Delen wordt gewaardeerd!Slechte orale hygiŰne

28 augustus 2013 Christine Markham en Thanh Cong Bui, twee wetenschappers van het Cancer Prevention Research komen met resultaten uit hun studie.

Mensen kunnen door hun tanden dagelijks grondig te poetsen de orale vorm van het humaan papillomavirus (HPV) voorkomen. Een infectie met dit virus kan leiden tot keelkanker.

Een slechte orale hygiŰne werd in het verleden al in verband geracht met hoofd- en nekkanker, maar dit werd nooit gelinkt aan infecties met HPV. Sinds we weten dat er een groot aantal keelkankers veroorzaakt worden door HPV, wilde we kijken naar het verband tussen een verwaarloosde orale hygiŰne en het aantal HPV-infecties', aldus Markham


50-plussers vrijen steeds vaker onveilig

19 februari 2013 Het aantal mensen met een soa is aan het toenemen. In Nederland is in alle leeftijdsgroepen een stijging waar te nemen. Echter wereldwijd neemt het aantal 50-plussers met een soa enorm toe.

Vooral over de groeiende groep ouderen met hiv zijn er grote zorgen. Van de bijna 1100 Nederlanders die in 2011 de diagnose hiv te horen kregen, was 20 procent 50 jaar of ouder.

In de jaren daarvoor was dat nog 14 procent. Verwacht wordt dat over tien jaar 30 procent van alle hiv-ge´nfecteerden ouder zal zijn dan 60 jaar. Het gaat hierbij vooral om mannen die seks hebben met mannen.

Expertisecentrum Soa Aids Nederland maakt zich grote zorgen om deze groep. 'Wie met hiv is besmet, loopt een grotere kans op ziektes die met ouderdom worden geassocieerd, zoals botontkalking en hart-en vaatziekten.'


Bij vergeten pil geen morning-afterpil meer

1 september 2007 AMSTERDAM - Vrouwen die één dag de pil vergeten in te nemen, hoeven geen morning-afterpil meer te slikken.

Ongeacht de week waarin zij de pil vergeten moeten zij die vergeten pil zo snel mogelijk alsnog slikken. Zij lopen geen verhoogd risico op zwangerschap.

Dat blijkt uit een nieuw advies van het Nederlands Huisartsen Genootschap, het Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie en de Rutgers Nisso Groep.

Daarover schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, dat zaterdag verscheen.

Adviezen
Eerder gaven deze partijen verschillende adviezen over het innemen van een morning-afterpil na het vergeten van de pil. Om hier een einde aan te maken hebben zij gezamenlijk een advies opgesteld dat is gebaseerd op een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In de huidige bijsluiters van pillen staat het advies om bij het vergeten van een pil in de eerste week van de strip de huisarts te raadplegen als er in de week vˇˇr het vergeten geslachtsgemeenschap heeft plaatsgevonden. Dat hoeft nu niet meer.

Meer
Wie meer dan één pil vergeet kan volgens het advies het beste naar de huisarts of apotheek gaan, vooral in de eerste week van de strip. Dit advies blijft dus ongewijzigd.


Jongeren en onenightstand op vakantie

20 augustus 2007 AMSTERDAM - Jongeren hebben vaak onenightstands op vakantie. Maar liefst tweederde van de jeugd heeft er geen moeite mee om een dergelijke kortstondige romance te beleven. Dat blijkt uit onderzoek van de voorlichtingssite HoeHetMoet.nl.

Niet iedereen lijkt zich bewust van de risico's die dat met zich meebrengt. Bijna een kwart van de jongeren (24 procent) gebruikt geen condoom tijdens het vrijen. Ruim een kwart heeft achteraf spijtgevoelens omdat ze seks hadden toen ze dronken waren.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 30 procent van de jeugd tijdens de vakantie met meer dan vier personen de lakens deelt. De Nederlandse jeugd heeft vooral goede seks met Italianen (38 procent) en Fransen (35 procent). Elf procent ergert zich daarbij wel aan het taalverschil.

Strand
De hotelkamer of de campingtent blijkt nog altijd de meest populaire plek voor seks (46 procent). Ruim een kwart prefereert het strand of een andere natuurlijke omgeving.

Experimenteren
De jeugd heeft volgens het onderzoek geen enkele moeite met experimenteren. Zestig procent experimenteerd tijdens de vakantie meer dan gewoonlijk. Twee op de tien jongeren hebben in de vakantie voor het eerst orale seks. EÚn op de tien beleeft zijn anale ontmaagding en een kwart heeft voor het eerst seks in het openbaar.

HoeHetMoet.nl heeft voor het onderzoek 1000 jongeren ondervraagd. De website, die in juni gelanceerd werd, toont onder meer expliciete instructiefilmpjes van seksuele handelingen. Naar eigen zeggen is de voorlichtingssite een groot succes.


Besnijdenis geeft niet minder seksplezier

28 juli 2007 TORONTO - Mannen die besneden zijn hebben net zo veel plezier tijdens de seks als hun seksegenoten die niet besneden zijn. Dit blijkt uit een Canadese studie. Tot nu toe werd aangenomen dat besnijdenis het seksuele genot vermindert.

Volgens de onderzoekers van de Mc Gill University in Montreal ervaren mannen zonder voorhuid dezelfde gevoeligheid voor tast en pijn in verschillende stadia van seksuele opwinding als die met voorhuid.

Veertig personen, waarvan de helft besneden is, deden mij aan het onderzoek. Tijdens het bekijken van een pornofilm kregen de deelnemers sensoren op de penis en onderarm om de seksuele prikkels te meten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift The Journal of Sexual Medicine.


aids bestrijden
Doorbraak in aidsvirus-onderzoek

29 juni 2007 DRESDEN - Duitse wetenschappers hebben genen van het aidsvirus uit menselijke cellen gesneden. Dat is een wereldwijde primeur, meldden Duitse media donderdagavond.

Door de verwijdering van de genen werden de ge´nfecteerde cellen genezen. De onderzoekers uit Hamburg en Dresden berichtten over hun "biotechnologische" doorbraak in het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift Science.

De Duitsers uiten voorzichtig de verwachting dat binnen tien jaar een therapie voor de genezing van aids kan worden gevonden. Tot nu toe geldt een infectie met het hiv-virus als onomkeerbaar.


Gebruik condoom niet populair bij jonge vrouwen

22 juni 2007 HOOFDDORP - Bijna de helft van de jonge vrouwen tussen de 18 en 26 jaar gebruikt nooit een condoom als ze seks hebben met mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het meidenblad Yes waarvan de resultaten vrijdag bekend zijn gemaakt.

Rond de 44 procent van de ongeveer 2.500 ondervraagden zegt nooit een condoom te gebruiken en 60 procent vindt vrijen zonder dit voorbehoedsmiddel 'veel intiemer'. De hoofdredacteur van Yes, Marijke Kolk, noemt de uitkomsten, 'vrij schokkend'.

"Een aantal jaar geleden, met de opkomst van aids, leek er veel meer aandacht te zijn voor het gebruik van condooms en de gevaren om het niet te doen. Meiden lijken daar nu heel makkelijk in", aldus Kolk.

Formaat
Kolk vindt het ook verrassend dat de helft van haar lezeressen het formaat van de penis belangrijk vindt. "Dat had ik ook niet gedacht. Bij vrouwen wordt vaak op formaten van verschillende lichaamsdelen gelet maar ik dacht dat dat bij mannen minder was."


Vaginale schimmelinfectie vaak onjuist vastgesteld

22 mei 2007 UTRECHT - Zonder goed lichamelijk en microscopisch onderzoek stellen huisarsten vaak vast dat vrouwen een vaginale schimmelinfectie hebben. Terwijl de kans heel groot is dat de patiëntes een andere vaginale aandoening hebben.

Dat stelt gynaecoloog in opleiding Marian Engberts van het UMC Utrecht in haar proefschrift.


Orale seks groter risico keelkanker dan roken of drinken

10 mei 2007 Maryland - Het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, zou ook in verband staan met keelkanker, dat meldt het Amerikaanse vakblad New England Journal of Medicine in zijn nieuwste editie. Orale seks zou een risicoverhogende factor zijn.

Een studie aan de medische faculteit van de John Hopkins University in Maryland toont aan dat de combinatie van het humaan papillomavirus (HPV), vaak verantwoordelijk voor baarmoederhalskanker en genitale wratten, met oraal seksueel contact met meerdere partners voor een verhoogd risico op bepaalde vormen van keelkanker zorgt.

Er werden in totaal 300 patiënten onderzocht, waarvan er bij 100 net keelkanker was vastgesteld. Degenen die daarvan ooit met het HPV besmet waren geraakt, hadden 32 keer meer kans om keelkanker te ontwikkelen. Dat cijfer ligt veel hoger dan de kans die rokers en regelmatige drinkers lopen op keelkanker.

Wie van de 300 deelnemers daarenboven orale seks had gehad met meer dan zes verschillende partners, had 8,6 keer meer kans om een kanker te ontwikkelen die het HPV aan de basis heeft.

"De gegevens uit de studie tonen aan dat een infectie met het HPV overdraagbaar is door orale seks", aldus de wetenschappers. "Oraal seksueel contact is zeker en vast gelinkt met keelkanker, al weten we niet of het mond-op-mond wordt overgedragen of op een andere manier".

"Kanker van de oropharynx (achterin de mondholte) is een zeer zeldzame kanker", aldus epidemiologe Maura Gillison. "Het is dus ook niet waarschijnlijk dat iedereen die ooit een HPV mondinfectie opliep ook keelkanker zal krijgen".

De studie toont ook aan dat roken of drinken geen verhoogd risico op keelkanker inhoudt voor wie ooit oraal besmet raakte met het HPV virus. "Het is werkelijk het virus dat de kanker veroorzaakt", meent dr Gillison.


Meer mensen testen zich op soa

11 april 2007 GRONINGEN - De GGD in Groningen heeft in 2006 een stijging opgemerkt in het aantal onderzoeken dat mensen gebruiken om te zien of zij besmet zijn met een soa of met het hiv-virus. Dit maakte de GGD Groningen woensdag bekend.

Het aantal onderzoeken naar een soa is met 17 procent gestegen.

Het aantal besmettingen met chlamydia, syfilis of gonorroe is echter gelijk gebleven. Wel is het zo dat chlamydia nog steeds de meest voorkomende soa is onder heteromannen- en vrouwen.

Hiv
Het gebruik van hiv-testen is toegenomen met 9 procent, waarbij het aantal infecties in de stad Groningen met 79 procent is gestegen.

Bij homoseksuele mannen komen vooral de soa's syfilis, gonorroe en hiv voor. Een steeds grotere groep jongere homoseksuele mannen is met syfilis of hiv besmet. Onder deze groep vindt meer onveilige seks plaats dan voorheen.


'Snellere behandeling hepatitis B kan veel levens redden'

20 maart 2007 AMSTERDAM - Tientallen sterfgevallen per jaar als gevolg van chronische hepatitis B kunnen makkelijk voorkomen worden. Dat stelt hoogleraar leverziekten H. L. Janssen dinsdag in het Reformatorisch Dagblad.

De hoogleraar zegt dat met minimale aanpassingen in de zorg het aantal slachtoffers kan worden teruggebracht van 200 naar 50 per jaar. Mensen die geïnfecteerd zijn met hepatitis B moeten eerder en beter worden behandeld, aldus Janssen, woordvoerder van de werkgroep hepatitis B-experts.

"Met een duidelijke richtlijn voor huisartsen is dat geen probleem. De ellende is dat zij nu niet altijd weten wat ze aanmoeten met een hepatitispatiënt. Behandeling is vooral geboden bij de groep geïnfecteerden die te maken heeft met actieve virusdeling en leverontsteking. Dat is zoĺn 30 procent", aldus Janssen in het dagblad.

GGD
Veel levens zouden kunnen worden gered als het samenspel tussen artsen, laboratoria en ziekenhuizen wordt verbeterd. Janssen vindt dat de GGD-regio's iedere besmetting moeten doorgeven aan de huisarts. Rotterdam doet dat al. "Het aantal patiënten bij wie het ziekenhuis tijdig de behandeling kon starten, is daardoor vergroot", aldus Janssen. "Qua organisatie is dat met weinig extra geld goed te doen."

Vaccinatie
De werkgroep hepatitis B-experts, waar Janssen woordvoerder van is, vindt dat hepatitis B moet worden opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma.

Volgens het CBS eist de ziekte in Nederland ruim twintig levens per jaar. Het officiële sterftecijfer ligt volgens Janssen echter rond de 200 per jaar. "Omdat hepatitis B als uiteindelijke doodsoorzaak vaak onbenoemd blijft bij patiënten die aan leverkanker overlijden is het officiŰle sterftecijfer veel te laag."

In Nederland zijn ongeveer 64.000 mensen ge´nfecteerd met hepatitis B. Dat is meer dan verdubbeling ten opzichte van 1991.


Alarm om 'sluipmoordenaar' hepatitis B

16 maart 2007 AMSTERDAM - De komende tien jaar sterven meer dan tweeduizend Nederlanders aan hepatitis B. De ziekte vormt een 'acuut probleem', waarschuwt een team van experts van ziekenhuizen en expertisecentra. Dinsdag bieden zij de Tweede Kamer een petitie aan met voorstellen voor een betere preventie en behandeling.

De werkgroep wijst erop dat er de komende tien jaar in Nederland waarschijnlijk twee keer zo veel mensen sterven aan hepatitis B dan aan aids. De politiek moet maatregelen nemen, stelt de werkgroep. Deze moeten zich niet alleen richten op preventie maar ook op een verbetering van de zorg.

De werkgroep die de petitie aanbiedt bestaat uit onder anderen experts van het Nationaal Hepatitis Centrum, Het Nederlands Genootschap voor Maag-, Darm- en Leverartsen, de Nederlandse Internisten Vereeniging, de Nederlandse Vereniging voor Hepatologie en het Erasmus Medisch Centrum.

Lever
Het Hepatitis B-virus kan leiden tot ernstige infecties aan de lever. Volgens een woordvoerder van het Erasmus MC geldt de ziekte als 'een stille sluipmoordenaar'. Veel mensen zouden een leveraandoening niet direct in verband brengen met hepatitis B. De werkgroep pleit er in de petitie onder meer voor het vaccin voor de ziekte te laten opnemen in het rijksvaccinatieprogramma.


Belangrijke factor hiv-besmetting ontdekt

5 maart 2007 AMSTERDAM - Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben mogelijk ontdekt welke cel een rol speelt bij de gevoeligheid voor besmetting met hiv. De zogeheten Langerhanscel beschikt over een eiwit dat het hiv-virus afbreekt.

Als dit eiwit niet goed werkt, is de kans op hiv-besmetting extra groot, melden de onderzoekers maandag.

Bij seksuele overdracht komt het hiv-virus eerst in contact met de Langerhanscellen. Deze cellen vormen een netwerk dat zich bevindt op plaatsen waar het lichaam in contact staat met de buitenwereld, zoals de slijmvliezen en de huid. Het eiwit dat zich op de Langerhanscellen bevindt, langerin, vangt het hiv-virus en vernietigt het voordat het virus andere cellen kan infecteren.

Als het eiwit niet goed werkt, verandert de beschermende rol van langerin in een virusverspreidende rol. De Langerhanscellen worden dan zelf besmet en verspreiden het virus door het hele lichaam.

Belangrijke stap
Volgens de onderzoekers is het cruciaal dat er therapieŰn worden ontwikkeld die de functie van langerin versterken. Dat zou volgens hen een belangrijke stap zijn in de strijd tegen hiv.


Bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren

1 maart 2007 AMSTERDAM - In het najaar begint een drie jaar durend bevolkingsonderzoek naar chlamydia onder jongeren. Alle jongeren in de regio Amsterdam, Rotterdam en Heerlen worden via een brief uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek.

Op een website kunnen de 315.000 jongeren aangeven of ze seksueel actief zijn en of ze mee willen werken. SOA Aids Nederland co÷rdineert de screening en maakte de plannen donderdag bekend.

Chlamydia is de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte. Ieder jaar raken 60.000 personen ge´nfecteerd door de ziekte.

Onvruchtbaar
Duizend vrouwen raken jaarlijks door chlamydia onvruchtbaar. Het merendeel van de besmette personen merkt niet dat ze de ziekte hebben. Voor SOA AIDS Nederland zijn dit de redenen om het bevolkingsonderzoek te initiŰren. Bovendien komt de ziekte bij jongeren en jongvolwassenen tussen de 16 en 29 jaar het meeste voor.

Buisje
Als de jongeren aangeven mee te werken, krijgen ze thuis een pakket toegestuurd. Voor de jongens zit er een buisje in om urine op te vangen. Dit monster kunnen ze dan naar een laboratorium sturen. De meisjes krijgen een test thuisgestuurd zodat ze zelf een uitstrijkje kunnen doen en naar het lab kunnen sturen.

Alle jongeren zullen ook een tweede keer worden opgeroepen. Volgens directeur Ton Coenen moet dit een duidelijk beeld geven hoeveel jongeren binnen een jaar een tweede besmetting oplopen. "Dan weten we ook hoe noodzakelijk onderzoek naar chlamydia is."

Stedelijke gebieden
Na dit onderzoek besluit het ministerie van Volksgezondheid of een landelijke screening op chlamydia nodig is en hoe die moet plaatsvinden.

SOA Aids Nederland heeft voor de regio's Amsterdam en Rotterdam gekozen omdat in stedelijke gebieden de ziekte meer voorkomt.

Heerlen is volgens Coenen een goede proefregio om te zien hoe in minderbevolkte gebieden een bevolkingsonderzoek het beste gehouden kan worden.


Meer Nederlanders met chlamydia en hiv

4 december 2006 UTRECHT - Afgelopen jaar is het aantal besmettingen met chlamydia en hiv toegenomen. Het aantal gevallen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) lijkt stabiel na een toename in de voorgaande jaren. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Volgens directeur Infectieziektenbestrijding Roel Coutinho ligt de oorzaak van de stijging waarschijnlijk eerder in het feit dat meer mensen zich laten testen, dan dat sprake is van een werkelijke toename. Hij presenteert de cijfers maandag op het Tiende Nationale Congres Soahivaids in Amsterdam.

Mannen
Chlamydia komt het meest voor. Besmetting gebeurt vooral veel bij jong volwassenen. Van alle nieuwe patiŰnten vorig jaar was 73 procent 25-29 jaar. Het aantal gevallen steeg met 15 procent tot 5.146. Het aantal hiv-gevallen steeg vooral onder mannen met homoseksuele contacten. Het aantal personen met gonorroe en syfilis daalde licht met respectievelijk 2 en 7 procent.

Van het aantal nieuwe hiv-patiŰnten bij het soa-peilstation ging het in 2005 bij 73 procent om een man met homoseksuele contacten. Van de geteste mannen in deze groep was 5 procent hiv-positief tegen 3 procent in 2003. Eenzelfde beeld is te zien bij Stichting HIV Monitoring. Van de bijna 1000 mensen waarbij jaarlijks in Nederland hiv wordt vastgesteld, is 52 procent homo- of biseksueel.

Hiv-besmet
Hun aandeel neemt net als in andere West-Europese landen toe. Bijna 12.000 mensen in Nederland zijn met hiv-besmet, blijkt uit officiŰle cijfers. Het werkelijke aantal volwassenen met hiv ligt echter veel hoger. Volgens schattingen gaat het om meer dan 18.000 mensen. De meesten weten niet dat zij zijn besmet: vooral bij heteroseksuelen is dat het geval.


Kwart Nederlanders heeft seksuele problemen

20 november 2006 UTRECHT - Ruim een kwart van alle volwassen Nederlanders heeft seksuele gezondheidsproblemen, als relatieproblemen, zorgen om hiv, onvruchtbaarheid, abortus, seksueel geweld of overmatig seksuele verlangen.

Meer dan twee miljoen mensen hebben professionele hulp nodig. Het gaat om een kwart van de vrouwen en een vijfde van de mannen. Relatieproblemen zijn de belangrijkste oorzaak van de zorgbehoefte. Iets meer dan de helft krijgt professionele hulp.

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 4000 mensen tussen de 19 en 69 jaar dat de Rutgers Nisso Groep donderdag presenteert tijdens het Nationaal congres Seksuele Gezondheid 2006.

Volgens de onderzoekers krijgen een miljoen mensen niet de hulp die ze nodig hebben. Dit komt omdat ze zelf de stap niet durven te zetten, ze de hulp te duur vinden, de wachtlijsten te lang zijn of omdat ze geen geschikte hulpverlener kunnen vinden. Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe dit probleem kan worden opgelost.

Onervarenheid
Uit het onderzoek blijkt dat de zorgbehoefte relatief groot is bij jongere mensen, degenen met een hogere sociale en economische status en bij etnische minderheden. Voor die laatste groep geldt dat traditionele sekseverhoudingen groter is dan bij autochtonen. Bij jongeren speelt onervarenheid een rol.

Over de oorzaak van hoge zorgbehoefte onder mensen met een hogere sociale en economische status tasten de onderzoekers in het duister. Als mogelijke verklaringen noemen zij onder meer veeleisend werk. Daarnaast blijkt seksuele agressie vaker vorm te komen bij deze groep. Dat heeft wellicht te maken met een combinatie van een hoge maatschappelijke positie en een relatief sterk gevoel van recht op seks, oftewel op een goed seksleven.


Orale seks kan amandelkanker veroorzaken

13 september 2006 STOCKHOLM - Hetzelfde virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, blijkt via orale seks ook tot kanker aan de amandelen te kunnen leiden. Die waarschuwing uiten onderzoekers van het Karolinska Instituut in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Zij zijn gealarmeerd door de sterke stijging van het aantal gevallen van amandelkanker in hun land en ook elders in de westerse wereld. Dat schreef de Zweedse krant Svenska Dagbladet woensdag.
In de afgelopen dertig jaar is het aantal gevallen van kanker aan de tonsillen in de regio Stockholm verdrievoudigd, terwijl andere vormen van kanker een stuk minder snel toenamen. De onderzoekers stellen dat de toename van de amandelkanker wordt veroorzaakt door verandering van de seksuele gewoonten en de daling van de leeftijd waarop mensen voor het eerst seks hebben.

Roken
Kanker aan de amandelen kan ook door roken komen. Maar het aantal rokers daalt. De stijging moet dus voor rekening van iets anders komen, zeggen de onderzoekers, wier rapport in het vakblad International Journal of Cancer wordt gepubliceerd.

Onderwerpen:
is dit mijn broek?

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: