Delen wordt gewaardeerd!
 quercetine
Wat is quercetine

Quercetine is een uit planten afkomstige flavonol, behorende tot de klasse flavono´den.
Quercetine komt voor in rode wijn, appels, uien, groene thee, grapefruit, zwarte thee, bladgroenten en bonen.
Quercetine wordt ook ingezet als voedingssupplement.


Quercetine en gezonde voedingEigenschappen van quercetineTNO ontdekt hoe quercetine in hartgezondheid bevordert

15-6-2011 TNO presenteert onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van quercetine, een natuurlijke antioxidant in thee en vele soorten groenten en fruit. Vanwege de verwachte positieve effecten van quercetine op ontsteking, oxidative stress en ongewenste celgroei, zou het een veelbelovend voedingsmiddel kunnen zijn om hart- en vaatgezondheid te bevorderen.

Onderzoekers van TNO gebruikten humane cellen en geavanceerde gen-analyse methoden om aan te tonen dat quercetine de ontsteking in de bloedvaten vermindert en hierdoor aderverkalking voorkˇmt. grapefruit bevat quercetine

Bevolkingsonderzoek duidde er al op dat mensen die relatief hoge hoeveelheden quercetine via hun voeding binnenkrijgen weinig voedingsmiddelen die veel quercetine bevatten zijn thee, appelen, druiven, citrusvruchten, tomaten, broccoli en groene bladgroenten. Quercetine is een polyfenol, een groep van stoffen waaronder ook antioxidanten vallen. Men verwachtte dat de gezondheidsvoordelen van quercetine optreden vanwege de antioxidatieve en anti-inflammatoire eigenschappen ervan. Dat heeft TNO nu bevestigd en achterhaald hoe quercetine precies werkt. Nu wordt het mogelijk er het maximale voordeel uit te halen.

Bijdrage een voorkˇmen ziekte en verhogen weerbaarheid
Robert Kleemann, senior wetenschapper bij TNO: "Wij streefden ernaar om twee hoofdvragen met ons onderzoek te beantwoorden: Heeft quercetine het verwachte anti-inflammatoire effect als het aan voeding toegevoegd wordt? En zo ja, hoe werkt quercetine in het lichaam? Als we beter begrijpen hoe ons lichaam op voedingsstoffen reageert, dan kunnen we deze kennis vertalen in concrete adviezen en zo een bijdrage leveren aan het voorkˇmen van ziekte en een verhoging van de weerbaarheid."


Raadpleeg een arts

Quercentine is een antioxidant en gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Behalve het cholesterolverlagende en ontstekingsremmende effect, heeft het dus ook een gunstige invloed op de prostaat. Advies is om voor het gebruik van dergelijke voedingssupplementen eerst een arts te raadplegen. Zeker in combinatie met het gebruik van geneesmiddelen.

Voedingssupplement quercetine is van invloed op prostaatmedicijn tamsulosine. Volgens onderzoek vergroot een combinatie van de twee middelen het risico op bijwerkingen. In het onderzoek blijkt dat de combinatie van beiden ervoor zorgde dat het effect van het medicijn op de bloedvaten tot maar liefst dertien keer werd versterkt en dus het risico op vallen als gevolg van een te lage bloeddruk aanzienlijk vergroot.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: