Delen wordt gewaardeerd!
osteoporosebreuk
Osteoporose en de overgang

Bij osteoporose (botontkalking) is de botdichtheid zo laag, dat er gemakkelijk fracturen kunnen optreden. In Nederland krijgt gemiddeld één op de vier vrouwen boven de 55 jaar osteoporose en één op de twaalf mannen.


Het voorkomen van osteoporose is met een aantal algemene maatregelen te stimuleren zoals stoppen met roken, voldoende lichaamsbeweging, matig alcoholgebruik en voldoende inname van calcium en fosfor, de belangrijkste bouwstenen van het skelet.


Deze mineralen zorgen voor de stevigheid van de botten. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen uit de voeding.


In de jeugdfase van het leven is het belangrijk om een zo hoog mogelijke botmassa op te bouwen en botverlies op oudere leeftijd te beperken.


Andere oorzaken osteoporose

Overgang en ouder worden zij oorzaken van osteoporose of botontkalking. Andere oorzaken zijn: erfelijkheid, medicijnen na borstkanker, langdurig gebruik prednison, ondergewicht, reuma, MS, astma, COPD, schildklier- en darmziekten. Ook te weinig beweging, roken, alcohol, te weinig zonlicht, slechte voeding, grote hoeveelheden vlees alsmede het drinken van veel cafeïne houdende dranken vergroten de kans op osteoporose of botontkalking.


Soja vermindert risico op osteoporose:

De dagelijkse consumptie van soja rijk aan isoflavonen heeft een gunstig effect op het instandhouden van het botweefsel in ons lichaam.Osteoporose en voeding:

In de dagelijkse gezonde voeding dient de verhouding +/- 80% basenvormende voedingsmiddelen en +/- 20% zuurvormende voedingsmiddelen te zijn. We zien dat de verhouding in de klassieke Westerse voeding +/- 60% voedingsmiddelen met een zuuroverschot is en +/- 40% met een basenoverschot is.


Er wordt dus teveel geconcentreerde, calorierijke voeding gegeten, wat niet alleen kan leiden tot overgewicht maar ook tot demineralisatie (osteoporose), reuma en andere beschavingsziektes.


Men dient dus veel meer groenten, aardappelen, fruit en sojaproducten te gebruiken en minder boterhammen met choco, charcuterie, kaas, enz. Voedingsmiddelen met een sterk basenoverschot die dus ontzurend werkend zijn en die we dan meer moeten eten: pompoen, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, selderij.


Kijk voor uitgebreidere informatie in het artikel Voeding: zuur en basen elders op www.preventievegezondheidszorg.com


Wat kun je zelf doen voor je botten?

Behalve door aangeboren factoren, ras, geslacht, leeftijd en hormoonstatus wordt de botkwaliteit mede bepaald door lichamelijke activiteit en voeding.
De laatste 2 factoren kun je zelf beïnvloeden! Belangrijk zijn:
Uit recent onderzoek blijkt dat slechts een derde van de osteoporose komt door calciumtekort. Veel vaker is de calciumopname verstoord, bijvoorbeeld door tekort aan vitamine D, magnesiumtekort of door een te zuur lichaamsmilieu tengevolge van de westerse voeding.
Belangrijke vitaminen en mineralen voor de botten zijn calcium, magnesium, vitamine D3,vitamine K2 en silicium. Juiste voeding heeft een goede invloed op de botkwaliteit. Verkeerde voeding remt de opname van mineralen of versnelt de uitscheiding ervan, waardoor de botten sneller ontkalken.


Wees matig met alcohol, nicotine, koffie, thee, koolzuurhoudende dranken, deze remmen de opname van mineralen zoals calcium. Cafeïne verhoogt de uitscheiding van calcium, daarom kun je het beste de consumptie van koffie, thee, cacao en cola beperken. Gezonde alternatieven zijn groene thee, rooibos thee, granenkoffie en water.


Matig het zout, suiker en snoepgebruik. Een hoge consumptie van verhoogde calciumuitscheiding. Suiker verhoogt de uitscheiding van magnesium, wat nodig is om calcium goed op te kunnen nemen.


Zorg voor een royale groente en fruitconsumptie. Deze bevatten veel belangrijke mineralen. Ook noten, zaden, zilvervliesrijst, volkorenproducten en gedroogd fruit zoals ongezwavelde rozijnen en abrikozen bevatten veel belangrijke mineralen. Groente en fruit zijn goed voor de zuur-base balans in het lichaam.


Goed opneembaar calcium zit in: groene bladgroenten, algen, peulvruchten, noten, zaden. Zuivelprodukten: bevatten veel calcium, maar bij hoge inname kunnen dierlijke eiwitten (vlees, kaas en melk) juist botontkalking bevorderen. Wees daarom matig met dierlijke eiwitten.


Zorg voor ontspanning, stress verhoogt de aanmaak van het stresshormoon cortisol, waardoor een versnelde afbraak van botweefsel optreedt. Ga regelmatig naar buiten, want vitamine D, die een hoofdrol speelt bij de opname van calcium, kan dan in de huid gevormd worden onder invloed van zonlicht.


Vitamine D zit in margarine, roomboter en vette vis (sardines, makreel, haring, tonijn, zalm). De gezondheidsraad adviseert om naast de dagelijkse voeding vitamine D suppletie in te nemen voor o.a. vrouwen ouder dan 50 jaar, mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een donkere huidskleur en zwangere vrouwen.


Monnikspeper helpt tijdens de opvergang het hormonale evenwicht te herstellen. Bamboe en heermoes hebben een stimulerende werking op de botaanmaak.


Heb je botontkalking, dan is het vaak zinvol om een botsupplement in te nemen met o.a. magnesium, calcium, vitamine D3 en vitamine K2. Indien nodig in combinatie met een goede kwaliteit multivitaminen- en mineralen supplement.


Paula Abdul: Forever Your Greens Recipe

You’ve heard of Dr Oz’s Green Drink, and you might also know Paula Abdul’s hit song “Forever Your Girl.” Now the two have come together in Paula’s own take on the nutrient rich beverage, called Forever Your Greens. Here is the recipe for her version.

Ingredients
Directions


Botontkalking en het belang van vitamine D

Je lichaam heeft vitamine D nodig voor de aanmaak van stevige botten. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Daarnaast zit vitamine D in de voeding, met name in vette vis. Vitamine D wordt ook teogevoegd aan magarine. Bij mensen boven de 50 jaar is de vorming van vitamine D door zonlicht en voeding meestal niet meer voldoende. Om botontkalking te voorkomen is voldoende beweging, gezonde voeding met voldoende calcium en vitamine D noodzakelijk.


Buikvet is een belangrijke risicofactor voor botverlies en afgenomen botsterkte bij mannen. Volgens onderzoekers van de Radiological Society of North America is het uitermate belangrijk dat mannen zich bewust zijn dat buikvet niet alleen de kans op hart- en vaatziekten en diabetes vergroot, maar ook de kans op osteoporose. De meeste studies naar osteoporose zijn gericht op vrouwen. Er werd altijd gedacht dat mannen redelijk beschermd zijn tegen botontkalking. Echter geldt dit niet voor mannen met overgewicht.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp:
 
2