Delen wordt gewaardeerd!
Senioren en ouder worden

Gezond ouder worden is meer dan lichamelijk gezond zijn: ook je levenslust en doel van het leven gaan meetellen. Naarmate je ouder wordt krijg je steeds meer grote veranderingen in je leven. Denk eens aan met pensioen gaan, lichamelijke veranderingen, het verlies van dierbaren, je onafhankelijkheid die je langzaam aan verliest. Veroudering brengt ook angst met zich mee.


De sleutel tot gezond ouder worden is hoe we omgaan met deze veranderingen en de daarmee gepaard gaande dagelijkse stress in ons leven. Probeer een vreugdevol leven te hebben en volop te genieten van de oude dag. Compenseer het gevoel van verlies met positieve gebeurtenissen in het leven.


Blijf sociaal actief, zorg dat je verbonden blijft met de gemeenschap en je dierbaren. Probeer nieuwe uitdagingen en geniet ervan, leer je aanpassen aan veranderingen. Je bent sterker en veerkrachtiger dan je denkt.


Omgaan met veranderingen

Langer leven betekent helaas ook meer veradneringen in het leven zoals verliezen. Maar verlies lijden, zeker als het om mensen gaat, maakt het leven kostbaarder. Wat je wel hebt ga je meer waarderen en je gaat meer genieten van de kleine dingen in je leven. Wees dankbaar voor hetgeen je wel nog hebt.


Verdring je gevoelens niet. Let op dat je gevoelens niet leiden tot depressies, wrok en woede. Ga je gevoelens niet uit de weg. Zoek een gezonde manier om je verdriet te verwerken. Praat eens met een goede vriend. Schrijf gebeurtenissen op in een dagboek.


Over een aantal zaken in het leven hebben we geen controle. Accepteer daarom zaken die je niet kunt veranderen. Wees je bewust van je beperkingen. De manier waarop je reageert op problemen in het leven kun je wel onder controle krijgen. Een gezonde dosis humor kan je hierbij helpen.


Beschouw veranderingen, groot of klein, als een persoonlijke groei. Denk na over gemaakte fouten en leer hiervan. Veeg uitdagingen en fouten niet onder het tapijt. Het negeren van problemen lost niets op. Probeer dagelijks aktie te ondernemen om bestaande problemen op te lossen. Werk hieraan. Elk klein stapje is een stimulans voor je zelfvertrouwen en laat je zien dat je niet machteloos bent.


De zin en betekenis van het leven

Je hebt zelf de mogelijkheid om inhoud aan je leven te geven. Je kinderen zijn het huis uit, je gaat met pensioen. Je hebt nu de tijd om nieuwe leuke avonturen te beleven. De mogelijkheden zijn eindeloos om meer vreugde aan je leven toe te voegen. Leer iets nieuws: een taal spreken of een instrument bespelen. Geniet van de natuur: wandelingen, vissen, fotografie. Ga eens naar een museum. concert, toneelstuk, cabaretvoorstelling. Ben jij die vrijwilliger waar verenigingen op wachten. Besteed weer tijd en aandacht aan een vroegere hobby. Lees eens een boek.


Lachen is gezond. Lachen is een ontzettend sterk medicijn voor lichaam en geest. Gevoel voor humor zorgt ervoor dat je evenwichtiger in het leven staat, je bent energieker, vrolijk en gezonder als je regelmatig lacht. Moeilijke tijden kun je beter aan als je met gevoel voor humor naar de absurditeiten in het leven kijkt.Hou aansluiting met anderen

Eenzaamheid en isolement zijn bedreigingen voor gezond ouder worden. Zorg dat je terecht kunt bij je netwerk van naaste familie, vrienden, kennissen en buren. Hoe ouder je wordt hoe meer mensen je verliest in je naaste omgeving. Probeer zo lang mogelijk sociaal actief te zijn. Breng regelmatig tijd door met je netwerk, mailen en bellen zijn mogelijkheden als je niet direct in staat bent om ze te bezoeken.


Maak nieuwe contacten. Sluit vriendschap met jongeren, andere culturen. Dit geeft meer energie en je leert het leven vanuit een ander perspectief te zien.


Zorg dat je niet dag in dag uit alleen bent. Breng meer tijd door met anderen. Reguliere contacten zorgen dat je positief in het leven blijft en niet depressief vereenzaamt.


Versterk je sociale banden. Ontmoet anderen. Doe vrijwilligerswerk. het helpen van anderen is een verrijking van je eigen leven en geet je bovendien een voldaan gevoel. Je ontmoet mensen die dezelfde interesses hebben.


In moeilijke tijden zoals na verlies van een dierbare of de omgang met een ziekte kan het nuttig zijn deel te nemen aan een praatgroep met gelijkgestemden. Zij hebben immers dezelfde uitdaging om er boven op te komen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: