Delen wordt gewaardeerd!
Spieren gebruik je dagelijks. Meestal onbewust. Pas als er iets mis is met je spieren voel je je spieren ook. Daarom: hou je spieren gezond!
Overbelasting van spieren

Overbelasting van spieren en gewrichten is vaak te voorkomen door je lichaam te gebruiken op de manier waarvoor het bedoeld is. Vermijd overbelasting door teveel en te intensief het lichaam te gebruiken als je dit niet gewend bent.

Doe je veel zittend werk, zorg dan voor een goede ergonomisch verantwoorde werkplek. Let op hoe je dingen tilt!

Rust is vaak goed voor spieren en gewrichten maar rustig bewegen kan beter zijn om de spieren stevig te houden en de gewrichten soepel.

Train jezelf in het aannemen van een goede lichaamshouding.Dat kost wat tijd maar levert uiteindelijk veel op!


Wat is spierpijn?

Spierpijn ontstaat door het ontstaan van melkzuur in het bloed door zuurstoftekort, of doordat na belasting van deze spier één of meerdere spiervezels in de spier zijn gescheurd. Gevolg: pijn, kramp of een stijf gevoel in de spieren.

Spierpijn is een waarschuwend signaal van het lichaam. Als je spierpijn voelt, is het van belang om na te gaan aan welke activiteit je die pijn te danken hebt.

Wat kan is even te fanatiek gesport? Dag erna flinke spierpijn. Na een paar dagen gaat dit vanzelf over.

Bij overbelasting van de spier hoopt zich in het spierweefsel melkzuur op. Hierdoor kan de spier verstijven, met kramp als gevolg.

Opgroeiende kinderen kunnen kramp krijgen zonder dat spieren overbelast zijn. Dit is een normaal, zij het pijnlijk, groeiverschijnsel.


Oorzaken spierpijn
Het verlichten van spierpijn:


Tip 1: Als je spierpijnmiddelen gebruikt, maak dan geen gebruik van een hoogtezon, solarium of infrarood lamp. Dat kan huidirritaties tot gevolg hebben. Ook gelijktijdig gebruik met andere warmtebehandelingen dien je te vermijden.
Tip 2:Warmteveroorzakende smeermiddelen mag je nooit op een beschadigde huid en ook niet onder vochtige kleding gebruiken, dit kan namelijk brandwonden veroorzaken.


Voorkomen van spierpijn:Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: