Delen wordt gewaardeerd!
Sapjes ter bevordering van de gezondheid

Voor de dagelijkse benodigde vitamines en mineralen vind je hieronder enkele shakes die de DJ's in het Glazen Huis Serious Request kregen ter vervanging van hun dagelijkse maaltijden.


Energie51

IngrediŽnten: 1/4 papaja, 5 aardbeien, 1/2 ananas, 1 appel, 10 gram verse munt, 1/4 limoen, appelsap
Bereiding: Alles in de blender en aanlengen met appelsap.


De munt in het drankje is een echte oppepper en de limoen smaakt niet alleen fris, het brengt ook de vermoeide geest weer op gang. De papaja zorgt voor 'een lang leven' en dat kunnen we allemaal wel gebruiken. Een echte energieboost!


Strawberry Fields 4 Ever

IngrediŽnten: 10 aardbeien, 1 perzik, 1 rijpe guave, 1 deciliter vlierbessensap, sinaasappelsap
Bereiding: Alles in de blender en aanlengen met sinaasappelsap.


De vlierbessen in dit sapje hebben een opmerkelijke betekenis. In Midden-Europa hopen jonge meisjes door een bloeiende vlierbloesem boven hun bed te hangen dat hun toekomstige lover in hun droom al langskomt. In de Wicca (hekserij) kun je beter van de boom afblijven, want zodra hij bijvoorbeeld afgefikt wordt, wordt jij vervloekt.
Verder zitten er alleen maar onschuldige, zoete vruchten bij.


Blood On The Dance Floor

IngrediŽnten: 1 grapefruit, 50 gram frambozen, 1/4 ananas, 1/2 rijpe banaan, 25 gram verse kokos, bloedsinaasappelsap.
Bereiding: Grapefruit uitpersen met een citruspers. Alles daarna (dus ook het grapefruitsap) in de blender en aanlengen met bloedsinaasappelsap.


De bloedsinaasappel versterkt je aderen en de grapefruit zorgt voor een kleine vitaminenbom. Verder verhoogt de framboos het libido


Popcorn

IngrediŽnten: 2 eetlepels maiskorrels, 200 gram spinazie, 1/2 avocado, 5 aardbeien, 1/4 limoen, 3 mm. rode peper, Sinaasappelsap
Bereiding: Ńlles samen in de blender, aanlengen met het sinaasappelsap


Mais, spinazie, avocado en rode peper zorgen voor wat hartigs, maar met de zoete aarbeien wordt het een... bijzonder geheel. Alle vitaminen en gezonde enzymen in de ingrediŽnten spreken voor zich. De avocado (oorspronkelijk een vertaling van 'teelbal' in het Nuhuatl, leuk feitje) is bijzonder voedzaam. Het bevat veel gezonde oliŽn en mineralen en is rijk aan proteÔne. Misschien is het sapje niet zo lekker, het is wel supergezond. Even doorbijten.


Mama Appelsap

IngrediŽnten: 1/4 galia meloen, 50 mililiter bosvruchtensap, 100 gram bosbessen, 1 mango, 6 aardbeien, appelsap
Bereiding: Ńlles samen in de blender, aanlengen met appelsap


De bosbessen zuiveren het bloed, gaan stress tegen en voorkomen diarree en nachtblindheid. Verder zit het sapje zo vol andere gezonde vruchten dat het barst van de vitamines.


Mon Cherie

IngrediŽnten: 125 gram kersen, 1 kiwi, 2 halve perzikken (uit blik), 1 handpeer, sinaasappelsap
Bereiding: Alles in de blender en weer aanlengen met de sinaasappelsap.


Kersen zijn het hoofdbestanddeel en staan symbolisch voor de lente. Daar kijken we allemaal naar uit. De sinaasappel is een citrusvrucht en deze staan symbool voor zure liefde en valse vriendschap.


Give It Away!

IngrediŽnten: 125 gram broccoli, 1/2 rode paprika, 1/2 komkommer, 1 handpeer, 1 centimeter verse gember, 1/4 limoen, heel klein stukje fijngesneden rode peper, tomatensap
Bereiding: De broccoli, paprika, komkomer en peer in de sapcentrifuge. Limoen erboven uitknijpen en in de blender. Daarna aanlengen met tomatensap.


Roodkleurig, vol groenten, vitamines en... smerig! Een soort pastasaus in een glas met een vleugje peer. Gember zou een verwarmend effect hebben op deze koude dagen en zorgt dat het bloed sneller gaat lopen. Daarnaast verhoogt het het libido. De rode peper in het geheel kan verslavend werken, dus pas maar op!


China Girl

IngrediŽnten: 10 lychees, 1/2 banaan, 100 gram mandarijnen (uit blik), 1/4 (kleine) honingmeloen, 2 gedroogde pruimen, ananassap
Bereiding: Alles samen in de blender en aanlengen met ananassap.


Zoet, zoeter, zoetst. De Chinezen weten wel raad met een suikerrijk sapje. De pruimpjes in de sap zijn in elk geval goed te pruimen. Maar let op: eet of drink er niet te veel van, want dit kan leiden tot diarree en helse buikpijn. MŠŠr in mindere mate is het goed. Sapje China Girl bevat ook ananas. Deze fruitsoort zorgt dat je spijsvertering op gang wordt gehouden en is rijk aan vitamine C, kalium, magnesium en foliumzuur.


Bloodlust

IngrediŽnten: 30 gram spruitjes, 1/4 stronk witlof, 1/2 rode biet, 8 zwarte olijven, 1/4 teen knoflook, 1 scheut kokosmelk, zuurkoolsap
Bereiding: Spruitjes, witlof en biet in de sapcentrifuge. Dat met de rest in de blender en aanlengen met zuurkoolsap.


Knoflook, spruiten en witlof... het is al-le-maal niet te hakken. Bij uitwendig gebruik is knoflook sterk antiseptisch. In oorlogen is het gebruikt bij de behandeling van wonden. Men gebruikt hiervoor het geperste sap, verdund met water.


Pussy Cat Dull

IngrediŽnten: 200 gram doerian, 1/2 banaan, 1/4 limoen, 1 centimeter gember, 10 centiliter wortelsap, ananassap
Bereiding: Doerian ontpitten en zonder schil in stukjes snijden. Limoen uitknijpen en alles samen in de blender doen. Aanlengen met ananassap.


Doerian, daar zit een flinke hand van in dit sapje. Zonder er te veel over uit te wijden, ruikt deze vrucht zů verschrikkelijk dat je in veel Thaise hotelkamers de vrucht niet mag eten. Waar het dan naar meurt? Sommigen noemen schimmelkaas, rotte uien of terpetijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat geloofd wordt dat je enorm potent wordt van de vrucht. De limoen en gember in het sapje hebben ook een sexy symboliek of geschiedenis. Neus dicht en doorslikken maar.


Coco Jambo

IngrediŽnten: 1/2 banaan, 10 aardbeien, 1 kiwi, 1 schijfje ananas, 3 eetlepels kokosmelk, 1 versnipperd blaadje citroenmelisse, ananassap
Bereiding: Alles in de blender en aanlengen met de ananassap


De kokosnoot wordt in sommige landen op een bijzondere manier uit de bomen geplukt. Voorbeeldje: apen worden de stam ingestuurd en komen met de vruchten naar beneden. De cintroenmelisse in de shake is een bijzonder ingrediŽnt. Enerzijds kun je het door je shampoo mixen om grijze haren weg te werken. Anderszijds verhelpt het klachten als je last van herpes hebt.


Useless Man

IngrediŽnten: 2 muntblaadjes, 1 mango, 1/2 avocado, 1 passievrucht (het vruchtvlees), 1/4 limoen, 5 geweekte rozijnen, ananassap
Bereiding: Limoen uitknijpen en met de rest samen in de blender. Aanlengen met ananassap.


Na wat dagen vloeibaar voer heb je wel zin in een frisse hap. Naast munt daarom een lekker fris limoentje. Om het toch een maaltijd te maken in dit sapje ook tomaat en paprika. Een grote rode bende. En deze keer eens niet zoet, maar zout! Jummie


Nightmare on air

IngrediŽnten: 1 schijf knolselderie, 150 gram broccoli, 1/2 courgette, 3 ontpitte zwarte olijven, 3 blaadjes basilicum, 1/4 teentje knoflook, wortelsap
Bereiding: Alles in de sapcentrifuge en aanlengen met wortelsap


Een sapje dat ergens tussen pastasaus, groenteshakes, erwtensoep en knoflookkots zit. Maar dan zit er wel een dot basilicum in. Volgens verhalen is het een heilig kruid, dus een religieus hart onder de riem. Daarnaast helpt het tegen hťťl veel klachten, uiteenlopend van reuma tot malaria tot buikpijn tot haarverlies.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: