Delen wordt gewaardeerd!
Wat is Spinazie?
Spinazie is een snelgroeiende eenjarige plant waarvan het blad al in een jong stadium geoogst wordt.
Spinazie is een bladgroente en behoort tot de Ganzenvoetfamilie. Spinazie is een snelgroeiende eenjarige plant waarvan het blad al in een jong stadium geoogst wordt. Er zijn 3 soorten spinazie: de kleinbladige, de grofbladige en de wilde spinazie. Spinazie dankt zijn populariteit aan de stripheld Popeye.


Spinazie en gezondheid

Spinazie staat vooral bekend om zijn hoge ijzergehalte, echter dit blijkt niet zo hoog te zijn als we veronderstellen: 2,75 mg ijzer per 100 gram rauwe spinazie en 3,57 mg ijzer per 100 gram gekookte spinazie. Met name het in de spinazie aanwezige oxaalzuur zorgt ervoor dat slechts een zesde deel van het aanwezige ijzer door het lichaam wordt opgenomen. Dit oxaalzuur zorgt tevens voor het laxerende effect.
Spinazie is calorie-arm, rijk aan de mineralen kalium, magnesium, ijzer en vitamine E.

Verder bevat spinazie nitraten, Andere nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, sla, spitskool, Chinese kool , venkel en koolrabi. Om lvan bepaalde evensmiddelen de houdbaarheid te vergroten wordt er een mengsel van nitraat en keukenzout toegevoegd. Het aanwezige nitraat wordt gedeeltelijk omgezet in nitriet. Proeven op dieren toonden aan dat nitriet mogelijk kankerverwekkend is. Maar bij mensen is niet bewezen dat nitraatrijk voedsel maag- of darmkanker kan veroorzaken.

Andere gezonde effecten van het eten van spinazie: het bevorderen van de darmwerking, zorgen voor gezonde botten en een goede werking van het geheugen. Ook helpt spinazie om artritis en hartziekten tegen te gaan.


Spinazie en voeding

Spinazie moet er lekker groen en vers uitzien en stevige, malse blaadjes hebben. Verse spinazie kun je het beste op de dag van aankoop eten. Verse spinazie kun je tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Spinazie kun je rauw in salades eten, koken, stomen of roerbakken. Ook spinaziesoep is lekker. Spinazie is een nitraatrijke groente en daarom wordt aangeraden spinazie niet vaker dan twee keer per week te eten.
Spinazie smaakt lekker in combinatie met een gekookt ei, feta, nootjes of uitgebakken spekjes.


Recepten spinazie
Spinaziesoep is lekker en bovendien slankmakend, past in een vermageringsdieet
Spinaziesoep
Ingrediënten: 75g boter, 1 gesnipperde ui, 1 fijngesneden teen knoflook, 1 tablet groentebouillon, 1 zak grof gesneden spinazie 300g, 1 bekertje crème fraîche (125 ml).
Bereiden Smelt 1/3 deel van de boter in een ruime soeppan. Snijd 2/3 van de boter in blokjes en houd apart. Voeg de ui en knoflook toe en fruit op niet te hoog vuur ca. 10 min. Voeg vervolgens 500 ml water toe en breng aan de kook. Bouillontablet erin en de spinazie toevoegen, 2 minuten laten doorkoken. Neem van het vuur en mix met de staafmixer tot een gladde soep. Voeg op het laatste moment de rest van de boter toe en mix met de staafmixer tot de boter helemaal is opgenomen. Serveer met een toefje crème fraîche.Spinazie met rijst en pijnboompitten
Ingrediënten: 6 eetlepels olijfolie, 2 grote tenen knoflook in dunne plakjes, een flinke snuf chilipoeder, 500 gr verse spinazie, 6 eetlepels zilverliesrijst, het sap van 2 citroenen, zeezout, versgemalen zwarte peper en 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten.
Bereidingswijze:Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en voeg de knoflook, het chilipoeder, een flinke snuf zout en de spinazie toe. Laat de spinazie op hoog vuur enkele minuten slinken. Voeg dan de rijst en 2 1/2 dl water toe, breng dit aan de kook en kook alles afgedekt op halfhoog vuur 20-30 minuten tot de rijst gaar is. Voeg het citroensap, naar smaak zwarte peper en de pijnboompitten toe.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: