Delen wordt gewaardeerd!
Risicofactor overgewicht

Cijfers laten zien dat in Nederland maar liefst 55 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen te zwaar is. Dat heeft grote consequenties; overgewicht is een belangrijke risicofactor voor een aantal ernstige aandoeningen.

Overgewicht verhoogt de kans op gewrichtsklachten en bepaalde vormen van kanker. Bovendien wordt het verantwoordelijk gehouden voor 60-70% van de 50.000 nieuwe gevallen van diabetes per jaar. En 25% van de bijna 50.000 sterfgevallen per jaar aan hart- en vaatziekten.

De 7 Fouten Die Mensen Maken Bij Het Afvallen En Waarom Gezonde Voeding Zo Belangrijk Is Om Gemakkelijk 10 Tot 15 Kilo Af Te Vallen In 13 Weken Tijd


Relatie overgewicht en kanker:

Er is ook een relatie met kanker. Overgewicht is een risicofactor voor borstkanker bij vrouwen na de overgang. Ook voor darmkanker zijn de aanwijzingen vrij duidelijk dat overgewicht de kans hierop verhoogt, vooral bij mannen.

Overgewicht veroorzaakt volgens internationaal onderzoek 20 procent van alle kankergevallen. Voor Nederland komt dat neer op 19 duizend gevallen per jaar. Mensen met obesitas (BMI boven 30) hebben ruim 30 procent meer kans om kanker te krijgen dan gezonde mensen. En als mensen met obesitas kanker krijgen, gaan ze er vaker aan dood. Dat risico loopt op met de kilo’s. Voor elke 5 extra punten van de BMI-score stijgt de sterfte door kanker met 10 procent. Nu het aantal dikke mensen toeneemt, is overgewicht, na roken, de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker.

Overgewicht is verder een relatief sterke risicofactor voor enkele minder vaak voorkomende vormen van kanker, namelijk baarmoederkanker, nierkanker en slokdarmkanker. Voor eierstokkanker, alvleesklierkanker en galblaaskanker is een verband inmiddels ook waarschijnlijk. Een gezond gewicht verkleint deze risico’s.
Voldoende bewegen en goede voeding maken het gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden.Licht overgewicht: langer leven

Uit onderzoek aan het Amerikaans Center for Disease Control en het National Cancer Institute blijkt dat je met licht overgewicht, BMI tussen 25 en 30, 6% minder kans hebt op vroegtijdig overlijden dan iemand met een gezond gewicht. Bij een BMI van boven de 35 stijgt de kans op een vroegtijdige dood, wel meteen met 29%.
De verklaring die de onderzoekers hebben voor hun resultaten zijn:

Overgewicht leidt tot een vroege dood

Onderzoekers van Oxford University analyseerden 57 studies over de impact van obesitas op de gezondheid en kwamen tot de ontdekking dat overgewicht leidt tot een vroege dood. Ze ontdekten dat mensen die een derde teveel aan gewicht meeslepen over het algemeen drie jaar minder lang leven. Voor de meeste mensen betekent dat twintig tot dertig kilogram teveel aan gewicht. Extreem overgewicht (met een bmi tussen 40 en 45) kan het leven zelfs met tien jaar inkorten.

Zelf heb je deels je levensduur in eigen hand. De onderzoekers wijzen erop dat je enkele jaren kunt winnen door af te vallen als je merkt dat je overgewicht hebt, (bmi meer dan 25).


De voedingszandloper tegen ouderdomsziekten en overgewicht
zandloper gezonde voeding
De voedseldriehoek bestond al langer, en diegenen die met gezonde voeding begaan zijn kennen hem beslist. Nu presenteert de jonge wetenschapper Kris Verburgh die als arts afstudeerde aan de Universiteit van Antwerpen (magna cum laude), zijn voedselzandloper. Deze wetenschapper specialiseerde zich in de biogerontologie of de wetenschap van veroudering en gezond ouder worden. Nadat hij als zeventienjarige zijn eerste wetenschappelijk werk publiceerde en daarna nog twee boeken volgden, is zijn voedselzandloper het allerleerste boek dat het uitgebreid heeft over de rol van gezonde voeding in ons verouderingsproces. Dat men met de basisprincipes van deze voedselzandloper ook op een gezonde manier lichaamsgewicht verliest, is mooi meegenomen. Maar wat zijn nu precies die principes van deze voedselzandloper, en hoe gebruiken we de aanbevelingen van dokter Verburgh om het beste resultaat te bereiken?

Met zijn voedselzandloper is Kris Verburgh meteen de eerste wetenschappelijke auteur die het uitgebreid heeft over aangepaste voeding die je verouderingsproces sterk kan vertragen. Volgens hem is onze voeding ons krachtigste instrument om ons verouderingsproces positief te beïnvloeden. In zijn jongste boek legt hij op een voor iedereen verstaanbare manier uit hoe vele voedingsmiddelen je risico op het ontstaan van allerlei levensbedreigende ouderdomsziekten kunnen beïnvloeden, gaande van huidveroudering tot het afsterven van je spiermassa.


Chocolade en overgewicht

Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.

Recent kwamen onderzoekers van de University of California ook al tot de conclusie dat volwassenen die veel chocolade eten een lager BMI hebben.
Vermoed wordt dat het iets te maken heeft met het stofje catechine, een antioxidant die in cacao voorkomt. Maar bijvoorbeeld ook in thee. Catechine is van invloed op de productie van het hormoon cortisol en de insulinesensitiviteit. Twee factoren die samenhangen met overgewicht.


Suiker en overgewicht

Een suikervrij dieet is een geweldige stap naar een goede, slanke gezondheid. Nog steeds stijgen de cijfers met overgewicht, terwijl we veel weten over voeding en veel mensen proberen de overtollige kilo’s kwijt te raken. Tevergeefs.

En eerlijk gezegd, proberen af te vallen en je suikerinname niet drastisch verminderen (of helemaal laten staan, nog beter) is dweilen met de kraan open. Niet alleen maakt suiker dik. Suikers worden in het lichaam ook nog eens omgezet in vetten. Meer info kijk op ikeetsuikervrij.nl

Overgewicht te lijf gaan:

De 7 Fouten Die Mensen Maken Bij Het Afvallen En Waarom Gezonde Voeding Zo Belangrijk Is Om Gemakkelijk 10 Tot 15 Kilo Af Te Vallen In 13 Weken Tijd
3 Tips om af te vallen en waarom gezonde voeding zo belangrijk is om op het gewenste resultaat te komen en te blijven
40 dagen zonder suiker
Broodnodig? Absoluut Niet! Géén Brood... Daar Zit Wat In!
mijnbmiberekenen.nl

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: