Delen wordt gewaardeerd!
Van bewegen val je niet af, van minder eten wel. Dat is de boodschap van Klaas Westerterp, hoogleraar humane energetica. We hebben te maken met een overvoedingsprobleem. Het toenemend overgewicht bij de Nederlandse bevolking komt door teveel eten. Voorkom het ontstaan van overgewicht, in het algemeen is het zo dat overgewicht onomkeerbaar is. Weet wat je eet, mensen realiseren zich te weinig dat je al snel teveel eet.Laboratoriummuizen kunnen hun leven met bijna de helft verlengen, als ze elke dag fors minder eten. Bij zo’n dieet zouden minder hart- en vaatziekten optreden. Gemiddeld 116 jaar oud worden als mens? Bij muizen is zo'n flinke verlenging van het leven al mogelijk, zegt J. Hoeijmakers, hoogleraar moleculaire genetica aan het Erasmus MC. Maar echt zo oud worden, is voor mensen nog even een ander verhaal.Overgewicht door medicijngebruik

Vetzucht of obesitas zijn bijwerkingen van sommige medicijnen. Door het veranderen van de bacteriënbalans in je darmstelsel kan de darmflora niet meer zorgen voor een juiste vertering van het voedsel. Makkelijk verteerbare suikers worden sneller door het lichaam opgenomen waardoor je sneller dik wordt. Met name antidepressiva en anticonceptiemiddelen zorgen voor overgewicht. Als je dikker bent geworden door medicijngebruik kun je een diëtist raadplegen. Deze kan je goed dieet aanbevelen rekening houdend met de medicatie die je slikt.


Het 8-uur dieet populair
Het 8-uur dieet dat David Zinczenko en Peter Moore ontwikkelden gaat uit van minimaal 3 dagen per week gedurende een periode van maximaal 8 uur te eten. Je lichaam krijgt gedurende de resterende 16 uur de kans om de aanwezige voorraad lichaamsvet te verbranden.

Buiten de 8 uur mag je wel koffie, thee en water nuttigen. Eet niet ter compensatie binnnen de 8 uur te veel vet. Probeer de verleiding te weerstaan om grote hoeveelheden te eten.

Buiten het afvallen is door onderzoekers ook al aangetoond dat vasten het risico op hart- en vaaziekten, diabetes en de kans op demensie verlagen.Hoe goed je tijdens een dieet ook afvalt, als je daarna niet ook iets in je eetpatroon verandert, zul je snel weer terug bij af zijn!
Overgewicht en het risico voor de gezondheid

Leef niet om te eten maar eet om te leven, zorg dat je jezelf niet het graf in graaft met mes en vork!
In Nederland heeft bijna de helft van de mannen en veertig procent van de vrouwen overgewicht.

Van overgewicht is sprake wanneer het lichaamsgewicht risico‘s oplevert voor de gezondheid. Overgewicht vergroot de kans op onder meer diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Bij overgewicht is het belangrijk in elk geval niet méér aan te komen.

Overgewicht verminderen kan het beste door een gezond eetpatroon met een beperkte hoeveelheid calorieën, in combinatie met voldoende beweging.

Als norm voor obesitas – andere termen zijn vetzucht of zwaarlijvigheid – wordt voor volwassenen een BMI van 30 aangehouden. De BMI (Body Mass Index) is uit te rekenen door het gewicht te delen door de lengte in het kwadraat. Stel: iemand weegt 80kg en is 1,60m lang, dan is zijn BMI 80/(1.60x1.60) = 31.25. Deze persoon is dus volgens de normen obees. Men spreekt van ‘morbide obesitas’ wanneer iemand een BMI heeft van 40 of meer.

Gynoïde obesitas verwijst naar overtollige vetcellen voornamelijk in de dijen, een locatie typisch voor vrouwen.

Abdominale obesitas verwijst naar vetophopingen vooral in de buik, hetgeen typisch mannelijk is.


Preventief meten overgewicht en gezondheid

Bij vet rond de buik en om de organen moet je uitkijken. Leg het meetlint eens wat vaker rond het middel ter hoogte van de navel. Is de gemeten afstand rond de navel bij mannen 89 centimeter en bij vrouwen 82,5 centimeter dan is dit de ideale buikomtrek. Meer dan 102 centimeter bij mannen en meer dan 94 centimeter bij vrouwen betekent een verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte. De lengte van de persoon heeft daarmee weinig te maken (cijfers uit Waist Management You on a diet).

Wie dik is loopt een grotere kans op een hartaanval. Maar een hoge Body Mass Index (BMI=gewicht in kilo‘s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters), het getal dat vetzucht (obesitas) aangeeft, zegt maar weinig over die kans.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: