Delen wordt gewaardeerd!
Hygiëne en seks
:
Iedereen houdt normaal zijn lichaam goed schoon. Geslachtsdelen mag je wel wat extra aandacht geven. Het maakt daarbij niet uit of je nu een jongen/man of een meisje/vrouw bent.

Je geslachtsorganen en anus kun je het beste goed schoon houden door regelmatig goed te wassen met alleen water. Te veel zeep gebruiken is eigenlijk niet goed voor de gevoelige huid. Het is beter bij het wassen van je geslachtsdelen geen gewone zeep te gebruiken.

Als alternatief kun je eventueel een pH-neutrale wasemulsie gebruiken. Als je een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel de huid dan heel goed na.
Kijk ook eens voor meer tips op Persoonlijke hygiëne


Seksule hygiëne: Verzorging voorhuid

Zowel jongens/mannen als meisjes/vrouwen hebben een voorhuid. Bij jongens/mannen is dat het dikke stukje huid dat je over de eikel heen en weer kunt schuiven. Bij meisjes/vrouwen is de voorhuid natuurlijk veel kleiner, maar het kan ook over de eikel van de clitoris heen en weer worden geschoven.

Strakke voorhuid mannen
Op jongere leeftijd bedekt de voorhuid strak de hele eikel en eindigt in een puntje. Zelfs als je een erectie of een orgasme hebt blijft de voorhuid op z'n plaats. Als je ouder wordt, gaat de voorhuid steeds losser en kan dan ook steeds verder over de eikel heen geschoven worden.

Door je regelmatig daar goed te wassen kun je helpen bij dat losser worden van de voorhuid. Als de voorhuid erg strak is en niet heen en weer geschoven kan worden kun je de eikel niet goed schoon houden en dat zou tot een infectie kunnen leiden.

Bij jongens/mannen verzamelt zich onder een strakke voorhuid een witte substantie die smegma heet. Het smegma ruikt sterk en kan tot een ontsteking leiden. Regelmatig goed wassen is dus belangrijk. Liefst elke dag. De voorhuid moet hiervoor teruggeschoven worden tot achter de eikel.

Bij meisjes kan hetzelfde gebeuren maar die hebben er minder last van.

Sommige mensen ontdekken seksuele hygiëne pas als ze gaan vrijen omdat het moeilijk gaat en pijn doet.


Vrouw en seksuele hygiëne

Iedere vrouw heeft afscheiding vanuit de schede (vagina): witte vloed. Het dient ervoor om de schede soepel en schoon te houden. De afscheiding is kleurloos of wit, jeukt niet en heeft geen nare geur.

De hoeveelheid afscheiding verschilt per persoon. Net als met zweten, zal de ene vrouw meer afscheiding hebben dan de andere. Ook de periode in de maand is van invloed: midden tussen twee menstruaties in is er de meeste afscheiding. Vlak voor en vlak na de menstruatie is er minder afscheiding en zal het ook minder helder (doorzichtig) zijn, tot witgeelachtig toe.
Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker wordt onder meer veroorzaakt door het seksueel overdraagbare HP-virus. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen baarmoederhalskanker op. Ongeveer tweehonderd tot 250 patiŽnten overlijden hier aan.

Deze vorm van kanker kan effectief worden opgespoord. Door de cellen van een uitstrijkje uit de baarmoederhals genetisch te onderzoeken, kan een betrouwbaarder diagnose worden gesteld.

Preventie en voorkomen van baarmoederhalskanker
Uit onderzoek naar het vaccin Gardasil blijkt dat als meisjes die nog niet seksueel actief zijn worden ingeŽnt, zij beschermd worden tegen 99 procent van de mogelijke infecties met hpv. Voor jonge vrouwen die minder dan vijf seksuele partners hebben gehad, betekent het vaccin een bescherming tegen 44 procent van de infecties.
Vanaf september 2009 krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar prikken tegen baarmoederhalskanker. De vaccinatie is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, heetgeen betekent dat het vaccin gratis is.

HPV thuistest, het humaan papillomavirus, het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken

Meer zelftesten

TIP: VRIJ VEILIG één pakje condooms!
Per 10 stuks inclusief verzendkosten Euro 1,90
Online verkoop: Stichting Jippy

Tips voor de vrouw
Tips voor de man
Besnijdenis

In sommige gevallen kunnen jongens op hun twaalfde jaar nog zo'n strakke voorhuid hebben dat ze ermee naar een dokter moeten om de voorhuid operatief te verwijderen. Dit heeft hetzelfde effect als besnijdenis.

Besnijdenis van jongen vindt ook plaats als religieus ritueel bij Orthodoxe Joden en Moslims. Soms enkele dagen na de geboorte, soms op 8 of 9 jarige leeftijd. In sommige westerse landen zoals de Verenigde Staten wordt de besnijdenis van jongens vaak gedaan uit zogenaamd hygiŽnisch oogpunt.

In sommige delen de wereld zoals Afrika worden meisjes ook besneden en erger dan jongens.


VRIJ VEILIG één pakje condooms!

Per 10 stuks inclusief verzendkosten Euro 1,90
Online verkoop: Stichting Jippy
Onderwerpen:
is dit mijn broek?

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: