Delen wordt gewaardeerd!
Wat is de overgang?

De overgang is de periode van vruchtbaarheid naar onvruchtbaarheid. Al in de laatste jaren voor die allerlaatste eisprong verandert er van alles in je lichaam. Tijdens de puberteit vond dit proces in omgekeerde volgorde plaats.

De afname en de uiteindelijke uitval van het natuurlijke vruchtbaarheidshormoon tijdens de overgang kan overgangsklachten veroorzaken. Die hoeven niet allemaal en zeker ook niet altijd even heftig voor te komen, maar de meeste vrouwen krijgen er wel mee te maken.

De overgang vindt over het algemeen tussen de 38 en de 55 jaar plaats en duurt gemiddeld twee jaar. Het is raar, maar in onze moderne tijden is er nog een taboe rond het onderwerp "overgang". Vele vrouwen "durven" niet voor hun ongemakken uitkomen uit schrik als "klagers" te worden aanzien.


4 hormonen spelen een rol bij de overgang

De 4 hormonen die een belangrijke rol spelen bij de overgang:


Overgangsverschijnselen

Overgangsverschijnselen kun je verdelen in lichamelijke en psychische klachten. De overgangsklachten die vaak genoemd worden, zijn:


Als de eitjes op zijn

De baarmoeder bevindt zich onderin de buik, met links en rechts de eierstokken. Tijdens je vruchtbare jaren wordt er elke maand één eitje via de eileiders naar de baarmoeder getransporteerd. Dit gebeurt onder invloed van het vruchtbaarheidshormoon oestrogeen, dat via het centrale aanstuurpunt, de hypofyse in onze hersenen, wordt begeleid.

Tijdens de overgang houdt deze eitjesstroom langzaam op. De baarmoeder blijft gewoon zitten, maar haar werk is gedaan. Eierstokken en eileiders verschrompelen langzaam. Ook hun taak zit erop.


Oestrogeen en testosteron

Een hormoon is een chemische stof die door middel van lichaamsvloeistoffen door je lichaam heen reist. Veel hormonen, met name de hormonen die van invloed zijn op groei en gedrag, zijn erg belangrijk voor zowel mannen als vrouwen. Hormonen hebben een sterke invloed op de stofwisseling en bepalen in grote mate de ververbranding en vetopslag in het lichaam.

Geslachtshormonen zijn hormonen die de geslachtelijke functies stimuleren, en met name door de geslachtsorganen worden geproduceerd. Bij vrouwen vind de productie plaats in de eierstokken en bij de man in de teelbal.

Het hormoon oestrogeen bevordert vetopslag, met name op de billen, bovenbenen en kuiten, en daarnaast kan een overschot aan oestrogeen ook leiden tot allerlei andere klachten, zoals cosmetische cellulite, vasthouden van vocht, slaapproblemen en prikkelbaarheid.

Oestrogeendominantie is een te hoog oestrogeengehalte in het lichaam.


Wel of geen hormonen tijdens de overgang?

De verhoogde kans op hart- en vaatziekten door gebruik van oestrogenen is iets dat je niet kunt negeren. Vrouwen met risico op osteoporose dienen een alternatief te zoeken. De opvliegers of vapeurs kun je ook op andere manieren verlichten:
Hormoontherapie

Deze therapie heeft veel overeenkomsten met de anticonceptiepil. De hormoonpillen bevatten de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Het oestrogeen vermindert de klachten, het progesteron zorgt dat het baarmoederslijmvlies niet aangroeit. De pillen zijn verpakt in strips voor 28 dagen. Zonder stopweek gaat u door met de volgende strip. Soms komen ze ook in de vorm van pleisters.

De kuur werkt het beste naar het einde van de overgang toe, tussen de zogenaamde menopauze en post-menopauze. De hormoonhuishouding is dan alweer enigzins stabiel en dat zorgt voor constante positieve resultaten. Uw opvliegers en zweetaanvallen verminderen en het humeur kan verbeteren.

Risico's en bijwerkingen van hormoontabletten met oestrogeen en progesteron tegen overgangsklachten: Doorbraakbloedingen, vochtophoping, gevoelige borsten, hoofdpijn en misselijkheid. De kans op bloeddruk
 • borstkanker neemt toe. U loopt meer risico op een hartinfarct of beroerte. Als u rookt, een hoge bloedruk heeft of een verhoogd cholesterolgehalte in uw bloed, dan kan het risico veel hoger zijn. Het risico op trombose neemt toe.


  Opvliegers oftwel vapeurs tijdens de overgang:

  Soja kan opvliegers of vapeurs tijdens de menopauze verminderen.
  Vrouwen in de menopauze hebben vaak last van opvliegers of vapeurs. Uit diverse studies blijkt dat consumptie van soja rijk aan isoflavonen de warmteopwellingen met 10 tot 20% kan verminderen, bovenop het placebo-effect.

  In de meeste studies naar het gebruik van soja maakt men ook melding van het zogenaamde placebo-effect dat zorgt voor een vermindering van de opvliegers of vapeurs met 20 tot 30%. Dit brengt de totale afname op ca. 40%.


  EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
   DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
  Meer info en waar kan ik het boek bestellen  Overgang en beweging

  Veel bewegen! Liefst in de buitenlucht. Door te bewegen wordt de aanmaak van botweefsel gestimuleerd en zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in ons lichaam. Dat zorgt ervoor dat calcium beter wordt opgenomen. Voldoende beweging doet je botstevigheid met 30 procent toenemen.

  De plaats waar vet wordt opgeslagen wordt bepaald door hormonen. Vrouwen vóór de overgang slaan het vet op heupen en dijen op. Na de overgang verandert dit en wordt het vet rond de taille opgeslagen


  Overgang en een gezond voedingspatroon

  Aziatische vrouwen hebben geen last van de overgang. Omdat zij zoveel soja eten zeggen wetenschappers. Een gezond voedingspatroon heeft wel degelijk een positieve invloed.

  Gezonde voeding voor de overgang is rijk aan magnesium, calcium, omega 3-vetzuren, vitamine D en K.
  Goede bronnen van calcium zijn: wortels, witte kool, groene bladgroenten, peulvruchten, noten, zaden, gierst, haver, boekweit, vette vis, geitenkaas en zure melkproducten.
  Vitamine D stelt je lijf in staat om calcium op te nemen. Deze vitamine wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Probeer het botversterkende zonlicht te vangen op veilige zonuren, dus voor elf uur en na vier uur 's namiddags. Extra vergine olijfolie en vette vissoorten zijn ook een bron van vitamine D.
  Monnikspeper helpt tijdens de opvergang het hormonale evenwicht te herstellen. Bamboe en heermoes hebben een stimulerende werking op de botaanmaak.

  Minder koffie, suiker en alcohol, meer groenten, vruchten en granen doen bijvoorbeeld opvliegers afnemen.


  Menopauze en kenmerken

  De menopauze is de periode na de overgang. De menopauze is het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. De belangrijkste en de meest voorkomende menopauzeklachten zijn:
  • Borsten kunnen kleiner worden
  • Menstruatie blijft definitief weg,
  • Zenuwstelsel kan gevoeliger worden,
  • Het haar op het hoofd kan dunner worden,
  • Gevoelens veranderen: depressiever, opstandig, onzeker,
  • Weerstand voelen tegen alle verplichtingen,
  • Ongewenste haargroei,
  • De stem kan lager van geluid worden.  Verschil overgang menopauze

  Wat is nu het belangrijkste verschil tussen de overgang en de menopauze?
  Overgang: een vrouw is nog vruchtbaar en kan zwanger raken, eigenlijk de periode voorafgaande aande menopauze.
  Menopauze: een vrouw is niet meer vruchtbaar en kan niet meer zwanger raken.

 • Onderwerpen:

  Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
  Voedingsonderwerp: