Delen wordt gewaardeerd!
EENVOUDIG EN SPECTACULAIR: Met het DASH Dieet kunnen mensen hun bloeddruk verlagen door het volgen van gezonde recepten met weinig zout. In Amerika is het DASH dieet niet alleen erg populair, het wordt ook regelmatig tot beste dieet uit geroepen, zo ook in 2014 door het landelijke US News.
    DASH Dieet voordelen:
  • Gevarieerd eten
  • Bewezen lagere bloeddruk
  • Géén jojo dieet
  • All-round gezond en lekker eten
  • Slechts één Nederlandstalig boek beschikbaar
Meer info en waar kan ik het boek bestellenLeer werkgevers omgaan met overgang

16-08-2014 Het ziekteverzuim bij bedrijven kan flink afnemen door medewerkers te scholen in de klachten die vrouwen in de overgang ervaren.

Dat meldt het televisieprogramma Hollandse Zaken van Omroep MAX op basis van gesprekken met verschillende bedrijven. In cursussen leren werkgevers onder meer hoe ze ziekmeldingen van vrouwen kunnen voorkomen.

Zo zag thuiszorgorganisatie De Nieuwe Zorg Thuis uit Meppel het ziekteverzuim onder vrouwelijk personeel met zo'n dertig procent dalen, nadat alle zeshonderd medewerkers een cursus over de overgang hadden gevolgd.

Tientallen bedrijven hebben de trainingen volgens het televisieprogramma, dat woensdagavond wordt uitgezonden, inmiddels aan hun personeel gegeven.


Overgewicht en overlijdensrisico

25 mei 2013 Patiënten met een BMI van 35 tot 40, waarbij sprake is van ernstig overgewicht, hebben de laagste kans tijdens een opname in de intensive care te overlijden. Hun overlijdensrisico ligt veertien procent lager dan bij patiënten met een normaal gewicht.


Waarom mensen met ernstig overgewicht een hogere overlevingskans hebben, is nog niet onderzocht. Wel zijn daar ideeën over. Het ziekenhuis wijst erop dat zwaarlijvige mensen meer vet- en energiereserves hebben. Ook kan vetweefsel een positieve invloed hebben op het afweersysteem bij iemand die ziek is.


Later in de overgang goed voor gezondheid

8 maart 2013 Uit onderzoek van de Fujian Medical University blijkt dat Chinese vrouwen minder vaak hart- en vaatziekten ontwikkelen als zij later beginnen met menstrueren of de overgang in gaan dan hun leeftijdsgenoten.

Ook de kans op osteoporose is beduidend lager voor vrouwen die pas na hun vijftigste in de overgang komen.


Linda de Mol zegt overgang niet sexy genoeg te vinden

Op 21 november 2012 bij Pauw & Witteman de verbijsterende reactie van Linda de Mol gezien? Linda zegt de overgang niet 'sexy' genoeg te vinden om in Linda Magazine te behandelen. Borstkanker wel, want: "dat treft heel veel vrouwen".

Onderstaand het gesprek in Pauw en Witteman (nov 2012)
Als het gaat over mogelijke thema’s voor de Linda, zegt (hoofdredacteur) Jildou: We twijfelen wel eens, moeten we iets aan de overgang doen…
Paul: En? Linda de Mol reageert daarop met afgrijzen en trekt een gezicht alsof haar een oneerbaar voorstel wordt gedaan
Linda de Mol reageert daarop met afgrijzen en trekt een gezicht alsof haar een oneerbaar voorstel wordt gedaan. Jildou die probeert haar verhaal af te maken over de brede lezersgroep wordt door een driftige wordende Linda snel in de rede gevallen:
Dat willen al die twintigers en dertigers niet!!!
Paul: Die komen vanzelf een keer in de overgang.
Linda: Ik vind het sowieso zo'n onsexy onderwerp, dus ik heb sowieso voor mezelf al besloten dat ik er helemaal niets over ga... .
Paul: Je er niet in gaat?
Linda: Jawel, ik ga wel in, maar ik ga het er niet over hebben. Ik vind het geen sexy, leuk onderwerp.
Jeroen: Betekent dat: dat nummer komt er dus niet?
Linda: Ja, want we hebben alle twee vetorecht.
Jildou: Maar we proberen elkaar wel te overtuigen…
Jeroen: Borstkanker is toch ook geen sexy onderwerp, om maar wat te noemen?
Linda: Niet alle onderwerpen hoeven sexy te zijn…
Jeroen: Dat zeg je net zelf: ik vind het niet sexy over de overgang te schrijven.
Linda: Nee, nee, nee, maar… We hebben ook heel veel mannelijke lezers, we hebben wel 300.000 mannen per maand die de Linda lezen, en die zitten daar óók niet op te wachten. Ik vind het gewoon geen spannend tot de verbeelding sprekend onderwerp! Terwijl borstkanker een onderwerp is wat ongelooflijk veel vrouwen treft in Nederland en heel veel met zich meebrengt en een heel interessant onderwerp is om een heel nummer aan te wijden…

Uitzending gemist: 21 november 2012 Paul en Witteman
Artikel Volkskrant: 'Beste Linda, waarom zijn geamputeerde borsten wel sexy, en de overgang niet?'


Moeders leeftijd in overgang voorspelt eicelvoorraad dochter

10 november 2012 De leeftijd waarop een moeder in de overgang komt, kan voorspellen hoe snel de voorraad eicellen van haar dochter af zal nemen. Dat heeft directe gevolgen voor de vruchtbaarheid van de dochter.

Dit schrijven Deense onderzoekers in Human Reproduction. Het was al bekend dat de leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt voor ongeveer de helft erfelijk bepaald is. Moeders die vroeg in de overgang raken, namelijk voor de 45 jaar, krijgen vaak dochters die zelf ook eerder in de menopauze komen.

Nu blijkt welke gevolgen dit heeft voor de vruchtbaarheid van de dochters lang vóór de overgang inzet: hun eicelvoorraad krimpt snel tussen ongeveer hun 25ste en 40ste levensjaar, namelijk met zo’n 6 tot 9 procent per jaar.

Bij dochters van moeders die in de menopauze komen op een normale leeftijd, namelijk tussen de 45 en 55 jaar, slinkt de eicelvoorraad met 5 tot 7 procent per jaar.


Gebruik mascara en haarlak vervroegt de menopauze

25 oktober 2012 Chemische stoffen die zijn te vinden in cosmetische producten kunnen ervoor zorgen dat vrouwen vervroegd in de overgang terecht komen. Dat stellen onderzoekers van de Washington University in de Verenigde Staten.

Oorzaak hiervoor zijn zogenaamde ftalaten, een groep van chemische stoffen die onder andere te vinden is in make-up en haarlak maar ook in verpakkingen van voeding. Een hoge inname van deze stoffen kunnen ervoor zorgen dat een vrouw vroeger in de menopauze geraakt.

De onderzoekers keken naar het niveau van ftalaten in het bloed of de urine van 5700 vrouwen. De vrouwen met hoge niveaus van deze stoffen raakten gemiddeld op 49 jarige leeftijd in de overgang. Vrouwen met lage niveaus van deze stoffen kwamen gemiddeld twee jaar later in de overgang.

Hoofdonderzoeker Natalia Grindler: "Sommige vrouwen raken hierdoor soms al 15 jaar te vroeg in hun menopauze terecht, dat betekent dat ze al op hun 36ste niet meer vruchtbaar zijn."


Hormonenkuur altijd zinvol?

2 april 2012 Om de ongemakken van de menopauze te verzachten grijpt men meestal naar hormonen. Vroeger was men er in medische kringen immers van overtuigd van het nut van hormonenkuren die de eierstokken niet meer op natuurlijk aanmaakten. Recente wetenschappelijke onderzoeken leerden dat extra hormonen tijdens de menopauze meestal meer kwaad dan goed doen. Hormonenkuren lagen in vele gevallen aan de basis van bloedklonters wat de kans op hartinfarct, beroerte, trombose of longembolie sterk vegroot. In sommige gevallen waren ze zelfs verantwoordelijk voor het ontstaan van borstkanker.

Nu worden hormonen uitsluitend voorgeschreven bij opvliegers en nachtelijk zweten en dan nog voor een beperkte periode drie tot vijf jaar. Vooraleer een hormonenkuur op te starten is een grondig medisch onderzoek noodzakelijk.


Homeopathie en menopauze
Homeopatie zal de vervelende symptomen van de menopauze eveneens beperken. Het gaat meestal om plantaardige hormoonvervangers:
Ook rode klaver is doeltreffend tegen de vervelende ongemakken tijdens de menopauze


Zoethout helpt bij kwaaltjes menopauze

20 oktober 2011 Zoethout wordt voornamelijk gebruikt bij hoest. En sinds oudsher wordt zoethout en drop gebruikt voor maag- en darmklachten. Maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat zoethout nog meer voordelen kent. Zoethout kan namelijk de kwaaltjes bij de menopauze verzachten.

Wetenschappers ontwikkelde een pil met een extract uit zoethout (ook een bestanddeel van drop), die de kwaaltjes van de menopauze onderdrukken. De pil laat het aantal opvliegers met 80 procent dalen, volgens de onderzoekers. Bovendien maakt het je botten sterker. De pil geen bijwerkingen, laten de wetenschappers weten.

Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van de pil zeer indrukwekkend voor vrouwen die bijna in hun menopauze zitten. Men denkt dat voordelen komen doordat de chemische stoffen in drop bijna een vergelijkbaar effect op het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen hebben. Het niveau daalt rond de menopauze. De supplementen op basis van zoethout zouden een volwaardig alternatief kunnen zijn voor traditionele hormoonbehandelingen.

Aan hormoonbehandelingen kleven een aantal nadelen. Zo zou het gebruik van hormonale medicijnen tijdens de overgang invloed hebben op de kans op borstkanker. Ook blijkt uit eerdere studies dat het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd door deze medicijnen.

Volgens de onderzoekers heeft het geen zin om zoethout te 'eten' dat als snoepgoed wordt verkocht. Alleen de geconcerteerde supplementen kunnen de klachten verzachten, laten de wetenschappers weten.


Rokende vrouwen eerder in de overgang

17 oktober 2011 Rokende vrouwen raken eerder in de overgang, blijkt uit onderzoek. Dat is niet alleen vervelend, het levert ook nog extra gezondheidsrisico's op.

Het onderzoek werd gedaan onder 6000 vrouwen uit de Verenigde Staten, Polen, Turkije en Iran. Vrouwen die niet roken, komen gemiddeld tussen hun 46ste en 51ste in de overgang. Voor rokende vrouwen is dat tussen hun 43ste en 50ste jaar.

Oorzaak nog niet duidelijk. Waarom roken leidt tot een vroegere overgang is nog niet duidelijk. Er zijn twee theorieën: roken zou een effect hebben op de productie van het hormoon oestrogeen (dat de menstruatie regelt), of het roken zou het aantal beschikbare vruchtbare eicellen verminderen.


Nieuw middel tegen osteoporose werkt effectief

3 mei 2007 Leuven (B) Onderzoek door een internationale groep wetenschappers waaronder Prof. Steven Boonen van de UZ Leuven heeft uitgewezen dat zoledronaat, een nieuw middel ter voorkoming van osteoporose, zeer positieve resultaten oplevert.

Het nieuwe middel onderscheidt zich van zijn soortgenoten door een krachtiger en vooral langduriger effect. Osteoporose is een aandoening die het skelet verzwakt en het risico op breuken verhoogt.

Wereldwijd worden 40 procent van de vrouwen en 15 procent van de mannen ooit getroffen door een dergelijke breuk. Het is dan ook een van de belangrijkste redenen voor hospitalisatie. De laatste jaren werden nieuwe behandelingen ontwikkeld zoals bisfosfonaten, geneesmiddelen die gericht het bot opzoeken en daar de botafbraak onderdrukken. Heelwat patiënten volgen echter de strikte dosisinstructies niet wat de effectiviteit sterk vermindert.

Hierin kan nu verandering komen met het nieuwe bisfosfonaat zoledronaat dat na een intraveneuze toediening de normale botombouw gedurende een heel jaar herstelt. Uit onderzoek waarbij 7.736 vrouwen met osteoporose drie jaar gevolgd werden in 235 ziekenhuiscentra over de hele wereld, blijkt dat het middel langdurig beschermt tegen breuken. Toediening van dit middel eenmaal per jaar vermindert met name de kans op heupfracturen met 41 procent en de kans op wervelindeukingen met 70 procent.


Vrouwen onderschatten gevaren botontkalking

1 mei 2007 AMSTERDAM - Vrouwen onderschatten massaal de gevaren van botontkalking. Twee van de drie weten niet dat de aandoening de kans op botbreuken verhoogt. Ruim de helft van de Nederlandse vrouwen op middelbare leeftijd is bang voor botontkalking.

Maar dat in Nederland elke zes minuten iemand een bot breekt doordat het is ontkalkt weten de meeste vrouwen niet.

Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder vijfhonderd vrouwen tussen 20 en 65 jaar. De aandoening leeft niet echt bij jongere vrouwen. Als ze de 50 passeren, beginnen ze bang te worden. Van de vrouwen tussen 50 en 65 jaar geeft 53 procent aan bevreesd te zijn voor botontkalking.

Botbreuken
In Nederland hebben ongeveer 340 duizend vrouwen en 87 duizend mannen last van botontkalking. Mannen hebben van nature dikkere en langere botten. Daardoor lopen ze minder snel botbreuken op.

Bijna negentig procent van de vrouwen denkt dat elke zes uur een Nederlander een bot breekt als gevolg van botontkalking. In werkelijkheid is dit elke zes minuten. Dat zegt de opdrachtgever voor het onderzoek, The Alliance for Better Bone Health. Eén op de vijf vrouwen overlijdt na het breken van een heup binnen een jaar door botontkalking. Tachtig procent van de vrouwen weet dit niet.

Actie
Het onderzoek toont ook aan dat twee derde van de vrouwen tot 49 jaar geen actie onderneemt om de ontkalking tegen te gaan. Vrouwen boven de 50 doen dat meer. Bijna zestig procent begint dan op voeding, beweging en voldoende frisse lucht te letten.


Stop hormoontherapie leidt tot minder borstkanker

15 december 2006 SAN ANTONIO - Het aantal gevallen van borstkanker in de Verenigde Staten is sinds 2003 scherp gedaald. De daling wordt mogelijk veroorzaakt doordat vrouwen massaal afstapten van het gebruik van hormonen om de gevolgen van de overgang te verzachten.

In 2002 werd bekend dat hormoontherapie de kans op borstkanker bij vrouwen boven de vijftig sterk deed stijgen.

Uit een studie van de Universiteit van Texas blijkt dat in 2003 het aantal nieuw ontdekte gevallen van borstkanker onder Amerikaanse vrouwen met 7,2 procent was afgenomen in vergelijking met 2002. Dat betekende dat bij circa 14.000 minder vrouwen de ziekte werd vastgesteld.

Oestrogeen
De grootste daling (12 procent) deed zich voor bij vrouwen tussen de 50 en 69 jaar. In die groep werd vooral minder borstkanker dat gevoelig is voor het hormoon oestrogeen vastgesteld. Oestrogeen is een van de stoffen in de hormoontherapie. Dit meldde vrijdag de Britse krant The Times.

Onderzoekers
De onderzoekers waarschuwen er overigens voor dat het oorzakelijk verband tussen het afzweren van hormoontherapie en de daling in het aantal gevallen van borstkanker niet wetenschappelijk is aangetoond. Het gaat om een statistisch onderzoek en het verband is slechts indirect.

Hormoongevoelig
Oudere Amerikaanse cijfers tonen wel aan dat tussen 2002 en 2003 zeker de helft van de vrouwen die hormonen slikten om de ongemakken van de menopauze te verlichten, de therapie stopzetten. Gebruikte 30 procent van de Amerikaanse vrouwen boven de vijftig in 2002 nog hormonen, een jaar later was dat nog maar 15 procent. Hormoongevoelige vormen van tumoren in de borst hebben de hormoon nodig om te groeien.


Cola verhoogt risico op zwakke botten

6 oktober 2006 BETHESDA - Oudere vrouwen die cola drinken, hebben een grotere kans op zwakke botten dan leeftijds- en sexegenoten die andere frisdranken nuttigen.
Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd aan de Tuftsuniversiteit in Boston.

De botdichtheid bij vrouwen van rond de zestig jaar oud bleek significant lager als zij dagelijks een glas cola dronken. Bij mannen was er geen verband tussen het drinken van cola en de samenstelling van hun botten.

Een groot deel van vrouwen die de overgang achter zich hebben, krijgt te maken met osteoporose, botontkalking. De onderzoekers in Boston bestudeerden de botdichtheid in de wervelkolom en op drie verschillende plekken in de heupen.

Het nuttigen van cola bleek vooral een effect te hebben op de heupbotten. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition van deze week.

De onderzoekers, die de gegevens van 2500 mensen bekeken, zeiden niet precies te weten waarom cola de botdichtheid beïnvloedde.
Een mogelijkheid is dat er in cola fosforzuur zit, dat bij geregelde inname het bloed 'zuurder' maakt. Het lichaam zou dan calcium uit botten onttrekken om de zure omgeving te neutraliseren.

Een andere mogelijkheid is dat de cafeïne in cola de botdichtheid ongunstig beïnvloedt.


Hormonen na overgang verergeren aderverkalking

18 september 2006 ZWOLLE - Vrouwen die na hun zestigste nog het hormoon oestrogeen slikken, lopen het risico de verkalking van hun bloedvaten in de borsten te verergeren. Dat blijkt uit onderzoek waarop cardioloog Angela Maas van de Isalaklinieken in Zwolle op is gepromoveerd.
Vrouwen krijgen oestrogeen voorgeschreven om overgangsklachten en aderverkalking tegen te gaan. Maas ontdekte echter dat dit laatste alleen zin heeft als de vrouwen nog geen kalkafzettingen in hun bloedvaten hebben. Het hormoon werkt averechts als daar al wel sprake van is.
De onderzoekster stelt daarom dat vrouwen die het middel nodig hebben, het daarom zo snel mogelijk na het begin van de overgang krijgen voorgeschreven. Maas bekeek voor haar onderzoek röntgenfoto's van bijna 1700 vrouwen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: