Delen wordt gewaardeerd!
Link tussen overgewicht en artrose verhelderd

18 januari 2013 Vetweefsel verandert de hoeveelheden adipokinen in het lichaam, die weer effect hebben op het beloop van artrose. Dat blijkt uit onderzoek van Erlangga Yusuf.

Mensen met overgewicht lopen meer kans op artrose, ook wel gewrichtslijtage genoemd. Gedacht werd dat de extra kilo’s voor mechanische schade zorgen, maar mensen met overgewicht hebben niet alleen vaker artrose in hun knie- en heupgewrichten, ook de gewrichten in hun handen zijn vaker aangedaan


Purine vervijfvoudigt kans op jichtaanval

3 juni 2012 Voedingsmiddelen die rijk zijn aan purine, zoals vlees en zeevruchten, vervijfvoudigen de kans op een jichtaanval. Dat schrijven onderzoekers in het tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Het onderzoeksteam van de Boston University School of Medicine bestudeerde 633 mensen met jicht. Ruim driekwart van hen was man en de gemiddelde leeftijd bedroeg 54. Gedurende een jaar hielden de deelnemers informatie bij over hun gezondheid. Het beschrijven van het eetpatroon maakte hier ook onderdeel van uit.

Tijdens de 12 maanden vonden 1.247 jichtaanvallen plaats. De purine-inname was de twee dagen voor de aanval gemiddeld 2,03 gram. Op andere momenten (zonder jichtaanval) was de inname 1,66 gram per twee dagen. De deelnemers die veel purinerijke voedingsmiddelen nuttigden, hadden daarnaast een vijf keer zo grote kans op een jichtaanval dan degenen die het minst gebruikten.

Purine vind je vooral in vlees, vis en schaaldieren, bonen, erwten, linzen, havermout, spinazie, asperges, paddenstoelen, gist en alcohol. Dierlijke vormen van purine bleken lijken vaker tot een jichtaanval te leiden, dan plantaardige.
Volgens de onderzoekers heeft dit vooral te maken met de lagere hoeveelheid purine in plantaardige voedingsmiddelen. De plantaardige voedingsmiddelen bevatten namelijk ook voedingsstoffen die de kans op een jichtaanval weer verlagen


Overgewicht vergroot waarschijnlijk de kans op reumatische ziekten

18 december 2007 - Waarschijnlijk krijgen ook reumatische ziekten meer kans door overgewicht, denkt het Reumafonds.
Vetweefsel blijkt niet alleen een opslagplaats, maar het produceert ook allerlei hormonen en eiwitten die ontstekingsbevorderend zijn. Het immuunsysteem komt in actie en zorgt voor antistoffen. Deze constante strijd in het lichaam leidt brengt schade toe aan organen, zoals de bloedvaten.

Zelfs auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis zouden de kop op kunnen steken bij zo’n proces van constante ontstekingsactiviteit in het lichaam. Dit blijkt uit een bespreking van recente onderzoeken naar vetweefsel door de Spaanse bioloog Francisca Lago en haar collega’s in het decembernummer van het tijdschrift ‘Nature Clinical Practice Rheumatology’.

Bron: reumafonds.nl


Klinilyser helpt reumapatiënten

4 april 2007 NIJMEGEN - De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft een computerprogramma laten ontwikkelen, waarmee reumapatiënten binnen een dag weten hoe het met hun ziekte is gesteld en of zij andere medicijnen nodig hebben.

De zogenoemde Klinilyser toont bovendien aan welke behandelmethodes het effectiefst zijn.

De Sint Maartenskliniek is de grootste kliniek voor reumatologie en orthopedie in Nederland. Zo'n drieduizend reumapatiënten uit het hele land brengen gemiddeld vier keer per jaar een bezoek aan de polikliniek.

De Klinilyser maakt het in de toekomst mogelijk een deel van die bezoeken te schrappen, omdat thuis vragenlijsten ingevuld kunnen worden, zo verwacht het ziekenhuis.

Aanpassing
Met het computerprogramma kan een specialist nog dezelfde dag zien wat het resultaat is van testen die de patiënt heeft ondergaan. Ook verwerkt de Klinilyser gegevens van meetapparaten, zodat een vergroeiing in de ledematen meteen zichtbaar is.

Omdat reuma een ongeneeslijke en progressieve ziekte is, kan het ziektebeeld vaak veranderen en is aanpassing van de medicatie nodig.

Dossiers
De Klinilyser is volgens het ziekenhuis daarnaast nuttig voor het wetenschappelijk onderbouwen van effectieve behandelingen. Tot nu toe moest voor zulk onderzoek een grote hoeveelheid dossiers worden geanalyseerd, maar als het programma enige tijd werkt is met een druk op de knop te zien wat een behandeling doet bij een patiëntengroep.

Ook kunnen verschillende behandelaars van een patiënt makkelijker afstemmen welke methode zij hanteren.


'Reuma treft ruim 2 miljoen Nederlanders'

21 maart 2007 07 AMSTERDAM - Uit onderzoek is gebleken dat 2,3 miljoen mensen in Nederland kampen met een vorm van Reuma. Tweederde van die patiënten is nog geen 65 jaar, meldt de NOS.

Het Reumafonds en TNO hebben hier onderzoek gedaan bij mensen boven de 20 jaar. Omdat dit soort onderzoeken nog niet lang gedaan worden, kunnen de onderzoekers niet zeggen of het aantal patiënten de afgelopen jaren is gestegen.


'Reuma steeds beter te behandelen'

7 oktober 2006 ROTTERDAM - Reuma is steeds beter te behandelen. Steeds minder mensen hebben in de toekomst nog last van vergroeiingen aan hun vingers. Ook het aantal mensen dat door de ziekte in een rolstoel terechtkomt zal afnemen. Daarnaast kunnen patiënten veel vaker dan vroeger hun werk blijven doen.

Dat zegt de Leidse reumatoloog Tom Huizinga naar aanleiding van een congres over de ziekte dat zaterdag in Rotterdam wordt gehouden.

Revolutie
Huizinga spreekt van een revolutie in de behandeling. " Ik ben als arts getroffen door het leed dat de ziekte bij mensen kan aanrichten. Maar de laatste jaren kunnen we zoveel meer doen dan vroeger. Mensen kunnen deel blijven nemen aan het maatschappelijk leven, ze hoeven vaak hun baan niet meer op te geven. Ik ben er echt enthousiast over."

Kern van de nieuwe behandelingen is volgens Huizinga dat artsen de ziekte in een veel eerder stadium kunnen opsporen, en dus ook eerder in staat zijn met de behandeling te beginnen. Door steeds betere medicijnen wordt voorkomen dat de reuma veel schade aanricht aan het lichaam.

Volgens Huizinga is er een kleine groep patiënten die niet geholpen kan worden met de verbeterde behandelmethoden.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat 2,3 miljoen mensen van boven de twintig jaar aan een vorm van reuma lijden. Dit is veel meer dan werd gedacht. Tot nu toe ging men uit van 1,5 miljoen patiënten. Het Reumafonds vindt het grote aantal verontrustend.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: