Delen wordt gewaardeerd!
Negeren antirookverdrag WHO door Nederlandse overheid

25 juli 2013 Het ministerie van FinanciŽn houdt zich niet aan een internationaal verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over het ontmoedigen van tabaksgebruik. Dat schrijft het weekblad Vrij Nederland deze week op basis van eigen onderzoek.

In het WHO-verdrag staat dat landen die nieuwe regels maken om roken te ontmoedigen daarbij commerciŽle partijen met andere belangen buiten de deur moeten houden. Maar FinanciŽn is bereid op verzoek van de tabaksindustrie wetsteksten aan te passen, blijkt uit documenten die Vrij Nederland via een WOB-verzoek in handen heeft gekregen. Het departement zou de sector de gelegenheid bieden het beleid te beÔnvloeden.


Rookverbod op stranden en in parken in Frankrijk

Parijs 21 juli 2013 Franse steden moeten ervoor zorgen dat ze rookvrije zones krijgen en sigaretten verbieden op plaatsen waar mensen in de openlucht verblijven, zoals parken, stranden en voor scholen. Die oproep heeft de Franse minister van gezondheid, Marisol Touraine, dit weekend gedaan.


Wereldwijd verbod op reclames voor roken

19 juli 2013 De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil dat er wereldwijd een verbod komt op reclames voor roken. Dat blijkt uit het jaarverslag over de campagne tegen het roken dat de WHO publiceerde.

Momenteel geldt er in 24 landen een volledig verbod op reclame ter bevordering van roken en nog eens 100 landen hebben maatregelen tegen het roken opgelegd. De WHO vindt dit echter niet genoeg en wijst op de 67 landen die niets tegen reclame voor roken doen.


FinanciŽn gaan in rook op

1 juni 2013 Roken is sinds 2000 meer dan twee keer duurder geworden, terwijl de inflatie nog geen 30 procent was. In 2000 betaalde een roker omgerekend nog 3,21 euro voor 25 sigaretten. Anno 2013 is dat ongeveer 6 euro voor 19 sigaretten. Het aantal rokers daalde de afgelopen jaren slechts van 33 naar 26 procent.


Longfonds wil rookvrije schoolpleinen

25 maart 2013 Als het aan het Longfonds ligt, worden alle schoolpleinen rookvrij. Want in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kunnen scholieren op het schoolplein vaak gewoon een sigaret opsteken, zegt het fonds.


Maandag overhandigt het fonds in Nieuwspoort in Den Haag een rapport over rookvrije schoolterreinen aan staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. www.longfonds.nl


Stoppen met roken goed voor je hart

18 maart 2013 Uit onderzoek aan het Massachusetts General Hospital blijkt dat gestopte rokers bijna de helft minder hartaandoeningen hadden dan de doorrokers. Zelfs het 2 tot 5 kg dikker worden van de stoppers met roken liet hun risico op hartziekten halveren. Gewichtstoename is voor sommige mensen een belanrijke reden om niet te stoppen met roken. Als het gewichtstoename uit gezondheidsoverwegingen en niet uit cosmetische redenen is, bestaat er weer een excuus minder om te stoppen met roken!11 maart 2013 Ga eens naar de website tabaknee.nl.

Dit is de site van de stichting Rookpreventie waar onder andere de onderzoeksjournaliste Stella Braam en twee longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker strijden tegen de tabaksindustrie.

De longartsen vermelden op hun site: "De tabaksindustrie is een legale maar buitengewoon onethische bedrijfstak die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt".

Ook staan er namen van bestuurders en lobbyisten vermeld die zich inzetten tot behoud van de tabaksindustrie.

Hert persbericht van Tabaknee:
Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 19.000 mensen aan de gevolgen van roken. Dat is een enorm aantal, net zo veel als het aantal slachtoffers van de tsunami in Japan en meer dan tien keer zoveel als onze watersnoodramp in 1953. Het verschil is dat deze natuurrampen zich maar eenmaal voltrekken, terwijl de rokersramp jaar na jaar plaatsvindt.
De industrie ziet graag dat jongeren gaan roken, want zij vervangen de oudere rokers die hun tabaksgebruik niet overleefd hebben. Zo blijft het aantal rokers stabiel en de omzet gegarandeerd. Iedere dag beginnen in Nederland ruim 200 kinderen jonger dan 18, met roken; 70 van hen blijven hun hele leven roken en vijfendertig van hen zullen aan de gevolgen overlijden. De andere vijfendertig krijgen nare longproblemen.
De tabaksindustrie is een legale maar tegelijk ook een onethische bedrijfstak die ten koste van de gezondheid van de burgers de zakken van haar aandeelhouders spekt.Rokende vrouwen en overgang

5 maart 2013 Zware vrouwelijke rokers in de overgang hebben twee keer meer kans op algeheel tandverlies dan vrouwen die nooit gerookt hebben. Uit een onderzoek van de University at Buffalo onder ruim 5.000 vrouwen blijkt dat vrouwen in de overgang een hoger risico hebben op tandverlies als ze gerookt hebben. Dit onderzoek is gepubliceerd in het Journal of the American Dental Association.

Bij vrouwen in de overgang vallen de tanden vaker uit dan bij mannen in dezelfde leeftijscategorie. Dit tandverlies heeft niets te maken met poets- en flosgedrag of geregeld bezoeken van de tandarts.


Kinderen lopen meer risico op tandbederf als ouders roken

18 september 2007 LEUVEN - Vijfjarigen lopen drie keer meer risico op tandbederf als één van hun ouders rookt. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers van de K.U.Leuven om het effect te meten van de sensibiliseringscampagne "Tandje de Voorste" die Kind en Gezin in de regio's Waregem en Tielt in opstartte teneinde de mondgezondheid van jonge kinderen te verbeteren.

De gegevens over het rookgedrag dateren van het startonderzoek in 2003. Kinderen van rokende ouders lijden duidelijk meer aan tandbederf dan kinderen van niet-rokende ouders. Voor 3-jarigen is dat 10 versus 5 procent, voor 5-jarigen 42 versus 25 procent. Zelfs nadat rekening werd gehouden met andere verklarende factoren, zoals voedingsgewoonten, mondhygiŽne en sociale afkomst, blijkt er een duidelijk significant verband.

Tijdens de persontmoeting dinsdag in Leuven, waarop de gegevens werden voorgesteld, stelde Dr. Roos Leroy van de K.U.Leuven dat het verband ook al werd vastgesteld in internationale studies, maar de oorzaak nog onduidelijk is. "Mogelijk is het hoger tandbederf het gevolg van een verminderde weerstand bij de kinderen. Een andere hypothese is dat mondflora van rokende moeders meer schadelijke stoffen bevat die in het contact met kinderen worden doorgegeven", aldus Leroy.


Minder hartinfarcten door rookverbod Schotland

11 september 2007 DEN HAAG - Sinds in Schotland vorig jaar maart een rookverbod voor de horeca is ingesteld, is het aantal hartinfarcten er met 17 procent gedaald. Dat heeft STIVORO, een Nederlandse organisatie die roken tegengaat, dinsdag bekendgemaakt.

De cijfers komen volgens de organisatie van een congres dat kortgeleden in Edinburgh werd gehouden.

Ierland
In Ierland waar het roken in cafťs en restaurants inmiddels ook verboden is verklaard, zou het aantal hartaanvallen ook zijn gedaald, en wel met 11 procent.

STIVORO, verwacht dat ook Nederland vanaf volgend jaar zomer een daling mag verwachten van het aantal hartinfarcten. Dan wordt namelijk het rookverbod bij de Nederlandse horecazaken doorgevoerd.


Rokers hebben meer kans op Alzheimer

4 september 2007 AMSTERDAM - Rokers die het Alzheimer-gen niet hebben, lopen toch meer kans om dement te worden. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum stellen dit in het wetenschappelijk tijdschrift Neurology, dat dinsdag verschijnt.

De resultaten zijn gebaseerd op een grootschalig bevolkingsonderzoek. Daaruit bleek dat mensen die tijdens de studie rookten 50 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van dementie dan mensen die nooit hadden gerookt of waren gestopt met roken.

Aandoeningen
Volgens onderzoekster Monique Breteler kan roken op diverse manieren het risico op het ontstaan van dementie beÔnvloeden. Zo vergroot roken de kans op aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen.

Een andere weg is die van de zogeheten oxidatieve stress. Die ontstaat wanneer het lichaam te veel vrije radicalen bevat, die een restproduct zijn van chemische reacties in het lichaam.

Oxidatieve stress
Bij rokers komt oxidatieve stress meer voor dan bij niet-rokers en bij de ziekte van Alzheimer is ook sprake van toegenomen oxidatieve stress.

Anti-oxidanten in het voedsel kunnen het aantal vrije radicalen verminderen. Volgens Breteler tonen studies aan dat rokers minder anti-oxidanten tot zich nemen dan niet-rokers.

Risico
De onderzoekers maakten ook nog onderscheid naar mensen die wel een gen hebben dat het risico op Alzheimer vergroot en mensen die dat gen niet hebben. Uitkomst is dat personen met dat gen die roken geen verhoogde kans hadden op het ontstaan van Alzheimer.

Personen zonder dat gen die wel roken bleken daarentegen een 70 procent hogere kans te hebben op het ontstaan van Alzheimer.


Belgen komen met minder schadelijke sigaret

19 juni 2007 AMSTERDAM - Rokers kunnen binnenkort veel minder schadelijke sigaretten opsteken. Dat stellen Belgische wetenschappers. Zij zijn er naar eigen zeggen in geslaagd een veiliger substantie voor een alternatieve sigaret te produceren.

De negatieve effecten van meeroken verdwijnen totaal, lichten onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven toe. Verder zou in de alternatieve sigaret minstens zeventig procent minder nicotine zitten dan in normale.

De damp die de nieuwe sigaret produceert, bevat geen giftige stoffen voor de roker en zijn omgeving, stellen de onderzoekers. Ook zouden de sigaretten veel goedkoper zijn te maken dan traditionele exemplaren.

Kruiden
Ze zouden de roker lichamelijk en geestelijk kunnen bieden wat hij wil. Smaak en aroma zouden hetzelfde zijn. Details willen de Belgen niet geven. Zo beantwoorden ze de vraag of hun sigaret tabak bevat niet. Wel zeggen ze dat er geen kruiden in zitten.

Vrijdag wordt wat de Belgen een wereldprimeur noemen gepresenteerd. Spoedig daarna komt de sigaret in BelgiŽ op de markt, zegt een woordvoerder. Daarna zijn Nederland en Luxemburg aan de beurt. Volgens de woordvoerder komt de alternatieve sigaret ook in Frankrijk, Spanje, Rusland en China op de markt.


Vrouwen overlijden vaker aan longkanker

30 mei 2007 VOORBURG - Het aantal vrouwen dat aan longkanker overlijdt, is sinds 1970 ruim vervijfvoudigd. De reden daarvoor is dat vrouwen op grote schaal zijn gaan roken.

De vrouwen die in 2006 aan longkanker overleden, waren gemiddeld 67,3 jaar. Dat is 3,3 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd van de mannen die dat jaar aan de ziekte stierven.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2006 zijn 9400 inwoners van Nederland aan longkanker gestorven. Dat is 7 procent van het totaal aantal vrouwen dat dat jaar de laatste levensadem uitblies.

Ziekte
Het aandeel vrouwen dat aan longkanker overlijdt, blijft stijgen, maar dat van de mannen neemt al twintig jaar af. Dat komt volgens het CBS omdat roken pas na jaren tot de ziekte kan leiden.

Vrouwen zijn veel later dan mannen op grote schaal gaan roken. Toch sterven nog steeds tweemaal zoveel mannen als vrouwen aan longkanker.

Jongeren
Jongeren hoeven niet bang te zijn aan longkanker te sterven. Het aantal mensen onder 30 jaar dat aan de ziekte bezwijkt, is gering.

Bij mannen tussen 60 en 70 jaar en bij vrouwen tussen 50 en 60 jaar is longkanker echter bij ťťn op de zeven overledenen de doodsoorzaak. Tot de leeftijd van 60 jaar is de sterfte aan longkanker bij vrouwen hoger dan bij mannen.

Percentage
Zowel bij vrouwen als bij mannen is het percentage rokers de laatste decennia gedaald. Rookte eind jaren vijftig van de vorige eeuw 90 procent van de mannen, in 2006 was dat nog 34 procent. Het percentage vrouwen dat zich aan de sigaret of andere rookwaar waagde, nam in de jaren vijftig en zestig toe, maar daalde sinds 1970 geleidelijk tot 25 procent in 2006.


Sigaar en pijp iets minder slecht dan sigaret

19 april 2007 WAGENINGEN - Het roken van sigaren of pijpen is iets minder schadelijk dan het roken van sigaretten. Gemiddeld leven de sigaar- en pijprokers twee jaar langer dan de sigarettengebruikers.

Ook is de kans iets groter dat ze langer gezond blijven.

Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningse epidemiologe Martinette Streppel. Zij vergeleek de gegevens van mannelijke rokers uit de zogeheten Zutphen Studie, een groep mensen die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al sinds 1960 volgt.

Verkorten
Mannen die meer dan dertig sigaretten per dag roken verkorten hun leven gemiddeld met negen jaar. Gebleken is dat degenen die het bij maximaal tien sigaretten houden gemiddeld vier jaar korter leven. Daarmee is volgens Streppel bewezen dat het wel degelijk uit maakt of iemand veel of weinig rookt.

Gematigde rokers missen volgens de onderzoekster zo'n drie gezonde jaren in hun leven. Zware rokers missen maar liefst elf gezonde jaren.

Gezonde jaren
De gemiddelde sigarettenroker beleeft zes gezonde jaren minder. Sigaren- en pijprokers hebben gemiddeld vijf gezonde jaren minder.

Streppel stelt dat haar onderzoek bewijst dat roken altijd schadelijk is, alleen is het gebruik van een sigaar of een pijp iets minder schadelijk omdat er minder wordt geÔnhaleerd.


Wandelen vergemakkelijkt stoppen met roken

woensdag 28 maart 2007 Slechts 5 minuten per dag flink doorstappen kan rokers helpen om van de verslaving af te komen. Lichte vormen van lichaamsbeweging, zoals wandelen, verminderen de ontwenningsverschijnselen.

Deze conclusie volgt uit een review van 12 onderzoeken naar de samenhang tussen bewegen en verminderen van de afhankelijkheid van nicotine. De sterkte van het effect van lichaamsbeweging is opmerkelijk. Het effect zou zelfs vergelijkbaar zijn met die van nicotinepleisters. Omdat de effecten van lichaamsbeweging waarschijnlijk korte tijd aanhouden, komt de drang naar nicotine vanzelfsprekend terug enige tijd na het trainen. Wie wil stoppen met roken zou daarom ook andere maatregelen moeten toepassen om de kans op succes te vergroten.

Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat er meer dopamine wordt aangemaakt, wat de afhankelijkheid van nicotine vermindert.


Alcohol en sigaretten gevaarlijker dan ecstasy

23 maart 2007 06:28 AMSTERDAM - Alcohol en tabak zijn gevaarlijker dan marihuana en ecstasy. Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat vrijdag verschijnt in het medische tijdschrift The Lancet.

In hun artikel stellen professor David Nutt en zijn collega's van de universiteit van Bristol voor om verdovende en verslavende middelen op een andere manier te classificeren, en wel op grond van de werkelijke risico's voor de samenleving.

Alcohol en sigaretten komen dan in de top tien van gevaarlijkste middelen terecht. HeroÔne blijkt niet eens zo heel veel gevaarlijker dan alcohol, afgaande op de studie van Nutt.

Factoren
De onderzoekers wogen drie factoren mee bij het bepalen van de schadelijkheid van een middel: de schade aan het lichaam van de gebruiker, de mate waarin het middel verslavend is en de gevolgen voor de samenleving. Ze vroegen twee groepen experts - psychiaters die zijn gespecialiseerd in verslaving en wetenschappelijke of medische experts bij politie en justitie - om twintig verschillende middelen scores toe te kennen, waaronder heroÔne, cocaÔne, ecstasy, speed en LSD.

Vervolgens rangschikten Nutt en zijn collega's de middelen naar schadelijkheid. Uiteindelijk bleek dat beide groepen experts het met elkaar eens waren, maar dat de uitkomst niet strookt met de manier waarop gevaarlijke middelen in Groot-BrittanniŽ zijn geclassificeerd.

Heroïne
Heroïne en cocaïne kwamen in het onderzoek als gevaarlijkste drugs naar voren, gevolgd door barbituraten (slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen), en methadon. Alcohol komt op de vijfde plaats, tabak op de negende, en cannabis op de elfde. Onder aan de lijst staat ecstasy.

Volgens Nutt en zijn collega's is het huidige Britse classificatiesysteem slecht doordacht. Drugs worden in Groot-BrittanniŽ in drie categorieën ingedeeld, ogenschijnlijk naar de mate van schadelijkheid. Uit wetenschappelijk oogpunt is het uitsluiten van alcohol en tabak uit dat systeem volstrekt willekeurig, menen de onderzoekers.

Ziekenhuizen
Roken ligt ten grondslag aan 40 procent van alle aandoeningen die in ziekenhuizen worden behandeld, en de helft van de gevallen op de afdelingen spoedeisende hulp is toe te schrijven aan alcoholgebruik, aldus het artikel. De wetenschappers hopen dat hun onderzoek in Groot-Brittannië en daarbuiten een discussie zal aanzwengelen over de manier waarop drugs, ook maatschappelijk aanvaarde als sigaretten en alcohol, moeten worden gereguleerd.


Rokers hebben meer kans op psychische klachten

22 februari 2007 ZALTBOMMEL - Rokers kwamen bij de vuurwerkramp in Enschede extra slecht weg. Jaren na dato hebben ze twee tot drie keer zo veel kans op ernstige psychische klachten dan niet-rokers. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Psychotrauma in Zaltbommel.

Het gaat om een posttraumatische stress-stoornis, sterke angstgevoelens en gevoelens van vijandigheid, schrijft onderzoeksleider dr. Peter van der Velden in de Journal of Clinical Psychiatry. Ook rokers die andere ingrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt (verkeersongevallen, inbraak, geweld) hebben een hogere kans op dergelijke klachten.

"Het onderzoek roept de vraag op of stoppen met roken niet een goede keuze is om de kans op psychisch lijden te verminderen", zegt Van der Velden. "Want een ramp als die in Enschede kun je als individu niet voorkomen."

Vietnam
Volgens Van der Velden is nog maar zelden onderzocht of rokers een groter risico lopen op een posttraumatische stoornis (PTSS) en soortgelijke klachten. Een daarvan ging over Vietnam-veteranen, dat in 2005 werd gepubliceerd. Rokende veteranen hebben twee keer zoveel kans op PTSS dan niet rokende. Verder verwijst Van der Velden naar een studie uit 1993.

Naars
De Nederlandse onderzoekers ondervroegen 662 volwassenen uit Enschede. Sommigen hadden op die zaterdag in mei 2000 hun huis verloren. Twee ŗ drie weken na de vuurwerkexplosie werden ze geŽnqueteerd, achttien maanden later opnieuw en bijna vier jaar later weer.

Ter vergelijking ondervroegen de wetenschappers 526 Tilburgers ook drie keer. Ook de rokende Tilburgers die iets naars hadden meegemaakt, hadden een verhoogde kans op psychische klachten. Rokers liepen geen groter risico als ze niet iets traumatisch hadden meegemaakt.

Reacties
In het Vietnam-onderzoek is gebleken dat genetische aanleg een rol speelt bij het verband tussen roken en tussen PTSS. Daarbij komt dat roken leidt tot bepaalde chemische reacties in de hersenen. Die komen sterk overeen met wat er in de hersenen gebeurt van iemand met PTSS. Van der Velden ziet dat als een gedeeltelijke verklaring dat roken neurobiologische veranderingen versterkt.

Voor het onderzoek, dat werd verricht in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), werkte het Instituut voor Psychotrauma samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Bilthoven), Academisch Medisch Centrum/De Meren (Amsterdam) en de Universiteit Utrecht.


Jongeren met astma roken gewoon door

22 februari 2007 NIJMEGEN - Jongeren met astma roken even veel als jongeren zonder astma. Ook passen de ouders van een kind met astma hun rookgedrag nauwelijks aan.

Ze roken zelfs meer dan de ouders van een kind dat geen longprobleem heeft. Dat bleek donderdag uit onderzoek door de Radboud Universiteit in Nijmegen.

"Het aantal jongeren met astma dat rookt, is naar verhouding even groot als het aantal rokende jongeren zonder astma. Het heeft te maken met onwetendheid", zegt onderzoeker Roy Otten, die in maart op het onderzoek promoveert. Ze weten dat roken slecht is, maar niet dat de combinatie van roken en astma kan leiden tot onherstelbaar longemfyseem.

Doorroken
"Rokende ouders zorgen er dikwijls voor dat hun kinderen astma krijgen. Als de diagnose eenmaal is gesteld, blijven de ouders in veel gevallen roken. Ze passen hun rookgedrag niet of nauwelijks aan, wederom uit onwetendheid. Door gewoon te blijven roken, vergroten ze bovendien de kans dat hun kind uiteindelijk ook een sigaret opsteekt", aldus Otten.

Meedoen
Aan het onderzoek werkten 10.000 Nederlandse jongeren mee. "Op 12-jarige leeftijd zegt 1 procent dagelijks te roken. Op 17-jarige leeftijd is dat percentage gestegen tot 30 procent. Jongeren met astma willen niet voor leeftijdsgenoten onderdoen en roken gewoon mee."

Het onderzoek toont volgens Otten aan dat Nederland nog meer aandacht moet besteden aan preventie en aan voorlichting over de gevolgen van roken en astma.Rokers meer kans op psychische klachten na trauma

17 januari 2007 AMSTERDAM - Rokers die getroffen zijn door een ramp blijken tot driemaal zo grote kans te lopen op psychische klachten dan niet-rokers. Die conclusie trekt het Instituut voor Psychotrauma (IVP) na uitgebreid onderzoek onder 662 Nederlandse getroffenen van de vuurwerkramp in Enschede.

IVP vergeleek deze getroffenen op verschillende momenten met een vergelijkbare groep van 526 niet-getroffenen uit Tilburg. Gebleken is dat rokers na een aantal jaar een veel grotere kans lopen op ernstige psychische klachten. Het gaat daarbij onder meer om posttraumatische stress-stoornissen (PTSS), angstgevoelens, vijandigheid en irritaties.

Ook rokers die geconfronteerd zijn geweest met andere ingrijpende gebeurtenissen blijken een hogere kans te lopen op psychische klachten, zo concludeert IPV.

Risico
IVP noemt het opvallend is dat getroffenen van de vuurwerkramp die (eerder) gestopt zijn met roken, geen significant groter risico lopen op ernstige psychische klachten na verloop van tijd.

De conclusies zijn gepubliceerd in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Psychiatry


Minder roken verkleint kans op vroege dood niet

28 november 2006 LONDEN - Minder roken verkleint de kans op een vroegtijdig overlijden niet. Rokers die denken dat zij door te minderen de kans op een fatale ziekte kleiner maken, vergissen zich. Dat blijkt uit een Noors onderzoek waarbij bijna twintig jaar lang circa 51.000 vrouwen en mannen zijn gevolgd. Bij het begin van het onderzoek waren alle deelnemers tussen de 22 en 32 jaar oud.

De wetenschappers ontdekten dat mensen die eerst meer dan 14 sigaretten per dag rookten en dat aantal vervolgens met de helft terugbrachten, net zo veel kans maakten om aan verscheidene doodsoorzaken te overlijden als mensen die net zo veel waren blijven roken.

Vrouwen
Vrouwen die minderden bleken zelfs een grotere kans te hebben om te overlijden dan anderen. Tegen de BBC zeggen de onderzoekers deze uitkomst niet te kunnen verklaren.

De resultaten van de Noorse studie zijn gepubliceerd in het blad Tobacco Control. Stoppen blijkt de enige manier om het risico op hart- en vaataandoeningen of longkanker te verkleinen.

Zwangerschap
In Tobacco Control staat ook een Australisch onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat vrouwen die roken tijdens de zwangerschap hun kind als het ware 'programmeren' om later zelf te gaan roken. Kinderen van rokende moeders blijken zelf drie maal zo vaak te roken op veertienjarige leeftijd dan kinderen van vrouwen die niet rookten.

Als een rokende moeder tijdens de zwangerschap stopt en na de geboorte van het kind weer begint, blijkt haar telg niet vaker te roken dan kinderen van moeders die ook na de geboorte de sigaretten links lieten liggen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: