Delen wordt gewaardeerd!
Stress

In vergelijking met pak Ĺm beet vijftig jaar geleden zijn we minder gaan werken, hebben meer vakantiedagen, sporten vaker en ontspannen beter. Toch hebben we stress. En is een burn out zelfs de meest voorkomende ziekte op de werkvloer.


Voor de juiste definitie van stress slaan we de Dikke van Dale er eens op na: psychische spanning, druk, toestand waarin bepaalde afweermechanisme in werking komen. Dat klinkt anders dan de betekenis die de meeste mensen er aan geven. Want stress is druk, druk , druk, verkeerde balans en een teveel aan spanning. Klopt. Maar stress is niet alleen maar slecht. Beter gezegd: we hebben een bepaalde mate van stress nodig om goed te functioneren.


Gezonde stress

Zoals gezegd is een beetje stress gezond. Want spanning maak je lichaam klaar om actie te ondernemen. Om te reageren als er bedreigende situaties zijn. Stress brengt als het ware je lichaam in staat van paraatheid.


Dagelijks heeft iedereen te maken met gezonde stress. Het helpt je om goed te presteren op je werk. Dat je alert bent en geconcentreerd. En het zorgt dat je veel kan doen in weinig tijd. Dit is wel tijdelijk want zodra je klaar bent, neemt de spanning weer af.


Goede stress is ook de spanning die je voelt tijdens een voetbalwedstrijd. Zeker als de wedstrijd moet worden beslist door penaltyĺs. Of als je nog net op tijd op je rem trapt om een ongeluk met de auto te voorkomen.


Ongezonde stress

Wanneer wordt stress ongezond? Een simpel "als het teveel is", is niet voldoende. Het gaat om de balans. Als je een stressreactie hebt gehad, moet je lichaam daarvan herstellen. Hoe heviger de reactie, hoe meer tijd je daarvoor nodig hebt.

Heb je veel stressmomenten dan heb je relatief weinig tijd om je te herstellen. En dus stapelt de stress zich als het ware op. Als de balans tussen herstellen en nieuwe momenten kwijt is, is er sprake van ongezonde stress.


Reservetank

Het opstapelen van stressmomenten is niet meteen zichtbaar. Je houdt het zelfs nog wel een tijdje vol omdat je een reservetank hebt waar je uit kunt putten. Maar ja, je reserves raken natuurlijk wel een keer op en dan gaat je lichaam zichzelf uitputten door continu het stresshormoon aan te maken.


Dat houdt in dat je lichaam de hele tijd klaar staat om actie te ondernemen, net zo lang totdat het de kans krijgt om te herstellen. Omdat die kans er door alle stress niet is, bereik je het moment dat je het allemaal niet aankunt.


Je prestaties worden slechter en uiteindelijk ben je overspannen, of erger, heb je een burn out. Voorkomen? Bouw spanningen af en zorg dat je je lichaam genoeg tijd gunt om te herstellen.

Onderwerpen:

Gezond ouder worden en duurzame voeding gaan hand in hand.
Voedingsonderwerp: