Delen wordt gewaardeerd!
Persoonlijke hygiëne?Persoonlijke hygiŽne vrouwen

Verzorg je intieme hygiŽne een tot twee keer per dag, met blote handen, niet met een washandje, en van voor naar achter om te verhinderen dat er ziektekiemen in de schaamspleet terechtkomen. Beperk je ook tot uitwendige lichaamsdelen. Vaginale douches zijn af te raden, behalve op doktersvoorschrift, omdat ze de beschermende flora beschadigen. En dat kan leiden tot uitdroging, irritaties en andere ongemakken.


Vermijd te agressieve producten. Gebruik een zachte zeep of een product speciaal voor de vrouwelijke intieme hygiŽne, al is dat niet onontbeerlijk. Probeer het product te vinden dat best bij je past. Let vooral op de pH (zuurtegraad) en de aanwezigheid van melkzuur (goed voor de vaginale flora). Als je een specifiek ongemak ondervindt, zoals ontsteking van de vagina, mycose of uitdroging, kan je een uitstrijkje laten nemen om de ideale pH van je producten te bepalen en eventueel een medische behandeling te volgen.


Een volledige epilatie is in de mode, maar opgepast voor irritaties. Haartjes hebben een beschermende functie tegen wrijvingen en infecties. Een onthaarde huid op die plek wordt sneller droog en gevoelig.


Het uitstrijkje om HPV, humaan papillomavirus, op te sporen, moet elke twee jaar gebeuren. Dat is de enige manier om baarmoederhalskanker op te sporen. Je kan het ook elk jaar vragen, maar de ingreep wordt maar een keer om de twee jaar terugbetaald.


Vanaf 30 jaar moet je zelf elke week je borsten onderzoeken. Een eerste mammografie kan tussen je 35ste en je 40ste. Vanaf 40 jaar is het aangeraden om dat elke twee jaar te doen. De mammografie wordt volledig terugbetaald tussen 45 en 65 jaar.


Versterkende oefeningen voor je perineum zijn heel je leven nuttig - niet alleen na een zwangerschap en een geboorte - om incontinentie van de urinewegen te voorkomen en voor een gelukkig seksueel leven. Hoe je perineum te versterken?


Persoonlijke hygiŽne Mannen

Het is aangeraden je twee keer per dag te wassen, vooral de penis. Het is daarbij belangrijk goed de voorhuid terug te schuiven, want de opeenstapeling van huidschilfers kan infecties veroorzaken. De voorhuid moet tijdens het wassen zo ver worden teruggetrokken dat je de eikel en het randje eronder goed kunt schoonmaken.

Smegma is huidsmeer van de eikel. Het zorgt ervoor dat de voorhuid goed over de eikel kan schuiven. Het is een witte, kleverige substantie, die kan gaan stinken, irriteren en ontsteken.

. Indien de voorhuid te strak is en niet heen en weer geschoven kan worden, kun je de eikel niet goed schoonhouden. Bij fimose, vernauwing van de voorhuid waardoor die niet volledig over de eikel schuift, kan je best een arts raadplegen om de voorhuid operatief verwijderen. Dit heeft hetzelfde effect als een besnijdenis.

Een simpel stukje zeep of een douchegel kan genoeg zijn. Maar soms is het slijmvlies van de eikel gevoelig aan te agressieve producten. Hun parfums kunnen allergische reacties veroorzaken. Bij rode vlekken of irritatie is een speciaal verzorgend product aangewezen.

Anno nu is ook bij mannen ontharen en scheren 'in', vooral bij de jongere generaties. Toch is het niet aan te raden. Als je last hebt van een condyloma - net als bij vrouwen gaat het om HPV - kan het letsel uitzaaien door te scheren en wordt de ziekte besmettelijker.

Onderzoek geregeld je eikel en controleer de basis van je penis en je scrotum op eventuele condylomata, die lijken op kleine gezwellen. Vanaf je 30ste is het aangeraden geregeld je teelballen te inspecteren en te controleren of er geen gezwel optreedt. En het allerbelangrijkste: vanaf 50 jaar is het essentieel om elke twee jaar, of zelfs elk jaar, je prostaat te laten controleren. Prostaatkanker is de derde meest voorkomende kanker bij mannen.


Persoonlijke hygiŽne studenten

Bij ruim twee derde van de studenten zit het met de hygiŽne wel goed. Volgens wetenschapper Kelly Reynolds van The University of Arizona moet je je handdoek wassen nadat je hem drie keer hebt gebruikt. Huidcellen en bacteriŽn trekken in de handdoek als je je ermee afdroogt. Na drie keer gebruiken is de handdoek aardig onhygiŽnisch geworden en moet hij vervangen worden. Als je daarnaast de handdoek niet goed laat opdrogen, of in een vochtige omgeving laat hangen, kunnen bacteriŽn nog harder groeien en is zelfs drie keer gebruiken soms te veel.


Persoonlijke hygiŽne collega's

Hoe zit het met de persoonlijke hygiŽne van je collega's? Een vieze werkplek die voor ergernis zorgt: ook de persoonlijke hygiŽne van collegaís is een bron van ergernis. Collegaís die naar zweet of naar sigarettenrook ruiken zijn ook geen feest om mee te werken, blijkt uit onderzoek. En wat dacht je van het hoesten en proesten zonder de hand voor de mond te houden, of het niet wassen van de handen na een bezoek aan het toilet.


Persoonlijke hygiëne: Mondverzorging
VRIJ VEILIG één pakje condooms!

Per 10 stuks inclusief verzendkosten Euro 1,90
Online verkoop: Stichting Jippy

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: