Delen wordt gewaardeerd!
Rode pepers
de rode en groene peperplant, je hebt eenjarige peperplanten, ook zijn er meerjarige (struik-)pepers
Pepers komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Rode, gele en oranje pepers kunnen worden gedroogd. Je hebt eenjarige peperplanten die kunnen overwinteren, dus niet zo eenjarig! Daarnaast zijn er meerjarige (struik-)pepers die zelfs als kamerplant kunnen worden gehouden.

Rode peper is super gezond! Niet iedereen eet rode pepers. Rode pepers zijn nogal heet van smaak. Schroeiend heet zelfs, rode pepers, als je op een zaadje van de rode peper bijt krijg je allerlei lichamelijke oncontroleerbare gevolgen: je weet niet waar je het zoeken moet, je ogen beginnen spontaan te tranen en dat brandende gevoel kan heel lang duren. De scherpe smaak van de rode pepers wordt veroorzaakt door het zogenaamde capsa´cine. Capsa´cine lost nauwelijks op in water, maar wel goed in vet. Daarom helpt spoelen met water niet om de hete smaak weg te krijgen, maar melk wel. Capsa´cine stimuleert de receptoren op de tong, die gevoelig zijn voor hitte en pijn, wat een branderig gevoel geeft. Het branderige gevoel bevordert de spijsvertering, evenals de verhoogde lichaamstemperatuur.

Capsa´cine de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper, zorgt er ook voor dat je neus opengaat. In de bekende Fishermans friend zit ook capsa´cine. Dat maakt dit snoepje zo heet. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. O.a. Midalgan heeft ook het bestanddeel capsa´cine.


Rode pepers en vitaminen
rode pepers super gezond, boordevol vitamines en anti oxidanten
Rode chilipepers bevatten
Voedingswaarde per 100 gram rode peper (rauw):


Rode pepers en gezondheid
nog meer rode pepers super gezond, boordevol vitamines en anti oxidanten


Rode pepers en voeding
Pepers worden in erg veel gerechten gebruikt. Meestal fijngesneden pepers of gehakte pepers, dus pepers zonder steeltje.
Bij het verwerken van zeer scherpe pepers (zoals Madame Jeanette) is het raadzaam rubber keukenhandschoenen aan te trekken.

Groene pepers zijn in principe onrijp. Ze zijn veel milder dan de rode pepers. Pepers worden in erg veel gerechten gebruikt. Meestal fijngesneden pepers of gehakte pepers, dus pepers zonder steeltje. Snijd het rode vruchtvlees van de peper in de lengte in smalle reepjes. Meestal kun je een rode peper in 4 tot 8 reepjes snijden. Leg deze reepjes bij elkaar en hak ze met een scherp mes in kleine stukjes. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine of vijzel gebruiken. Pepers worden zelden ontveld. De heetheid van de peper zit voornamelijk in het zaad en de zaadlijsten.

Benamingen peper(producten): Rode (groene) peper, Jalapeno, Spaanse peper, Chilipeper (Nederlands); Chili pepper (Engels); Spanische Pfeffer, GewŘrzpaprika (Duits); poivron (Frans); pimiento picante (Spaans); peperone (Italiaans), Tabasco, cayennepeper, sambal.

Hoe kleiner een peper is, hoe heter hij is. Neem groene pepers of grotere rode pepers als je een mildere smaak wilt hebben. Ook het toevoegen van komkommer aan gerechten maakt de smaak minder scherp.

Peper in eten maakt dat mensen wat pittiger en actiever worden.

Door het eten van pepers te combineren met sporten en gezond eten, kan afvallen een stuk gemakkelijker worden,

Let op: peper is verslavend Het eten van gepeperde spijzen is verslavend. Je went niet alleen aan de pepersmaak, maar als reactie ter bestrijding van de pijn, maakt het lichaam endorfine aan. Hetzelfde goedje dat je de kick geeft bij heftig sporten, je 'high' maakt. En daaraan zijn nogal wat mensen verslaafd.


Rode pepers en andere lichamelijke reacties

Vreemd genoeg helpen chilipepers je af te koelen wanneer je het erg warm hebt, met name in de zomer. Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Je lichaam koelt af wanneer het zweet verdampt.

Cayennepeper dat van rode peper wordt gemaakt kun je in de wintermaanden in je sokken doen, waardoor je minder snel koude voeten krijgt.

In pepperspray komt een hoge dosis van de stof Capsicum voor. De officieele naam van pepperspray is Oleoresin Capsicum spray.


Zwarte peper als vetbestrijder

Piperine, de stof die ervoor zorgt dat zwarte peper scherp smaakt, kan de vorming van nieuwe vetcellen blokkeren. Dit blijkt uit een onderzoek van de Sejong Universiteit in Korea. Piperine vermindert het vetgehalte in het bloed. Een ruimer gebruik van piperine en zwarte peperextracten bij overgewicht en obesitas is te verwachten.

Zwarte peper wordt in de volksgeneeskunde al eeuwen lang gebruikt bij spijsverteringsklachten en ontstekingen.


Rode pepers in het nieuws
Rode pepers zorgen ervoor dat je gaat zweten waardoor het bloed naar je gezicht stroomt. Je lichaam koelt af wanneer het zweet verdampt.
De BBC besteedde in 2012 aandacht aan een nieuwe studie van de Nottingham University waaruit blijkt dat capsaicine, de stof die de scherpe smaak van rode pepers veroorzaakt, de mitochondriŰn van kankercellen aantast, waarna de betreffende cellen als het ware zelfmoord plegen. Gezonde cellen blijven daarbij onaangetast. Onderzoeker Dr Timothy Bates stelt dat capsaicine, evenals andere stoffen uit de familie der vanilloiden, het hart van de tumorcellen aantast, en dat daarmee mogelijk de achilleshiel van alle kankersoorten ontdekt is

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: