Delen wordt gewaardeerd!
De meest voorkomende geslachtsziekten zijn:

Baarmoederhalskanker
Baarmoederhalskanker wordt onder meer veroorzaakt door het seksueel overdraagbare HP-virus. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen deze ziekte op. Ongeveer tweehonderd tot 250 patiŰnten overlijden.


Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte. Deze geslachtsziekte komt met name voor bij vrouwen, bij tieners en twintigers. Mogelijke symptomen: slijmerige, pusachtige vaginale afscheiding; bloedverlies tussen de menstruaties; pijn bij het plassen of pijn in de onderbuik; anale irritatie, jeuk of slijmerige afscheiding; keelontsteking (na orale sex).

Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft dat chlamydia de meest gevonden soa is. Het aantal chlamydiagevallen is in 2012 weer gestegen. Van alle 15- tot 19- jarige heteroseksuele bezoekers aan de soa-poli bleek 19 procent een chlamydia-infectie te hebben.


Genitale wratten
Bij genitale wratten gaat het om een geslachtsziekte, die wordt veroorzaakt door het papillomavirus. Genitale wratten zijn kleine, een beetje bloemkoolachtige, bultjes. De kleur van de wratten varieert van licht rood tot grijzig geel.


Herpes genitalis
Herpes is een veelvoorkomende geslachtsziekte, veroorzaakt door een virus. Het eerste symptoom is meestal een branderig gevoel. De huid kan wat jeuken. Meestal begint dit 2 tot 20 dagen na het onbeschermde seksuele contact.


Gonorroe
Gonorroe is de oudst bekende geslachtsziekte, veroorzaakt door een bacterie. Bij mannen wordt het ook wel ′een druiper′ genoemd. De ziekte komt bij zowel jongens als meisjes voor, maar meisjes hebben heel vaak geen klachten. Het is voor hen echter wel gevaarlijk omdat de infectie via de baarmoeder kan opstijgen naar de eileiders en eierstokken. Bij zowel mannen als vrouwen kan gonorroe indien onbehandeld leiden tot onvruchtbaarheid.


Hepatitis B
Hepatitis B is een geslachtsziekte die niet gemakkelijk te herkennen is, omdat ze tot uiteenlopende klachten leidt. Bekende klachten zijn moeheid, lusteloosheid, geelkleuring van oogwit, ontkleurde ontlasting en donker geel/bruine urine. Deze ziekte kan voorkomen worden door condoomgebruik, vaccinatie, schone naalden en monogamie.


Trichomonas
Trichomonas is een veelvoorkomende soa. Je krijgt het door onbeschermd seksueel contact, maar mogelijk ook door een gedeelde handdoek. Het is meestal niet ernstig, meer vervelend. Vaak komt trichomonas voor in combinatie met andere geslachtsziekten, zoals gonorroe of chlamydia. Symptomen bij mannen zijn jeuk aan de penis en afscheiding met een nare geur; bij vrouwen jeuk aan de vagina, een schuimende, grijswitte tot groengele stinkende afscheiding, pijn bij het plassen en rode, gevoelige schaamlippen.


Syfilis
Syfilis is een geslachtsziekte, die zeer ernstige gevolgen kan hebben als je er niets aan doet. Net als andere geslachtsziekten gaat syfilis meestal niet vanzelf over! Wassen of ontkennen helpt niet. Als je wilt weten of je besmet bent, moet je je laten testen. Dit kan niet onmiddellijk, maar pas 6 tot 12 weken nadat je de besmetting hebt opgelopen. Syfilis kan drie stadia doorlopen:




HIV
HIV is een virus dat onder andere door seksueel contact wordt overgedragen. Het is een uiterst gevaarlijke geslachtsziekte, omdat het tot AIDS kan leiden en dodelijk kan zijn. Het wordt ook wel het aidsvirus genoemd.

HIV is een afkorting van het Humane ImmunodeficiŰntie Virus. Er zijn 2 typen: HIV-1 en HIV-2. De laatste komt in Europa niet zoveel voor, maar wel in Afrika.

Besmet zijn met HIV is niet hetzelfde als Aids hebben. Het kan nadat je het hebt opgelopen namelijk jaren duren voor je echt ziek wordt.

Ongeveer de helft van de mensen die besmet is merkt hier in eerste instantie niets van. Dat is gevaarlijk omdat ze het zonder het te weten kunnen doorgeven aan anderen.

HIV tast langzaam maar zeker het immuunsysteem aan. Ziektekiemen die bij een gezond iemand door het lichaam worden vernietigd zijn nu in staat te overleven en infecties en ziekten te veroorzaken, zoals kanker.

Informatie voor mensen met HIV en betrokkenen is te vinden op de webpagina van HIV vereniging Nederland


Gardnerella
Dit is eigenlijk geen soa, maar een verstoring van de zuurgraad van de vagina. Hierdoor krijgen bepaalde bacteriën de kans overmatig te groeien. Het kan ontstaan door seksueel contact, maar ook als de vulva met zeep wordt gewassen of als een tampon te lang wordt ingehouden. Symptomen zijn jeuk en een grijswitte afscheiding uit de vagina, die zurig ruikt en zelfs een vislucht kan hebben.

Zie ook candida schimmelinfectie


Schaamluis
Schaamluizen zijn insecten die zich aan de basis van haren hechten. Ze worden ook wel platjes genoemd. Ze worden overgebracht door seksueel contact en beschouwd als een geslachtsziekte. Maar je kunt ze ook krijgen via besmette handdoeken, beddengoed en kleding.









Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: