Delen wordt gewaardeerd!
Wat zijn pijnboompitten
Pijnboompitten zijn de zaden van een denneboom oftewel pijnboom
Pijnboompitten zijn de zaden van een denneboom oftewel pijnboom met de naam parasolden. De pijnbompitten komen vrij als je de kegels of dennenappels schudt. De pitten hebben een harde schil, die handmatig of machinaal moet worden verwijderd. In de winkels koop je meestal geschilde pijnboompitten.

De prijs van pijnboompitten is hoog omdat de oogst erg arbeidsintensief is en de bomen traag groeien. Bovendien heb je heel wat pijnappels nodig vooraleer je een kilo pitten hebt. Pijnboompitten zijn rijk aan olie en hebben een lichte harsachtige smaak. Vaak worden ze geroosterd om de smaak te versterken. Roosteren doe je droog, zonder olie of boter.


Pijnboompitten en gezondheid

Als je een afslankdieet volgt is het niet verstandig om pijnboompitten te eten. 100 gram pijnboompitten bevatten namelijk 635 kcal energie. Met name de aanwezige vetten, 52.5 gram vet per 100 gram pitten, zijn verantwoordelijk voor het grote aantal calorieŰn.
Het geluk is dat het voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten zijn. Pijnboompitten zijn goede bronnen van essentiŰle vetzuren die hersenen, hart en botten beschermen.

Verder zitten pijnboompitten boordevol vitamines, mineralen en eiwitten.

Pijnboompitten zijn een belangrijke bron van antioxidanten, die helpen om schade veroorzaakt door vrije radicalen tegen te gaan.

De enkelvoudig onverzadigde vetten verlagen de cholesterol waardoor er een verminderd risico van hart-en vaatziekten, beroerte en hoge bloeddruk is.

Vitamine K aanwezig in de pijnboompit helpt de botten te verstevigen en verbetert de bloeddoorstroming. Pijnboompitten zijn ontzettend gezond, rijk aan vitmainen, mineralen en eitwitten

Pijnboompitjes bevatten ook een deel lute´ne, een antioxidant die een positief effect heeft op het oog want hogere inname hangt samen met een lager risico op leeftijdsgerelateerde macula degeneratie. Lute´ne komt ook voor in groenten als veldsla, boerenkool, bleekselderij, spinazie, postelein en andijvie.


Verkeerde pijnboompitten

Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO bestaan er 29 soorten dennen met eetbare pitten, en het komt voor dat er verschillende daarvan in ÚÚn zakje belanden. Volgens Nederlands onderzoek blijkt de Pinus armandii de boosdoener. Als je gevoelig bent voor het pijnboompittensyndroom, is dat de soort die je moet vermijden. Ze smaken hetzelfde, maar een dag later merk je het verschil. Als je goed kijkt, zie je dat de P. armandii ovaal, kleiner en grijzig is, en P. koraiensis peervormig, geler en groter.

Wie ooit pijnboompittensyndroom heeft meegemaakt, vergeet het nooit meer. Een of twee dagen na het eten van pijnboompitten komt de metaalsmaak op; alles dat je eet krijgt een bittere, Ĺmetaligeĺ smaak. Het kan een tot twee weken duren voor dat weer weggaat.


Voeding en pijnboompitten
Italiaanse salade met pijnboompitten
Pijnboompitten worden gebruikt in salades. Om in salades te gebruiken is het lekker de pitten te roosteren in de oven, onder de grill of in de koekepan. Door het roosteren wordt de smaak versterkt. Roosteren in de pan doe je zonder boter en/of olie.
De pijnboompit wordt ontzettend veel gebruikt in de Italiaanse keuken. gemalen pijnboompitten zijn het belangrijkste bestanddeel van pesto.
Geroosterde pijnboompitjes worden toegevoegd aan slaatjes, sauzen, yoghurtdesserts, in groenten als broccoli en spinazie.
Pijnboompitten als bestanddeel van sauzen voor bij de pasta.
Pijnboompitten laten zich uitstekend combineren met Parmezaanse kaas.
Lekker pijnboompitten bij vleesgerechten met kalkoen, kip en lamsvleesschotels. Ook in visgerechten zoals bij gerookte zalm.


Voedingswaarde en pijnboompitten

100 gram pijnboompitten bevatten 635 kcal, 2,4 gram water, 27,0 gram eiwit, 13,5 gram koolhydraten, 52,5 gram vet7,5 gram verzadigde vetzuren en 3,6 gram vezels.
Vitamines in pijnboompitten voornamelijk vitamine B11.
Mineralen: kalium, fosfor, magenesium, calcium, ijzer en natrium.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: