Delen wordt gewaardeerd!

WHO: Europeanen leven langer, maar roken, drinken en eten te veel

Roken en gezondheid
Leef gezond: stop met roken
Roken is gevaarlijk en verslavend. Stoppen met roken kan erg moeilijk zijn, maar als je rookt, mag dit feit je er niet van weerhouden het te proberen.

Het roken van sigaretten veroorzaakt longkanker, hart- en vaatziekten, longemfyseem en andere ernstige aandoeningen onder rokers. Het is veel waarschijnlijker dat rokers ernstige ziekten zoals longkanker krijgen dan niet-rokers. En wat denk je van je huid. Door het roken is er namelijk onvoldoende toevoer van zuurstof en bloed naar de huidcellen. Resultaat: een grauwe gelaat en een huid die zichzelf slecht kan herstellen en vernieuwen.


Een "veilige" sigaret bestaat niet. Rokers moeten steeds op de hoogte zijn van de gevaren van roken.
Nu stoppen met roken vermindert ernstige gezondheidsrisico's aanzienlijk.


Om de gezondheidsrisico's van roken te verminderen, is stoppen het beste wat u kunt doen; autoriteiten op het gebied van de volksgezondheid onderschrijven het roken van minder sigaretten of het overgaan naar merken met lagere gehaltes niet als een bevredigende manier om het risico te verminderen.


Ook passief roken veroorzaakt kanker!
Rookverbod is zinvol: meeroken is kankerverwekkend
Passief roken staat wel degelijk in de lijst van kankerverwekkende factoren. Het is ondertussen onomstotelijk bewezen dat blootstelling aan tabaksrook longkanker kan veroorzaken.


Roker: jij eet ongezond!

De sigaret is niet alleen de belangrijkste oorzaak van longkanker, maar zet de roker ook aan tot slechte eetgewoonten die zijn longrisico nog verhogen. De beste manier om longkanker te voorkomen, is uiteraard niet roken of er op zijn minst zo vlug mogelijk mee stoppen.


Er blijkt echter een andere factor bepalend te zijn voor de relatie tussen voeding en longkanker: de consumptie van groenten en fruit.


Heel wat studies hebben uitgewezen dat veel groenten en fruit eten, het risico op longkanker bijna kan halveren. Die gezonde gewoonte blijkt echter minder vaak voor te komen bij rokers.


De gevaren van het gebruik van supplementen en roken
rokende vrouwen hebben 15 % minder kans om het jaar daarop zwanger te worden.
Er zijn hierover enkele enquêtes uitgevoerd. De meeste wijzen uit dat rokers weinig groenten en nog minder fruit eten, vooral dan diegenen die meer dan 20 sigaretten per dag opsteken.


Door die slechte eetgewoonte kampen ze met tekorten aan vitamines A, C en E en aan bètacaroteen. Zo blijkt bètacaroteen een beschermende werking te hebben tegen longkanker, in elk geval bètacaroteen in voeding (in geel, oranje en rood fruit). Het is daarentegen bewezen dat inname van hoge dosissen bètacaroteen (wat via voeding onmogelijk is) bij rokers het risico op longkanker lichtjes verhoogt.
Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp:
\