Delen wordt gewaardeerd!
Nieuwe berekeningswijze veel correcter dan BMI!! De omtrek van je taille mag niet meer zijn dan de helft van je lengte. Dßn heb je een gezond gewicht, zeggen Britse wetenschappers. Hoe langer de riem om je middel, hoe meer jaren je van je leven (letterlijk) afsnoept.
Het Ĺmiddelĺ definiŰren de onderzoekers als het smalste punt halfweg de onderste rib en het heupbeen, op voorwaarde dat je je adem niet inhoudt.
Buikvet

Buikvet is schadelijk voor je gezondheid. Het is dan ook ontzettend belangrijk om vooral het vetgehalte in je taille onder controle te houden. Toename in je gewicht is als eerste rond je middel.

Als je ouder wordt neemt je spiermassa af en je vetgehalte toe. Tevens kan buikvet ontstaan als gevolg van diabetes, cardiovasculaire aandoeningen als hart- en vaatziekten, metabolische stoornissen.

Eetgedrag: te veel koolhydraten en te weinig prote´nes. Prote´nes helpen mee om de spieren op te bouwen en te verstevigen. Goede bronnen voor prote´nes zijn vis, complexe koolhydraten, fruit en groenten.

Beweging: zorg voor voldoende beweging, minimaal 30 minuten per dag. Doe regelmatig buikspieroefeningen om je buikspieren te verstevigen.

Vermijd stress: het gevolg van stress is dat je lichaam het stresshormoon cortisol aanmaakt. Cortisol hecht zich aan vet met als gevolg dat er meer vet rond je taille wordt opgeslagen. Bestrijd stress door je regelmatig te ontspannen. Mediteren en yoga zijn perfecte bezigheden om je dagelijkse stress te verminderen.


5 redenen waarom Amerikanen steeds dikker worden, en Europeanen dan?Verschil overgewicht bij vrouwen en mannen

Vrouwen met ernstig overgewicht lopen minder gezondheidsrisico‘s dan soortgelijke mannen.
Het is al langer bekend dat bij mannen het vet zich meer ophoopt rond de buik, terwijl het bij vrouwen vaker rond de heupen en bovenbenen gaat zitten.

De ‘appelvorm‘ bij mannen geeft meer gezondheidsrisico‘s dan de ‘peervorm‘ bij vrouwen. Veel vet in de buikholte is een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een verklaring is dat buikvet fysiologisch veel actiever is dan onderhuids vet. Vet in de buikholte heeft bijvoorbeeld meer cellen per eenheid, er stroomt meer bloed door, het is gevoeliger voor hormonen en voor veranderingen in de vetstofwisseling en vetopslag.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: