Delen wordt gewaardeerd!
Wat is soja?
Een sojaplant is na vier maanden volgroeid, en meet dan ongeveer 1 meter. Er wordt geoogst als de plant al zijn bladeren heeft verloren en de peulen droog en bruin zijn.
De sojaboon is familie van de peulvruchten. Net als bij bonen, erwten en pinda's zitten de vruchten in een schil.
Een sojaboon bevat olie die rijk is aan onverzadigde vetten. Verder bevat de sojaboon vezels en belangrijke mineralen, waaronder vitaminen zoals B vitaminen en vitamine E. Met name soja-eiwit of isoflavonen zijn gezond.
Soja bonen bevatten 20% olie en 40% eiwitten. Soja Eiwitten zijn de enige plantaardige eiwitten die vergelijkbaar zijn met vlees en eieren. Ze bevatten alle aminozuren die dieren nodig hebben. Soja bonen bevatten geen cholesterol.

Zo"n 3.000 jaar geleden werden in China de eerste sojaplanten verbouwd. Nu worden ze over de hele wereld gekweekt. Een sojaplant is na vier maanden volgroeid, en meet dan ongeveer 1 meter. Er wordt geoogst als de plant al zijn bladeren heeft verloren en de peulen droog en bruin zijn.

Soja werd vooral gebruikt in de Oosterse keuken en door vegetariŽrs, als vervanging voor dierlijke eiwitten.


Gebruik soja

Veelal als zuivelvervanger zoals sojamelk. Ook is soja bakboter en smeerboter op basis van soja te verkrijgen.
Verder in tofu, tempeh, sojasaus, soja-olie, sojanoten en sojaburgers.


Twee subgroepen sojaproducten
Sojaproducten kun je in 2 subgroepen verdelen: gefermenteerde en ongefermenteerde sojaproducten.
Sojaproducten kun je in 2 subgroepen verdelen: gefermenteerde en ongefermenteerde sojaproducten.

Vooral de gefermenteerde sojaproducten worden door de Aziaten gegeten en dragen bij aan een goede gezondheid. Dit zijn producten als tempeh, sojasaus, miso en natto.

Ongefermenteerde sojaproducten worden weinig gegeten door Aziaten. Dit zijn producten als sojakaas, soja-ijs, sojamelk, tahoe, babymelk op basis van ongefermenteerde soja en allerlei vleesvervangers die op basis van dit soort soja zijn gemaakt. Dit soort producten bevatten net niet de gezonde eigenschappen van soja.

Ongefermenteerde sojaproducten kunnen nierstenen veroorzaken, je schildklierwerking ernstig verhinderen, de groei van babyís en kinderen ernstig verstoren als gevolg van hormonale disbalansen, hersenschade veroorzaken, de vruchtbaarheid in gevaar brengen, ernstige allergieŽn veroorzaken.


Wat is Tofu en de bereiding

Soja en gezondheid algemeen

Soja bevat veel meervoudig onverzadigde vetzuren, voedingsvezels, vitaminen en mineralen en weinig verzadigde vetzuren.
Uit onderzoeken blijkt consumptie van soja en de daarin aanwezige isoflavonen (soja-eiwitten) positieve effecten te hebben op borst- en prostaatkanker, hartziekte, overgewicht, cholesterol en osteoporose.

Soja bevat lecithine. Dit is een stof die cholesterol in oplossing houdt, waardoor het hart- en vaatklachten verminderen.


Soja en overgang
Soja helpt vrouwen tijdens de overgang of menopauze met het verminderen van het aantal opvliegers of vapeurs
Soja kan opvliegers of vapeurs tijdens de menopauze of overgang verminderen.
Vrouwen in de menopauze hebben vaak last van opvliegers of vapeurs. Uit diverse studies blijkt dat consumptie van soja rijk aan isoflavonen de warmteopwellingen met 10 tot 20% kan verminderen, bovenop het placebo-effect.

In de meeste studies maakt men ook melding van het zogenaamde placebo-effect dat zorgt voor een vermindering van de opvliegers of vapeurs met 20 tot 30%. Dit brengt de totale afname op ca. 40%.


Soja hept niet tegen opvliegers

Vrouwen die veel sojaproducten of voedingsvezels eten hebben niet minder menopauzeklachten zoals opvliegers dan vrouwen die geen soja eten. Dat wordt bevestigd door nieuw onderzoek gepubliceerd in het vakblad Menopause december 2012 waarbij ruim 1600 vrouwen gedurende 10 jaar werden opgevolgd. Mogelijk dat de plantaardige fystooestrogenen in soja bij sommige vrouwen wel enig effect hebben, maar dat kon in deze studie niet aangetoond worden.


Soja en gewicht

Uit onderzoek van Britse onderzoekers van de Universiteit van Leeds blijkt dat sojaproducten mogelijk een rol spelen bij gewichtscontrole. Voeding op basis van soja kan een belangrijke speler zijn in de strijd tegen obesitas.

Onderzocht is de rol van soja op het hongergevoel. De belangrijkste conclusie uit het onderzoek is dat de consumptie van sojaproducten het gevoel van verzadiging verhoogt en de daaropvolgende inname van voedsel verlaagt met bijna 200 kcal/dag.

Uit metingen tijdens een aantal testdagen bleek dat het ontbijt en de lunch op basis van soja-eiwitten meer verzadigend waren dan die met de andere eiwitten>. Volgens de onderzoekers is dit effect waarschijnlijk te danken aan de soja-eiwitten en aan het feit dat sojavoedingsmiddelen op basis van de hele sojaboon van nature meer vezels bevatten.

De onderzoekers merkten bovendien een duidelijk remmend effect van de sojavoeding op de ingenomen hoeveelheid voedsel bij het avondbuffet. De sojagroep nam tijdens het avondeten 172 kcal minder in dan de niet-sojagroep.


consumptie van soja en de daarin aanwezige isoflavonen (soja-eiwitten) positieve effecten te hebben op borst- en prostaatkanker, hartziekte, overgewicht, cholesterol en osteoporose consumptie van soja en de daarin aanwezige isoflavonen (soja-eiwitten) positieve effecten te hebben op borst- en prostaatkanker, hartziekte, overgewicht, cholesterol en osteoporoseCholesterolverlaging door soja-eiwit

30 april 2014 Een voeding die rijk is aan plantaardig eiwit (soja, 21 energieprocent) laat een significante daling zien van het totaal en LDL-cholesterolgehalte. Dat kwam naar voren in de presentatie van onderzoeker prof. Sander Kersten van Wageningen Universiteit tijdens de Voeding Nu Basics-bijeenkomst ĎPlantaardige voedingí die plaatsvond op 24 april in Tomatoworld.


Soja verhoogt overlevingskans voor patiŽnten met borstkanker

15 december 2013 Dagelijks een portie soja verhoogt de overlevingskans met 29 procent voor patiŽnten met borstkanker en de kans op herhaling met 21 procent verlagen. Dat blijkt uit een Chinese studie waarin vijf andere studies uit China en Amerika worden geanalyseerd die samen gegevens van ruim 11.000 borstkankerpatiŽnten bevatten.

Vrouwen die dagelijks meer dan 13 g soja-eiwit (2 glazen sojadrink) gebruiken, hebben 29% minder kans op sterfte aan borstkanker in vergelijking met vrouwen die bijna geen soja gebruiken (minder dan 2 g soja-eiwit/dag). De kans op herval was 21 procent lager indien dagelijks soja werd gebruikt. Het positieve effect werd vastgesteld bij zowel ER-negatieve als bij ER-positieve types borstkanker. Het gunstige effect geldt zowel voor als na de menopauze.

Uit deze studie blijkt ook dat soja niet interfereert met tamoxifen, het geneesmiddel dat tijdens de behandeling van borstkanker gebruikt wordt. Het artikel verscheen in het Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.


Soja-eiwit verhoogt overlevingskansen bij borstkanker

januari 2013 Vrouwen die borstkanker hebben overleefd hebben grotere overlevingskansen naarmate ze meer soja-eiwitten consumeren. Dat melden Chinese epidemiologen in de Asian Pacific Journal of Cancer Prevention.

Volgens de studie van de Chinese epidemiologen is bij vrouwen met een relatief hoge inname van soja de kans op overleving meer dan twee keer zo hoog dan bij vrouwen die weinig soja consumeren

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: