Delen wordt gewaardeerd!
Rooibos thee en gezondheid
vitaminen en mineralen in een kopje rooibosthee dragen bij aan een goede gezondheid
Rooibosthee bevat geen caffe´ne / the´ne en praktisch geen looizuur (tannine),
Rooibosthee bevat wel vitamine E, pro-vitamine A en een groot aantal mineralen, waaronder o.a. ijzer, kaliumcarbonaat en magnesium.

Dankzij de enorme hoeveelheid anti-oxidanten, die rooibosthee bevat, kan de werking van de vrije radicalen tenietgedaan worden. Vrije radicalen zijn ziekteverwekkers, die niet alleen de lichaamscellen, maar ook het afweersysteem aantasten.

Rooibosthee is rustgevend en 's avonds gedronken, bevordert hij een gezonde slaap.

Een uitgebreid Japans chemisch en klinisch onderzoek heeft aangetoond, dat rooibosthee stoffen bevat, die vooral voor de spijsvertering heel gunstig zijn.

Bij regelmatig gebruik werkt rooibosthee gunstig op de darmen, waardoor de stoelgang positief beinvloed word. Het in zeer beperkte mate voorkomen van looizuur (tannine) is hier mede verantwoordelijk voor: looizuur vertraagt namelijk de stoelgang. In verhouding tot zwarte thee bevat rooibosthee slechts een twaafde deel aan looizuur.

Rooibosthee bevat weinig of geen calorieŰn, is dus geen dikmaker en past dus uitstekend in de strijd tegen overgewicht.

Geef koude rooibosthee aan baby's die last hebben van darmkrampjes.

Rooibosthee toevoegen aan het kinderbadje i.v.m. luieruitslag of exceem is een uitwendige toepassing.

's-Ochtends en 's avonds je gezicht reinigen met rooibosthee zorgt voor een gezonde gezichtshuid.


Rooibosthee en bloeddruk
draagt regelmatig een kopje rooibosthee drinken bij aan verlaagde bloeddruk?
Een aantal theesoorten zijn vochtafdrijvend en kunnen daardoor de bloeddruk beinvloeden. Maar bloeddrukverlagend tot een correcte waarde is dus niet meer dan toeval. Als je er gevoelig voor bent kunnen meer dan 2 koppen rooibosthee per dag te veel zijn en lijden tot een verhoging van de bloeddruk.

Dus heb je al last van te hoge bloeddruk, hou de bloeddruk dan in de gaten als je regelmatig en veel rooibosthee drinkt.


Kwaliteit rooibosthee

Volgens een onderzoek van de Consumentbond bepaalt de hoeveelheid naalden in de rooibos thee de smaak en kwaliteit, niet de takjes die standaard mee verwerkt worden. Of de houtdeeltjes of takjes smaak en kleur geven is een twistpunt.

De opvattingen over de beste samenstelling van rooibosthee verschillen. Meerdere partijen uit de rooibosindustrie geven aan dat de kwaliteit van de thee beter is als er meer naaldjes inzitten. Anderen stellen echter dat een bepaalde hoeveelheid takjes nodig is voor de smaak van rooibos. De verhouding tussen takjes en naalden in rooibos is wel een kwaliteitsaspect, naast bijvoorbeeld de smaak, de kleur en de mate van fijnheid.

Tot ongeveer 15 jaar geleden bestond de Rooibos Raad die onder meer toezicht hield op de kwaliteit. Sinds deze raad is opgeheven, hebben alle producenten een eigen systeem om de kwaliteit van rooibos te bepalen.' Sinds 2005 bestaat the South African Rooibos Council, die zich ook bezighoudt met de kwaliteit van rooibos.


Wat is groen thee?

groene thee gezond Groene thee is afkomstig van de theeplant en heeft geen fermentatie proces ondergaan. Bij de oogst worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Handmatig plukken geeft het beste resultaat. De oogst kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden.

De beste kwaliteit groene thee wordt echter geplukt in de droge moessontijd. Het verschil tussen groene en zwarte thee ligt uitsluitend in het verwerkingsproces.

Bij groene thee worden de bladeren meteen na de pluk even gestoomd. Ze worden daarna bij een lage temperatuur verder gedroogd.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: