Delen wordt gewaardeerd!
Stress: ontspannen voor beginners Gepubliceerd op 28 juni 2005 www.planet.nl

Hoe je aan stress komt is vrij makkelijk. Je werkt bijvoorbeeld heel veel, liefst non-stop, en wacht totdat je lichamelijk en geestelijk bent uitgeput. Maar hoe kom je dan ook weer van de stress af?

Rust! Dat is het enige om van de stress af te komen. Maar hoe krijg je rust? Want na een lange gejaagde stress-periode is het moeilijk om van de een op de andere dag zo maar niks te doen. Ook al zit je op doktersvoorschriften thuis en kun je de werkvloer voorlopig wel even vergeten.
Zie dan maar eens die 16 uur dat je wakker bent te vullen.

Josine Blom, fitnessinstructeur en yogalerares: “Ik behandel vaak mensen die overspannen zijn of een burn out hebben. Wat ik merk is dat zij moeite hebben om rust te vinden. In zichzelf, maar ook in hun leven. Daarom leer ik ze, buiten de ontspanningsoefeningen om, om de rust die ze nu hebben te accepteren en probeer ze aan een nieuwe, rustige, dagindeling te laten wennen.
Door overspannen mensen op gezette tijden oefeningen te laten doen, richten ze zich daar op. Zo kunnen ze afstand nemen van het werkschema en om de oefeningen heen de dagelijkse dingen plannen zoals boodschappen.”

Meer over nieuwe gezondheidsgevarenNieuw dagschema

Je dag opnieuw indelen klinkt misschien heel makkelijk. Maar als je altijd gewend bent om tegen deadlines aan te werken en veel overuren te maken, kun je je soms slecht schikken in een nieuw ritme.

Vechten om je baan te houden. Waar vroeger genoeg werk was voor iedereen, is het nu rennen om de beste opdracht. En iedereen doet daar aan mee.
De ene opdracht is nog niet af, of je hebt de volgende al weer te pakken. En nergens nee tegen zeggen, bang dat je geen werk meer hebt.
Op een dag kom je gewoon letterlijk je bed niet meer uit. Je kunt dan helemaal niks meer. Thuis gaan zitten piekeren, daar dan weer overspannen van worden. Het kan dan een vicieuze cirkel worden.
Leer nee zeggen, zorg voor regelmaat, voldoende slaap, op tijd eten en maak tijd vrij voor ontspanning. Deel de dagen opnieuw in. Leg alles vast. Hoe laat je opstaat, eet, boodschappen doet, ontspanningsmomenten. Dit is de weg naar een ‘normaal‘ leven.


Rustpunten

Rust dus, maar met rust alleen kom je er niet. Eigenlijk moet je een nieuwe manier van leven hebben, inclusief genoeg momenten om je te ontspannen.

Ook voor diegene die nog niet ziek thuis zijn, maar wel een druk bestaan hebben. Je zou voor jezelf eens moeten opschrijven hoeveel stressmomenten je op een dag hebt en hoeveel niet-stress momenten.

Ben je in balans, dan kun je hier stoppen met lezen. Slaat de meter over, dan moet je werken aan je rustpunten. En dat doe je zo:


Zorg dat het haalbaar is

Je hebt er niks aan als je jezelf een doel stelt dat te hoog gegrepen is.
Want een niet gehaald doel zorgt voor teleurstellingen en misschien wel voor meer stress. Begin bijvoorbeeld met één rustpunt per dag.eCursus Nooit Meer Zorgen Of Stress te bestellen op www.preventievegezondheidszorg.com


Tip: eCursus Nooit Meer Zorgen Of Stress


Sporten

Sporten is een perfecte manier om te ontspannen. Ben jij iemand die zich elke dag opnieuw voorneemt om morgen te gaan sporten, maak dan een sport-date
Spreek met iemand af, zodat je een goede reden hebt om te gaan. En op de fiets naar je werk valt ook onder sport. Wel een beetje doortrappen natuurlijk!


Lunchwandeling

Gebruik je lunchtijd om de benen te strekken. Alles beter dan een muffe kantine die naar kroketten riekt.
Loop een rondje om, ga naar het park, geniet van de buitenlucht en de ontspanning!Siësta

Oké, het is in het Nederlandse bedrijfsleven misschien niet zo gewoon om na de lunch een uiltje te knappen, maar het is ontzettend goed voor je.
Het zou eigenlijk verplicht moeten zijn! Niet alleen ben je meer uitgerust, je krijgt er ook nog eens meer energie van.
Een half uurtje is genoeg, dus als je de kans hebt….Anti-stress oefening

Heb je wel stress, maar ben je geen sporter, of heb je geen fiets, dan zijn er natuurlijk anti stress oefeningen die je thuis kunt doen. Telefoon, computer, televisie, alles uit en concentreer je op de oefeningen. Voor je het weet heb je er een rustpunt bij.Hoofd en nek

Josine: “Daar gaat als eerste de spanning vast zitten. Een makkelijke oefening is de ‘neklift'.
Leg je rechterhand in je nek en je linkerhand op je voorhoofd. ‘Til’ dan je nek op zodat je de druk van de nekspieren wegneemt. Haal rustig adem door je buik.
Hou dit twee tot drie minuten vol.”Lichaam

Josine: "De spanning haal je uit je lichaam door al je spieren te spannen en ontspannen. Ga op bed liggen en adem rustig in en uit door je buik. Ontspan al je spieren en begin dan je bij je voeten.
Eerst span je de spieren van je voeten aan, hou dit twee tellen vol en laat dan weer los. Dan doe je hetzelfde met je kuiten. Aanspannen en weer loslaten. Dan je bovenbenen, billen, buik, rug, armen, nek en gezicht.
Blijf dan een minuut in ontspannen houding liggen en herhaal deze oefening."
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: