Delen wordt gewaardeerd!
Nieuwe berekeningswijze veel correcter dan BMI

9 september 2014 De omtrek van je taille mag niet meer zijn dan de helft van je lengte. Dán heb je een gezond gewicht, zeggen Britse wetenschappers. Hoe langer de riem om je middel, hoe meer jaren je van je leven (letterlijk) afsnoept.
Het ‘middel’ definiëren de onderzoekers als het smalste punt halfweg de onderste rib en het heupbeen, op voorwaarde dat je je adem niet inhoudt.


Lesbische vrouwen te dik - homo mannen te veel buik

6 september 2014 Ruim 75 procent van de lesbische vrouwen en meisjes heeft last van overgewicht. Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek. Lesbische vrouwen blijken vaker last hebben van overgewicht dan andere vrouwen. Ook veel homo's en biseksuele mannen blijken vaak last te hebben van een buikje.

Bij het onderzoek werkten het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Massachusetts samen met het NIH’s Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD). Dit onderzoek toonde het verband aan tussen seksuele geaardheid en overgewicht. Men onderzocht meer dan 5000 vrouwen en meer dan 7000 mannen.

Verder blijkt uit dit onderzoek bij lesbiennes dat het overgewicht te maken heeft met een laag zelfbeeld en soms ook door het zich niet helemaal aanvaart voelen als lesbienne. Ook blijkt dat zowel lesbiennes als homo's minder vaak aan sport doen (50 a 76 %) vanwege het gebrek aan zelfvertrouwen en angst om uit de kast te moeten komen. Lesbiennes vinden vaak dat ze gezond zijn terwijl ze dat helemaal niet zijn. De onderzoekers stellen dat het goed zou zijn om sport programma's in te voeren die zich specifiek richten op holebi's.


Laag calorische zoetstoffen bescheiden hulpmiddel tegen overgewicht

30-08-2014 Uit een publicatie in het American Journal of Clinical Nutrition blijkt geen eenduidig effect te zijn in de energieinname door het vervangen van suiker en andere caloriehoudende zoetstoffen door laag calorische zoetstoffen. De auteurs concluderen dat het gebruik van zoetstoffen slechts kan worden ingezet als een uitermate bescheiden hulpmiddel in de strijd tegen overgewicht.


Overgewicht gekoppeld aan 10 veel voorkomende vormen kanker

16 augustus 2014 Mensen met overgewicht en obesitas lopen een groter risico op het ontwikkelen van 10 van de meest voorkomende vormen van kanker, blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek.

De studie, gehouden onder vijf miljoen Britse volwassenen, is de grootste tot nu toe om deze link tussen kanker en overgewicht te kunnen bevestigen. De onderzoekers monitorden de verandering in de gezondheid van de participanten over een periode van zeven jaar.

Uit het onderzoek bleek dat bij elke 13 tot 16 kilo die een volwassene extra aan gewicht erbij kreeg, er een groter risico ontstond op zes vormen van kanker: Mensen met een hoog BMI (berekend op basis van gewicht en lengte) blijken ook meer kans te hebben om kanker in de lever, dikke darm, eierstokken en post-menopausale borstkanker te ontwikkelen. Maar de effecten van deze kankers waren minder duidelijk en werden beïnvloed door individuele factoren zoals de menopauze.


5 maaltijden per dag is goed voor tieners met overgewicht

9 oktober 2013 Uit onderzoek onder meer dan 4.000 Finse jongeren blijkt dat bij 5 maaltijden per dag zoals ontbijt, lunch, avondmaal en twee tussendoortjes kinderen beschermt worden tegen overgewicht. Zowel bij jongesn als bij meisjes blijkt het regelmatige eetpatroon het effect te verminderen van acht genmutaties die obesitas veroorzaken. Tevens blijkt uit hetzelfde onderzoek een opvallende vermindering van het overmatige buikvet (of bierbuik) bij jongens.

Een gemist ontbijt werd geassocieerd met een hoger BMI en een grotere tailleomtrek.


Overgewicht te lijf gaan:Goed huwelijk en overgewicht

5 april 2013 Uit onderzoek van de Southern Methodist University in Dallas blijkt een goed huwelijk slecht te zijn voor je figuur. Gedurende 4 jaren werden 169 stelletjes gevolgt, de minder gelukkigen blijken uiterlijk belangrijk te vinden en doen meer moeite om aantrekkelijk te blijven. De gelukkig getrouwden weerden wat zwaarder.


Plaats een waarschuwingsbordje bij de lift: voorkom obesitas

28 januari 2013 Utrecht - Een simpel waarschuwingsbordje bij de lift kan de obesitas-epidemie al een halt toeroepen. Dat stelt overgewichtdeskundige prof. dr. Frank Visseren van het UMC Utrecht.

Samen met andere onderzoekers liet prof. dr. Frank Visseren bordjes bij de liften van het academische ziekenhuis plaatsen met de tekst: Als je de trap neemt, verbruik je 11 keer zoveel calorieën. De bordjes hadden het gewenste effect. Veel meer personen namen de trap. Frank Vissren geeft aan door één keer per dag een minuut lang de trap te nemen, verbranden we 10 à 11 calorieën, precies de hoeveelheid die mensen gemiddeld genomen per dag te veel eten of te weinig verbranden.


Autorijden en overgewicht

24 januari 2013 Autorijders met overgewicht maken tot 80% meer kans om te komen bij een ongeluk. In een recent onderzoek van de universiteit van California werden 3.403 aanrijdingen tussen 6.806 autorijders bestudeerd. 46% van hen had een gezond gewicht, 33% had overgewicht en 18% had obesitas. Uit het onderzoek blijkt dat hoe dikker de bestuurder, hoe groter het risico is dat hij of zij een auto-ongeluk niet overleeft.

Ook het geslacht speelt een rol. Vrouwen meet obesitas (een BMI van 35 en hoger) hebben dubbel zoveel kans om te sterven bij een naarijding dan vrouwen met een normaal gewicht.

De verklaring is dat dikke mensen bij een botsing verder naar voren schieten omdat de gordel door het overtollige buikvet niet meteen tegen het bekken wordt gedrukt.

Volgens onderzoeker dr. Tom Rice moet het ontwerp van auto’s dan ook verder bestudeerd worden: ‘Passagiersvoertuigen zijn waarschijnlijk wel goed ontworpen om mensen met een normaal gewicht te beschermen, maar beschermen deze obese bestuurders onvoldoende’.


Link tussen overgewicht en artrose verhelderd

18 januari 2013 Vetweefsel verandert de hoeveelheden adipokinen in het lichaam, die weer effect hebben op het beloop van artrose. Dat blijkt uit onderzoek van Erlangga Yusuf.

Mensen met overgewicht lopen meer kans op artrose, ook wel gewrichtslijtage genoemd. Gedacht werd dat de extra kilo’s voor mechanische schade zorgen, maar mensen met overgewicht hebben niet alleen vaker artrose in hun knie- en heupgewrichten, ook de gewrichten in hun handen zijn vaker aangedaan


Coca-Cola bespreekt overgewicht

15 januari 2013 Frisdrankfabrikant Coca-Cola gaat het in reclames in de VS voor het eerst over overgewicht hebben. In een spotje dat vanaf maandag te zien zal zijn, zegt het bedrijf dat het al jaren drankjes verkoopt met weinig of geen calorieën. Ook wordt er in de reclame gezegd dat overgewicht niet alleen door frisdrank komt, maar door de consumptie van te veel calorieën in het algemeen.

In een tweede reclame worden vrolijke activiteiten genoemd waarmee je de 140 calorieën van een blikje cola kan verbranden: De hond uitlaten, dansen, lachen met vrienden en een overwinningsdansje doen als je een strike gooit tijdens het bowlen.


Overgewicht bij tiener vergroot later kans op nierkanker

20 december 2012 Niercelkanker komt steeds vaker voor, vooral onder volwassenen van 40 tot 60 jaar. Het is lastig te behandelen (chemotherapie en radiotherapie bieden bijvoorbeeld geen soelaas), en de vijfjaarsoverleving is daarom navenant: 60-70% als de tumor zich tot de nier beperkt, maar minder dan 10% als er uitzaaiingen zijn. Het is dus van groot belang te weten welke mensen risico lopen op niercelkanker, omdat dan bijtijds met een behandeling kan worden begonnen. Israëlisch onderzoek werpt nu beter licht op de zaak door een aantal risicofactoren op niercelkanker te identificeren.

De onderzoekers bekeken de gegevens van de ruim 1,1 miljoen mannelijke Israëlische dienstplichtigen tussen 1967 en 2005. 274 van de mannelijke dienstplichtigen kregen op een gegeven moment niercelkanker. Uit de gegevens kwamen vervolgens twee risicofactoren naar voren: overgewicht ten tijde van de dienstplicht (hier gedefinieerd als een bmi hoger dan 27,5), en Europese etniciteit (dat wil zeggen: vader en/of grootvader kwamen uit Europa). Jongens met vaders uit Afrika of Azië liepen duidelijk minder kans op niercelkanker.

Hoewel er alleen mannen zijn onderzocht, concluderen de onderzoekers dat het risico op niercelkanker op latere leeftijd kan worden verlaagd door overgewicht in de tienerjaren te voorkomen. Daarnaast is Europese afkomst een risicofactor, maar daar valt niet veel aan te doen.


Niet voeding maar bacterie is oorzaak van obesitas

20 december 2012 Obesitas is een gevolg van de enterobacterie die in de ingewanden van de mens leeft en is niet per se het gevolg van overmatig eten of een tekort aan sport, dat beweren Chinese onderzoekers althans.

De Chinese onderzoekers kweekten muizen die immuun voor obesitas zijn. Deze dieren blijven slank ondanks het feit dat ze veel calorieën opnemen en niet sporten. Sommige van hen kregen echter gedurende 10 weken injecties met menselijke enterobacterieën, waardoor ze wel zwaarlijvigheid ontwikkelden. De onderzoekers menen dat deze soort van bacterie kan bijdragen tot de ontwikkeling van obesitas bij mensen.

De enterobacterie werd voor het eerst in verband gebracht met obesitas nadat dit in grote hoeveelheden werd aangetroffen in de ingewanden van extreem zwaarlijvige vrijwilligers. Een van de obesitaspatiënten verloor maar liefst 28,5 kilogram in negen weken nadat hij een dieet volgde van volkorenproducten, traditionele Chinese medicinale voedingswaren en probiotica. Deze levensstijl zou de enterobacteriën in de ingewanden van de patiënten ontzettend hebben verlaagd. De wetenschappers concluderen uit hun onderzoek en testen dat een aangepast eetpatroon de aanwezigheid van microben in de maag kan veranderen en zo obesitas kan bestrijden. Het onderzoek ondersteunt het traditionele Chinese geloof dat de ingewanden de hoeksteen van de menselijke gezondheid zijn.


Ronaldo, voetbalvedette en zijn strijd tegen overgewicht

17-12-2012 De voormalige voetbalvedette Ronaldo begint steeds beter in zijn vel te zitten. De Braziliaan is, sinds hij 3 maanden geleden begon aan een realityshow over zijn strijd tegen overgewicht, in totaal 17 kilo kwijtgeraakt. Het meetmoment werd zondagavond live op de Braziliaanse tv uitgezonden.

Hoewel zijn buikomvang van 107 centimeter naar 93 slonk, weegt de oud-spits van PSV nog altijd 101 kilo. Woensdag is de afgeslankte Ronaldo weer op het veld te bewonderen. Hij speelt dan in Porto Alegre een benefietwedstrijd met zijn oude teamgenoot Zinedine Zidane.

De 36-jarige Ronaldo heeft vrijwel zijn hele carrière moeten vechten tegen de kilo's. Nadat hij vorig jaar na vele knieblessures zijn loopbaan beëindigde, nam hij plaats in de organisatie voor het WK van 2014 in eigen land. In 1994 en 2002 werd de Braziliaan zelf met zijn land wereldkampioen.


Exteem overgewicht, obesitas groter probleem dan ondervoeding!

14 december 2012 Voor het eerst in de geschiedenis is overgewicht wereldwijd een groter probleem dan ondervoeding. Dat blijkt uit het Global Burden of Disease rapport, het grootste onderzoek ooit naar de wereldwijde gezondheidstoestand, waar bijna 500 wetenschappers in 50 landen aan meewerkten. .

Uit het onderzoek blijkt daarnaast ook dat we eindelijk greep hebben op een aantal veel voorkomende infectieziekten, waardoor miljoenen kinderen gered worden van een vroege dood.

'We ontdekten dat er een enorme verschuiving in sterfte heeft plaatsgevonden', vertelt Ali Mokdad, co-auteur van de studie, aan CNN. 'Kinderen die vroeger stierven aan infectieziekten, kunnen nu zeer goed geholpen worden met vaccinaties. De wereld is nu zwaarlijvig en daar zien we de gevolgen van.'


Helft Nederlandse mannen heeft overgewicht

4 december 2012 DEN HAAG 6 miljoen Nederlanders hebben overgewicht. Door de welvaartsstijging is overvoeding een steeds groter probleem aan het worden. In 2011 hadden ongeveer 6 miljoen Nederlanders matig tot ernstig overgewicht. Van de volwassen mannen is 54 procent te zwaar, bij de vrouwen is dit 43 procent.

Dat is aanzienlijk meer dan twintig jaar geleden, toen deze aandelen nog 39 respectievelijk 31 procent bedroegen. Een ziekte waarbij overgewicht een grote rol speelt is diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. In 2011 had 4,7 procent van de bevolking diabetes, bijna twee keer zoveel als in 2001 toen het aandeel nog 2,8 procent was.

Meer dan de helft van de volwassen mannen (54 procent) en bijna de helft van de vrouwen (43 procent) in Nederland heeft overgewicht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag op basis van cijfers uit 2011.


Overgewicht verhoogt risico op nierschade

30 oktober 2012 Tieners met overgewicht of obesitas krijgen later vaker problemen met hun nieren. Dat schrijven Israëlische onderzoekers in de Archives of Internal Medicine. De onderzoekers volgden meer dan 1,2 miljoen 17-jarigen uit Israël. Daar geldt nog steeds een dienstplicht, zowel voor vrouwen als mannen. Voordat de jongeren in dienst gingen, werden ze uitgebreid medisch onderzocht.

Zo’n 25 jaar later bleken degenen die als tiener overgewicht hadden drie keer zo vaak te moeten dialyseren vanwege nierziekten dan leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Bij deelnemers met obesitas kwamen nierziektes zelfs zeven keer zo vaak voor als bij gezonde mensen. Wetenschappers dachten dat obesitas een indirecte oorzaak van nierfalen is, omdat het de bloeddruk en het risico op diabetes verhoogt en die aandoeningen de nieren beschadigen. Ook als de deelnemers met diabetes uitgesloten werden, bleek het verband tussen overgewicht en nierschade blijven bestaan


Jongens met overgewicht hebben minder testosteron

17 oktober 2012 Tienerjongens met overgewicht hebben 50 procent minder testosteron in hun lichaam, dan leeftijdsgenootjes met een normaal gewicht. Hierdoor hebben ze meer kans op onvruchtbaarheid.

Dat schrijven onderzoekers van de Buffalo's School of Medicine and Biomedical Sciences in het tijdschrift Clinical Endocrinology. De onderzoekers benadrukken het belang van de bevindingen. Weinig testosteron leidt mogelijk tot onvruchtbaarheid en impotentie. Hoewel het een klein onderzoek betreft, toont het duidelijk het gigantische effect van overgewicht.

Daarbij vond de onderzoeker ook een verband tussen weinig testosteron en een verhoogde kans op buikvet. Wat op zijn beurt weer kan leiden tot insulineresistentie en diabetes.

Het geslachtshormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de testes en prostaat en geeft daarnaast de groei van spieren, botten en lichaamshaar een boost.


Alli Orlistat 60 mg
Meer beroertes door overgewicht en diabetes

17 oktober 2012 Het aantal jonge mensen in de VS dat wordt getroffen door een beroerte stijgt. Mogelijke oorzaken zijn het toenemend aantal gevallen van diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk. Dat meldt het AD op basis van onderzoek door de universiteit van Cincinnati op basis van gegevens van 17 ziekenhuizen in de VS.

Beroerte is nog steeds een aandoening die vooral ouderen treft. Maar ten opzichte van 1993 lag het aantal beroertes onder mensen van 55 jaar en jonger in 2005 13 procent hoger. Een duidelijke oorzaak kunnen de onderzoekers nog niet aanwijzen, maar het ligt voor de hand dat risicofactoren als hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht in de VS een rol spelen. Ook onder de groep oudere Amerikanen komen beroertes op steeds jongere leeftijd voor.


Een groep van lotgenoten is de beste manier om af te vallen

11 oktober 2012 Jezelf aansluiten bij een groep van lotgenoten is de beste manier om af te vallen, dat beweren psychologen althans. Dit maakt namelijk dat je twee keer zoveel gewicht verliest dan wanneer je naar een professionele zorgverlener gaat.

In de groepssessies delen leden hun ervaringen en tips, wie zijn streefgewicht heeft bereikt, motiveert anderen om door te zetten. Voor het onderzoek namen 141 mensen met overgewicht deel aan het programma van 48 weken. De ene groep viel af met Weight Watchers, de andere volgde een programma opgesteld door een professional. De laatste groep volgde gedurende 12 weken de raad van een diëtist en probeerde 16 weken Weight Watchers.

Verlies De onderzoekers namen aan dat de combinatie het beste resultaat zou opleveren, maar degenen die enkel hun ervaringen met lotgenoten deelden, raakten de meeste kilo's kwijt. Meer dan een derde viel op deze manier 10 procent van hun startgewicht af, in vergelijking met 15 procent van degenen uit de gecombineerde groep en 11 procent uit de groep met professionele begeleiding.

Goedkoper en makkelijker De onderzoekers kozen voor Weight Watchers omdat dit het grootste afslanksingsprogramma is in de VS en omdat het zich concentreert op gedrag, het wil de eetgewoonten veranderen en lichaamsbeweging stimuleren. Psychologe Angela Marinilli Pinto: 'Deze studie is belangrijk omdat 70 procent van de Amerikaanse volwassenen te dik is.' Een woordvoerder van Weight Watchers voegt daaraan toe: 'Onze aanpak blijkt even goed te werken als die van professionals. Het kost echter minder en is vaak makkelijker om te volgen'.


Zelfslankplan en zelfslankbooster 3 Afslankmethoden in 1


Overgewicht verhoogt het risico op alvleesklierkanker.

4 oktober 2012 Overgewicht verhoogt het risico op alvleesklierkanker. Dat was al bekend, maar wordt opnieuw bevestigd in een wetenschappelijk rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim 2100 mensen alvleesklierkanker ontdekt. Vijf jaar na de diagnose alvleesklierkanker is gemiddeld slechts 4 procent van de patiënten nog in leven. Alvleesklierkanker wordt meestal pas laat ontdekt, waardoor de overlevingskansen van deze vorm van kanker laag zijn.

Het nieuwe rapport is gebaseerd op nieuwe bevindingen uit het Continuous Update Project. Daaruit blijkt dat het wetenschappelijke bewijs voor een verband tussen overgewicht en alvleesklierkanker sterker is dan ooit.

Lichaamsvet Er zijn verschillende manieren waarop overtollig lichaamsvet het risico op kanker kan beïnvloeden. Lichaamsvet heeft invloed op de hormonen in het lichaam.

Vet produceert hormonen die het kankerproces kunnen versnellen. Overgewicht kan tot ontstekingen leiden, wat de celdeling kan stimuleren. Snellere celdeling vergroot de kans op de ontwikkeling van kanker.

Volgens statistieken van het CBS was er bij 42 procent van de Nederlanders in 2011 sprake van overgewicht, waarvan 10 procent ernstig overgewicht. Van de mannen had 46 procent overgewicht, en van de vrouwen 37 procent


Vlaming onderschat eigen dikte

20 september 2012 Ruim de helft van de Vlaamse mannen heeft overgewicht, maar slechts eenderde schat zichzelf in als te dik. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse publieke omroep VRT, waaraan bijna 80.000 mensen meededen.

Van de Vlaamse mannen dacht 36 procent dat ze overgewicht hadden. Bij meting bleek echter dat 52 procent een BMI heeft van meer dan 25, de grens voor overgewicht.
Vrouwen hadden een realistischer beeld van zichzelf. Van hen dacht 31 procent dat ze te dik waren, in feite heeft 37 procent een te hoge BMI.
Vlamingen zijn niet vaker te dik dan Nederlanders. Volgens het ministerie van Volksgezondheid had in 2009 in Nederland 53 procent van de mannen en 42 procent van de vrouwen overgewicht.

Leeftijd
Het Vlaamse onderzoek bevestigt dat de kans op overgewicht toeneemt met de leeftijd.
Van de mannen tussen 18 en 24 is 21 procent te dik, in de leeftijdscategorie 25-34 is dat 37 procent, van 35 tot 44 is het 52 procent, van 45 tot 54 59 procent, en in de leeftijdsgroepen 55-64 en 65 plus kampt 64 procent met overgewicht.


Obesitas serieus probleem

1 oktober 2012 11,8% van de volwassenen Nederlanders heeft obesitas. Dit is een groeiend probleem en brengt diverse gezondheidsproblemen met zich mee. Recent onderzoek toont aan dat kinderen ook forse gezondheidsproblemen ondervinden door obesitas.

Het is algemeen bekend dat mensen fysiek steeds forser worden. Door onder andere een drukkere samenleving en toename van technologie bewegen mensen minder frequent. Tel daar ongezonde eetgewoontes bij op en overgewicht is een logisch gevolg. Overgewicht, een BMI tussen 25 en 30, is niet direct gevaarlijk voor de gezondheid. Obesitas is dat wel en betreft 11,8% van de volwassen Nederlanders. Obesitas kent drie gradaties, te noemen: Obesitas I – BMI tussen 30 en 35 Obesitas II – BMI tussen 35 en 40 Obesitas III – BMI tussen 40 en 45 (ook wel morbide obesitas genoemd).

Waar een probleem bekend is kan het aangepakt worden. Zo ook de toename van obesitas patiënten. Patienten, want behandeling is nodig. Zeer recent onderzoek (Bron: BioMed Central Limited. “Obesity promotes prostate cancer by altering gene regulation.” 25 Sep. 2012) toont zelfs aan dat obesitas genen verandert en onder andere zorgt voor een toename in prostaatkanker bij mannen. Meer bekende gevolgen van obesitas zijn echter toename kans op hart- en vaatziekten, kortademigheid, diabetes (type 2) en artrose.

Onderzoek aan de Universiteit van Zuid Florida heeft nu aangetoond dat zwangere vrouwen met obesitas meer kans hebben op een baby die direct naar zwangerschap op de Intensive Care zal komen. (Bron: University of South Florida (USF Health). “Sleep apnea in obese pregnancy women linked to poor maternal and neonatal outcomes 20 Sep. 2012.). Obesitas bij zwangere vrouwen heeft dus grote impact op de gezondheid van hun (ongeboren) kind. BMI berekenen (voor volwassenen) is dus erg raadzaam.

Het probleem zo vroeg mogelijk aanpakken lijkt het advies. Daar begint het echter zeer zorgelijk te worden. Terwijl overgewicht bij kinderen toeneemt zijn de gevolgen even ernstig als bij volwassenen. Hart- en vaatziekten komt zelfs bij 67% van de kinderen onder 12 voor, indien zij obesitas hebben! (Bron: BMJ-British Medical Journal. “Two out of three very obese kids already have heart disease risk factors: High blood pressure, cholesterol, blood glucose evident even in under-12s.”, 23 Jul. 2012.). Het BMI van kinderen berekenen gaat op dezelfde manier als van volwassenen. De uitkomt moet echter anders geïnterpreteerd worden. Bij kinderen onder 18 hang een gezond BMI af van de leeftijd. Bereken het BMI van kinderen om te te kijken of een kind overgewicht heeft.


Britse mannen te dik om eigen penis te zien!

19 september 2012 33 procent van de mannen in het Verenigd Koninkrijk tussen 35 en 60 jaar hebben zoveel overgewicht dat ze hun eigen geslachtsorgaan niet kunnen zien ze al rechtstaand naar beneden kijken.

44 procent van de ondervraagden tussen 51 en 60 jaar konden deze 'penistest' niet uitvoeren, in totaal namen 1000 mannen deel aan het onderzoek. Deze cijfers tonen aan dat miljoenen Britse heren met extreem veel overgewicht kampen en dat dit hun leven met 10 jaar kan inkorten, ze lopen namelijk meer risico op beroertes, suiker- en hartziekten.

Mannen met obesitas die hun eigen geslachtsorgaan niet kunnen zien, hebben vijf keer meer risico op diabetes te ontwikkelen, lopen drie keer meer kans op darmkanker. Daarnaast komt een hoge bloeddruk drie keer zo vaak bij hen voor, wat hun risico op een beroerte of hartziekte verhoogt.

Als je dus je eigen geslachtsorgaan niet kan zien door je dikke buik, moet je je dus zorgen beginnen maken. Artsen beweren dat een grote buikomtrek gevaarlijker is dan algemeen overgewicht.


Fitte dikkerds even gezond als 'normale mensen

6 september 2012 Dik zijn betekent niet noodzakelijk dat je ongezond bent. Bijna de helft van d personene met overgewicht ervaart geen medische complicaties die aan overgewicht gelinkt worden.
Onderzoekers bestudeerden ruim 43.000 mensen in Amerika tussen 1979 en 2003. Ze hielden daarbij rekening met twee definities van obesitas: het traditionele BMI waarbij gekeken wordt naar de verhouding van het gewicht en de lengte en het percentage van lichaamsvet. Mensen met een BMI van 25 of meer kampen volgens experts met overgewicht, degenen met 30 of meer heeft obesitas. Wat het vetpercentage betreft wordt bij mannen 25 procent of minder als normaal beschouwd, bij vrouwen is dat 30 procent.

Langer leven De vorsers concentreerden zich op het lichaamsvet, aangezien dit accurater is. Mensen met obesitas hadden 38 procent minder kans te sterven in de 14 jaar na het onderzoek. Ze merkten dus geen verschil tussen gezonde dikkerds en gezonde mensen met een normaal gewicht.
Ook was de kans op kanker of vaatziekten even groot als bij mensen met een ideaal gewicht, schrijft BBC News. Onderzoeker dr. Francisco Ortega zegt dat het onderzoek laat zien dat voldoende beweging belangrijk is voor een goede gezondheid, ook al hebben mensen te veel lichaamsvet.


Obesitas tast ook de hersenen aan

augustus 2012 Ernstig overgewicht (obesitas) is niet alleen slecht voor de gezondheid van je lichaam, maar ook voor je brein. Mensen die veel te dik zijn hebben veel meer moeite met cognitieve functies, processen die betrokken zijn bij het waarnemen en verwerken van informatie, zoals intelligentie, geheugen, taal en planningsvaardigheden.

De wetenschappers weten niet precies hoe het komt, maar ze denken dat metabolische veranderingen, zoals een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol bij de mentale achteruitgang betrokken zijn.

In het onderzoek werden 6000 Britten tussen de 35-55 jaar gedurende 10 jaar gevolgd. In die periode kregen ze drie keer test om hun geheugen en andere cognitieve vaardigheden te testen. De deelnemers met overgewicht en ongezonde metabolische veranderingen lieten een veel snellere achteruitgang zien bij de cognitieve testen dan de gezonde deelnemers.

Obesitas wordt ook gezien als een risicofactor voor dementie, maar de onderzoekers benadrukken dat ze alleen naar cognitieve functies hebben gekeken en niet naar dementie.

Ook is niet zeker of de resultaten voor de hele bevolking gelden, omdat alle deelnemers tot dezelfde groep overheidsmedewerkers behoren. Nader onderzoek zal dus nodig zijn, waarin onder meer ook de rol van genetische factoren moet worden genomen en ook moet worden meegewogen hoe lang iemand al obesitas en metabole risicofactoren heeft


Tieners met obesitas hebben vaker galstenen

29 augustus 2012 Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat bij tieners met overgewicht of obesitas vier tot zes keer zo vaak galstenen voorkomen, dan bij tieners met een gezond gewicht.
Wetenschappers bestudeerden ruim 500.000 kinderen in de leeftijd van tien tot negentien jaar. Van deze groep kinderen hadden er 766 last van galstenen. Het risico op galstenen bij overgewicht bleek te verdubbelen. Bij kinderen met matige obesitas kwamen vier keer zo vaak galstenen voor.


Denken dat je dik bent, zorgt voor overgewicht’

14 augustus 2012 Jezelf ‘dik denken’. Het lijkt daadwerkelijk te kunnen. Uit Noors onderzoek blijkt in ieder geval dat gezonde tienermeisjes die ten onrechte denken dat ze te dik zijn, twee keer zoveel kans hebben om later overgewicht te krijgen.
Wetenschappers van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie deden onderzoek onder bijna 1200 pubers tussen de 13 en 19 jaar met een gezond gewicht.
Zij moesten een oordeel geven over hun eigen gewicht. Elf jaar later kwamen ze terug voor een vervolgonderzoek. De helft van de volwassenen – inmiddels tussen de 24 en 30 jaar oud – had overgewicht, de rest een gezond gewicht.

Zes van de tien meisjes die zich op tienerleeftijd onterecht te dik voelden, bleken elf jaar later overgewicht te hebben. Drie op de tien hadden geen gewichtsproblemen.
Ook bij de jongens was er verschil tussen hen die die zich te dik voelen en hen die dat niet vonden, maar dat was een stuk minder duidelijk.
Eerdere studies hebben al aangetoond dat ongelukkig zijn met het eigen lichaam kan zorgen voor gewichtstoename, vooral rond het middel.
Volgens de onderzoekers laten tieners die zichzelf te dik vinden zich eerder verleiden tot ongezonde leefgewoontes: het overslaan van maaltijden, zoals het ontbijt, of het volgen van diëten die zo streng zijn dat je ze nooit kunt volhouden


Obesitas bij kinderen vervroegt puberteit en vermindert vruchtbaarheid

4 augustus 2012 Experts zeggen dat obesitas in de kinderjaren een negatief effect heeft op de voortplanting. Ze vrezen dat het overgewicht een vervroegd begin van de puberteit teweegbrengt, wat leidt tot een verminderde vruchtbaarheid – vooral bij vrouwen.

Bij meisjes begint de puberteit in het algemeen steeds eerder, en het probleem neemt steeds sneller toe, meldt het blad ‘Frontiers in Endocrinology’.

Obesitas en vruchtbaarheid Professor Patrick Chappell van Oregon State University zegt: “Het probleem dat zo veel mensen aan obesitas lijden is erg recent als je het in evolutionair opzicht bekijkt. En omdat de voedingsstatus zo belangrijk is bij de voortplanting, kunnen metabolische syndromen die veroorzaakt worden door obesitas een grote impact hebben op de vruchtbaarheid. Beide extremen van het spectrum, anorexia en obesitas, kunnen geassocieerd worden met vruchtbaarheidsproblemen.”
Een theorie is dat het dieet de lichaamsklok verstoort, waardoor er een verandering in de hormoonbalans ontstaat. Een verstoorde slaap-waak cyclus kan de afgifte van bepaalde hormonen zoals cortisol, testosteron en insuline beïnvloeden, ontdekten onderzoekers.

De biologische klok en puberteit Professor Chappell zegt: “Elke verstoring van de biologische klok van ons lichaam kan een aantal problemen veroorzaken, en grote veranderingen in het eetpatroon en het metabolisme kunnen deze klok beïnvloeden.”
“Verstoring van de klok door dieet kan het normale metabolisme in de war brengen, waardoor de schade nog erger wordt. Ook kunnen zo het slaapvermogen en de vruchtbaarheid worden aangetast.”

Eerdere studies waarbij mensen onderzocht werden stelden al een verband vast tussen vroege puberteit en het risico op kanker in de voortplangtingsorganen, diabetes op volwassen leeftijd, en het metabool syndroom. Een vroeg begin van de puberteit wordt ook geassocieerd met een toename van depressie bij meisjes, en met een verhoogde mate van delinquent gedrag, roken en vroege seksuele ervaringen bij zowel jongens als meisjes.


Overgewicht verhoogt het risico op seksuele problemen bij mannen

3 augustus 2012 Overgewicht verhoogt het risico op seksuele problemen bij mannen dat ontdekten wetenschappers. Het maakt ook dat ze 's nachts vaker moet opstaan om te gaan plassen.

Britse experts bestudeerden meer dan 400 mannen tussen 40 en 91 jaar die kampten met problemen aan de urinewegen. Ongeveer een derde van had een tailleomtrek van minder dan 91,5 cm, een derde zat tussen 91,5 en 101,5 cm, de rest was breder. Ook bleek dat drie kwart van degenen met overgewicht met erectiestoornissen kampt, dat is slechts een derde bij hun slanke evenknieën. Hun overgewicht trof ook hun slaap, want dikkerds hebben 44 procent meer kans om 's nachts twee keer te moeten opstaan om een toiletbezoekje te brengen aan het toilet, dit is slechts 16 procent bij leeftijdsgenoten met een gezond gewicht. Ook blijkt dat hoe zwaarder een man weegt , hoe groter de kans is dat hij problemen ervaart.

Hormonen Professor Steven Kaplan: "De resultaten tonen aan dat obesitas bij mannen hun welzijn op tal van manieren treft. Wat we eten kan schadelijke gevolgen hebben voor meer dan ons hart alleen. Uit de cijfers van dit onderzoek blijkt dat mannen al hun seksleven kunnen verbeteren door slechts 6,35 cm kwijt te spelen aan hun taille. Een mogelijke verklaring is dat overgewicht seksuele problemen kan veroorzaken doordat dit het hormoonevenwicht treft, hierdoor kunnen aandoeningen aan de aders ontstaan, wat de bloedtoevoer naar het bekken kan treffen."

Het onderzoeksteam keek ook naar andere factoren die met obesitas in verband werden gebracht. Wie een grote tailleomtrek heeft, loopt niet verrassend ook meer kans op een hoge bloeddruk, een hoge cholesterol, kroonslagaderziekten en diabetes.


Lichaamseigen mechanisme zet wit vet om in bruin vet

3 augustus 2012 Onderzoekers van Columbia University in New York hebben een mechanisme gevonden waarmee het lichaam wit vet, waarin energie ligt opgeslagen, omzet in bruin vet, waarin energie wordt verbrand. Op termijn kan dit leiden tot nieuwe behandelvormen voor obesitas en diabetes type 2. De resultaten van het onderzoek verschijnen vandaag in de online editie van Cell.

Het lichaam slaat een overschot aan energie op als wit- of bruin vet. Van wit vet is vaak maar lastig af te komen, terwijl de energie in bruin vet wordt omgezet in lichaamswarmte. Bij volwassenen ligt bijna alle overtollige energie opgeslagen in wit vet.


Cannabis mogelijk wapen tegen overgewicht

14 juli 2012 BAARN - Cannabis kan in de toekomst mogelijk mensen van hun overgewicht af helpen. Dat schrijft de Britse krant de Sunday Telegraph.
Wetenschappers hebben in cannabisplanten bestanddelen ontdekt die zorgen voor een verhoging van de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt.
Dierenproeven hebben al aangetoond dat de bestanddelen type 2 diabetes kunnen helpen behandelen. In de drug zouden twee stoffen zitten die helpen om de hoeveelheid energie in het lichaam sneller te helpen verbranden. Concreet betekent dat dus een hogere calorieverbranding, en minder kans op vetophoping.

Ontwikkelen medicijn Het bedrijf GW Pharmaceuticals is momenteel bezig met het ontwikkelen van een medicijn. Het bedrijf voert klinische studies uit met 200 patiënten. Later dit jaar verwacht het bedrijf resultaten.
Cannabis is nu nog illegaal in het Verenigd Koninkrijk. GW Pharmaceuticals heeft toestemming gekregen de planten te kweken voor het onderzoek.


Gezond gewicht door borstvoeding

14 juli 2012 AMSTERDAM - Borstvoeding kan vrouwen helpen om overgewicht op latere leeftijd te voorkomen. Het geven van borstvoeding is niet alleen goed voor baby's, maar ook voor moeders.

Dit blijkt uit onderzoek door de Oxford University onder 740.000 vrouwen van gemiddeld 57 jaar. Omgerekend staat iedere zes maanden borstvoeding gelijk aan ongeveer een kilo gewichtsverlies en een daling van 1 procent in het BMI, meldt Daily Mail. Borstvoeding geven vergt namelijk veel energie, borstvoedende moeders verbranden dagelijks zo'n 500 calorieën meer dan normaal, vergelijkbaar met een sessie in de sportschool.

Overgewicht na zwangerschap Het onderzoek wijst uit dat het vele moeders niet lukt om overtollige kilo's weer kwijt te raken na de geboorte. Na iedere zwangerschap komt er meer gewicht bij en worden vrouwen geleidelijk aan dikker. Moeders die hier geen of amper last van hebben, zijn veelal vrouwen die hun kinderen borstvoeding gaven. Zij zeggen bovendien minder moeite te hebben met het behouden van een gezond gewicht.

Voordelen borstvoeden 'Zwangere vrouwen moeten op de hoogte zijn over alle informatie omtrent de voordelen van borstvoeding,' aldus hoofdonderzoeker Kirsty Bobrow. Professor Dame Valerie Beral vult aan: 'een BMI-verlaging van 1 procent lijkt misschien weinig, maar alleen al in het Verenigd Koninkrijk betekent dit ongeveer 10.000 minder vroegtijdige sterfgevallen door ziekten die gekoppeld worden aan zwaarlijvigheid'.


'Wilde amandelolie wapen tegen overgewicht'

19 juni 2012 BAARN - Olie uit zaden van de wilde amandelboom vormt in de toekomst wellicht een wapen in de strijd tegen overgewicht en diabetes. Dat stellen onderzoekers van de Missouri University of Science and Technology. Ze presenteerden de resultaten van hun studie op een bijeenkomst van de American Society for Microbiology in San Francisco.

Door de olie toe te voegen aan het voedingspatroon van muizen met overgewicht, nam de gevoeligheid voor insuline toe. Volgens de onderzoekers werkt de olie in op drie typen micro-organismen in de darmen van de muizen.
Amandel Eerdere onderzoeken lieten al zien dat de amandelolie een enzym in het lichaam onderdrukt dat betrokken is bij de ontwikkeling van insulineresistentie.
Waarom de olie dat effect heeft hebben de onderzoekers niet kunnen ontdekken. Wel zorgde de olie in het voedingspatroon ervoor dat de darmen van de muizen minder van drie bepaalde micro-organismen bevatten.
Of juist de afwezigheid van deze organismen leidde tot een verbeterde glucosetolerantie en gevoeligheid voor insuline bij de muizen met overgewicht is onduidelijk. De olie had geen negatief effect op muizen met een gezond gewicht.


Chilipepers effectief tegen obesitas

25 mei 2012 Nieuw onderzoek lijkt een nieuw wapen te hebben gevonden voor de strijd tegen obesitas: chilipepers. Dr. Ali Tavakkoli van het vrouwenziekenhuis in Boston heeft capsaïcine bestudeerd, het ingrediënt dat chilipepers hun intense pittigheid geeft. Hij bracht doekjes, doordrenkt met een capsaïcine-oplossing, direct aan op zenuwen rond de maag van laboratoriumratten. Dit vernietigde de zenuwvezels die signalen van de darmen naar de hersenen zonden en leidde tot gewichtsverlies.

"Door deze signalen (die van de darmen naar het brein gaan) selectief te verstoren, zijn we in staat de manier waarop voeding wordt geabsorbeerd in de darmen, te veranderen", legt hij uit. Als wordt bewezen dat dit effectief is bij mensen, kan het een chirurgisch alternatief zijn voor bariatrische chirurgie, wat op minder dan één procent van de in aanmerking komende obesitaspatiënten wordt uitgevoerd. "Er is een groep waar dit echt perfect voor zou zijn: de mensen met zeer zware obesitas", aldus dr. Stan Ashley.

Het proces blijft nog steeds een chirurgische ingreep, maar dan één die minder ingrijpend en gevaarlijk is. Artsen hebben gewaarschuwd dat de consumptie van chilipepers niet hetzelfde effect teweegbrengen.


Kwart van de Nederlandse kinderen is te dik

29 april 2012 Van de Nederlandse kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud heeft 22 procent overgewicht. Ongeveer 6 procent van de kinderen heeft zelfs extreem overgewicht. Dat blijkt uit een studie in zeven Europese landen, zo meldde het Amsterdamse VUmc vandaag.

Uit het onderzoek onder ruim 7000 schoolkinderen blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met andere landen veel frisdrank drinken, zo'n 0,6 liter per dag. Ook blijken jongens meer frisdrank te drinken en meer tv te kijken dan meisjes, al sporten die juist weer minder. Ook zijn kinderen van hoger opgeleide ouders slanker.

In vergelijking met andere landen valt de situatie in Nederland echter mee, al is die volgens de onderzoekers wel zorgelijk. In Griekenland echter is zelfs de helft van de schoolkinderen tussen de 10 en 12 jaar oud te dik en heeft 21 procent van de hen extreem overgewicht. Kinderen in dat land bleken bijvoorbeeld ook het minst te sporten en nauwelijks naar school te fietsen, terwijl in Nederland een kind ruim 3 dagen in de week naar school fietst.

Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen landen lastig te verklaren. 'Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen. Slechts één oorzaak aanpakken zal dan ook niet werken', zegt onderzoeksleider Johannes Brug.

Noorwegen en België kwamen als beste uit het onderzoek. Nederland liet Hongarije, Spanje, Slovenië en Griekenland achter zich.

Er is sprake van overgewicht en extreem overgewicht als een kind hoger dan een bepaald BMI heeft, een Body Mass Index. Bij kinderen verschuift die maatstaf, omdat het lichaam zich nog ontwikkelt. Een BMI boven de 22 betekent dat een kind overgewicht heeft.


1 op 5 Belgische kinderen kampt met overgewicht

26 april 2012 Van de Belgische kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud heeft 21 procent overgewicht. Zes procent heeft extreem overgewicht. België scoort daarmee na Noorwegen het best van zeven onderzochte Europese landen. Dat meldde het academisch ziekenhuis van de Vrije Universiteit Amsterdam donderdag.

De onderzoekers ondervroegen goed 7.000 schoolkinderen uit België, Griekenland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Slovenië en Spanje. Gemiddeld heeft 30 procent van de kinderen overgewicht en is er bij 1 op de 10 sprake van extreem overgewicht. België en Noorwegen, maar ook Nederland, scoren beter dan dat gemiddelde. Toch noemen de onderzoekers de situatie in die landen ook "zorgelijk".

Belgische kinderen drinken bijna een halve liter frisdrank per dag. Enkel in Nederland en Hongarije drinkt die leeftijdscategorie meer frisdrank. Griekenland scoort het slechtst in zo goed als alle categorieën: de helft van de kinderen kampt er met overgewicht, en een op de vijf met extreem overgewicht. Daarnaast kijken ze het meest tv en fietsen ze het minst naar school.

Volgens de onderzoekers zijn de verschillen tussen landen moeilijk te verklaren. "Het is duidelijk dat er verschillen zijn in de culturele tradities, familiegebruiken en eetgewoonten tussen de verschillende Europese landen. Slechts één oorzaak aanpakken, zal dan ook niet werken", zegt onderzoeksleider Johannes Brug.


Overgewicht door slecht slaappatroon

14 april 2012 Slaap je niet altijd even veel of regelmatig? Dit kan leiden tot overgewicht en diabetes. Dus slaap genoeg en regelmatig.
Eenentwintig gezonde mensen werden bijna zes weken bestudeerd in een gecontroleerde omgeving. Er werd gecontroleerd hoeveel de deelnemers sliepen, wanneer ze sliepen en wat ze eten en deden. Tijdens drie weken van de onderzoeksperiode kregen de deelnemers 5 tot 6 uur slaap per dag en dan op onregelmatige tijden. Hieruit bleek dat het rustmetabolisme van de deelnemers verstoorden door het slaaptekort. Naast het verstoren van het rustmetabolisme verhoogde de glucoseconcentratie. Dit kwam omdat er door de alvleesklier minder insuline werd opgevormd. Door het verstoren van het rustmetabolisme kan een persoon per jaar 5 kilo aankomen.


Rode wijn helpt tegen overgewicht

5 april 2012 APELDOORN – Rode wijn helpt tegen overgewicht. Een stofje uit de drank, resveratrol, kan voorkomen dat vetcellen zich ontwikkelen.

Dat schrijft Elsevier op basis van een onderzoek van Purdue University dat is gepubliceerd in het Journal of Biological Chemistry.

Het duurt minstens tien dagen voordat cellen zich hebben omgevormd tot vetcellen. In rode wijn zit de stof resveratrol dat in het lichaam wordt omgezet in piceatannol. Dat kan ervoor zorgen dat de vorming van vetcellen wordt vertraagd of voorkomen.


Bierbuik wordt niet veroorzaakt door teveel bier

5 april 2012 Het woord 'bierbuik' doet ons logischerwijze veronderstellen dat zo'n dikke buik veroorzaakt wordt door een overmatige bierconsumptie. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat bier daar niet de voornaamste oorzaak van is, al draagt het wel bij tot overgewicht in het algemeen.

De resultaten komen uit een onderzoek van Duitse en Zweedse onderzoekers. Gedurende vier jaar analyseerden zij het gewicht en de heup- en middelomtrek van 20.000 proefpersonen.
Daarnaast werden de deelnemers gevraagd om bij te houden wat ze dagelijks aten en dronken, en specifiek hoeveel bier ze dronken.
Die bierconsumptie werd in verschillende categorieën geplaatst: van 'zeer licht' naar 'zwaar'. Voor vrouwen werd 'gemiddeld' gezien als 250 ml per dag, voor mannen ging het van 500 tot 1000 ml.
Een bierbuik werd gedefinieerd als een onderbuik die uitpuilt rond het middel, en proportioneel groot is in vergelijking met heupomtrek en lichaamsgrootte.
Overgewicht Het besluit van de wetenschappers was duidelijk: hun studie ontkracht de algemene overtuiging die stelt dat bier een specifiek effect heeft op de onderbuik.

"Bierconsumptie zorgt wel voor een verhoging van de middelomtrek, maar dat is veeleer gelinkt aan algemeen overgewicht", schreven ze in het European Journal of Clinical Nutrition.


Afvallen? Eet sterk ruikend voedsel!

Wil je nog een paar kilootjes kwijt voor de zomer begint? Probeer dan eens voedsel te eten met een sterke geur. Volgens Wageningse wetenschappers eet je daar minder van.

Hoe sterker de geur van voedsel, hoe kleiner zijn de hapjes die iemand ervan neemt, ontdekten de onderzoekers. Dat verklaart volgens hen ook waarom mensen muizenhapjes nemen van voedsel dat ze niet kennen of niet lekker vinden.

Bovendien ontstaat door het nemen van kleine hapjes sneller een verzadigd gevoel en eet je dus minder. De onderzoekers denken dat het toevoegen van aroma aan voedingsmiddelen mogelijk kan helpen om overgewicht tegen te gaan.

In het onderzoek van Wageningen University, TI Food & Nutrition en NIZO food research kregen de deelnemers vla te eten in het Restaurant van de Toekomst op de campus van de Wageningen Universiteit. Tegelijkertijd werd de geur van de vla rechtstreeks ingebracht in de neus. De proefpersonen mochten zelf bepalen hoeveel vla ze aten.

En wat bleek? Naarmate de de geur sterker werd, namen de deelnemers onbewust kleinere hapjes en aten ze minder. De wetenschappers schatten dat de inname van voedsel hierdoor met 5 tot 10% kan worden verminderd.
Bron: Wageningen Universiteit


Alli Orlistat 60 mg
Acht luie manieren om af te vallen

www.ad.nl 4 januari 2012 Speciaal voor de mensen die wel willen afvallen, maar geen zin hebben in een dieet en niet willen sporten, heeft The New Scientist een aantal deskundigen gevraagd naar luie manieren om overtollig vet kwijt te raken.

Laat je vaccineren
Griepje? Het zou kunnen dat je naast zakdoekjes ook nieuwe kleren nodig hebt. Nikhil Dhurandhar van een onderzoekscentra in Louisiana ontdekte dat het adenovirus-36, een bekend verkoudheidsvirus, een boost geeft aan het aantal vetcellen. Mensen met overgewicht hebben drie keer zo vaak antistoffen tegen dit virus als anderen, dit geeft aan dat ze besmet zijn (geweest) met dit virus. Zorg dus dat je deze griep niet krijgt en laat je vaccineren.

Relax Van extreme stresssituaties vallen mensen af, maar langdurige stress heeft een omgekeerd effect. Een recent experiment bij muizen toont bovendien aan dat een dieet deze stress kan veroorzaken en dit bijeffect houdt na het afvallen aan.

Doe een trui aan
De laatste dertig jaar worden huizen steeds beter verwarmd. Fiona Johnson, verbonden aan de Universiteit van Londen en Simona Bo van de Universiteit van Turijn, menen dat dit ons dikker maakt. Uit een onderzoek bij 1500 volwassenen blijkt dat mensen die de verwarming hoog zetten twee keer zoveel kans hebben om obesitas te ontwikkelen.

Eet proteïnerijk voedsel
Alison Gosby, verbonden aan de Universiteit van Sydney, zegt dat mensen onbewust willen blijven dooreten tot de dagelijkse hoeveelheid eiwitten binnen is. Mensen nemen daardoor meer calorieën tot zich als hun maaltijd minder eiwitten bevat. Eiwitrijke voeding zorgt eerder voor een vol gevoel.

Kijk naar de verpakking Bepaalde plastic verpakkingen en blikken bevatten stoffen die hormoonontregelaars afgeven aan de inhoud. Er zijn aanwijzingen dat deze stoffen, bijvoorbeeld in kaas- en vleesverpakkingen van Polyvinyl chloride, van invloed zijn op je schildklier.

Randy Nelson van de Universiteit van Ohio kwam erachter dat muizen die 's nacht werden blootgesteld aan licht 10 procent zwaarder werden dan soortgenoten, terwijl ze gelijke porties voeding kregen. Dit komt waarschijnlijk doordat de biologische klok ontregeld raakt en die is van invloed is op de stofwisseling.

Wandelen of joggen in een drukke stad is niet erg gezond. Vervuilde lucht inademen kan zorgen voor meer buikvet en maakt je cellen minder gevoelig voor insuline, hetgeen de kans op type 2 diabetes verhoogt, meldt Xiaohua Xu van de Universiteit van Ohio.

Slaap uit Te weinig slaap maakt je dik. Mensen met obesitas slapen gemiddeld 6,3 uur per nacht en mensen met een gezond gewicht slapen gemiddeld 7,2 uur. Rachael Taylor, verbonden aan de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland, ontdekte dat kinderen tussen de 3 en 6 die minder dan 11 uur per nacht slapen vaker overgewicht hebben op 7-jarige leeftijd dan andere kinderen


Overgewicht kan ook voordelen hebben

11 januari 2012 Overgewicht kan ook in je voordeel werken. Tenminste, als je ziek bent. Uit een onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat zieke 60-plussers maar beter wat te zwaar kunnen zijn. Ze blijken enkele maanden langer te leven dan leeftijdsgenoten die niet te zwaar zijn.

Onderzoekers volgden 15 jaar lang 4.000 mensen van 60 jaar en ouder. En wat bleek? Zieke mensen kunnen maar beter overgewicht hebben. Gemiddeld leef je dus langer als je iets te zwaar bent dan iemand met dezelfde aandoening zonder overgewicht.
Onderzoeker Stefan Walter laat weten op de website van het Erasmus MC: ‘De verklaring lijkt te zijn dat je dankzij overgewicht bepaalde reserves hebt. Nieuwe onderzoeken moeten duidelijk maken hoe het precies zit.’

Maar dit betekent niet dat er minder aandacht moet zijn voor de strijd tegen overgewicht. ‘Je hebt pas voordeel van overgewicht als je ziek bent’, zegt Walter. Het nut is dus betrekkelijk. En het blijft gewoon een feit dat je met overgewicht het risico loopt eerder ziek te worden. Je leeft dus langer, maar bent een groter aantal jaren ziek dan mensen met een gezond gewicht. Dat is een te hoge prijs’, aldus Walter.
Bron: www.healthylives.nl


Darmcellen; groter aantal bij mensen met overgewicht en diabetes

1 december 2011 Mensen met ernstig overgewicht en diabetes type 2 hebben meer cellen in hun dunne darm. Dat verklaart misschien waarom mensen met overgewicht en diabetes na het eten een hoger suikergehalte in het bloed krijgen dan mensen met overgewicht maar zonder diabetes.

Arts-onderzoeker Froukje Verdam van de afdeling Chirurgie van het Maastricht UMC+ ontdekte de aanwezigheid van de extra darmcellen. Verdam onderzoekt nog of mensen met ernstig overgewicht (obesitas) en diabetes moeilijker afvallen doordat de extra cellen meer suiker opnemen, waardoor er meer suiker in het bloed komt


Zo bestrijd je overgewicht: eerst sporten, dan pas diëten

27 november 2011 Iedereen weet dat de beste methode om gewicht te verliezen bestaat uit de combinatie van een gezond dieet met voldoende sporten. Maar wetenschappers ontdekten dat er een specifiek verband is tussen de twee: je moet éérst beginnen met sporten en pas daarna met het dieet.
Een team van de Harvard University analyseerde recente onderzoeken rond overgewicht om na te gaan of er inderdaad een neurocognitieve link is tussen fysieke activiteit en eetgewoonten.

"Uit die analyse bleek dat lichaamsbeweging ons stimuleert om gezond te eten", zegt onderzoeksleider dr. Miguel Alonso Alonso. "Wanneer je naast het diëten ook aan sport doet, is de strijd tegen obesitas veel effectiever en kan je het dieet ook veel langer volhouden."


Nederlanders met ernstig overgewicht in 20 jaar tijd verdubbeld

24 november 2011 Het aandeel Nederlanders met ernstig overgewicht verdubbelde in 20 jaar tijd, maar is wel lager dan gemiddeld in de OESO-landen. De uitgaven aan gezondheidszorg zijn echter in ons land hoger dan gemiddeld in de OESO. De levensverwachting van Nederlanders ten slotte neemt minder snel toe dan in veel andere OESO-landen. Dit blijkt uit de tweejaarlijkse publicatie Health at a Glance van de OESO.


Verdubbeling obesitas in OESO
Het percentage mensen in OESO-landen met ernstig overgewicht, obesitas, is de afgelopen 20 jaar bijna verdubbeld tot 17 procent. In Nederland lag dat met 12 procent in 2009 ruim hieronder. Het is wel in 20 jaar tijd verdubbeld. Ook in Nieuw-Zeeland is dat het geval. Het percentage mensen met obesitas in de VS en het Verenigd Koninkrijk is met ongeveer de helft gestegen. In het VK heeft inmiddels 23 procent van de mensen obesitas, maar de VS spannen de kroon met ruim één op de drie mensen. De landen met de laagste percentages zijn Japan en Zuid-Korea.


Te dun schadelijker voor vruchtbaarheid dan te dik

26 oktober 2011 Vrouwen met ondergewicht hebben minder kans om zwanger te worden dan vrouwen met overgewicht. Tenminste, dat zeggen wetenschappers. Het is bekend dat ernstig ondergewicht de kans op een zwangerschap verkleint, als gevolg van een daling van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Wetenschappers wisten echter niet dat ondergewicht schadelijker is dan overgewicht voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

Wetenschappers waarschuwen dan ook vrouwen die te mager zijn. Volgens onderzoeker Richard Sherbahn wordt er teveel aandacht besteed aan de gezondheidsrisico's van overgewicht. Maar de gevaren van ondergewicht worden grotendeels genegeerd volgens hem.

Volgens Sherbahn zijn veel vrouwen zich er waarschijnlijk niet van bewust dat te dun zijn schadelijk is voor hun vruchtbaarheid. Hij laat weten dat vrouwen die zwanger proberen te raken -op natuurlijke wijze of met een IVF-behandeling- moeten streven naar een zo gezond mogelijk gewicht.

Charles Kingsland, een gynaecoloog van het Liverpool Women’s Hospital zegt in Daily Mail: 'Voor sommige vrouwen is het zeer eenvoudig om zwanger te raken, maar voor anderen is het moeilijk en is het belangrijk om naar hun lichaamsgewicht te kijken.'
'Er is geen twijfel dat wanneer je gewicht bij je lengte past, je een hogere kans hebt om zwanger te raken', aldus Kingsland.


Online afvallen trend

20 oktober 2011 Uit een recent onderzoek is gebleken dat 50 procent van de vrouwen met een overgewicht, extra motivatie krijgt voor online afvallen of afslanken online wanneer zij geconfronteerd worden met een vriendin met hetzelfde probleem. Het onderzoek geeft verder aan dat de vrouwen die gemotiveerd raken om af te vallen geen steun behoeven van hun vriendinnen. Voor steun kijken de vrouwen veel eerder naar hun partner of zogenaamde mede afvallers.

Het onderzoek is middels een enquête uitgevoerd onder 340 vrouwen, waaruit 67 % aangeeft last van overgewicht te hebben. Ze geven allemaal aan een of meerdere vriendinnen te hebben met last van overgewicht. Verder hebben de ondervraagde vrouwen aangegeven dat 40 % van hen zich zorgen maakt over de gezondheid van hun vriendinnen welke last hebben van overgewicht. Echter geeft deze laatste groep vrouwen aan deze bewuste vriendinnen met overgewicht er niet op aan te spreken.


Meisjes met obesitas hebben grotere kans op hoge bloeddruk

17 oktober 2011 Meisjes met ernstig overgewicht hebben 9 keer zoveel kans op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk dan leeftijdgenootjes met een normaal gewicht en bij de jongens met obesitas is de kans op een hoge bloeddruk 3½ keer zo groot. En dan gaat het om een hoge systolische bloeddruk, de bovendruk.

Dit blijkt uit een Amerikaanse studie, gepresenteerd tijdens de American Physiological Society conferentie. Aan het onderzoek deden 1700 tieners mee. Tijdens het onderzoek werd het gewicht, bloeddruk en de lengte van de tieners gemeten. Hoofdonderzoeker dr. Rudy Ortiz zegt: “Overgewicht en een hoge bloeddruk vergroot het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, dit geldt voor iedereen met een te hoge BMI. Maar de resultaten uit deze studie laten zien dat meisjes een groter risico lopen dan jongens”. Een reden hiervoor kan zijn is dat 50 tot 60% van de meisjes, die aan het onderzoek meededen, minder lichaamsbeweging hadden dan de jongens, schrijft de BBC.


Wendy van Dijk helpt veel te zware mensen met afvallen in Obese

Oktober 2011 In het nieuwe RTL 4-programma ‘Obese’ worden zes personen met morbide obesitas een jaar lang gevolgd. In hun strijd tegen de kilo’s met als doel hun leven weer op gang te krijgen, worden ze bijgestaan door een team van deskundigen. In 300 dagen proberen zij de helft van hun gewicht te verliezen. Wendy van Dijk presenteert ‘Obese’ en in elke aflevering staat er één deelnemer centraal.

´Obese’ vanaf zondag 2 oktober 2011 op RTL 4


Slechts 3 kilo overgewicht verhoogt risico op hartfalen

23 december 2008 Als slechts 3,2 kilo te veel weegt, heb je al een hoger risico op hartfalen, een dodelijke aandoening die ervoor zorgt dat het hart geen bloed meer rond pompt. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Extra risico
De onderzoekers ontdekten dat hoe meer overgewicht je hebt, hoe groter je risico op hartfalen is. Ze bepaalden dat bij mannen van ongeveer 1,80 meter met elke 3,2 kilo extra het risico op hartfalen met 11 procent toeneemt. Mannen met obesitas hebben 180 procent meer risico op hartfalen.

Sport
Daarnaast keken de onderzoekers naar de effecten van sport en fysieke inspanningen op het risico op hartfalen. Hieruit bleek dat dit een positief effect had op zowel slanke mannen als degenen met overgewicht en obesitas. Ook blijkt dat onafhankelijk van de hoeveelheid sport dat een persoon beoefent, degenen met een hoger bmi meer risico op hartfalen hebben. Dit kan leiden tot aandoeningen als verstopte kroonaders en een hoge bloeddruk waardoor het hart verzwakt.


Ouderen steeds dikker

13 september 2007 AMSTERDAM- Ouderen worden steeds dikker. Van alle 65-plussers is 56,9 procent te dik. Dat zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen. Ruim 14 procent heeft obesitas (ernstig overgewicht). In totaal gaat dat om 0,3 miljoen personen.

Dat concludeert prof. dr. ir. Marjolein Visser die donderdag promoveert aan de Vrije Universiteit.

Volgens haar besteden huisartsen te weinig aandacht aan het overgewicht van hun patiënten. Ze denkt dat er veel winst valt te behalen als de dokters dat wel zouden doen.

Ouderen die te dik zijn, kunnen zich minder goed bewegen, hebben vaker last van suikerziekte en voelen zich vaker depressief.


Nederlanders weer zwaarder

11 september 2007 NIJKERK - Nederlanders zijn in vergelijking met vorig jaar gevarieerder gaan eten. Ook worden steeds minder tussendoortjes gegeten en wordt op vaste momenten gegeten. Toch zijn de Nederlanders gemiddeld zwaarder geworden dan in 2006.

Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek Gevecht om het maagaandeel van Q&A Research en Consultancy in samenwerking met Euroforum. Ruim 2500 consumenten hebben aan het onderzoek meegedaan.

Risico
Uit het onderzoek komt naar voren dat het aantal Nederlanders met een zogenoemde Body Mass Index (BMI) met verhoogd gewichtsrisico is toegenomen. De onderzoekers concluderen hieruit dat de vele gezondheidscampagnes de mensen bewust maken van overgewicht, maar dat een groot deel van de bevolking hier niets daadwerkelijk mee doet.

Ontbijten
Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders steeds vaker ontbijten. Dit jaar ontbijt 84 procent van de bevolking minimaal vijf keer per week.

Ook het nuttigen van tussendoortjes in de ochtend stijgt, terwijl in de middag en avond steeds minder tussendoortjes worden gegeten. Het aantal eetmomenten per week blijft de laatste jaren stabiel op 28 in plaats van de 21 van ontbijt, lunch en diner.

Uit eten
Ook eten Nederlanders steeds minder buiten de deur. Maar als ze uit eten gaan, besteden ze meer dan in voorgaande jaren. Verder snacken Nederlanders minder buitenshuis dan voorheen.

Nog maar 12 procent van de bevolking bezoekt minimaal één keer per week een snackbar, cafetaria of fastfoodrestaurant. Een op de vier ondervraagden zegt nooit een dergelijke eetaangelegenheid te bezoeken.

Het onderzoek Gevecht om het maagaandeel is in 2002 voor het eerst uitgevoerd en in 2004, 2006 en 2007 herhaald.


Brein ziet dik zijn als ziekte

30 juli 2007 - Zwaarlijvige mensen worden sociaal gezien vaker buitengesloten dan mensen met een gezond gewicht. Volgens Canadese onderzoekers komt dat omdat onze hersenen overgewicht zien als een teken van ziekte. Daardoor krijgen we - onbewust - de neiging om dikke mensen te mijden.

De Canadezen ontdekten dat bij het zien van een zwaarlijvig persoon dezelfde afweerreacties in het lichaam optreden als bij het eten van bedorven voedsel of besmetting met een virus. De aanblik van een dik iemand brengt ons lichaam letterlijk in de hoogste staat van paraatheid om besmetting met een ziekte te voorkomen.

Dit 'sociale' onderdeel van het immuunsysteem lijkt te zijn bedoeld om tekenen van ziekte, zoals huiduitslag, te signaleren en het eigen lichaam ertegen te wapenen. De wetenschappers spreken van een 'alarmsignaal' dat afkeer of zelfs walging kan veroorzaken.

Een aversie voor mensen met overgewicht heeft dus zeker niet alleen met de heersende schoonheidsidealen te maken, concluderen de onderzoekers.


Campagne zet aan om buikomtrek te meten

15 mei 2007 ANTWERPEN - De buikomtrek is een alarmsignaal voor onze gezondheid. Vrouwen met een buikomtrek gelijk aan of meer dan 80 cm en mannen met een omtrek gelijk aan of meer dan 94 cm lopen een verhoogd risico. Te weinig Belgen zijn zich daarvan bewust, en daarom is dinsdag de campagne www.mijnbuikomtrek.be gelanceerd.

Bijna één Belg op de twee weet niet dat de vetmassa op de buik een gevaar is voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van IPSOS van april dit jaar. Via de website en affiches zullen de Belgen ertoe worden aangezet met de lintmeter aan de slag te gaan en hun buikomtrek te meten.

De campagne focust op de huisdokter als spilfiguur bij wie mensen met te veel buikvet terecht kunnen voor een multidisciplinaire behandeling. Daarbij wordt ingezet op een verandering van levensstijl (lichaamsbeweging en voedingsgewoontes), maar ook medicatie op voorschrift en doorverwijzing naar geschikte dokters zijn mogelijk. De huisdokter gaat daarbij uit van realistische doelstellingen.

Meer over preventief meten overgewicht en gezondheid (met juiste maten, bovengenoemde zijn niet correct)


Minder dikke kinderen in suikerarme scholen

23 april 2007 STOCKHOLM - In Zweedse scholen waar snoep en suikerhoudende frisdranken zijn verboden, is het aantal kinderen met vetzucht of overgewicht in vier jaar tijd met 6 procent gedaald. Dit blijkt uit onderzoek dat maandag is gepubliceerd.

De proef is in tien scholen in Stockholm en omgeving gedaan met kinderen van zes tot tien jaar. Het verbod op overbodige suiker ging gepaard met het aanbieden van evenwichtige maaltijden.


Nederlanders vinden zichzelf te dik

2 januari 2007 RIJSWIJK - Een meerderheid (70 procent) van de Nederlanders vindt zichzelf te dik. Van hen wil een groot deel dan ook de komende maanden gaan lijnen, blijkt uit Afslank Onderzoek 2007 onder 750 mensen in opdracht van GezondheidsNet.

Het populairste dieet is dat van Sonja Bakker. Zij heeft inmiddels haar derde boek uitgebracht. Anderhalf miljoen mensen willen binnenkort gaan 'sonjabakkeren'.

Om af te vallen kiest eenvijfde van de Nederlanders voor een dieet. Vooral vrouwen doen dat. Van de mannen zegt 15 procent zich aan een dieet te (gaan) houden, constateren de onderzoekers.
Overgewicht slecht voor geheugen

16 oktober 2006 AMSTERDAM - Bij mensen met overgewicht nemen de hersenfuncties af. Dat concluderen Franse wetenschappers na een vijfjarig onderzoek naar de relatie tussen lichaamsgewicht en intellectuele vermogens.

De onderzoekers berekenden van 2223 mensen de Body Mass Index (BMI), de verhouding tussen gewicht en lengte. Mensen die een (te) hoge BMI hadden, bleken onder meer slechter in staat om woorden te onthouden.

Bij mensen die bij het begin van het onderzoek al met overgewicht kampten, namen de intellectuele vermogens in de loop van het onderzoek bovendien sterker af dan bij mensen die toen nog een gezond gewicht hadden.

Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers dat het overtollige vet de hormoonbalans verstoort. Ook zou in de hersenen een proces kunnen optreden dat vergelijkbaar is met aderverkalking.


Dikke mensen hebben grotere kans op galstenen

11 september 2006 BRUSSEL - Dikke mensen hebben een hogere kans op galstenen en maken daardoor meer kans op een ontsteking van de pancreas (alvleesklier). Dat stelt een team van specialisten van het Academisch Ziekenhuis van de Vrije Universiteit Brussel.
Zij deden onderzoek naar de relatie tussen overgewicht en een ongunstig verlopende pancreasontsteking.
Uit het onderzoek bleek dat patiënten met overgewicht een meer dan drie maal hogere kans hadden op een pancreasontsteking met ernstige complicaties. Zieken met nog meer overgewicht, met een body mass index van meer dan 35, hebben zelfs zeven maal meer kans op ernstige complicaties, aldus de onderzoekers.
Galstenen kunnen zeer pijnlijk zijn als ze de gemeenschappelijke uitgang van galblaas en alvleesklier blokkeren. Dat kan leiden tot alvleesklierontsteking, die bij sommige patiënten dodelijk is.


Alli Orlistat 60 mg


Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: