Delen wordt gewaardeerd!
Het belang van een goed ontbijt

Als we opstaan komen verschillende processen op gang die ons lichaam moeten voorbereiden op de rest van de dag. Een van die processen stimuleert de aanmaak van hormonen die ons een hongergevoel bezorgen. Wie ís avonds of ís nachts echter lang wakker blijft, zal ís morgen geen trek hebben.


Eetgewoonten: ontbijt en energie

Met vele andere tradities verdwijnt ook het ontbijt langzaam aan uit het Nederlandse huishouden. Al ruim een kwart van de Nederlanders laat de boterhammen met kaas of vleeswaren 's morgens staan en begint pas later op de dag de maag te vullen.

Het ontbijt is een belangrijke start van de dag. Voedingsdeskundigen hameren er telkens maar weer op dat een goed ontbijt noodzakelijk is voor zowel volwassenen als kinderen. Tussen de maaltijd van de vorige avond en het ontbijt ligt een periode van twaalf tot veertien uur. ís Ochtends is het avondeten verteerd, waardoor het lichaam nieuwe energie en voedingsstoffen nodig heeft.

Om de bloedsuikerspiegel weer op een goed niveau te krijgen en de stofwisseling op gang te brengen, is eten en drinken nodig.
Het lichaam haalt hier de benodigde eiwitten, mineralen en vetten uit, waardoor de cellen in het lichaam kunnen worden gevoed. Hierdoor blijft je lichaam in optimale conditie en kunnen je hersenen goed functioneren. Zonder ontbijt voelt een mens zich slap en zal zich niet goed kunnen concentreren.


Maar bovendien zal men het gebrek aan ontbijt op allerlei manieren gaan compenseren, doorgaans met producten die snel energie geven maar wel vaak vol suiker en vet zitten: het zogenaamde graasgedrag. Het niet nemen van een ontbijt leidt op den duur dan ook vaak tot overgewicht.


Stel het ontbijt niet te lang uit

Het is geen goed idee om het ontbijt uit te stellen tot 11 uur of later. Een onderzoek aan het Imperial College Londen heeft aangetoond dat wie zijn ontbijt te lang uitstelt of vergeet de rest van de dag tot 20 procent meer eet en ook sneller grijpt naar ongezonde snacks.


Ontbijten als een koning

Er wordt wel eens gezegd ontbijt als een koning en later op de dag eten als een bedelaar. Ook van een uitgebreid en ongezond ontbijt kun je dik worden. Aan de Medical Research Council zijn in 2013 33 mannen en vrouwen met overgewicht onderworpen aan een onderzoek. De proefpersonen kregen drie verschillende ontbijten voorgeschoteld: eentje dat 700 kilocalorieŽn bevatte, eentje met 20 procent minder kilocalorieŽn en een derde ontbijt van slechts 300 kilocalorieŽn.
Uit de resultaten blijkt dat wie ís morgens veel eet, de rest van de dag ook grotere porties opschept. Wie wil afvallen houdt het dus beter bij een bescheiden, maar voedzame maaltijd.


Stevig ontbijt is gunstig bij diabetes type 2

Een stevig ontbijt dat eiwitten en vet bevat, zorgt ervoor dat mensen met diabetes type 2 hun bloedsuikerspiegel beter onder controle kunnen houden. Bij een vergelijkend onderzoek bleek na drie maanden dat de bloedsuikerspiegel en bloeddruk flink gedaald te zijn bij degene die elke dag uitgebreid ontbeten hadden.
De daling van hun bloedsuiker was drie keer zo groot en de daling van hun bloeddruk zelfs vier keer zo groot als bij de patiŽnten die kleine ontbijtjes gegeten hadden.


Ontbijt idee

IngrediŽnten (voor 2 pers): 150 g gemengde paddenstoelen - 8 cherrytomaatjes - 4 volkoren boterhammen - 3 eieren - 2 theelepels vloeibare margarine - 5 gram Becel Gold - 1 eetlepel fijngeknipt bieslook

Bereiding: Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Was en snijd de tomaatjes in vieren. Rooster de boterhammen lichtbruin. Klop de eieren los met 1 eetlepel water en peper naar smaak. Verhit de vloeibare margarine in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de paddenstoelen gedurende 2 minuten. Schenk het eimengsel in de pan en laat het ei al omscheppend net stollen. Bestrijk het brood met de Becel Gold. Verdeel het ei over het brood en garneer de boterhammen met de cherrytomaatjes en de bieslook.

Voedingswaarde per portie: 396 Kcal, 1663 KJ, 21 g Vet, 3 g Verz. Vet, 19 g Eiwit, 30 g Kh, 7 g Voedingsvezel.


Vezelrijk ontbijt: minder diabetes 2 bij kinderen

6 september 2014 Als kinderen elke dag een vezelrijk nemen, blijken zij een gunstiger diabetes type 2-risicoprofiel te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van o.a. Angela Donin onder ruim 4.000 kinderen.

Kinderen die 's morgens elke dag een ontbijt nemen krijgen meer vezels binnen en nemen gedurende de dag meer calorieŽn tot zich dan kinderen die dat niet doen. Blijkt dat ze in de praktijk ook zij minder overgewicht en een lagere insulineresistentie hebben. De onderzoekers suggereren dat kinderen die hun ontbijt overslaan structureel hun voedselinname per dag onderschatten.


Stevig ontbijt helpt tegen overgewicht!

19 november 2013 Niet hoeveel calorieŽn er in een enkele maaltijd of gerecht zitten, maar wat je gedurende een hele dag binnenkrijgt aan calorieŽn. Volgens onderzoek zou een maaltijd vol aan proteÔne de honger beter bevredigen dan een maaltijd van granen en fruit.

Een groep proefpersonen werd in twee gesplitst: de ene helft kreeg een stevige omelet als ontbijt, de andere helft kreeg als ontbijt fruit en granen. De helft die fruit en granen aten bleken het resterende deel van de dag niet alleen meer te eten dan de eiereters en zodoende ook aan meer calorieŽn te komen.

Volgens het onderzoek zou een maaltijd vol aan proteÔne de honger beter bevredigen dan een maaltijd van granen en fruit. Wie als ontbijt veel granen en fruit eet krijgt gedurende de ochtend sneller en meer honger dan iemand die een Engels ontbijt neemt met eieren en gebakken bacon


Een ontbijt dat rijk is aan eiwitten kan helpen om af te vallen. Uit onderzoek van de University of Missouri blijkt dat een eiwitrijk ontbijt voorkomt dat je later op de dag trek krijgt in producten met veel vet en suiker.


15 procent van kinderen met lege maag naar school

4-11-2013 15 procent van de leerlingen op de basisschool ontbijt niet of niet altijd. Dat concludeert de organisatie van het Nationaal Schoolontbijt uit een enquÍte onder ruim 3000 kinderen, meldt NOS.

Twee jaar geleden waren er nog iets meer kinderen die met een lege maag naar school gingen. Maandag begint het Nationaal Schoolontbijt, een jaarlijks evenement dat een week duurt. Tijdens die week krijgen bijna een half miljoen leerlingen op 2000 scholen een ontbijt aangeboden


Ontbijt en gezondheid

28 september 2013 Uit onderzoek aan de University of Alabama in Birmingham blijkt dat niet bewezen is dat ontbijten invloed heeft op je gewicht. Het onderzoek toont aan dat er wel een verband is tussen obesitas en het overslaan van het ontbijt. Mensen die hun ontbijt overslaan hebben wel vaker overgewicht. Tevens is niet duidelijk wat de gevolgen zijn als ontbijters hun ontbijt gaan overslaan. Op dit moment zijn de ontbijtgewoontes en de gevolgen voor ons gewicht nog steeds niet duidelijk.


Niet ontbijten en de risico's voor mannen

25 juli 2013 Uit een onderzoek van Harvard Medical School bij een groep van 27.000 mannen blijkt dat deze mannen die het ontbijt overslaan 27 procent meer risico lopen op een hartaandoening, gewichtstoename, diabetes, een hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol.

Typerend is dat deze mannen ook vaker een ongezonde leefstijl hebben, vaak blijken ze te roken, nauwelijks beweging te hebben en regelmatig alcohol te drinken.

Het onderzoek heeft uitsluitend plaatsgevonden bij mannen, de verwachting is dat dit bij vrouwen ook het geval zal zijn. Nader onderzoek moet dit uitwijzen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: