Delen wordt gewaardeerd!
SOA seksueel overdraagbare aandoeningen

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa), is een ziekte die vooral wordt overgedragen door seksueel contact (gewoonlijk geslachtsgemeenschap, orale seks of anale seks).

De ziekteverwekker van een soa kan zich bijvoorbeeld bevinden in het slijm van de vagina, of in het sperma of achter de voorhuid. Wanneer contact wordt gemaakt met een partner kan de ziekteverwekker worden overgedragen. Daarvoor is soms een wondje nodig bij de ontvanger, maar dat is lang niet altijd het geval.

Veel soa′s zijn ook wel op andere wijze overdraagbaar, bijvoorbeeld door intraveneus druggebruik, intiem maar niet seksueel contact, of door bloedtransfusies.


Voorkomen SOA
Een goede manier om de kans op overdracht van soa′s tussen partners sterk te verminderen is het gebruiken van een condoom bij elk contact waarin de penis een rol speelt, en bij beffen een liklapje te gebruiken. Dit is echter geen garantie dat een soa niet zal worden overgedragen.

De enige echt veilige manier is om niet te vrijen met iemand die een soa heeft, maar men dient ook geen seksueel contact aan te gaan als men drager van een soa is.Geslachtsziektes

Geslachtsziektes zijn infecties aan de geslachtsdelen, die veelal overgedragen worden via seksueel contact. Sommige geslachtsziekten kunnen echter ook overgedragen via contact met besmet bloed, bijvoorbeeld door het gebruik van dezelfde injectienaald door meerdere mensen.

Omdat geslachtsziekten meestal via (onveilig) seksueel contact worden overgedragen, worden ze ook wel SOA′s genoemd: seksueel overdraagbare aandoeningen.Aids

Aids is een ernstige ziekte die niet te genezen is. Hiv is het virus dat aids kan veroorzaken. Het wordt daarom ook wel het aidsvirus genoemd. HIV verzwakt de afweer. Dat betekent dat je afweersysteem niet meer in staat is om bepaalde ziekteverwekkers goed te bestrijden.

De diagnose Aids wordt pas gesteld als HIV je afweer zo ernstig heeft aangetast dat je ziek wordt van een infectie die door een gezonde afweer bestreden zou kunnen worden. Sinds de ontdekking van dit virus in 1981 zijn wereldwijd miljoenen mensen gestorven aan aids.

Meer informatie Aids en HIV Stichting Aids FondsWat is aids? - Explania

Preventie voorkomen hiv:MRSA-bacterie ook seksueel overdraagbaar

11 januari 2007 ARLINGTON - De gevreesde ziekenhuisbacterie MRSA kan zich ook verspreiden door seksuele contacten. Dat hebben onderzoekers van de medische faculteit van de Columbia-universiteit ontdekt, meldde de Amerikaanse krant USA Today donderdag.

De wetenschappers hebben in Manhattan, New York, zeker drie gevallen aangetroffen waarbij de bacterie door seks van de ene persoon op de andere overging. Het is "een belangrijke voorheen niet-onderkende" vorm van overdracht, aldus de onderzoekers.Tips gebruik condooms
de standaarduitrusting bij het aangaan van sexueel contactEen op vijf loopt geslachtsziekte op

29 maart 2006 AMSTERDAM - Ruim een op de vijf Nederlanders (21 procent: percentage geldt voor de respondenten die zich ooit op een soa hebben laten testen) heeft wel eens een geslachtsziekte opgelopen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) in zes Europese landen. In het onderzoek werden ruim 1800 Nederlanders ondervraagd.

Elk jaar lopen naar schatting 100.000 Nederlanders een soa op. Vooral ouderen gaven in het onderzoek aan dat ze wel eens te maken hadden gehad met soa. Van de 55 plussers was dat 32 procent terwijl in de groep tot 35 jaar 13 procent ziek was geworden door seks.

De kennis over soa in Nederland is groot. Bijna alle ondervraagden (99 procent) waren bekend met de term. Vooral hiv en syfilis zijn bekend als geslachtziekten.

Controleren: Vergeleken met andere landen laten Nederlanders en Britten zich het minst op aandoeningen controleren: 16 procent. In Frankrijk had bijna de helft (49 procent) van de ondervraagden ooit wel eens een test laten doen. Maar in dat land blijkt de angst voor een geslachtsziekte ook het grootst. Ruim vier op de tien Fransen (41 procent) is bang iets op te lopen terwijl het daadwerkelijke aantal getroffenen met zestien procent laag ligt.

Opvallende uitkomst in het onderzoek was dat onder Nederlanders die ontevreden zijn over zijn of haar seksleven, het aantal soa-gevallen hoger was dan onder de tevreden vrijers: 25 tegen 17 procent.
Bron: Nu.nl


Zuid-Limburgse jongeren vrijen onveilig

In Zuid-Limburg is meer seksueel risicogedrag dan in de rest van Nederland. Vooral jongeren tussen de 15 en 30 jaar en homoseksuele mannen denken dat het allemaal zo'n vaart niet loopt en vrijen vaker onveilig.

Als gevolg daarvan stijgt het aantal gevallen van soa in Zuid-Limburg sterker dan in de rest van Nederland, aldus de GGD Zuid-Limburg, die daar onderzoek naar deed.
Conclusies
De gegevens over soa en seksueel gedrag in Zuid-Limburg laten zien dat er een toename is van seksueel risicogedrag en het aantal soa-infecties. Soa kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Kijkend naar trends is de toename van het aantal chlamydia-infecties in Zuid-Limburg opvallend. Verder blijkt dat nog lang niet iedereen bereikt en getest wordt.

website GGD Zuid-Limburg


Wat is Hepatitis C? (Nederlands) - Explania
Hoe kan Hepatitis C behandeld worden? (Nederlands) - Explania


Onderwerpen:
is dit mijn broek?

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: