serotonine aan te maken. Serotonine is een neurotransmitter die betrokken is bij stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust.


Pinda's hebben een zeer lage glycemische indexwaarde en voorkomen dus bloedsuikerpieken, pinda's hebben daarom een zeer goede voedingswaarde. Bovendien zijn pinda's rijk aan vezels. Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van pinda's het risico op cardiovasculaire ziekten aanzienlijk verkleint. Pindakaas is daarom ook een gezond broodbeleg, mits er geen suiker aan is toegevoegd!!


Ongezonde noten

Voor de houdbaarheid ondergaan de noten die je in de supermarkt koopt allerlei bewerkingen zoals pellen, drogen, branden, schaven, roosteren. Deze bewerkingen van de noten gaat ten koste van de voedingsstoffen.


De meervoudige onverzadigde vetzuren veranderen door roosteren of branden op hoge temperaturen in verzadigde vetzuren. Het toevoegen van zouten is ook ongezond. Eet daarom ongebrande en ongezoute noten.


Noten goed voor een slanke lijn
Dagelijks een handje noten helpt overgewicht te voorkomen
Dagelijks een paar handjes noten kan overgewicht helpen voorkomen. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Louisiana.


Mensen die willen afvallen laten noten vaak links staan omdat ze rijk zijn aan vet. Maar onderzoek wijst uit dat noten er juist voor kunnen zorgen dat je slank blijft!


Uit een studie waarin de gegevens van ruim 13.000 mannen en vrouwen werden bestudeerd, bleek dat mensen die noten eten zoals amandelen, cashewnoten en pistachenoten een lager lichaamsgewicht hadden, een lagere Body Mass Index (BMI) en een smallere buikomvang vergeleken met mensen die geen noten eten.


Tegelijkertijd hadden ze minder kans om hart- en vaatziekten, diabetes en de voorloper ervan – het metabool syndroom – te ontwikkelen.


In de studie, gepubliceerd in het Journal of the American College of Nutrition vergeleken de onderzoekers de risicofactoren voor hart- en vaatziekten, diabetes en metabool syndroom van mensen die regelmatig noten, vergeleken met mensen die nooit noten eten. Mensen die veel noten aten bleken gemiddeld twee kilo minder te wegen. Ook was hun buikomvang gemiddeld 2 centimeter smaller.


Het eten van noten als amandelen, cashewnoten, hazelnoten, pecannoten, walnoten en pistache noten, zorgde ook voor een hoger gehalte van het goede cholesterol (HDL) en een lager risico op chronische ziekten, waaronder hartziekten.


De onderzoekers adviseren daarom om dagelijks 3 eetlepels noten te nuttigen, als onderdeel van een gezond eetpatroon.


Amandelen voedzaam tegen ongezonde snacks

Als je volgens Amerikaanse onderzoekers dagelijks 30 amandelen als tussendoortje eet, heb je minder trek in ongezonde snacks. Amandelen zijn rijk aan vitamine E, gezonde vetzuren, vezels en proteïnen. Amandelen zijn bijzonder geschikt om je hongergevoel te stillen.

Tijdens de studie aan de Purdue University in Indiana werd onderzocht wat de impact is van amandelen op het eetpatroon en gewicht van 137 volwassenen met een verhoogd risico op diabetes.
Gedurende vier weken werden de deelnemers opgesplitst in 5 groepen. De zogenaamde controlegroep mocht niets van zaden en noten eten, terwijl 2 andere groepen de 30 amandelen 's morgens of 's middags bij de maaltijd moesten eten. De laatste 2 groepen consumeerden de noten als snack, respectievelijk in de voor- en namiddag. Verder kreeg niemand extra eetregels opgelegd.

Voedzaam wapen
Hoewel de proefkonijnen door het eten van de amandelen gemiddeld 250 kcal binnenspeelden, overschreed niemand zijn gebruikelijk calorieaantal. Ze voelden zich ook minder hongerig en hadden opmerkelijk minder zin in tussendoortjes, vooral wanneer de amandelen in de voor- of namiddag als snack werden gegeten. Niemand stapelde bovendien extra overgewicht op.

In een samenleving waar naar schatting 97 procent minstens 1 snack per dag eet, is een voedzaam wapen tegen ongezonde tussendoortjes mooi meegenomen in de strijd tegen zwaarlijvigheid. "Amandelen zijn de ideale snack voor mensen die zich zorgen maken over hun gewicht", klinkt het besluit

Uit een ander onderzoek blijkt dat een handjevol amandelen de weerstand verhoogt als gevolg van stress. Je haalt er namelijk bijna 50 procent van je dagelijks aangeraden dosis vitamine E uit. Net als champignons, bevatten deze noten eveneens niacine en riboflavine.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: