Delen wordt gewaardeerd!
De olijfboom
De olijfboom groeit aanvankelijk relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels.
De olijfboom groeit aanvankelijk relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels. Vanwege de groei van de wortels, moet er telkens een minimale afstand tussen de bomen worden aangehouden bij het beplanten. Pas na 5 jaar begint de boom vruchten te dragen. Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden. Oude olijfbomen zijn bijzonder waardevol.

Er zijn meer dan 80 soorten olijfbomen.

De olijfboom staat symbool voor vrede, liefde en trouw. De olijf is een oersterke boom, maar stelt wel eisen aan haar omgeving. Een kleiachtige bodem, eens in het jaar extra mest en voorts extra beregening indien dat niet van nature valt


Olijven: zwarte en groene
Zwarte olijven. De olijf is de vrucht van de olijfboom.               Groene olijven. De olijf is de vrucht van de olijfboom.

De olijf is de vrucht van de olijfboom.

De olijvenoogst vindt in het late najaar plaats. Eerst wordt een kleed onder de boom gelegd, waarna de boom wordt geschud. Met een soort harkje worden de olijven van de takken losgemaakt. Het kleed wordt daarna samengevouwen en de olijven worden in een mand of krat geschud.

Olijven worden niet vers van de boom gegeten. Ze worden eerst een jaar lang in een zoutwaterbadje gelegd om de bittere smaak te verwijderen.

De olijf zelf wordt gegeten en uit de pit en het vruchtvlees wordt olijfolie gewonnen. 100 gram olijven leveren een energiewaarde van 111 kcal. Verder bestaat 100 gram olijven uit 11,0 g vet, 4,0 g voedingsvezel, 1 g eiwit, 0,0 g koolhydraten, 2,0 mg vitamine E, 0,020 mg vitamine B6, 2,250 g natrium, 5,625 g zout, 91 mg kalium, 22 mg magnesium, 61 mg calcium, 17 mg fosfor, 1,8 mg ijzer, 1 Ķg selenium, 0,23 mg koper en 0,22 mg zink.


Wat is olijfolie?
Om van olijven olie te maken, worden ze geplet en vervolgens geperst of koud gecentrifugeerd. De vloeibare substantie die ontstaat  wordt gewassen en gefilterd  en dan opgeslagen.
Om van olijven olie te maken, worden ze geplet en vervolgens geperst of koud gecentrifugeerd. De vloeibare substantie die ontstaat wordt gewassen en gefilterd en dan opgeslagen. Daarna wordt de olie verkocht als ″vierge extra″ - of fijne olijfolie en is dan ook zeer geschikt om koude gerechten op smaak te brengen.

Meer over Mediteranne voeding

Karakter Olijfolie

De verschillende benamingen van olijfolie verwijzen naar haar kwaliteit en worden bepaald door de zuurtegraad en het aroma van de olie.


Olijfolie ″extra vierge″

Deze naam is voorbehouden voor olie die werd bekomen door middel van fysieke procédés, in thermische omstandigheden, waarbij de ″sappen″ geen verandering of behandeling heeft gehad zoals wassen, bezinking, centrifugering en filteren. Wat is daar het nut van? Dat verandert alles! De stabiliteit, de geur, de kleur en de smaak zijn gevoelig beter.


De samenstelling van ″vierge extra″ maakt ze ook veel interessanter op voedingsvlak. Door de raffinage wordt de olie immers ontdaan van een groot deel van haar kleinere bestanddelen: vitamine E, fenol- of polyfenolbestanddelen (cafeÔnezuur, cumarinezuur, hydroxytyrosol en koolwaterstof (squalene en fytosterol).


Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 1% (1 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.


Olijfolie ″vierge″

Olijfolie van de eerste persing, met een onberispelijke smaak, een gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, van ten hoogste 2% (2 gram per 100 gram) en waarvan de andere kenmerken overeenkomen met die welke voor deze categorie zijn vastgelegd.


Verhittten olijfolie
Olijfolie is bijzonder rijk aan oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur. Dat maakt olijfolie, samen met zonnebloemolie, een van de weinige plantaardige oliŽn geschikt om te verhitten.
Olijfolie is bijzonder rijk aan oliezuur, een mono-onverzadigd vetzuur. Dat maakt olijfolie, samen met zonnebloemolie, een van de weinige plantaardige oliŽn geschikt om te verhitten.


Bij normaal gebruik en verhitten van olijfolie komen geen kankerverwekkende stoffen vrij.


Op het moment dat de olie dusdanig verhit is dat het begint te walmen wordt de structuur dusdanig aangetast dat dit wel het geval zal kunnen zijn. Je zou dit kunnen vergelijken met het verhitten van vlees. Wanneer het niet verbrandt is er niets aan de hand.
Op het moment dat dit wel het geval is verandert de structuur dusdanig dat het verbrande deel van het vlees beter niet geconsumeerd kan worden.


Het grote voordeel van olijfolie boven boter of vet is dat het verbrandingspunt een stuk hoger ligt. Bij boter en vetten gebeurt dit al bij ca. 180 graden C en bij olijfolie is dat bij ca. 210 graden celsius.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: