Delen wordt gewaardeerd!
Wat is reuma?

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen aan het bewegingsapparaat die niet zijn veroorzaakt door een ongeval of trauma.


Kenmerken van reuma zijn vaak ontstekingen, stijfheid, pijn en vermoeidheid. Vooralsnog zijn de meeste vormen van reuma niet te genezen, maar meestal wel te behandelen met medicatie of therapieŰn.


Iedereen kan reuma krijgen: mannen en vrouwen jong en oud. Reuma komt echter het meest voor bij vrouwen (in driekwart van de gevallen), en het openbaart zich vaker op oudere leeftijd. De meest voorkomende vorm van reuma is artrose.


Meer dan 650.000 Nederlanders hebben deze vorm van reuma, waarbij het kraakbeen tussen de gewrichten verslechtert en soms zelfs verdwijnt. Door de pijn, stijfheid, het verlies aan energie en de bewegingsbeperkingen heeft reuma enorme impact op het leven van de patiŰnt zelf.


Bijna eenderde van alle Nederlanders heeft last van gewrichtspijn. De oorzaak is niet bekend, maar er zijn steeds meer aanwijzingen voor het effect van voeding op het ontstaan en verergeren van deze klachten. De Artrose & Reuma Stichting stimuleert daarom wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van voeding en voedingssupplementen op het ontstaan en het behandelen van artrose en reuma.


Meer dan eenderde van alle Nederlanders heeft in meer of mindere mate gewrichtspijn en dus een reumatische aandoening. De meest voorkomende vorm van reuma is artrose, ook wel slijtagereuma genoemd. Deze chronische ziekte komt vooral bij ouderen voor. Een andere veel voorkomende vorm is reumatoïde artritis, ook wel ontstekingsreuma genoemd. Dit komt zowel bij jongeren als bij ouderen voor.


Mogelijke oorzaken artrose: kan een gevolg van sportletsels zijn, de kwaliteit van ons kraakbeen gaat erop achteruit, spelen erfelijke factoren een rol, heeft onze voeding ermee te maken? Vermageren en sporten om de kwaliteit van de spieren op te drijven is een optie, met name bij pijn in de knie dienen de dijspieren verstevigd te worden.Andere reumatische aandoeningen

Naast artrose kennen we meerdere reuamtische aandoeningen, de bekendste zijn:


Artrose: bewegen en afvallen

Een behandeling van artrose die gericht is op afvallen en bewegen leidt tot minder pijn en beter lichamelijk functioneren.


Mensen met artrose dreigen in een vicieuze cirkel terecht te komen: iemand met artrose heeft pijn bij het bewegen, gaat daarom bewegingen vermijden en stil op een stoel zitten. Door het stilzitten neemt de kans op overgewicht toe waardoor er extra belasting van de gewrichten ontstaat waardoor de pijnklachten zullen toenemen.


Onderzoek in het Brigham and Women's Hospital in Boston geeft aan dat het elke dag nuttigen van gesuikerde frisdranken artrose in de knieŰn nadelig beinvloed. Met name bij magere mannnen blijkt dit het geval te zijn. Gedurende het vierjarig onderzoek bleek de ruimte tussen de gewrichten met 0,59 mm af te nemen terwijl bij de mannen die geen gesuikerde frisdranken dronken dit maar 0,29 mm is. Voorts blijkt de artrose bij mannen met een normaal gewicht in combinatie met frisdrankgebruik sneller te verergeren dan bij mannen met overgewicht.
Bij vrouwen met overgewicht verergerde de aandoening sneller dan vrouwen met normaal gewicht in combinatie met frisdrankgebruik.


Een relatief kleine reductie van het lichaamsgewicht draagt bij aan het voorkomen van artrose. 5 kilo of 5% vermindering van het lichaamsgewicht verlaagt de kans op het krijgen van artrose.Behandeling reumatische aandoeningen

Vrijwel alle vormen zijn goed te behandelen mits de diagnose tijdig wordt gesteld. Belangrijk is dat je tijdig de huisarts bezoekt en je eventueel laat doorverwijzen naar een specialist.

Als je minstens 6 weken de volgende klachten hebt, raadpleeg je huisarts:


Roken en overgewicht vergroot kans op reuma

Roken en overgewicht (een BMI van 25 of meer) doen de kans op reumato´de artritis stijgen van 27 tot 60 procent. Uit onderzoek aan het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam blijkt dat mensen die roken, overgewicht en reumafactoren in het bloed hebben meer kans lopen om uiteindelijk reumato´de artritis te krijgen.

Gecitrullineerde eiwitten worden gevormd in het lichaam onder invloed van roken. Verder zorgt roken voor verhoogdfe kansen op ontstekingen in het lichaam.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: